Tuinontwerp en onderhoud

Agave Vilmoriniana planten – puur exotisme in de tuin

Agave-Vilmoriniana-in-de-tuin-snelgroeiende-droogte-resistente-plantensoorten

De sierlijke octopus-agave brengt textuur en contrast in een droogtetolerante tuin.

Je zult de woorden sierlijk en sierlijk zeker niet gebruiken om een ​​vetplant te beschrijven, maar dat is het eerste dat in me opkomt als ik de gebogen bladeren van de octopus-agave zie (Agave vilmoriniana) zien. Deze agavesoort heeft een tropisch uiterlijk en is uniek onder agaves met grote bladeren met gladgerande bladeren. Hun lange, vlezige bladeren zijn ook indrukwekkend.

De Mexicaanse vetplant groeit prachtig in zowel zonnige omstandigheden als lichte schade en is ideaal voor gebruik in droogtetolerante tuinen waar de sierlijke bladeren een geweldig textuurcontrast toevoegen aan het tuinlandschap.

Agave Vilmoriniana: wat is belangrijk om te weten?

snelgroeiende-agave-Vilmoriniana-mediterrane-tuinlandschap

Botanische naam: Agave vilmoriniana

Algemene naam: de octopus-agave

Herkomst: uit de noordwestelijke regio’s van Mexico

Waar ze groeien: Zeer moeilijk bij temperaturen onder 0 graden C.

Waterbehoefte: de octopus-agave is een droogtetolerante plant, maar het is het beste om hem in de zomer twee keer per maand en in de lente en herfst één keer per maand water te geven.

Lichtbehoefte: volle zon tot halfschaduw; Gebieden met gereflecteerde zonnestralen moeten worden vermeden.

Hoogte als volwassen plant: Tot 1 meter hoog en 1,5 meter breed

Voordelen en toleranties: Droogtetolerant

Wanneer te planten: Herfst of lente zijn de beste seizoenen om de octopus-agave te planten. Dit wordt gedaan door zaailingen gemaakt van hun bloemsteel.

Agave Vilmoriniana: bijzondere eigenschappen

Agave-Vilmoriniana-droogte-tolerante-plant-ontwerp-ideeën

De bladeren van de octopus-agave zijn dik en vlezig, vooral aan de basis. De bladeren puilen uit en vormen bochten terwijl ze groeien, waardoor elke droogtetolerante tuin een bijzonder exotisch uiterlijk krijgt. Oudere exemplaren van deze agave lijken met hun gebogen “armen” op een octopus, vandaar de naam van deze vetplant. De bladeren zien er ook erg mooi uit, ze zijn lichtgroen met een lichte blauwtint en zijn glad aan de zijkanten.

Zoals eerder gezegd, is de octopus-agave zeer droogtetolerant. In de zomer en in de winter kun je het beste eens in de 10 tot 14 dagen goed water geven

Er zijn ook gewijzigde vormen van octopus-agaves beschikbaar, zoals Agave vilmoriniana ‘Variegata’ en ‘Stained Glass’, hier getoond, die een gele tint hebben rond de randen van de bladeren.

Octopus agave zaailingen op de bloemstengel

Octopus-agave-droogte-tolerante-tuin-mexicaanse-succulent

Deze snelgroeiende agave kan alleen binnen twee jaar na het planten met extra water tot volwassenheid groeien. Een grote bloemstengel verschijnt zeven tot tien jaar na het planten. De groeisnelheid van de stengel is indrukwekkend; het lijkt enkele centimeters per dag te groeien.

De bollen groeien op miniatuur agaves, die kunnen worden verwijderd en in de tuin worden geplant.

De ouderplant neemt af en sterft binnen een paar maanden na de bloei, zoals bij de meeste agavesoorten gebeurt. U kunt echter een of meer van de kleine bollen van de bloemstengel verwijderen en prachtige octopus-agaveplanten laten groeien. Je hoeft nooit meer een nieuwe agave te kopen.

Hoe gebruik je deze vetplant?? 

mexicaanse-sappige-voor-een-droge-tuin-agave-soort-tropische

Octopus agaves hebben een veelzijdige betekenis voor het tuinlandschap. Ze gedijen ook thuis in de lichte schaduw van bomen en zien er geweldig uit als ze worden geplant in een cluster van vetplanten, inclusief cactussen. De octopus-agaves zorgen voor structureel contrast in een wilde bloementuin.

Heesters die er geweldig uitzien naast octopus-agaves zijn onder meer herfstsalie (Salvia greggii), blauwe bellen (Eremophila hygrophana ‘Blue Bells’) en Valentine-jack (Eremophila maculata ‘Valentine’). Voor een eigentijds ontwerp plant u de agave octopus in rechte rijen voor roze siergras (Muhlenbergia capillaris) of achter een rij gouden cactussen.

Prachtige octopus agave planten als kuipplanten

Agave-Vilmoriniana-als-potplant-moderne-tuininrichting-exotische-look

Vetplanten zijn geweldige planten in containers, en de agave is geen uitzondering. De octopus-agave maakt hier een statement door zichzelf in een grote container te planten.

Agave Vilmoriniana: plantinstructies

Octopus-agave-agave-vilmoriniana-lange-vlezige-bladeren

Plant uw octopus-agave in goed doorlatende grond. Als je liever in een pot plant, kies dan een potmix die speciaal is ontworpen voor vetplanten en die de planten een goede drainage geeft.

Zet de agave op een plek in de volle zon of halfschaduw, dat is het beste voor deze vetplant. In laaggelegen woestijngebieden moeten plaatsen worden vermeden waar de middagzon te heet is.

Geef elke 10 tot 14 dagen grondig water wanneer de bladeren in de zomer geel worden; ze zouden weer groen moeten worden als de koelere temperaturen in de herfst terugkeren. Je kunt de agave ook verplaatsen naar een andere plek in de tuin in de halfschaduw.

octopus-agave-grote-bladeren-met-gladde struiken