Tuinontwerp en onderhoud

Een alternatief kiezen voor buxus – ideeën & verzorgingstips

alternatieve-box-tree-ideeën-planten-struiken-buesche-naald-vorstbestendig

Hoe mooi de buxus ook is, enkele veel voorkomende ziekten zijn de buxuszwam of buxusmot. Deze kunnen jaren van vormgevingswerk snel verpesten. U kunt een dergelijke situatie vermijden door op a . te klikken Alternatief voor buxus Om op terug te vallen. Er zijn veel haagplanten die niet alleen erg op buxus lijken, maar ook naar wens gesnoeid kunnen worden. Zo creëer je weer mooie eyecatchers in je tuin. Nu komen we bij onze lijst met planten die je kunt gebruiken als alternatief voor buxus. Er zijn ook mooie coniferen en die bloeien.

Alternatief voor de boekenboom – de geurende bloesem (osmanthus)

alternatieve-doos-boom-geurende-bloemen-boom-design-bloesem-tips-zon-locatie

Van de geurende bloem kun je een geweldige haag maken. Kies voor dit alternatief voor buxus een zonnige plek of een plek in de halfschaduw. Net als de buxus kan dit hout zonder problemen in een bloempot gekweekt worden. De plant zal je ook plezieren met mooie bloemen.

Alternatief voor buxus – taxus (Taxus)

alternatieve-buxus-taxus-tuinieren-idee-naalden-fruit-bessen-rood

De taxus is een conifeer. Opgemerkt moet worden dat de delen van de plant giftig zijn. Alleen het vruchtvlees van de rode vruchten van de vrouwelijke plant is dat niet. De locatie kan worden gekozen zoals bij de buxus. De taxus als alternatief voor buxus houdt ook van kalkrijke grond.

Kamperfoelie (Lonicera)

alternatieve-buxus-haag-kersen-rood-fruit-klimplant-inspiratie

Bij dit alternatief voor buxus is vooral regelmatig snoeien belangrijk. Want alleen op deze manier kan de plant een haag vormen. Niet alleen de bloemen aan deze plant zijn mooi, maar ook de blauwe bessen die daaruit ontstaan.

Pijnboom (Pinus sylvestris)

alternatieve-box-tree-foehre-naalden-groen-accent-tuindecoratie

Als u op zoek bent naar een hout dat snel groeit, is de den perfect voor u. Doordat deze plant ook nog eens makkelijk te knippen is, kun je elke gewenste vorm creëren. Kies een plekje in de zon of schaduw of plant de den in een pot. Het alternatief voor buxus heeft een mooie uitstraling.

Hulst (Ilex)

alternatieve-box-tree-holly-care-landscapes-outdoor-small-leaves

Een bijzondere eigenschap van de buxus is dat hij wintergroen en winterhard is. Hetzelfde geldt voor de hulst, daarom is deze plant ook een perfect alternatief voor de buxus. Als haag ziet de hulst er bijzonder aantrekkelijk uit dankzij zijn kleine, glanzende bladeren. Trimmen en vormgeven is ook geen probleem bij deze soort.

Haagmirte (Lonicera nitida)

alternatieve-buxus-haag-mirte-lange-twijgen-lichtgroen-bladeren-tuindecoratie

De glanzende bladeren van de mirte mirte zullen iedereen verrukken. Kies een gedeeltelijk schaduwrijke locatie met elke grond. Dit alternatief voor buxus is ook wintergroen en winterhard, maar groeit relatief langzaam. Toch is de plant perfect voor het maken van lage hagen.

Dwergspoel (Euonymus)

alternatieve-buxus-dwerg-spindel-mooie-blad-vorm-struik-design-tuinieren

Met de miniatuur spindel creëer je een mooie lage haag. De afzonderlijke takken groeien rechtop en zijn dicht. Een nadeel van deze plant als alternatief voor buxus is dat hij niet zo vorstbestendig is als buxus. In koude winters kan bevriezing optreden. Als standplaats is zowel een plaats in de zon als in de schaduw geschikt. Beide varianten passen heel goed bij de miniatuurspindel.

Klimop arboresens (Hedera helix arborescens)

alternatieve-doos-boom-klimop-struik-bodembedekker-groene-bladeren-tuin

De groenblijvende plant als alternatief voor buxus groeit als een struik en kan wel een meter hoog worden. Qua locatie is de plant extreem weinig veeleisend. Hij gedijt zowel in de zon als in de schaduw.

Bolvormige spar (Picea abies)

alternatieve-buxus-sferische-sparren-interessante-look-kegels-geel-roze-mooi

Snoeien wordt bij deze conifeer afgeraden. Wat echter indrukwekkend is, is de manier waarop je de kegels vormt. Ze hebben in het begin een gele kleur, die geleidelijk roze wordt en dan pas bruin wordt. Als alternatief voor buxus heeft de bolvormige spar een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke standplaats nodig om te kunnen gedijen. U bent ook van harte welkom om het hout weer in een bloempot te laten groeien.

