Tuinontwerp en onderhoud

Bogen voor klimplanten – 6 soorten die zorgen voor prachtige bloemen in de tuin

rankboog voor klimplanten soorten ideeën tuinontwerp

Tuinbogen geven niet alleen structuur aan de tuin, ze transformeren deze ook in een bloeiende oase. Zeker in de zomer, wanneer je je vrije tijd graag in de tuin doorbrengt, loont het de moeite om een ​​mooie klimboog voor klimplanten te plaatsen. Geplante rozenbogen betoveren bijvoorbeeld met hun prachtige bloemen en zijn een echt hoogtepunt in de siertuin. De decoratieve structuur draagt ​​bij aan de algehele sfeer in de buitenruimte en zorgt voor de perfecte groeiomstandigheden voor klimplanten.

wijnstok boog gemaakt van hout wit tuinhek rozenboog

Iedereen die al meerdere siertuinen heeft bezocht of deze op internet heeft gekozen, weet zeker dat er niet één type klimboog is. De tuinbogen worden aangeboden in verschillende materialen en in verschillende stijlen. Zo kunt u precies het model kiezen dat het beste in uw eigen tuin past. Vandaag vatten we de meest populaire soorten tuinbogen samen en onthullen we bij welke tuinstijl ze het beste passen.

De klassieker – trellisboog van metaal

rozenboog metalen klassieke siertuin rank boog

Klimplanten gedijen het beste op een klimboog. De klassieke tuinboog van metaal is erg populair omdat hij elegant en tegelijkertijd zeer stabiel is. De selectie van maten en stijlen is ook vrij groot. Open frame-ontwerpen zijn bijvoorbeeld ideaal voor het kweken van rozen, omdat de doornige stelen gemakkelijk te trainen en op hun plaats te binden. De versies met trellis zijkanten zijn daarentegen perfect voor klimmers zoals clematis – de “koningin van klimplanten”.

wijnstok boog metalen rozenboog tuin

Trellis boog gemaakt van hout met trellis

tuin boog hout cottage stijl tuin

Droomt u van een mooie cottagetuin op uw eigen erf? Met zo’n houten tuinboog met latwerk geef je je buitenruimte de populaire Engelse charme. Deze ranken betoveren met hun romantische uitstraling en hebben kleurrijke bloemen in overvloed. Wie vooral van de ouderwetse, vintage look houdt, kan kiezen voor dit boogdesign. Geurige klimplanten zoals kamperfoelie, jasmijn en rozen zijn perfect voor een tuinboog, omdat de bloemen hun aangename geur op precies de juiste hoogte verspreiden.

houten boog met trellis cottage-tuin

Trellis-bogen worden ook aangeboden met ingebouwde banken, die een romantisch zitje in de tuin bieden. Dit boogmodel ziet er bijzonder mooi uit in het wit en versierd met prachtige, gekleurde bloemen.

De moderne houten boog

rankboog voor klimplanten hout modern

Het is niet verwonderlijk dat hout zich leent voor een aantal verschillende boogstijlen. Naast een harmonieuze aanpassing aan het romantische karakter van de Engelse cottage-tuinstijl, vindt de houten klimboog ook zijn plaats in het moderne tuinontwerp. De moderne houten boog bestaat meestal uit een gebogen constructie en meerdere parallelle houten stroken.

Bij het kiezen van uw tuinboog moet u een maat kiezen die perfect bij uw tuin past. Brede en hoge bogen zien er bijvoorbeeld het beste uit in grote kamers. In een smalle tuin daarentegen passen kleinere ranken die er niet al te dominant uitzien.

tuinboog modern hout wit klimplanten kruiphulp

De moderne tuinboog kan prachtig gecombineerd worden met dappere klimmers zoals blauweregen. Hun grote bladeren en bungelende trossen bloemen vullen de stijl het beste aan. Een mooi voorbeeld is de zogenaamde blauweregen, die met een geschikte klimhulp heel goed gedijt en de tuin verandert in een bloeiende oase.

Trellisboog voor klimplanten in rustieke stijl

rankboog voor klimplanten rustiek design

Een handgemaakte strik van natuurlijke materialen is zowel mooi als stijlvol. Het beste van alles is dat het maar een paar minuten duurt om te installeren! Om uw tuin een landelijke charme te geven, vertrouwt u op een rustieke tuinboog van wicker en hazelnoot. Vanwege de lichtere constructie kan dit type boog echter alleen sierlijke, lichte klimplanten ondersteunen, zoals. B. geurige erwten. Rozen zijn ook prima als ze niet te dicht geplant zijn.

rank boog rozenboog rustieke vlecht witte rozen

De muurboog als ruimtebesparende variant

muur halve boog rankboog soorten klimplanten

Iedereen weet dat de kleine tuin een grote uitdaging is. Als er niet genoeg ruimte beschikbaar is voor een klassieke klimboog, kun je dit alternatief overwegen. Met een muur of halve boog kunt u hoogte winnen en zo de klimhulp verticaal oriënteren. Deze slimme oplossing neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag en de muurboog kan eenvoudig aan het huis, een muur of een schutting worden bevestigd.

ideeën tuinontwerp semi-boog klimplanten

Gehuld in bloemen en bladeren, transformeren deze bogen kale plekken in betoverende tuinen. Ze zijn ook een geweldige plek om te genieten van wat schaduw en privacy in uw eigen tuin. Je kunt er een tuinbank onder plaatsen of zelfs een kleine eethoek in de buitenlucht neerzetten.

Trellisboog met ingebouwde plantenbakken

wijnstokken soorten tuinbogen met geïntegreerde plantenbakken

Dit type boog biedt de perfecte oplossing om hoogte, structuur en ruimte te creëren voor beplanting waar grond schaars is of een slechte bodemkwaliteit heeft. Tuinbogen met ingebouwde bloembakken of potten kunnen naar wens worden geplant en creëren een echte blikvanger in de buitenruimte. In de potten kunnen de perfecte groeiomstandigheden voor de geselecteerde planten worden gecreëerd, die in dit geval onafhankelijk zijn van de lokale bodemkwaliteit. Waarom zou je dit type boog niet gebruiken om een ​​combinatie van levende groenten en eetbare bloemen te kweken? Plaats het trellis in de buurt van je huis en je kunt zowel een lust voor het oog als een eettafel creëren.

wijnstok boog voor klimplanten geïntegreerde bloempotten

Geplante bogen staan ​​prachtig in de tuin, maar welke planten zijn hier het beste voor? Omdat het aanbod klimplanten erg groot is, hebben we hieronder een aantal geschikte soorten op een rijtje gezet. Deze kun je ook combineren als je kiest voor een tuinboog met plantenbakken.

  • Wintergroene klimplanten – Clemantis, klimop (Hedera helix), sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides)
  • Eenjarigen – Oost-Indische kers (Tropaeolum), zoete erwt (Lathyrus odoratus), windefamilie (Convolvulaceae)
  • Geurige klimplanten – kamperfoelie (Lonicera caprifolium), roos (Rosa), blauweregen (Wisteria)
  • Eetbare soorten – pompoen (Cucurbita), boon (Phaseolus coccineus), braam (Rubus sectio Rubus)

* Tuinboogfoto’s van Husqvarna