Tuinontwerp en onderhoud

Herfstbloemen voor verkeerslichten: geschikte planten voor winterharde zones 5, 6 en 7

We hebben al uitgelegd hoe je een effectief herfstarrangement voor de emmers kunt samenstellen. In de post van vandaag leggen we je nu uit welke planten geschikt zijn voor het planten van hanging baskets. Dit zijn de mooiste herfstbloemen voor verkeerslichten!

Herfstbloemen voor verkeerslichten: 3 belangrijke vragen

Herfstbloemen voor stoplichtoverzicht varianten en tips

In de tuincentra wordt een diversiteit aan bodembedekkers, herfstbloemen en vaste planten aangeboden. Voordat je je laat fascineren door de felle herfstkleuren, moet je drie belangrijke vragen beantwoorden die je keuze gemakkelijker maken.

1. Hoe vaak kun je de planten water geven? Als je niet genoeg vrije tijd hebt, vergeet het vaak of zijn de verkeerslichten gewoon moeilijk te bereiken, dan moet je planten kiezen die het kunnen doen zonder water in het koude seizoen.

2. Hangt de hanging basket in de schaduw, in de volle zon of op een schaduwrijke plek? De meeste hangende manden hangen op een schaduwrijke tot gedeeltelijk schaduwrijke plek, omdat de overkapping van het terras of balkon schaduw werpt.

Herfstbloemen hangen voor verkeerslichten Ideeën voor arrangementen voor klimaatzone 7

3. Eenjarige of vaste planten? Eenjarige planten zijn vaak niet winterhard. Elk jaar moet u het verkeerslicht opnieuw planten. Vaste planten moeten winterhard zijn zodat ze de winter buiten kunnen overleven.

Als je op zoek bent naar planten voor je hanging baskets, kies dan voor korte variëteiten met hangende stelen. Groepeer oneven getallen: vijf soorten planten zien er veel harmonieuzer uit dan zes of vier en je kunt de afstand tussen de afzonderlijke planten beter inschatten.

Herfstbloemen voor verkeerslichten: De winterhardheidszones worden gebruikt ter oriëntatie bij het kopen

Kies herfstbloemen voor verkeerslichten volgens klimaatzone Tips

Bij het kiezen van herfstbloemen speelt ook hun winterhardheid een rol. Afhankelijk van of ze winterhard zijn en welke mintemperaturen ze in de winter kunnen verdragen, worden de planten toegewezen aan een geschikte winterhardheidszone. Deze indeling dient als leidraad en is een belangrijke indicator welke planten wel en niet in een regio geteeld mogen worden. Er zijn in totaal 11 zones, zone 1 heeft een bovengrens van -45,5 ° Celsius en is daarmee de koudste. De planten die daar gedijen, kunnen de winter zelfs bij -45 ° . overleven.

Zone 11 heeft een lagere temperatuurgrens van + 4,4 ° Celsius en is de warmste. Daar groeien vooral exotische soorten, die hitte en sterk zonlicht kunnen verdragen.

Planten uit klimaatzones 6, 7 en 8 zijn interessant voor de moestuin. De ondergrens van klimaatzone 6 is -23,3 °, de bovengrens -17,8 °. Duitsland ligt in de winterharde zone 7 en de minimumtemperaturen in de winter variëren tussen -17,7° en -12,3°. Planten die behoren tot klimaatzone 8 zijn in dit land slechts gedeeltelijk winterhard. De ondergrens van de zone is -12,2 °, de bovengrens -6,7 °.

Planten die behoren tot winterhardheidszones 1 t/m 5 zijn winterhard, maar kunnen de hoge temperaturen in de zomer vaak niet aan. Hoe goed ze gedijen in de moestuin, hangt echter ook af van andere factoren.

Niet alleen het algemene klimaat speelt een rol bij de keuze van planten – ook het microklimaat in de tuin (oriëntatie, lichtomstandigheden, is de plaats beschut tegen wind of tochtig) is erg belangrijk.

Hieronder noemen we daarom planten die gedijen in winterhardheidszones 5, 6 en 7. Deze planten kunnen zowel als solist als in groepen worden opgevoerd.

