Tuinontwerp en onderhoud

De kruiwagen planten: ideeën met bloemen, kruiden en sierbladplanten

De oude kruiwagen is kapot? Gooi ze niet weg! We geven je verschillende ideeën over hoe je een roestige en kapotte kruiwagen op de juiste manier plant. Creëer een kruidentuin, zorg voor bloeiende pracht met zomerbloemen of zet accenten met sierbladheesters.

Een houten kruiwagen planten: zomerdecoratie met bloemen voor in de tuin

Ideeën voor het planten van bloemen in een houten kruiwagen voor de zomer

Zomer, zon en bloeiende bloemen in de tuin: dit is waar elke hobbytuinier van droomt. In je eigen tuinparadijs mag natuurlijk de juiste tuindecoratie niet ontbreken. Een houten kruiwagen vol zomerbloemen creëert een echte landhuisflair en past bijzonder harmonieus in de natuur- en boerentuin. Om het nog meer op te laten vallen, kun je het een accentkleur geven. Als alternatief kunt u de oude kruiwagen onbehandeld laten. Na verloop van tijd zal er een lichte patina ontstaan, waardoor de rustieke uitstraling van de tuin nog beter tot zijn recht komt.

Plant kleine kruiwagens en combineer ze met andere potten

Dan rijst de vraag waar de kruiwagen moet worden neergezet. De perfecte standplaats voor een houten kruiwagen is in de volle zon of halfschaduw. Indien onbehandeld, kan het hout water opnemen en vervolgens weer afgeven. Een standplaats in de schaduw is dus ongunstig omdat het hout kan gaan schimmelen.

Decoratieve kruiwagen om te planten kies tips

Afhankelijk van of je een grote of een kleine kruiwagen wilt planten, kun je deze creatief inrichten. Een grote kruiwagen is een echte blikvanger en hoort daarom in het midden van het bed, tussen hoge siergrassen of andere sierbladplanten te staan. Een kleine kruiwagen kan een stijlvol geheel vormen met vintage tuindecoraties.

Plant een houten kruiwagen op de juiste manier

Houten kruiwagen op de juiste manier planten van ideeën

Voordat u een houten kruiwagen plant, moet u de juiste bloemen, sierbladeren en bodembedekkers kiezen. Kies voor planten die qua standplaats en bodem vergelijkbare eisen stellen. Als alternatief kunt u elk type plant in een plantzak doen en ze naast elkaar in de kruiwagen leggen. Deze plantenzakken zijn gemaakt van plastic of jute en kruiden, bloemen en zelfs groenten groeien daar heel goed. In het tuincentrum worden ze vaak plantenzakken genoemd. Om de planten lang te laten gedijen, is een goede afwatering een absolute must. Boor meerdere gaten in de bodem van de kruiwagen en leg de vloer met stukjes klei of grind zodat het regenwater kan weglopen.

Roestige kruiwagen planten

Roestige kruiwagenplantideeën voor bloemen

Als je een oude roestige kruiwagen wilt planten, kies dan een standplaats in halfschaduw of schaduw. Het metaal warmt snel op, het water verdampt snel en de bloemen kunnen afsterven. Bovendien ontleedt de roest na verloop van tijd, het kan dan in de grond komen en via de wortels van de planten worden opgenomen. Om dit te voorkomen, moet u de roestige kruiwagen met plastic zeilen bekleden.

Plant de kruiwagen met kruiden en groenten

Plant roestige kruiwagens en zet ze als accent in het bloembed

Je kunt ook een verscheidenheid aan groenten of kruidentuinen planten in een roestige kruiwagen, zolang je ze maar bekleed met vijverfolie. De kruiden zullen zeker beter omgaan met het kleinere volume grond. Combineer kruiden uit het Middellandse Zeegebied omdat ze vergelijkbare eisen stellen aan bodem en standplaats.

Tuindecoratie met kruiwagen en eenjarige planten

Tips voor het planten van kruiwagens

Als alternatief kunt u eenjarige planten in de kruiwagen zetten. Zo heeft u elk tuinseizoen de mogelijkheid om de kruiwagen opnieuw te planten. In het tuincentrum kunt u een geschikte zadenmix kiezen. Volg bij het planten dezelfde regels die gelden voor het planten van bloempotten: laat een afstand van minimaal 15 cm tussen de planten, bodembedekkers en kruipende planten aan de rand, verdeel de bloemen gelijkmatig in de kruiwagen, gaten met sierbladeren opvullen, planten hoge siergrassen aan de achterkant.

Plant een kapotte kruiwagen

gebroken kruiwagenplantideeën voor tuindecoraties

Een oude kruiwagen kan creatief worden geverfd of geënsceneerd. Maar hoe plant je een kapotte kruiwagen? Staat hij niet meer rechtop, dan kun je hem tegen een boom leunen. Plant dan bloemen in en voor de kruiwagen voor een leuk effect.

gebroken kruiwagenplantideeën voor bloembed

Je kunt de gekantelde kruiwagen ook gebruiken als accent in het bloembed. Kies slechts één type bloem in verschillende kleuren om het maximale effect te krijgen.

kapotte kruiwagen repareren en opnieuw planten

Als de kruiwagen roestig is, is het gevaarlijk voor huisdieren en jonge kinderen. In dit geval heeft u geen andere keuze dan het opnieuw te schilderen en te repareren. Het moet in ieder geval stabiel op de vloer staan. Controleer of het kan omvallen.

Oude kruiwagens planten: welke planten??

Oude kruiwagenplantideeën voor locatie en planten

Maar wat kun je eigenlijk in een kruiwagen planten? Er zijn geen grenzen aan je eigen fantasie. Maar aangezien een oude kruiwagen een vintage look heeft, kun je beter een rotstuin of ander minimalistisch design vermijden. Kies dus voor bloemen en planten die goed bij de landhuistuin passen.

Eenjarige bloemen:  Tulpen, petunia’s, verbena, begonia’s, blauwe madeliefjes, waaierbloemen, geraniums, Californische klaprozen, Susan met zwarte ogen en anderen.

Eenjarige siergrassen: Rode lampenreiniger gras, siergierst

Eenjarige kruiden: Basilicum, dille, rozemarijn

Kruiwagen met decoratieve bladplanten

Kleine kruiwagens plantideeën met sierbladeren

Bloemen als accent in een kruiwagen bij de voordeur

Plant de kruiwagen met hortensia's en klimop

Eetbare bloemen in een oude kruiwagen

De kruiwagen planten met eetbare bloemen viooltjes

Petunia’s zijn gemakkelijk te verzorgen en geschikt voor het planten van kruiwagens

Ideeën voor het planten van oude kruiwagens voor bloemen

Decoratieve kruiwagen planten

Kruiwagen voor opplant Welke planten?

Plant decoratieve houten kruiwagen

Decoratieve kruiwagen voor plantideeën