Tuinontwerp en onderhoud

13 ideeën met cactussen en vetplanten voor een onderhoudsvriendelijk tuinontwerp

ideeën voor cactussen en vetplanten tuinontwerp onderhoudsvriendelijk-aloë-rotstuin-verticaal

Alle cactussen zijn vetplanten, maar niet alle vetplanten zijn cactussen. Wat is het verschil tussen de twee? Wees niet in de war – hoe ze ook worden genoemd, veel cactussen en vetplanten zijn gemakkelijk samen in de tuin te planten omdat ze dezelfde kenmerken delen.

Eigenaardigheden van cactussen en vetplanten

cactussen en vetplanten ideeën tuinontwerp-easy-care-aloë-rotstuin-berm

Deze planten zijn bestand tegen bijna alle weersomstandigheden, vooral hoge temperaturen, sterk zonlicht of koude en natte omstandigheden. Dit maakt ze een geschikte keuze voor diegenen die niet genoeg tijd hebben voor uitgebreid tuinonderhoud. In hun vlezige bladeren en stengels hoopt zich een waterreserve op, waardoor ze bij slecht weer in leven blijven. De biodiversiteit van cactussen en vetplanten is enorm en ze verschillen in hoogte, weerstand tegen kou, kleur, blad en decoratieve effecten. De klimaten in westerse landen vereisen dat je vorstbestendige en winterharde cactussen en vetplanten koopt als je ze buiten wilt kweken. Dankzij de volgende eigenschappen kunnen ze in veel tuinen worden gebruikt:

  • Cactussen en vetplanten zijn niet veeleisend – deze planten zijn zeer flexibel en daarom een ​​ideale variant voor moeilijk bereikbare plekken die je mooi wilt maken. Deze planten hebben geen speciale zorg nodig en je kunt ze gebruiken om interessante decoratieve effecten te bereiken in tuinontwerp.
  • Snelle groei – Als je je tuin er op korte termijn geweldig uit wilt laten zien, dan zijn cactussen en vetplanten zeker de juiste keuze. Ze ontwikkelen zich zeer snel en verspreiden zich korte tijd over grote gebieden.
  • Ondiep wortelstelsel – dit is een van de redenen waarom cactussen en vetplanten worden gebruikt als biologisch materiaal bij de aanleg van verticale tuinen en daktuinen. Dankzij de grote diversiteit aan soorten kun je interessante composities maken die dynamisch zijn in hoogte en kleur.

Als er een snelgroeiende trend is in het schikken van planten, zijn het de cactussen en vetplanten. Aan de hand van enkele leuke voorbeelden laten we zien hoe je deze planten kunt gebruiken in de tuininrichting. De volgende suggesties en tips helpen je bij het mixen en matchen van verschillende soorten cactussen en vetplanten.

Terrasvormige rotstuin

cactussen sappige ideeën tuinontwerp-easy-care-terraced

Gemengde materialen zoals steen, metaal en hout komen samen om in deze tuin een sterke structuur en een modern exterieurontwerp te creëren. Cactussen en vetplanten, zoals deze aloë, geven een sculpturale uitstraling die past bij de strakke lijnen van de moderne architectuur.

Tuin met gerecyclede elementen in retro look

cactussen-vetplanten-ideeën-tuinontwerp-easy-care-retro-look

Het lijkt alsof cactussen en vetplanten zich meteen thuis voelen als ze groeien naast stadsborden, metalen onderdelen en oude rommel van de rommelmarkt. In deze eclectische binnenplaats zijn oude delen creatief opnieuw ontworpen. Cactussen en vetplanten in pot vullen de tuin met levendig groen leven, en een scheve spiegel laat het kleine gebied er groot uitzien.

Combinatie met gekleurde achtergrond

cactussen-vetplanten-ideeën-tuinieren-gemakkelijk-onderhoud-achtergrondmuur

Geef een buitenmuur, tuinhuisje of schutting een levendige tint en plant er een bed van stekelige cactussen en vetplanten voor om hun prachtige vormen te laten zien. Experimenteer met warme, smaakvolle kleuren of met blauw om de groene en zilverachtige kleuren van de planten naar voren te halen. Ga voor een mix die bestaat uit grote slanke en korte stekelige plantvormen. Als je de muur niet wilt schilderen, kun je in plaats daarvan een bijpassend kunstwerk ophangen – het zou verwijderbaar zijn, waardoor het ideaal is voor huurders.

