Tuinieren

Wintergroene bodembedekker voor schaduw: zo plant u het diepe schaduwgebied onder bomen

Elke hobbytuinier weet het: een boom in de tuin is een absolute blikvanger. Om het effectief te ensceneren, moet ook het gebied onder het hout worden beplant. Dat blijkt een mooie uitdaging, want enerzijds liggen zulke plekken in de schaduw, anderzijds is de grond daar voedselarm en droog. Daarnaast is het gebied vaak moeilijk toegankelijk. In dit geval kan groenblijvende bodembedekker worden gebruikt als partner voor aanplant, omdat het het hele jaar door een lust voor het oog is. We geven u verschillende ideeën over wat er in de diepe schaduw onder coniferen groeit en welke slijtvaste bodembedekkers bijzonder geschikt zijn voor de voortuin.

Wintergroene bodembedekker voor diepe schaduw onder coniferen

Wat te planten onder coniferen Japanse cederboom

Je hebt een mooie conifeer in de tuin, maar het gebied eronder ziet er leeg uit. Dat hoeft ook niet, want met de juiste soort bodembedekker maak je van de kale plek een mooie plek. Ondanks de dichte schaduw en de droge en zure grond heeft de hobbytuinier verschillende opties om uit te kiezen.

Kraanvogels planten onder dennenbomen

Cranesbill planten onder dennenbomen Ideeën voor groenblijvende bodembedekker onder coniferen

Als je er een dennenboom onder wilt planten, moet je een soort van de ooievaarsbek kiezen. Er zijn verschillende soorten om uit te kiezen, afhankelijk van hoe groot de boom is en hoe diep de schaduw is. De Balkankraanvogel of de knoestige kraanvogel zijn ideaal voor grote dennenbomen. De twee planten gedijen goed op schaduwrijke plekken en trotseren de droogte zonder problemen. Bovendien zijn de twee soorten zeer groeikrachtig en kunnen ze in slechts één jaar een tapijt rond de boom vormen.

Onder sparren planten: graskrullen

Onder sparren planten Gazons als bodembedekker voor diepe schaduw onder coniferen

De spar is een echte zonaanbidder. De boom staat het liefst in de zon, maar groeit ook goed in halfschaduw of lichte schaduw. De perfecte partner voor het planten met de spar is de grascurmudgeon. Het doet het goed in zowel gedeeltelijke als diepe schaduw. Dit is erg belangrijk omdat de spar een snelgroeiende conifeer is. Daarom zullen ook de lichtomstandigheden in de loop der jaren veranderen. Maar de gazonmama kan alles, zolang de grond maar matig vochtig is. Als de warmte in de zomer aanhoudt, moet u deze daarom regelmatig controleren en de plant indien nodig water geven.

Onderbeplanting voor coniferen: plant de sneeuwknikkers onder dennen

Conifeer onderplant wat groeit onder dennenkroonlijsten

De sneeuwmarbel is een plant uit het geslacht van het bosje. Hoewel dit een inheems gras is, bereikt het een maximale hoogte van ca. 40 cm en is daarom licht bodembedekkend. De bloeiperiode begint in juni. Dan vormt de sneeuwmarbel veel witte pluimvormige bloemen. Een standplaats in lichte schaduw of halfschaduw blijkt optimaal te zijn. De den groeit jaarlijks tot 40 cm, waardoor het gras de eerste jaren geschikt is voor onderbeplanting.

Bodembedekker voor schaduw: de reuzenzegge groeit onder cipressen

Wintergroene bodembedekker voor schaduw reuzenzegge onder cipressen

De kleine soorten reuzenzegge worden tot 50 cm hoog. Omdat de plant overhangend is, is hij perfect als alternatief voor een lagere bodembedekker en is hij de perfecte partner voor cipressen. De optimale standplaats is halfschaduw en aan de bosrand. Om het gras het hele jaar door zijn groene kleur te laten behouden, heeft het vochtige grond nodig. Daarom moet je het het hele jaar door water geven.

Bodembedekker voor diepe schaduw onder bomen: Deze planten groeien goed onder bomen

Bodembedekker voor diepe schaduw onder bomen dikke mannen

Slechts weinig planten zijn bestand tegen de lage lichtinval en de grote concurrentie om wortels. Maar de volgende bodembedekkers redden het met weinig water en zijn tapijtvormend.

  • De dikke man is een groenblijvende bodembedekker die ideaal is voor schaduwrijke locaties. Het is gemakkelijk bestand tegen de druk van de wortels van grote bomen.
  • De groenblijvende berendruif (nog steeds bekend als echte berendruif) vormt een dicht tapijt. De plant wordt 25 cm hoog en vormt in het voorjaar bloemen. De groenblijvende berendruif is zeer flexibel en gedijt zowel in de brandende zon als in halfschaduw.

Bodembedekker voor de voortuin

Bodembedekker voor de voortuin, wintergroen en slijtvast

In moeilijk bereikbare hoeken en op plaatsen met weinig licht, waar een gazon niet kan gedijen, kan een stevige bodembedekker worden gebruikt als gazonvervanger. Ze bieden een optimale oplossing voor de voortuin, die dagelijks betreden en bereden wordt. Waar je ze kunt gebruiken: als verbindingselement tussen hout, tuinpad en huisingang. Je kunt het gebruiken om het gebied rond de opstapplaten te planten.

Beloopbare groenblijvende bodembedekker: het dwergenkleed

Loopvlakbestendige bodembedekker voor dwergveren in de voortuin

Het dwergveerkussen bereikt een maximale hoogte van 5 cm en vormt al snel een tapijt. Hij is een echte overlever en voelt zich zowel in halfschaduw als in de zon thuis. Mits de grond goed gedraineerd en matig vochtig is. Plant de bodembedekker aan het einde van de zomer zodat deze kan profiteren van de regelmatige regenval. Het dwergverenkleed verspreidt zich dan in de herfst en de lente.

Berijdbare bodembedekker voor de schaduw: het Romeinse tapijt kamille

Antislip bodembedekker voor schaduw Planten Romeins tapijt kamille

Het Romeins tapijt kamille is een veerkrachtige en robuuste bodembedekker die bij uitstek geschikt is als gazonvervanger. Het ras “Treneague” is wintergroen, winterhard en verdraagt ​​zeer goed droge grond. Het heeft echter wel voldoende voedingsstoffen nodig om snel te kunnen groeien en zich te verspreiden. Afhankelijk van uw behoefte kunt u ze voor de start van het zomerseizoen één keer bemesten. Verder is de plant heel gemakkelijk te verzorgen. Omdat het een ondiepe wortel is, is er geen concurrentie voor wortels met de houtachtige planten.

Stevige bodembedekker voor schaduw: het stermos

Beloopbare bodembedekker voor schaduwsterrenmos voor de Japanse tuin

Het stermos is een populaire variant voor het vergroenen van tegelvoegen. Het mos gedijt zowel in vochtige en schaduwrijke gebieden als in droge en schaduwrijke gebieden. In de zomer vormt het talloze witte stervormige bloemen – vandaar de naam “stermos”. Het mos is slijtvast, winterhard en uiterst onderhoudsvriendelijk.