Tuinontwerp en onderhoud

De 10 beste planten en bodembedekkers voor tuinpaden en trapplaten

Planten bodembedekker varianten variëteiten voor tuinpad

Voetpaden zijn een belangrijk onderdeel van elke tuin. Ze laten doorgang van de ene tuin naar de andere toe door de planten zoals bloemen of groenten te beschermen. Deze dienen echter niet altijd voor puur praktische doeleinden te zijn. Met de juiste plantenkeuze kunt u bijvoorbeeld uw tuinpaden verfraaien! Vergroende of aangeplante voegen tussen de trapplaten zien er mooier uit en geven de tuin een extra vleugje charme. In het artikel introduceren we de 10 beste planten en bodembedekkers die je kunt gebruiken om je tuinpaden te planten.

Bodembedekkers zijn allrounders in de tuin

beste planten bodembedekkers planten tussen voegen

Wilt u een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen omdat de tijd voor tuinieren beperkt is? Dan bent u bij bodembedekker aan het juiste adres. Dit zijn lage planten die de grond bedekken en lege ruimtes in de tuin kunnen verfraaien. Een bloeiende bodembedekker is ook perfect als gazonvervanger en groeit meestal veel sneller dan andere planten. Verder zijn de meeste soorten toegankelijk en zorgen ze voor een prettig gevoel als je op blote voeten door de tuin loopt.

Dus zoekt u geschikte planten voor de voetpaden in de tuin, dan maakt u met bodembedekker de juiste keuze. Het is gemakkelijk om op te stappen, dus maak je geen zorgen dat de kinderen of gasten het beschadigen. Maar welke bodembedekkers zijn hiervoor het meest geschikt? Hieronder vatten we de meest populaire samen.

1. Blauw bob-kapsel

Bodembedekker tussen treeplanken, blauwe bobbleheads, kleine bloemen

Blauwe bobblehead, ook bekend als Isotoma fluviatilis of Pratia pedunculata, is een schattige, snelgroeiende bodembedekker met kleine, lichtblauwe bloemen. Omdat het gemakkelijk te belopen is, wordt het vaak gebruikt om de voegen tussen stenen platen te planten. De blauwe bobble head bloeit van juni tot september, waardoor je de hele zomer mooie tuinpaden hebt. De maximale groeihoogte is 5-10 cm, afhankelijk van het ras. Gebieden met zon of halfschaduw zijn de perfecte locaties voor deze planten. Voor een volledig schaduwrijke locatie zijn ze echter nogal ongeschikt.

2. Zand tijm

Bodembedekker tussen voegen opstapplaten Tuinpad zand tijm

De zandtijm of Thymus serpyllum is een groenblijvende bodembedekker met een hoogte van 2 tot 10 cm. Voor het aanplanten van tuinpaden en trapplaten zijn vooral rassen die niet zo hoog worden geschikt. Ze zijn ook gemakkelijker te verzorgen en zien er prachtig uit tussen de stenen platen. De bodembedekkende zandtijm heeft de voor het plantengeslacht typische roze of paarse bloemen en biedt een bloeiende bodembedekker van juli tot september. Daarnaast verdraagt ​​de plant droogte, heeft een aangename geur en is goed geschikt voor verschillende locaties.

3. Sterrenmos

Bodembedekkende planten tuinpad Sternmoos steenplaten

Laat je niet misleiden door de naam. Het stermos of Sagina subulata is geen mos in de strikte zin van het woord. Het is eerder een bodembedekker met kleine witte bloemen die in het late voorjaar verschijnen. De kleine vaste plant komt oorspronkelijk uit heel Midden-Europa en wordt vaak gebruikt voor het aanleggen van tuinpaden. De kleine bladeren vormen een mosachtig tapijt, vandaar de naam. Houd er bij het kiezen van de juiste bodembedekker voor uw tuinpaden rekening mee dat het stermos niet van droogte of overmatig vocht houdt.

