Tuinontwerp en onderhoud

20 coole Pinterest-tuinideeën die de nieuwste trends laten zien

tuinideeën pinterest moderne voortuin grind grind rode struiken

Tegenwoordig willen we mooie tuinen hebben die zo min mogelijk onderhoud vergen. Planten dienen idealiter meerdere doelen: ze moeten er mooi uitzien, een aangename geur uitstralen en waarom niet ook in de keuken worden gebruikt. De upcycling-trend zet zich voort en krijgt steeds meer enthousiaste volgers. Ontdek hieronder welke andere trends kunnen worden getraceerd uit deze geweldige Pinterest-tuinideeën.

De focus ligt op onderhoudsvriendelijke tuinideeën

natuur tuin tuinideeën lupine klimplanten blauweregen

Weinigen van ons hebben tegenwoordig genoeg tuintijd. Om deze reden is onderhoudsvriendelijk tuinontwerp een echte trend geworden. In plaats van arbeidsintensieve gazons en terrassen zijn er steeds meer onderhoudsarme trottoirs en vloerbedekkingen zoals grind, steenslag en steenslag te zien.

onderhoudsvriendelijke tuinideeën plantenbak magnolia caladia green line

Er is veel vraag naar containerplanten op het terras. Als ze ook nog eens robuust en winterhard zijn, zijn ze het hele jaar door een prachtig gezicht. Huisluizen en vetplanten, die heel lang zonder water kunnen, zijn ook erg populair. Ook siergrassen, heesters, bodembedekkers en klimplanten hebben weinig verzorging nodig.

Colourblocking in de tuin

kleurrijke tuindecoratie hoge plantenbakken color blocking

Colour blocking is een bekende modetrend die ook in de tuin zijn weg vindt. Het gaat om opvallende kleuraccenten die sterke accenten zetten en ook individuele elementen naar voren halen. Een felgekleurde muur kan een artistieke achtergrond zijn voor een buitenbank of de schoonheid van potplanten onderstrepen. Het effect kan ook goed worden gecreëerd met een eenkleurig buitenkleed of pergolagordijnen.

Moderne tuinideeën zonder gazon

onderhoudsvriendelijke tuinideeën grind zonder gazon kunstgras modern

Het gazon in de tuin ziet er prachtig uit als het goed wordt verzorgd. Aangezien gazons onderhoudsintensief zijn en veel water en kunstmest nodig hebben om groen en gezond te blijven, verliezen ze jaar na jaar hun populariteit als designelement in landschapsarchitectuur. Er zijn echter tal van opties beschikbaar als u een tuin zonder gazon wilt ontwerpen.

tuinideeën zonder gazon grind meerjarige bedden

Waarom niet een stuk grind vullen in plaats van gras? Een alternatief voor het klassieke gazon is de weide met stevige bodembedekkers zoals kamille, stermos of kruipende bonenkruid. Veel soorten tijm vormen een uitstekende bodembedekker en ontwikkelen dichte, bloeiende kussens. Groene voegen tussen stenen platen geven de tuin een onderscheidend karakter.

Tuinideeën met grind

tuinideeën grind olijfboom betonnen bank

Heldere lijnen en grind zorgen voor een heerlijk moderne, strakke uitstraling in de tuin. Je kunt kiezen tussen losse elementen van kiezelstenen of een hele grindtuin. Grindplekken zijn bijzonder geschikt op zonnige plaatsen en geven de tuin een opgeruimde uitstraling. In het grindbed voelen planten zoals grassen en groenblijvende planten zich ideaal.

Feng Shui tuinideeën

tuinideeën met grindstenen feng shui rivier droog

Als je een bijzonder harmonieuze tuin wilt creëren, moet je de principes van het Feng Shui-onderwijs volgen. De Feng Shui-tuin wordt een oase van rust en ontspanning. Om de positieve energieën gemakkelijker te laten stromen, moeten de ruimtes op een open manier worden ontworpen. In het midden kan een Aziatisch stenen landschap staan. Een stenen rivier bestaande uit geharkt grind of een gebogen pad gemaakt van kiezelmozaïek laten de chi niet te snel stromen.