Zwergliguster (Ligustrum vulgare)

alternatieve-doos-boom-dwerg-patroon-heerlijke-witte-bloesem-tips

Het dwergpatroon is ook perfect als alternatief voor buxus. Hij stelt geen speciale eisen aan de grond en kan zowel in de zon als op een schaduwrijke plek geplant worden. Een ander voordeel is dat de dwergjuffer winterhard is en u zelfs in de winter zal verrassen met zijn mooie groene bladeren.

Vingerstruik (Potentilla fruticosa)

alternatieve-buxus-fingerbush-gele-bloemen-vrij-gemakkelijk-zorg

Iets dat de vingerstruik ongetwijfeld beter doet dan de buxus, zijn de mooie gele bloemen. Door zijn maximale hoogte is deze struik ook uitstekend te gebruiken als haag. De vingerstruik als alternatief voor buxus bereikt een hoogte van 50 tot 150 cm.

Zwergthuja – De levensboom als alternatief voor de buxus

alternatieve-buxus-thuja-snijvormen-groenblijvende-idee-decoratie

Je kunt een lage haag maken met de dwerghuja als levensboom. De plant groeit dicht en kan gemakkelijk worden gesneden. Ook kunt u met deze haagplant verschillende borderranden maken. Een geweldig alternatief voor buxus.

Portugese laurier

alternatief-buxus-portugees-laurier-hardy-green-hedge-design

De Portugese laurier als alternatief voor buxus is zeer hittebestendig en kan daarom zonder problemen op een zeer zonnige plaats worden geplant. Maar het verdraagt ​​​​ook penumbra heel goed. De weinig veeleisende en robuuste plant bloeit aan het begin van de zomer en geeft dan rood fruit. Houd er rekening mee dat deze vorstbestendige plant tot 5 meter hoog kan worden.

Creeper als vervanging voor buxus

alternatieve-buxus-klimplant-bodembedekkende-haag-vorm

De kruipschijf is een mooie bodembedekker die makkelijk te snijden is en daarom ook geschikt is als alternatief voor buxus. De plant heeft mooie naalden in plaats van bladeren, waardoor het een interessante blikvanger is in de tuin.

Dwergberberis (Berberis vulgaris)

alternatief voor het buxus-berberis-geel-blad-bloempot-idee

Met de dwergberberis als alternatief voor buxus heb je de keuze tussen wintergroene en niet-wintergroene soorten. Al met al zijn ze klein van stuk. Ook kun je met de plant mooie kleuraccenten in de tuin aanbrengen, want deze is verkrijgbaar met zowel geel als rood blad. De beste locatie is een plek in de halfschaduw of in de zon.

Dwerg rododendron

alternatief voor buxus bloombux-rhododendron-mini-bush-blueten-rosa

De zogenaamde Bloombux is een fantastisch alternatief voor buxus, omdat hij in het voorjaar uitbundig bloeit en dan voor een adembenemend accent in de tuin zorgt.Omdat dit een relatief nieuwe soort is (bestaat sinds najaar 2014), is de prijs dan ook mee een beetje hoger. Het planten van deze struik is echter zeker de moeite waard, omdat hij heel gemakkelijk te verzorgen en niet veeleisend is.

Deutzia als alternatief voor buxus

alternatief voor buxus deutzie-weiss-blueten-huebsch-bush-hecke-design

De mooi bloeiende plant wordt slechts een meter hoog en is daarmee een onderhoudsvriendelijk alternatief voor buxus. De bloemen zijn een lust voor het oog van mei tot juni.

Bergpijnboom (Pinus Mugo)

alternatief voor de buxus bergdennen conifeer-idee-easy-care

De mooie opstelling van de naalden is mooi, lichtgroen, waardoor de bergden een populaire vervanging is voor het buxus. Het kan prachtig op maat worden gesneden en kan in verschillende vormen worden ontworpen. Het alternatief voor buxus staat zowel zonnig als gedeeltelijk in de schaduw.

Lavendel planten

alternatief-buxus-lavendel-heester-bloem-haag-diy-lila-tuin-pad

Je denkt er misschien niet eens over na, maar lavendel is ook een geweldig alternatief voor buxus. Ondanks de lage groei van 50 cm, kunnen mooie hagen worden gevormd om het bed te begrenzen, die van juni tot augustus zelfs het oog strelen met mooie bloemen in delicaat paars. Er zijn ook twee andere geweldige eigenschappen. Tijdens de bloeiperiode is er een aangename geur waarneembaar en trekt de plant insecten zoals bijen en vlinders aan.