Tuinontwerp en onderhoud

Bloempotten en plantenbakken voor buiten – kies de juiste maat en vorm

buitentuin bloempotten en plantenbakken

De sleutel tot het opzetten van uw pottuin is om te beginnen met de juiste maat- en vormkeuzes voor uw bloempotten en plantenbakken, zodat uw planten er op hun best uit kunnen zien en gedijen. Houd je planten gezond en verander je buitenruimte in een leefruimte door te beginnen met de juiste maat en vorm bij het kiezen van plantenbakken. Grote planten in kleine containers drogen snel uit en kleine planten in grote potten zien er niet goed uit. Daarnaast kan het reguleren van het vocht in de bodem ook lastig zijn. Als je nieuw bent in tuinieren of op zoek bent naar een verandering van tempo, helpen deze tips je bij het kiezen van de juiste bloempotten en bloembakken voor buiten..

Waarom is maat zo belangrijk??

bloempotten plantenbakken buitenkleuren

Een plant moet worden opgepot in een container die voldoende ruimte heeft om te groeien, maar niet te groot voor de plant zelf. Als je de plant in een te kleine pot zet, belemmert hij de groei. Daarnaast ontstaan ​​er vezelachtige wortelstructuren die in potten worden vastgebonden en ervoor kunnen zorgen dat de grond snel uitdroogt. Omgekeerd kan een kleine plant die in een te grote container wordt gepot, uit balans raken door het onevenwichtige vochtgehalte in de grond. Als plantenwortels de bodem van de pot niet kunnen bereiken en de drainagegaten volledig verstopt zijn, zal overtollig vocht zich op de bodem van de container verzamelen en een massa vochtige grondmassa vormen. Dit kan leiden tot wortelrot, extra zware plantenbakken of een onaangename geur van natte grond.

Welke maten bloempotten en plantenbakken zijn geschikt voor buitengebruik?

bloempotten plantenbakken buiten bloemen

Hoeveel aarde een plant nodig heeft en hoe groot een bak moet zijn, hangt af van het type plant. Ook is het belangrijk hoe diep de wortels groeien. Houd voor elke planter de hoeveelheid aarde in verhouding tot het type en de grootte van de plant om het bodemvocht te compenseren. Voor sierplanten, zoals kleine vetplanten, heb je vlakke grond nodig die minder dan 15 cm diep is. Een diepte van ca. 30 cm is voldoende voor jaarrond planten. De grond voor vaste planten moet tussen de 30 en 45 cm diep zijn. Struiken hebben iets meer aarde nodig, deze moet tussen de 45 en 60 cm zijn. Kleine bomen hebben een nog diepere grond nodig, die tussen de 60 en 90 cm . is.

bloempotten buiten plantenbakken maat instructies dwerg bosbessen

Voor deze dwergblauwe bessen kun je bijvoorbeeld middelgrote bloempotten en plantenbakken gebruiken, waarin ze zeker zullen gedijen, aangezien deze, zoals de naam al doet vermoeden, altijd klein blijven. Voor de meeste eetbare planten die als gewas worden gekweekt, is het beter als er meer ruimte in de pot is.

Kruiden die binnenshuis worden geplant, kunnen groeien in grond die 15 cm diep is. In de buitenruimte kunt u deze oppotten met een bodemdiepte van ca. 30 cm. Ondiepe wortels zoals sla, aardbeien of radijs kunnen in 15 tot 30 cm diepe grond geplant worden. Middelgrote eetbare planten, waaronder paprika’s, aubergines, pompoenen, meloenen en maïs, hebben een bodemdiepte van minimaal 30 tot 45 cm nodig. Geef voor grote eetbare planten zoals tomaten, aardappelen en bessenstruiken minimaal 45 cm of beter nog 60 cm aarde. Citrusvruchten en andere fruitbomen hebben een bodemmassa nodig die 60 tot 90 cm diep is.

Geschikte vormen voor bloempotten en plantenbakken buiten

bloempotten plantenbakken buiten eetbare citroenen

Een belangrijke factor bij het goed kweken van een plant is niet alleen de grootte van de container, maar ook de vorm. De meest voorkomende en praktische bloempotten en plantenbakken voor buiten zijn rond, vierkant of rechthoekig. Sommige zijn ook uitgerust met een irrigatiesysteem. Middelgrote tot grote ronde, vierkante en rechthoekige bakken met diepe grondreservoirs van 30 tot 90 cm, afhankelijk van het type plant, zijn goede en geschikte varianten voor bloeiende vaste planten, struiken en kleine bomen. Gebruik grotere potten voor plantcombinaties van meerdere soorten zodat elke plant ruimte heeft om te groeien. Platte en lage bloempotten en plantenbakken met een bodem van minder dan 15 cm zijn ideaal voor het kweken van kleine vetplanten, dikbladige planten of kamerplanten.

Bloempotten, plantenbakken buiten, plat

Plantenrekken kunnen lage bloempotten en plantenbakken iets dichter op ooghoogte brengen. Platte containers zijn ook goede pronkstukken voor eettafels buiten. Vaasvormige potten die naar boven gebogen zijn, zijn geschikte opties voor gemengde combinaties van eenjarigen, bloeiende heesters en een groenblijvende struik of kleine boom. Een brede opening biedt voldoende ruimte om een ​​combinatie van planten bij elkaar te zetten. Kies de diepte van de container op basis van de soorten planten die u wilt opnemen. Er zijn tegenwoordig veel varianten op de markt. Een praktische optie zijn de bloempotten en plantenbakken van rotan.

bloempotten plantenbakken buiten vaasvormig rotan

Klassieke urnen die aan de onderkant breed zijn en een smalle hals hebben en een brede opening aan de bovenkant, zijn goede bloempotten en plantenbakken voor eenjarige vaste planten die gemakkelijk te verwijderen zijn. Onthoud dat als de planten een beetje diep wortel schieten, ze moeilijk te verwijderen kunnen worden zodra zich een kluit onder de hals van de urn vormt.