Herfstbloemen voor verkeerslichten: chrysanten

Chrysanten zijn populaire herfstbloemen voor verkeerslichten

De chrysanten zijn met hun kleurrijke bloesems en kleurrijke bladeren de mooiste herauten van de herfst onder de bloemen. Met goede zorg zullen ze tot eind november het oog van de hobbytuinier strelen. De meeste meerjarige variëteiten worden toegewezen aan winterhardheidszone 7 en zijn meestal winterhard.

Als ze op een zonnige en beschutte plaats hangen, kunnen de chrysanten de winter goed overleven. Knip eind november de uitgebloeide stengels terug tot een kwart en bedek de kluit met een laag blad.

Als het terras of balkon in de schaduw staat, kunt u het verplaatsen naar een licht en koel winterverblijf (kas, wintertuin).

Overigens worden in de tuincentra ook veel eenjarige rassen aangeboden. Deze zijn vorstgevoelig en worden aan het einde van de bloeiperiode gewoon weggegooid.

De herfstaster is perfect voor het planten van hanging baskets

Herfstbloemen voor stoplichtasters in lichtroze hangend met klimop

Ook de asters zijn een onmisbaar onderdeel van de tuin. De kleurrijke herfstsoorten zijn tot november moeilijk te temmen vanwege hun bloeivreugde. Tapijtachtige soorten zoals “Mediterranean”, “Apollo” en “Kristina” zijn bijzonder geschikt voor het planten van hanging baskets. Ze worden ongeveer 30 cm hoog en hebben een compacte, bossige groeiwijze. De asters spelen een belangrijke rol in de natuur, omdat hun bloemen voedsel zijn voor veel insecten.

De viooltjes en gehoornde viooltjes zijn echte klassiekers

Veldviooltjes als herfstbeplanting voor emmers en verkeerslichten

Bloeiend en kleurrijk: de viooltjes en gehoornde viooltjes zijn de perfecte herfstbloemen. De twee soorten bloemen zijn nauw verwant, maar er zijn ook verschillen. De gehoornde viooltjes hebben iets grotere bloemen en een langere bloeitijd, die, afhankelijk van het moment van planten (in de herfst of in het voorjaar), duurt tot laat in de herfst.

Zowel de viooltjes als de gehoornde viooltjes kunnen in beperkte mate vorst verdragen. Wanneer de temperaturen onder de -15° Celsius komen, heb je winterbescherming nodig om veilig de winter door te komen.

Herfstbeplanting voor verkeerslichten: het Spaanse madeliefje is een magneet voor vlinders en bijen

Spaanse madeliefjes voor verkeerslichten in de herfst

De Spaanse madeliefjes zijn de perfecte bloem voor op het zonnige terras en wintertuin. Ze scoren met een zeer lange bloeitijd en bloeien roze tot oktober. Tip: Hang de bloem zo hoog mogelijk, want de bloemen zijn rijk aan nectar en trekken bijen en vlinders aan. Ze zorgen in de herfst voor voedsel voor de insecten.

Herfstbloemen voor verkeerslichten: zonnebloemen

Meerjarige zonnebloem is een gele herfstbloem die geschikt is voor ideeën voor het planten van hangende lampen

De meerjarige zonnebloem zorgt zelfs op sombere herfstdagen voor een vrolijke zomerstemming. De hoogte van de vaste plant varieert sterk, afhankelijk van de variëteit. De soort “Pacino Gold” wordt ongeveer 60 cm hoog en is daarom perfect voor het planten van hanging baskets en potten. “Big Smile” wordt maximaal 35 cm hoog en heeft een bossige groeiwijze. De zonnebloemen kunnen het beste als solist opgevoerd worden. Combinaties met andere herfstbloemen en planten zijn ook mogelijk, mits de standplaats zonnig is. Voor de zonaanbidder, reserveer een plekje in de volle zon op het terras of balkon.