Verzonken tuin

cactussen-vetplanten-ideeën-tuinontwerp-gemakkelijk te onderhouden-ondergedompelde tuin

Dit steile en terrasvormige tuinontwerp maakt gebruik van een lastig verzonken ruimte. Cactussen en vetplanten zorgen voor een moderne uitstraling die goed past bij een tuin in de grote stad en tegelijkertijd makkelijk groeit.

 Cactussen en vetplanten op de artistiek ontworpen binnenplaats

cactussen-vetplanten-ideeën-tuinontwerp-easy-care-sculptural

Speel artistiek met de hoge cactussen door ze te combineren met andere vetplanten en sculpturale objecten. Probeer dit type tuinontwerp te maken in een afgesloten binnenplaats of voorplein – overal waar u van binnen kunt genieten van het uitzicht.

Vetplanten als stromend water

cactussen-vetplanten-ideeën-tuinontwerp-gemakkelijk-onderhoud-stromend-water

In dit ontwerp zie je een fantasierijke inzet uit een grote aarden pot. Het ontwerp wekt de illusie van stromend water dat uit de plantenbak stroomt. Een perfecte variant voor buiten in een woestijnachtige stijl. Het arrangement kan eenvoudig worden gemaakt door slechts één soort cactus of vetplant in de grond te planten.

Cactussen en vetplanten aan de rand van het huis

cactussen-vetplanten-ideeën-tuinontwerp-easy-care-aloë-rotstuin-way-side

Deze presentatie van planten aan de rand van het huis is echt een creatieve variant, waarbij een zijrand in gebruik is genomen. Er is hier geen irrigatie en de bodembedekker met gladde stenen is ruim voldoende. Een dergelijk ontwerp zorgt voor een aangenaam zicht en is een praktische manier om de ruimte in de tuin of naast de huismuur te optimaliseren. De selectie van cactussen en vetplanten en hun kleur, grootte en vorm is geheel naar eigen smaak. Dit arrangement werkt voor een meerkleurige benadering of voor een enkel kleurenschema.

Cactustuin in betonstenen

cactussen-vetplanten-ideeën-tuinontwerp-gemakkelijk te onderhouden-betonstenen

Als je wat betonstenen hebt, kun je in de achtertuin een leuk hoekje maken met cactussen en vetplanten. Maak van je tuin het hoogtepunt van het huis met een beetje creativiteit. Plaats de blokken in etappes en vul ze met aarde. Plaats vervolgens cactussen en vetplanten naar keuze in elke betonsteen. Omring de blokken met kleine groeiende aloë’s en vergeet niet om wat hangende planten toe te voegen voor een beter visueel effect.

Je eigen hangende tuin

cactussen-vetplanten-ideeën-tuinontwerp-gemakkelijk-onderhoud-verticaal

Verticaal tuinontwerp wordt steeds fantasierijker en de veelzijdigheid ervan wordt goed gewaardeerd in ommuurde tuinen. Wanneer zo’n creatie voor een geschilderde muur op de achtergrond hangt, en contrasterende cactussen en andere mooie vetplanten worden toegevoegd, heb je gegarandeerd een innovatief concept voor je huis..

Creëer de zeebodem met cactussen en vetplanten

cactussen-vetplanten-ideeën-tuinontwerp-easy-care-zeebodem

Dit tuinontwerp is bijzonder geschikt voor middelgrote kamers in de achtertuin. Gebruik glazen containers of glazen bollen die ‘s avonds het pad kunnen verlichten. Grote stenen vormen een decor waardoor je zeebodem in de tuin er authentieker uitziet. Uw gasten kunnen een diepe duik nemen om prachtige cactussen en andere vetplanten te observeren.

Omdat cactussen en vetplanten gemakkelijk in plantenbakken, verticale tuinen en vooral in containers van welke aard dan ook passen, heeft hun groeiende populariteit ze tegenwoordig op één lijn gebracht met de felbegeerde minituin. Er is vrijwel geen gewasbescherming of watergift nodig voor dit type gewas, en er zijn vormen en maten voor elke smaak in de winkel of online verkrijgbaar.

cactussen-vetplanten-ideeën-tuinieren-gemakkelijk-onderhoud-aloë