Tuinieren

Zonnewijzer bouwen in de tuin – bouwinstructies en tips

Zonnewijzer in de tuin -bouw-grote-menselijke-wijzer-maat

In de zomer of als het buiten zachter wordt, brengen mensen graag tijd door in de tuin en voeren ze spannende buitenprojecten uit. Interessante investeringen die relatief foutloos zijn, kunnen zelfs door onervaren handen snel worden afgehandeld. Een zelfgemaakte Zonnewijzer in de tuin is zeker niet alleen spannend voor de toeschouwer, maar is ook een creatieve bezigheid voor de hobbytuinier.

Zonnewijzer in de tuin – een spannend doe-het-zelf project

Zonnewijzer in de tuin -bouw-zand-vakantie-gewoon-lente

Zonnewijzers beschrijven kinderen in het zand en het is bijna net zo eenvoudig om zelf een echte te bouwen. Om de exacte tijd weer te geven, is echter zowel wiskundige als astronomische kennis vereist, maar je kunt leven met kleine afwijkingen van enkele minuten. Maar één ding is heel belangrijk – om de breedte- en lengtegraad te kennen van de plaats waar het horloge zal worden gebruikt.

Maak je eigen zonnewijzer in de tuin – ontwerp met planten

Zonnewijzer in de tuin -bouw-rond-tuin-design-planten-bloemen

De eenvoudigste variant voor een zonnewijzer is om deze te ontwerpen voor een muur op het zuiden. Anders hebt u alleen een startpunt en een aanwijzer nodig. U kunt de tijden markeren zoals u wilt. Het zou voor een creatief tuinontwerp zeer fantasierijk zijn om de planten te ontwerpen als een wijzerplaat en om van een grote staaf een wijzer te bouwen volgens de afmetingen van het gewenste systeem.

Een zonnewijzer bouwen in de tuin – eenvoudige instructies

zonnewijzer-tuin-instructie-schilderen-bloempotten-nummers

Een ander knutselidee voor een zonnewijzer in de tuin is om deze te maken met bloempotten en planten. Denk eraan dat de klok de tijd aangeeft van 6 uur ‘s ochtends tot 18 uur ‘s avonds en bereid 12 bloempotten voor. Je kunt deze kleuren zoals je wilt en ze versieren met cijfers van 6 tot 18.

Bouw een zonnewijzer in de tuin met bloempotten

Zonnewijzer in de tuin -bouw-instructies-bloempot.pointer-rood-creatief

Kies een geschikte plaats waar geen schaduw is en van alle kanten goed zichtbaar is. U bepaalt zelf de exacte maat van de zonnewijzer en kiest de overige elementen op maat. Voor de aanwijzer is een stok van hout of metaal nodig. Het wordt ofwel rechtop in het midden geplaatst of kan driehoekig zijn en recht op het oppervlak worden geplaatst.

Design zonnewijzer in de tuin met potplanten

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-bloempotten-plantcijfers

De elementen die de cijfers zullen laten zien zijn zo groot dat de afstand ertussen enkele centimeters is, afhankelijk van hun grootte. Voor een zonnewijzer in de tuin zou het passend zijn om potplanten bij het ontwerp te betrekken en daarmee te ontwerpen.

Bouw een zonnewijzer in de tuin – maak een cirkel van platen

Zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-platen-cirkel-kleur

Omdat de zonnewijzer de tijd van 6 uur ‘s ochtends tot 18 uur ‘s avonds aangeeft, heb je een rechthoekig oppervlak nodig of een rond oppervlak, dat maar half wordt gebruikt. In ons voorbeeld is er een grote cirkel omheen getekend en wordt een bloempot met de wijzer in het midden geplaatst. Er wordt een horizontale lijn getekend die de west-oost lijn voorstelt en een verticale lijn – de noord-zuid lijn.

Bouw een zonnewijzer in de tuin en versier deze met potplanten

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-bloempotten-aantal-planten

6 uur en 6 uur staan ​​in principe op een lijn, die niet echt horizontaal is, maar 7,8° verschoven. Wanneer deze tijden zijn bepaald, kunnen ook de andere worden bepaald en gemarkeerd. De zon beweegt 15° per uur en de aantallen uren verschuiven naar elkaar toe. Dan moet de afstand tussen de cijfers precies 15 ° . zijn.

