Tuinontwerp en onderhoud

Het tuinhuis buiten decoreren en aanplanten: zo verfraai je je apparatenhuis of minihuisje!

Het tuinhuisje is een allround talent en kan buiten verschillende functies vervullen. Enerzijds biedt het opslagruimte voor tuingereedschap, anderzijds is het een winterverblijf voor bloemen. Als het minihuis is aangesloten op het elektriciteitsnet, kan het in de zomer worden omgebouwd tot gastenverblijf, thuiskantoor of zelfs een bar. Het is dus des te belangrijker dat het huis er mooi uitziet. We laten je zien hoe je je tuinhuisje buiten kunt decoreren.

Het tuinhuis buiten inrichten: zo maak je van je minihuis een absolute eyecatcher

Versier de buitenkant van het tuinhuis met bloemen en kleiplaten

Een oud houten tuinhuis met klimplanten of hoge struiken hoef je niet te verstoppen. Geënsceneerd met de juiste decoratie, wordt het al snel een echte blikvanger. Maar eerst moet je het opnieuw schilderen. Om dit te doen, schuurt u de oude verf weg en bekleedt u het huis eerst met een beschermende coating die het hout beschermt tegen vocht en UV-stralen. Dit is het juiste moment om reparaties uit te voeren en ramen en deuren opnieuw te beglazing. Dan kun je de woning in een neutrale kleur schilderen en de raam- en deurkozijnen in een accentkleur. Dan kun je beginnen met decoreren. Kleiplaten, houten wanddecoraties, deurkransen en natuurlijk veel bloemen maken het minihuis tot een populair toevluchtsoord in de zomermaanden.

Verfraai een klein tuinhuis

Maak buiten een klein houten tuinhuisje

Een klein tuinhuisje is een grote uitdaging en verschillende kleine trucjes helpen om het er uitnodigend uit te laten zien. Verf het huis een donkerdere pasteltint. Duifgrijs of grijsgroen zijn goed. Zet dan accenten met deur- en raamkozijnen in sneeuwwit. Bloembakken op de vensterbanken, gordijnen en bijpassende deurversieringen maken het tuinhuisje gezellig, charmant en huiselijk. De cottage-look in Franse stijl kan je ook naar voren halen met mediterrane bloemen en planten. Hoge bloemen, siergrassen en vaste planten rondom het tuinpad zorgen tevens voor privacy en scheiden het huis optisch van de rest van de tuin.

Maak het tuinhuisje ook buiten praktisch

Tuinhuisjes verfraaien ideeën voor de buitenruimte

Als de ruimte beperkt is, moet u bij het ontwerpen van de buitenruimte ook letten op functionaliteit. Plant kruiden in de bloembakken, laat op het terras ruimte voor houtsnippers. Een sleep- of overkapping zorgt ervoor dat gereedschap, exotische potplanten en andere veelgebruikte tuinaccessoires droog blijven. Zo kun je groenten rondom het tuinhuisje planten en een kleinschalige moestuin creëren.

Versier het tuinhuis: verf en decoreer op de juiste manier

Verfraai tuinhuisje Strepen verfideeën voor kleuren

Nog een voorbeeld van geslaagd tuinontwerp op klein formaat. Perfect voor tussenwoningen of stadsvilla’s: een tuinhuisje dat in een hoek van de tuin wordt geplaatst. Verf de gereedschapsschuur inclusief emmers en andere decoraties in vrolijke zomerse kleuren, richt een comfortabele zithoek in in hetzelfde kleurenpalet en versier de voordeur met gevonden voorwerpen van je laatste vakantie. Je kunt bijvoorbeeld een slinger maken van schelpen en zeeglas.

Plant het gebied rond het tuinhuisje

Mediterrane tuinhuisontwerpideeën voor aanplant

Om het minihuis uitnodigend te laten lijken, speelt niet alleen de gevel een rol. Het gebied rond het tuinhuisje moet er ook vriendelijk uitzien. Als het pal naast het huis staat en een terras sluit de twee naadloos aan, dan kun je met bloemen een overgang creëren. Zowel exotische potplanten als lokale vaste planten zijn hiervoor ideaal. Mooi gegroepeerd rond het tuinhuis of gerangschikt in grote plantenbakken, ze creëren een bloemenzee.

Tuinhuisdecoratie met kleur

Verf de buitendecoratie voor het tuinhuis met verf

Je tuinhuis verfraaien doe je niet alleen met bloemen. Je kunt de gevel ook schilderen zoals je wilt. Versier het minihuis met bloemmotieven. In de winkels vind je ook diverse muurstickers die geschikt zijn voor buitengebruik. Dat zijn bijvoorbeeld de muurstickers voor de garagedeur. Je kunt het ook gebruiken om het tuinhuisje te versieren. Omdat de muurstickers alleen op een egaal oppervlak hechten, kun je ze ook op tuinhuisjes van metaal bevestigen.

Maritieme tuinhuisdecoratie

Tuinhuisdecoratie voor buitenideeën in hemelsblauw

Heeft u een zwembad in de tuin en wilt u het tuinhuis gebruiken als poolhouse? Dan kun je het passend decoreren met maritieme accessoires. Hang een reddingsboei aan de deur en strooi decoratief zand rond het huis. Verlichte visballen geven een romantisch tintje aan de decoratie.

Tuinhuis met decoratie in vintage stijl

Het vintage tuinhuisje schilderen van gerecycled hout

Een tuinhuis in vintage stijl straalt charme uit. Als je een oud houten huis hebt, kun je de afzonderlijke houten planken in vrolijke kleuren schilderen.