Tuinideeën met water

tuinideeën vijver waterplanten feng shui

Het paradijselijke element water in de tuin was vroeger een teken van luxe. Er waren alleen fonteinen, fonteinen en waterpartijen in de huizen van de edelen. Tegenwoordig kunnen waterpartijen en kleine vijvers relatief eenvoudig worden geïmplementeerd in Duitse tuinen. Vooral de ruimtebesparende kuipvijvers behoren tot de meest populaire trends.

Kleine betonnen waterval

tuinideeën pinterest waterval beton modern siergrassen

Als je echter een kleine waterval in je eigen tuin wilt, heb je verschillende opties om uit te kiezen. Er zijn inmiddels kant-en-klare sets en accessoires zoals een pomp en vijverbassin op de markt. Het kabbelen van het stromende water is een aangenaam achtergrondgeluid en kan een bijzonder ontspannend effect hebben.

Shabby chic en cottage-tuin

shabby chic tuindecoratie fruitdozen scandinavisch oud nieuw nostalgische tuindecoratie

Er is een nostalgische toets die vorm geeft aan de laatste trends. Shabby chic, landhuis en cottage-tuin behoren tot de meest populaire stijlen die ook buitenshuis kunnen worden gebruikt. Vingerhoedjes, sterschermen, pioenrozen, café au lait dahlia’s zijn perfect voor de mooie cottage-tuin. Eetbare bloemen zoals viooltjes, tulpen en taaie tuinkers ronden het totaalbeeld perfect af en kunnen je salade versieren.

Mix van oud en nieuw

terrasplanten groen wit oud nieuw mix meubelen

Simpelweg één tuinstijl kiezen en daaraan vasthouden behoort tot het verleden, zeggen ontwerpers. De geslaagde mix van oud en nieuw zie je steeds vaker binnenshuis en wordt ook in tuinen goed ontvangen. Het gaat er niet meer om wat modern en wat klassiek is, maar hoe je de elementen tot een geheel kunt combineren. Tegenwoordig kun je vintage meubels ook harmonieus integreren in een moderne tuin of andersom.

Siergrassen in de tuin

tuinideeën cottage garden meerjarige beddahlia's gemakkelijk te verzorgen

Siergrassen voegen levendigheid en textuur toe aan de tuin. Het gebruik ervan werd lange tijd verwaarloosd, maar tegenwoordig spelen siergrassen een onmisbare rol in het tuinontwerp. De voordelen liggen voor de hand: ze zijn decoratief, onderhoudsvriendelijk, winterhard en maken indruk met hun mooie groei- en bloemvormen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de groeiwijze:

  • klonterig groeiende siergrassen
  • overhangende siergrassen
  • en siergrassen die stijf rechtop groeien

Het is belangrijk op te merken of de grassen uitlopers vormen of niet. Voor uitlopervormende grassen wordt het gebruik van zogenaamde wortelstokbarrières, die de groei van de planten onder de grond beperken, aanbevolen.

De mini-feeëntuinen

maak zelf tuinideeën decor feeën

Zelfgemaakte tuindecoraties blijven trendy en stellen tuinbezitters in staat hun creativiteit te uiten. Minituinen winnen ook aan populariteit bij hobbytuiniers en veranderen in spannende knutselprojecten als het weer niet meewerkt met klassiek tuinieren. Minituinen kunnen in elke denkbare vorm en grootte worden gemaakt.

Tuinideeën recyclen

tuindecoratie upcycling glas verticale kruidentuin

Planten en bloemen die meerdere doelen kunnen dienen, worden tegenwoordig steeds populairder. Het eten van kruiden, groenten en fruit uit eigen productie is een genot dat steeds meer mensen waarderen. Ze gedijen zowel in zelfgemaakte verhoogde bedden op het balkon als in potten en glazen. De meest populaire nuttige planten zijn:

  • Zelfgemaakte remedies, thee en zalven kunnen worden gemaakt van kruiden zoals lavendel, pepermunt, citroenmelisse en calendula.
  • Natuurlijke kleurstoffen worden gemaakt van eucalyptus, rode biet, uien en wortelen, bessen, spinazie en hibiscus.
  • Planten die als natuurlijke insectenwerende middelen kunnen worden gebruikt, zijn onder andere groene munt, bieslook, laurier, venkel, lavendel en citroenmelisse.

Tuinideeën met europallets – verticale kruidentuinen blijven trendy

verticale tuinideeën met kruidenpallets trend