Bouw zelf een zonnewijzer in de tuin van hout – instructies

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-hout-materialen-diy-gradenboog

Het is natuurlijk makkelijker als de normen lager zijn of als je een kleinere regeling opstelt. Het belangrijkste is om precies de startpunten te bepalen – noord-zuid en west-oost. De afstand van 15° bereken je eenvoudig met de gradenboog. Om de uurnummers in de verte te plaatsen, trekt u de hoeklijnen precies verder. Hoe nauwkeurig uw zonnewijzer de tijd aangeeft, hangt af van de nauwkeurigheid van de berekeningen, afmetingen en werkstappen.

Teken een schema voor de zonnewijzer met behulp van een gradenboog

Zonnewijzer-bouw-tuin-instructies-graden-hoeken meten

Maak het schema op een stuk papier en daarna, als je precies het juiste hebt gedaan, zet je de resultaten op een bord. Zorg er ook voor dat de ochtenduren op de linkerhelft van het bord staan ​​en geef de zomertijd aan.

Bouw een zonnewijzer in de tuin – maak van tevoren een plan

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-richting-graden-hoek

Een andere variant van de indicator zou zijn om een ​​driehoek met een hoek van 52° op het bord te bevestigen. Het moet precies over de middelste lijn, 12 uur, en de west-oost as lopen. De hoek van 52 graden komt overeen met de breedtegraad in Berlijn, dus het zou verschillende waarden moeten hebben voor locaties.

Bouw een houten zonnewijzer in de tuin – een stok voor de wijzer

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-wijzer-hout-diy

Een dunne staaf, gemaakt van metaal of hout, is ook geschikt als materiaal voor de wijzer. Het moet worden bevestigd of gebogen in een hoek van 54 graden ten opzichte van het bord of het oppervlak.

Plaats de zonnewijzer correct in de tuin

Zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-houten-pointer-gradenboog-plaat

Als je zelf een zonnewijzer voor de tuin hebt gemaakt, is het de moeite waard om weerbestendige materialen te gebruiken. Als je hebt gekozen voor een houten zonnewijzer, vergeet dan niet om het houten materiaal te impregneren en de nummers te graveren of ze aan te brengen met waterdichte verf.

Creatieve ideeën voor zonnewijzers in de tuin en buiten

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-street-art-straatnaamborden-pavage

Ook in de openbare ruimte zijn de zonnewijzers te zien. Creatieve straatartiesten interpreteren de al lang bekende tijdindicator op nieuwe, ongebruikelijke manieren. Hier dient een verkeersbord of misschien een verkeerslicht als indicator en geeft ongeveer de tijd op de stoep aan.

Zonnewijzer op de gevel – sfeervol en praktisch

zonnewijzer-tuin-gebouw-gebouw-gevelframe-raam

Als uw huisgevel op het zuiden is gericht, is het bijzonder voordelig om daar een zonnewijzer te plaatsen. Dit zal niet alleen het huis van buitenaf versieren, maar heeft ook een praktisch nut.

Maak zelf een eenvoudige zonnewijzer in de tuin van hout – creatieve ideeën

zonnewijzer-tuin-gebouw-hout-bijl-gazon-houten wiel

Talrijke creatieve ideeën voor zonnewijzer dienen als decoratieve elementen in de open lucht. Zelfgemaakte tijdsaanduidingen die de tijd niet precies of in ieder geval niet correct weergeven, maar eerder het ritme van het leven laten zien, werken als tuindecoratie. Laat je erdoor inspireren en maak er een die je buiten opstelt.

Creatief Zonnewijzer in de tuin – de menselijke figuur als wijzer

zonnewijzer-tuin-gebouw-man-wijzer-stenen-gazon

Als er een gigantische zonnewijzer wordt ontworpen, kan zelfs de menselijke figuur als indicator dienen. Het juiste startpunt moet worden vastgesteld en schaduwen werpen op de nummers als de zon schijnt. Een geweldig idee dat je ook in je eigen tuin zou kunnen implementeren.

Maak je eigen zonnewijzer in de tuin van steengoed

zonnewijzer-tuin-bouwinstructies-zandsteen-nagel-nummers

Een zonnewijzer gemaakt op een zandstenen plaat ziet er zeer authentiek uit. Zie de onderstaande video voor volledige stapsgewijze instructies. Een roestige spijker die onder een hoek van 53 graden in de stenen plaat wordt geslagen, dient als indicator.

Een zonnewijzer bouwen in de tuin – eenvoudige video-tutorial

* U vindt de volledige handleiding voor ‘Zelf een zonnewijzer in de tuin bouwen met potplanten’ hier