4. Echt verenkussen

Echt verenkleed bodembedekker interessante bladeren stapplaten

Leptinella squalida of Genuine Feather Pad is een lage vaste plant die zijn oorsprong vindt in Nieuw-Zeeland. Nog steeds bekend als loogbloem, is de plant geschikt als bodembedekker voor verschillende plekken in de tuin. De bladeren zijn bruingroen, geveerd en lijken daardoor op zeer kleine varens. In tegenstelling tot de tijm en blauwe bobbleheads heeft het verenkleed niet zulke uitgesproken bloemen. Ze zijn kopachtig en geel, bloeien tussen juni en augustus, maar blijven meestal verborgen onder het groene tapijt van de plant.

5. Kruipende Gunsel

Kruipende Günsel bodembedekker op het tuinpad

Als u uw voetpaden in de tuin echt in de verf wilt zetten, dan is een wat hoger uitgroeiende bodembedekker precies wat u zoekt. De Creeping Gunsel (Ajuga reptans) bijvoorbeeld kan tussen de 10 en 30 cm hoog worden en heeft mooie paarse bloemen. Het gedijt op voedselrijke, matig zure kleigronden en houdt van lichte of halfschaduw.

6. Waternavel

Bodembedekker tussen voegsteen Pfennigkraut

Waternavel of Lysimachia nummularia is ook bekend als muntkruid vanwege zijn ronde bladeren en bloemen. Het kan snel grote oppervlakken beplanten en is een uitstekende keuze voor de voegen tussen stenen platen. De goudgele bloemen verschijnen tussen mei en juli en zorgen voor prachtige kleuraccenten in de tuin. Deze bodembedekker houdt van stenige tot kleiachtige grond met voldoende vocht en is daarnaast winterhard.

7. Tapijtsedum

Bodembedekkers tuinpad tapijt sedum sedum

Tapijt- of bodembedekkende sedumplant is nog steeds bekend onder de naam Sedum en kenmerkt zich door dikke bladeren en prachtige bloemen. Deze vaste plant is makkelijk te verzorgen en houdt van zowel droge als zonnige standplaatsen. De bloeiperiode duurt van juli tot augustus en de bloemkleuren kunnen wit, roze, rood of geel zijn, afhankelijk van de soort. Als bodembedekker is de sedumplant perfect te gebruiken tussen stapplaten als gazonvervanger. Onder optimale standplaatsomstandigheden heeft deze bodembedekker geen uitgebreid onderhoud nodig.

8. Blauwe loodwortel

bijpassende planten bodembedekker blauw loodwortel

Ceratostigma plumbaginoides, of blauw loodkruid, is eigenlijk een kruid dat gemakkelijk te verzorgen is. Het wordt veel gebruikt als bodembedekker, grotendeels vanwege zijn prachtige groene bladeren en kleine blauwe bloemen. De plant houdt van een zonnige plek, maar kan ook in halfschaduw gedijen. Het is ook droogtetolerant. De loden wortel kan een mooi kleuraccent geven tussen de stenen platen van je tuinpad.

9. Alpenvrouwenmantel

Bodembedekkers tuinpad rand Alpen Vrouwenmantel

De alpenvrouwenmantel of Alchemilla alpina is een kleinere soort uit het geslacht van de vrouwenmantel. Hij heeft prachtig gevormd groen blad en bloeit in de zomer met prachtige gele bloemen. Als standplaats voor deze bodembedekker zijn zonnige tot halfschaduw plaatsen in de tuin geschikt. Of het nu tussen de tredeplaten is of aan de rand van het tuinpad, de alpendamesmantel geeft uw tuin een heel speciaal tintje.

10. korte haren

groene voeg tuinpad groene bobbleheaded bodembedekker

Soleirolia soleirolii of kortweg bobbed head is een bodembedekker die je tuin zal bedekken met een prachtig groen tapijt en heerlijk zal ruiken. Dit is een prachtige sierplant die het voetpad tussen de bloemperken in de schijnwerpers kan zetten. In de herfst kleuren de groene bladeren rood en geven ze wat kleur aan het algehele herfstbeeld. De bobble head is zeer gemakkelijk te verzorgen en groeit op zowel zonnige als schaduwrijke locaties.

Wilt u uw tuinpad verfraaien en er een hoogtepunt in de buitenruimte van maken? Kies dan een van de suggesties voor bodembedekkers en gebruik deze om het voetpad te beplanten. Match de kleuren met de andere planten in de tuin en creëer je eigen buitenoase.