Verf tuinhuisje en plant ideeën voor buiten

Een andere variant is om het huis in een accentkleur te schilderen en vervolgens te schilderen zoals je wilt. U kunt speciale kleuren gebruiken die geschikt zijn voor buitengebruik. U kunt ook met de kinderen tekenen met krijt.

Tuinhuisdecoratie voor buiten van metaal

Verf het tuinhuisje in groen en oranje en versier het

De tuindecoratie van roestvrij staal is erg populair. Het materiaal heeft een roodbruine patina, wat de sierstukken een vintage look geeft. Als je metalen accessoires hebt die je een antiek tintje wilt geven, ga dan als volgt te werk:

1. Bestrijk de metalen delen met pekel en laat ze drogen in een onverwarmde ruimte bij temperaturen tussen 5° en 10° Celsius. Meng voor de pekel warm kraanwater met zout in een verhouding van 4 tot 1.

2. Als alternatief kunt u het oppervlak inwrijven met azijnzuur.

Uiteindelijk ontstaat er een corrosielaag, die de tuindecoratie de gewenste roestlook geeft.

Tuinhuisje inrichten: ideeën met bloemen en planten

Tuinhuisdecoratie met bloemen en vintage fietsideeën voor buiten

Bloemen en planten spelen de hoofdrol in de volgende tuindecoraties. Laat je creativiteit de vrije loop en combineer verschillende decoratieve elementen. Je kunt ook eenjarige bloemen in plantenzakjes planten en vervolgens in manden presenteren. Er zijn geen grenzen aan je eigen fantasie.

Het tuinhuisje planten: hoe de binnen- en buitenruimte met elkaar te verbinden

Tuinhuis met een topdak en een hemelsblauwe deur

Vaak wordt het tuinhuis vanaf oktober winterverblijf voor de potplanten. Na de ijsheiligen mogen ze echter weer naar buiten. Om ze echter harmonieus in de tuin te laten passen, moet u bij het planten van het gebied rond het tuinhuis op een paar dingen letten. Kies planten en bloemen die visueel bij elkaar passen. Heeft u bijvoorbeeld een olijfolieboom, dan kunt u rondom het tuinhuisje mediterrane siergrassen, kruiden en bloemen planten.

Verfideeën voor gereedschapsschuurtjes voor volkstuinen

Een kleine gereedschapsschuur aan het einde van het gazon valt niet per se op. Maar je kunt het tuinhuisje wel opfleuren met verschillende bloemen in keramieken potten. Een tip: verf de binnenkant van het tuinhuisje in een accentkleur en laat de deuren open. Daarnaast creëer je een gezellig hoekje voor de woning met comfortabele tuinmeubelen en een vuurschaal.

Tuinhuisje design buiten met bloembakken en opbergruimte

Staat het zomerhuis in de schaduw van hoge bomen of struiken, dan is de beplanting een grote uitdaging.Je kunt seizoensgebonden balkonbloemen kiezen voor schaduw en deze in bloembakken planten. Om het huis er uitnodigend uit te laten zien, schildert u het wit of een lichte kleur naar keuze.

Tuinhuisje versieren buiten ideeën voor planten

Een klein tuinhuisje in het midden van het bloembed oogt heel charmant en past harmonieus in het buitengebied. Kies soorten bloemen die passen bij de stijl van het huis. Een klassiek tuinhuis staat bijzonder mooi samen met klimrozen of hortensia’s. Rotsbloemen en hoge siergrassen zijn ideaal voor het tuinhuis in landhuisstijl.

Plant het gebied rond een pension

Ontwerp het tuinhuis, schilder de buitenkant en creëer een volkstuintje

Als het tuinhuis is voorzien van water- en elektra-aansluitingen en voldoende leefruimte biedt, dan kan het ook als gastenverblijf worden gebruikt.

Tuinhuisontwerp in vintage stijl

In dit geval kunt u de ingang van het huis op de juiste manier decoreren. U kunt bijvoorbeeld zelf een huisbord maken van drijfhout. Samen met coniferen in hoge bloempotten en een bij het seizoen passende deurkrans vormen ze een sfeervol geheel voor de voordeur.

Een oud huis inrichten: upcycling

Tuinhuisje vintage versier ideeën voor exterieurontwerp

Je kunt ook een oud zomerhuis decoreren met upcycled huishoudelijke artikelen. Verander emmers in bloempotten, maak een terras van pallets en een tuintafel van twee ladders en een oude deur. Vintage borden, wijnkisten en andere rommelmarktvondsten zullen de finishing touch aan het decor geven.

Plant het gebied voor het tuinhuisje

Tuinhuisje vintage versier ideeën voor buitengebruik

Met behulp van een tuinhuis wordt elke tuin een ware oase van welzijn. Een licht gebogen tuinpad, een bloembed en groenblijvende planten omlijsten het minihuis. U kunt een klein grasveld voor het tuinhuis creëren en volledig zonder terras doen.

Plant het tuinhuis met klimplanten en verwijder ideeën

Klimplanten zijn geschikt voor kleine tuinhuisjes met een terras. Ze bieden privacy en bescherming tegen de zon en trekken vlinders aan.

Tuinhuisdeur verfraaid en opnieuw geverfd

Als het tuinhuis als hobbyruimte wordt gebruikt, moet deze visueel worden gescheiden van de rest van de tuin. Een verhoogd terras geeft vrij uitzicht op de rest van de tuin.

oud tuinhuisje van buiten verfraaien ideeën

Het planten van tuinhuisjes met klimplanten zoals klimop zorgt voor een betere isolatie

Ideeën voor het inrichten van een tuinhuisje voor buiten