Als je denkt aan iets dat diep geworteld is, zoals een struik, wijnstok of kleine boom, plan dan om het daar voor het leven te houden. Kies daarom tijdig voor het planten de juiste maat urn.

Grote, rechtopstaande en dunne bloempotten en plantenbakken kunnen helpen om kleine planten groot te brengen en ze meer visuele impact te geven. Wees voorzichtig bij het koppelen van een ondiep gewortelde plant, zoals een vetplant, met een grote bak gevuld met aarde van iets meer dan twee voet. Je kunt ze onder water zetten, zodat zich vervolgens natte grondmassa verzamelt op het onderste deel van de pot, onder de plantenwortels.

Kies bloempotten en plantenbakken

bloempotten plantenbakken buiten urn

Deze potcombinatie van planten raakt de plek zodat vorm en bodem op elkaar aansluiten. De verticaal ontworpen bloempotten en plantenbakken helpen de planten om hoger te groeien, terwijl de bodem van de container niet te diep is en er dus geen risico is op drassig worden. Aangezien de grootte en vorm van een container van invloed zijn op hoe goed een plant zal groeien, is het een goed idee om zowel planten als containers tegelijkertijd te kiezen. Anders moet je de gewenste beplanting combineren met bestaande potten die je wilt vullen.

Vertrouw bij het kiezen van een op planten gebaseerde container niet op de oorspronkelijke grootte van de plant bij het inschatten van de grootte van de te gebruiken pot. Kijk in plaats daarvan eerst naar de volwassen grootte van de plant (vaak te vinden op de achterkant van het etiket). Merk ook op in welke categorie het valt – sappig, eenjarig, meerjarig, struik of boom. Kies ook voor bloempotten en plantenbakken die voldoende ruimte hebben voor de plant en een bodemdiepte met voldoende wortelruimte.

Let op eetbare planten

bloempotten plantenbakken buiten eetbare paprika

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om meer ruimte te geven aan planten die in containers worden gekweekt (zie de lijst met geschatte bodemdiepte voor de soorten eetbare planten, hierboven beschreven). Wanneer gewassen zoals tomaten, paprika’s, courgettes en aubergines in een overvolle container worden gekweekt, concurreren ze met elkaar om voedingsstoffen en blootstelling aan de zon, wat kan resulteren in lagere oogsten.

bloempotten plantenbakken buiten eetbare courgette

Over het algemeen is het het beste om elke middelgrote of grote eetbare plant in een eigen container te potten – mogelijk kruiden of bestoven planten zoals goudsbloemen rond de basis als er voldoende ruimte is. Sla en kleinere planten zoals radijs en aardbeien kunnen meer dan één per container worden geplant.

bloempotten plantenbakken buiten eetbare radijs

In een container gekweekte edibles absorberen veel bodemvoedingsstoffen om snel te groeien en een goede oogst te produceren. Met een uitgebalanceerde organische mest kun je ze bemesten volgens de instructies op de verpakking.

Wanneer je moet verpotten

bloempotten plantenbakken buiten tuin verplanten

Planten zijn niet blij als ze in een bak moeten blijven waar ze uit zijn gegroeid. Hier zijn drie tekenen dat uw gewassen moeten worden verpot.

1. Planten zien er overgroeid uit en staan ​​niet meer in verhouding tot de pot.

2. Water loopt snel uit de pot, wat aangeeft dat wortels en grond die geen water meer opzuigen de meeste ruimte innemen.

3. Planten vertonen tekenen van stress, zoals vergeelde bladeren, verwelking of groeiachterstand.

Hoe verpotten?

bloempotten plantenbakken buiten tuin verplanten plantschop

1. Kies een container die minstens enkele centimeters groter is dan de originele container (breedte en diepte).

2. Haal de planten uit de oude bak door 10 cm of dieper te graven om de wortels los te maken. Trek vervolgens voorzichtig aan de plant met een planttroffel indien nodig voor hefboomwerking. Houd het gewas zo ver mogelijk bij de kluit vandaan.

3. Vul de nieuwe container met verse potgrond voor onmiddellijke transplantatie.

4. Goed water geven zodat de potgrond kan weken.

Als alternatief kunt u in tuinbedden overplanten in plaats van in een nieuwe container. Eenjarigen en vaste planten in het warme seizoen kunnen eruit zien alsof ze tegen het einde van het seizoen uit hun container zijn gegroeid, maar dit is volkomen natuurlijk en betekent niet noodzakelijk dat ze moeten worden verpot. Bloemen die in zaden veranderen en geel worden, zijn slechts een onderdeel van de levenscyclus van een plant. Trek aan het einde van het seizoen de eenjarige bloemen uit. Na vorst bloeiende vaste planten afknippen. Wanneer de planten na een seizoen of twee geworteld lijken, verdeel dan de resterende vaste planten en verplant ze in andere bloempotten en plantenbakken of in tuinbedden.