Tuinontwerp en -onderhoud, terrassen

Slingers hortensia Runaway Bride: hoe verzorg je de nieuwe hortensiasoort!

‘Runaway Bride’ is de naam van een geheel nieuw hortensiaras. Deze hortensia onderscheidt zich met haar opvallende verschijning en talrijke, sneeuwwitte bloemen heel erg van haar zusjes. In tegenstelling tot alle andere hortensia’s zitten de bloemen niet alleen aan het uiteinde, maar langs de takken. Dit zorgt voor een ongelooflijke overvloed aan bloemen. De unieke, hangende uitgroei roept associaties op met een mooie trouwjurk. De Garland Hydrangea ‘Runaway Bride’ werd bekroond met de prestigieuze titel Plant of the Year 2018 op de RHS Chelsea Flower Show en het is gemakkelijk te zien waarom! Wil je de hele zomer de prachtige witte bloemen in je eigen tuin bewonderen, lees dan verder om meer te weten te komen over de nieuwe hortensia en hoe je deze moet verzorgen.

Hoe is dit nieuwe hortensiaras tot stand gekomen?

guirlande hortensia profiel

‘Runaway Bride’ is een uitvinding van Ushio Sakazaki, de ervaren Japanse kweker van sierplanten die jaren geleden de plantenwereld veranderde met de introductie van de petunia ‘SURFINIA’™. Hij selecteerde ook de allereerste ‘mini-petunia’s’, de magische bellen (Calibrachoa), die de Royal Horticultural Society Petunia ‘Million Bells’ noemde..

Plant van het jaar 2018 slinger hortensia 'Runaway Bride'

Nadat Ushio Sakazaki een revolutie teweegbracht in petunia’s, ging hij aan de slag met de populaire hortensia’s. Hij zocht rond naar soorten met meer bloemen. Hij bestudeerde de groeiwijze en vertakking zorgvuldig voordat hij een Aziatische soort koos om te kruisen met de bekende Hydrangea macrophylla. Wat hij creëerde was een geheel nieuwe klasse hortensia – de guirlande hortensia!

Hydrangea Runaway Bride in mand op terras

De meeste hortensia’s (Hydrangea macrophylla) bloeien in imposante bloeiwijzen. Het bijzondere aan de slingerhortensia ‘Runaway Bride’ is dat hij ook bloeit vanaf de zijscheuten van de takken, waardoor langs de tere scheuten hele bloemenslingers tevoorschijn komen, tot wel 20 bloemhoofdjes per steel! Deze nieuwe doorbraaksoort heeft de bloei waar we altijd van hebben gedroomd!

Kenmerken

Slingerhortensia 'runaway bride®'

Heyday: de hele zomer, van juni tot september

Planttijd: Van februari tot november

Plaats: Halfschaduw, blootstelling aan het zuiden of westen / blootstelling aan het oosten of noorden

vloer: vochtig, maar goed gedraineerd, zonder wateroverlast

licht: Zon of zeer lichte schaduw

Waterbehoefte: gemiddeld hoog

bij vriendelijk

niet groenblijvend, ontbladert in de herfst

winterhard tot -15 ° C

Hoogte: 1,2 m hoog x 1,2 m breed

De slingerhortensia verandert van kleur

Slingers hortensia roze in een tinnen bloembak vintage look

De slingerhortensia geeft in de zomermaanden – van juni tot september – zes keer meer bloemen dan een gewone hortensia. De bloemen van de ‘Runaway Bride’ zijn puur wit en verkleuren naar zachtroze naarmate ze ouder worden of bij lage temperaturen. Het lijkt dan alsof de mooie ‘bruid’ bloost!

Slingers van hortensia vervaagd in herfstgele bladeren

In tegenstelling tot blauwe en roze hortensia’s, wordt de bloemkleur niet beïnvloed door verschillen in de pH van de grond. In de herfst kleuren de groene bladeren oranjerood en vallen dan af. De plant is in rust tijdens de wintermaanden. De nieuwe bladeren verschijnen in het voorjaar.

Slingerhortensia ‘Runaway Bride’ verzorging

slinger hortensia bijvriendelijk in de cottagetuin

De kleine struik is zeer gemakkelijk te verzorgen. Gewoon op de juiste plek planten, regelmatig water geven en bemesten en hij zal de hele zomer bloeien en uitbundig groeien!

Deze plant voelt versterkt aan met compost, vochtige grond het meest comfortabel zolang het goed doorlaatbaar is. Optimaal is één Locatie in halfschaduw, liefst met middagschaduw. De hortensia kan makkelijk in de schaduw groeien, maar zal minder bloeien.

slingers hortensia weggelopen bruidsverzorging

Houd de plant vast goed bewaterd. Hortensia’s zijn dorstige planten en houden er niet van als ze uitdrogen. Hortensia komt immers van het Griekse “hydor”, wat water betekent. Geef regelmatig en diep water. Bemest elke 14 dagen met een hortensiamest. Plaats een onderzetter onder je plant die als waterreservoir zal dienen.

Slingers van hortensia in een bak met witroze bloemen

De slingerhortensia groeit ongeveer 20 cm per jaar en wordt ongeveer 120 cm hoog en 120 cm breed. Het zal zijn volledige grootte bereiken in 5 tot 10 jaar. Het snoeien is eenvoudig en bevordert verse, bloemrijke scheuten. Na de bloei de plant terugsnoeien om de tweede bloei te stimuleren!

De slingerhortensia komt oorspronkelijk uit Duitsland winterhard. Vorst kan veel schade aanrichten aan de jonge knoppen en het aantal bloemen verminderen, daarom is het raadzaam om de plant te beschermen met vlies.

Waar hortensia ‘Runaway Bride’ planten?