De herfstmonnikskap is een laatbloeiende vaste plant

Herfstverbena voor het planten van potten

De herfstmonnikskap is een laatbloeier die in september zijn grote druifvormige bloemen opent. Bij zacht weer kan de bloeiperiode oplopen tot november. Afhankelijk van de variëteit kan de hoogte sterk variëren. De kleine vaste planten zijn meestal hybriden. In het tuincentrum dient men zich daarom tot in detail te informeren. De monnikskap is zeer giftig en daarom niet geschikt voor gezinnen met kinderen of huisdieren. Want zelfs kort contact met de plant kan allergische reacties veroorzaken. Let er dus bij het kiezen van de standplaats altijd op dat kinderen en huisdieren niet in aanraking komen met verwelkte bloemen, gevallen bladeren of de plant zelf.

Hangende bloemen voor de herfst: magische bellen zorgen voor bloeiende pracht

Magische belbloemen voor de herfst welke hangplanten voor verkeerslichten

De magische klokken strelen het oog van april tot oktober met hun onvermoeibare bloesems. Het zijn echte overlevers omdat ze gedijen op zowel gedeeltelijk beschaduwde als zonnige locaties. Sterker nog: de magische bellen hebben warmte nodig om te kunnen groeien en bloemen te kunnen vormen. Als de temperatuur onder de 10° Celsius zakt, moeten de herfstbloemen op een lichte plaats overwinteren.

Herfstbloemen voor verkeerslichten: de goudsbloem

Tagetes herfstbloemen voor verkeerslichten en emmers

Laat u niet misleiden door hun fel oranje kleur: de goudsbloemen zien eruit als echte herfstbloemen, maar bloeien tot begin oktober. Ook zijn ze vorstgevoelig en moeten ze overwinteren. In Duitsland worden ze dan ook als eenjarige bloemen gekweekt. Toch zijn de Tagetes goede partners met andere herfstbloemen omdat ze een naadloze overgang creëren tussen de late zomer en de herfst.

Verkeerslichten planten: de herfstanemoon

Herfstanemonen voor bloempotten, bloembedden en verkeerslichtideeën

In de hanging basket laten de herfstanemonen zich van hun mooiste kant zien. Kies rassen met een compacte groei zoals de Japonica hybride “Pamina”. Hij wordt ongeveer 60 cm hoog en is winterhard (winterhardheidszone 6). Om ervoor te zorgen dat de bloem zelfs in het koude seizoen rijkelijk bloeit, moet de standplaats echter zonnig tot niet in de zon zijn. De vaste plant heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig.

Herfstbloemen voor verkeerslichten: de slangenkop (schildbloem)

Schildbloem met roze bloemen in de herfst

De snakehead is een meerjarige plant met een opgaande groeiwijze en sterk houtachtige scheuten. Op het eerste gezicht niet erg geschikt voor het planten van hanging baskets. Zijn prachtige roze bloemen, zijn lange bloeitijd en robuustheid spreken voor de winterharde vaste plant. Met een hoogte van 60 cm (voor de kleine soorten) is de bloem perfect als accent.

Hangende bloemen voor het herfststoplicht: de paddenlelie

De paddenlelie is een prachtige herfstbloem die oorspronkelijk uit Taiwan komt. Hij heeft licht overhangende scheuten en bereikt, afhankelijk van de variëteit, een maximale hoogte van 50 tot 80 cm. Vraag daarom bij het kopen om een ​​laag ras.

Wilde bloemen: de witte klaver

Herfstbloemen voor stoplicht wilde bloemen witte klaver

De witte klaver is eigenlijk een bodembedekker die vanwege zijn mooie bladeren als sierplant wordt gewaardeerd. Als de plant goed in het stoplicht staat, valt hij ook op met zijn kleine witte bloemen. De klimop is een goede plantpartner.

Als alle zomerbloemen zijn uitgebloeid, is het tijd voor herfstplanten. De herfstbloemen doen op het gebied van bloei in geen enkel opzicht onder voor hun “collega’s” en zijn echte blikvangers. Het belangrijkste is het kiezen van de juiste variëteit. Want niet alle herfstbloemen zijn winterhard en kunnen de eerste nachtvorst overleven. Gelukkig zijn er genoeg soorten bloemen die goed staan ​​in een hanging basket. Ter oriëntatie kan de kaart met de winterhardheidszones worden gebruikt. Duitsland behoort tot klimaatzone 7. Planten die goed gedijen in winterzones 6, 7 en 8 zijn goed voorbereid op de Duitse winter.