Hydrangea Runaway Bride met witte bloemen en groen blad

Hydrangea ‘Runaway Bride’ is de allereerste hortensia die bloemen geeft uit de zijscheuten en daardoor veel ontwerpmogelijkheden open laat! Het kan zelfs op hekjes worden getrokken!

Met zijn licht hangende groeiwijze is de slingerhortensia ideaal voor het planten van potten, hanging baskets en bloembakken op balkons en terrassen. Ze werkt het beste als solitair, maar kan ook gecombineerd worden met andere planten.

Slingers hortensia in een pot

Slingers van hortensia in een pot

Wil je de hortensia in een emmer bewaren, kies dan een emmer met een diameter van ca. 40 cm en een diepte van 30 cm. Deze is beplant met een plant. Gebruik geen terracotta emmers zodat de aarde niet te snel uitdroogt. Een vintage-stijl plantenbak harmonieert prachtig met de romantische hortensia bloemen, maar kan ook goed staan ​​in moderne potten in wit, antraciet of zwart.

Slingers van hortensia in een bloembak

Slingers van hortensia in bloembakken en hanging baskets

De ‘Runaway Bride’ is een ondiepe wortel en zal zich ook goed voelen in bloembakken. Welke balkonplanten bij elkaar in de bloembak? Je kunt alle planten combineren voor halfschaduw. De reuzenfuchsia ‘Bicentennial’ of de groenblijvende candytuft ‘Masterpiece®’ (Iberis sempervirens) zijn goede metgezellen van de slingerhortensia.

Slingers van hortensia in het bloembed

Slingers van hortensia in bed naast hosta in halfschaduw

Uitplanten in de tuin is zonder problemen mogelijk van februari tot november. Voor een lage haag is een plantafstand van ca. 60-80 cm aan te raden. Houd er echter rekening mee dat de planten niet groenblijvend zijn. Houd bij het ontwerpen van het bed rekening met de eisen van de andere planten op het gebied van licht en water. Zorg ervoor dat de planten voldoende water en voedingsstoffen opnemen en voldoende licht krijgen.

Gesneden slingers van hortensia

Slingers van hortensia op de juiste manier snijden

Hydrangea ‘Runaway Bride’ bloeit op hout van vorig jaar, dus wees voorzichtig bij het snoeien.

In de zomer worden de oude bloemen regelmatig verwijderd om de bloemvorming te stimuleren. In de herfst na de bloei ontwikkelen zich nieuwe scheuten, die het volgende jaar de bloemen dragen. Laat de vervaagde bloemhoofdjes van de hortensia tot de lente staan ​​om de tere nieuwe scheuten te beschermen tegen vorstschade – ze zien er prachtig uit als ze bedekt zijn met vorst en ze bieden natuurlijk onderdak aan overwinterende dieren in het wild.

Gesneden slingers van hortensia

De ideale tijd voor een grotere snoeibeurt is van februari tot maart (vóór ontluiken). Snijd de verwelkte scheuten terug tot een sterk paar knoppen. Verwijder beschadigde, dode en verkeerd zittende takken. Zodra de plant is gevestigd, verwijdert u elk jaar een kwart tot een derde van de scheuten aan de basis om de productie van nieuwe scheuten te stimuleren die meer bloemen zullen dragen.

Opmerking: De plantendelen zijn licht giftig en kunnen bij consumptie lichte maagklachten veroorzaken. Contact met bladeren kan huidallergieën verergeren. Bij het hanteren moeten handschoenen en andere beschermende uitrusting worden gedragen.

Overwinteren slingers van hortensia

Slingers van hortensia in de herfst met oranjerood blad

Bij overwintering in het bed, na het snoeien van de hortensia’s, moet u een mulchlaag van grof gesneden stro of verzamelde herfstbladeren rond de basis van de plant leggen.

De slingerhortensia kan gemakkelijk buiten in een kuip overwinterd worden. Hij is winterhard tot -15 graden. Je moet de emmer gewoon goed inpakken, bijvoorbeeld met noppenfolie, kokosmatjes of jutezakken, en op vorstvrije dagen niet vergeten water te geven.

Slingers Hortensia Runaway Bride Propagate

Slingers van hortensia in een winterhard bed

Je kunt de slingerhortensia vermeerderen met naaldhoutstekken in het late voorjaar / vroege zomer of hardhoutstekken in de winter.

Slingerhortensia – mogelijke problemen:

  • ongedierte – Bladluizen, capside-insecten, hortensia-schaalinsecten (Pulvinaria hydrangeae) en zwarte snuitkevers kunnen de plant aanvallen.
  • Ziekten – De ‘Runaway Bride’ kan worden aangetast door bladvlekkenziekte, grijze schimmel, echte meeldauw en honingzwam (Armillaria). Lees hier meer over hortensiaziektes.
  • Gele bladeren – Misschien is het zonnebrand. Zet de emmer op een schaduwrijke plek. Als de hortensia geel blad krijgt, kan dit ook komen door een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof of ijzer.
  • Slingerhortensia bloeit niet  – Het kan voorkomen dat ze, ondanks goede verzorging en voldoende zon, het volgende jaar niet bloeien. De oorzaken zijn legio. Als je de slingerhortensia bij een tuincentrum hebt gekocht en verpot, kan de plant bezig zijn wortels te ontwikkelen en zich te vestigen op de nieuwe locatie. Het uitblijven van bloei kan voor dit jaar teleurstellend zijn, maar zal op termijn resulteren in een gezonde plant. De volle pracht van de guirlande hortensia zou zich vanaf het 2e jaar moeten ontvouwen. Zorg ervoor dat de jonge scheuten, inclusief knoppen, goed beschermd zijn tegen vorst.

Slingers hortensia standplaats in halfschaduw