Tuinontwerp en onderhoud

Heuvelbeplanting plannen: welke bodembedekker is geschikt?

Hillside beplantingsvoorbeeld-modern-mulch-schors-mulch-siergras-voorbeeld

Het is niet eenvoudig om hangbedden mooi en gemakkelijk te planten. Tuineigenaren hebben te maken met veel problemen, zoals uitglijden van de grond of te droge grond. Daarom is het belangrijk om het hellingsgebied blijvend te vergroenen. Planten vormen sterke wortels die erosie voorkomen en de grond op zijn plaats houden. Hieronder leest u welke planten het meest geschikt zijn voor hellingbeplanting en waar u nog meer op moet letten.

Tips en ideeën voor het planten van hellingen

helling-plant-rozen-rood-bloeiende-bodembedekkers

Moet ik maar één type plant gebruiken voor het planten op hellingen of zou een mengsel van verschillende planten beter zijn??

Het is geen goed idee om slechts één type plant op de heuvel te planten. Uw poging om een ​​consistente look te creëren, kan dan resulteren in het accentueren van dode planten, kale plekken of onkruid. Vergroen de dijk met een mengsel van verschillende soorten planten zoals bomen, heesters, vaste planten en bodembedekkers. Kies je alleen voor tapijtvormende planten, kies dan voor een mix van bodembedekkers die op verschillende tijdstippen bloeien.

Welke soorten planten zijn goed voor beplanting op hellingen??

heuvel planten-rozen-schors-mulch-gras-stap-lamp-schoonmaak gras

Bodembedekkers zijn de beste keuze als het gaat om beplanting op hellingen. Ze groeien snel en vormen een prachtig bloementapijt. Planten die meerdere scheuten uit één stengel ontwikkelen, doen het ook goed. Diepgewortelde planten zoals weidebloemen houden zich zelfs op de steilste helling uitstekend. Siergrassen, bodembedekkende rozen en struiken (inclusief struikrozen met een uitgebreide groeiwijze) werken goed als heuvelplanten. Inheemse planten zijn bijna altijd uitstekende keuzes.

Kan ik wilde bloemen planten op de heuvel??

heuvelbeplanting bijna-natuurlijke-wilde bloemen-weide-stenen trappen

Wilde bloemen maken van een helling een echte blikvanger en zijn gemakkelijk te verzorgen. Wildbloemenweiden moeten na zelfzaai minimaal één keer per jaar worden gemaaid. Wieden is cruciaal voor de eerste of twee jaar totdat de bloemen zich vestigen. Met andere woorden, wilde bloemen werken het beste als een helling niet zo steil is en gemakkelijke toegang niet wordt verhinderd. Wanneer u wilde bloemen zaait uit zaden, zorg dan voor een zadenmix van hoge kwaliteit die minder onkruidzaden bevat.

Geschikte weidebloemen op arme gronden op droge plaatsen: Kleurrijke wikke, tijm, fluweel, kartuizer anjer, cipreswolfmelk, echt walstro.

Zijn er planten die ik moet vermijden??

heuvelbeplanting-wilde bloemen-nabij-natuur-stenen trappen

Veel planten die doorgaans worden aanbevolen voor het planten op hellingen, kunnen gemakkelijk te invasief worden. Laat u adviseren door het tuincentrum om ervoor te zorgen dat dit plantenras aan uw wensen voldoet en dat u uw woning niet in gevaar brengt door bijvoorbeeld bodemerosie. Planten die problematisch kunnen zijn vanwege hun invasieve potentieel, zijn onder meer: ​​​​wikke, Japanse berberis, bezembezem en de drietandige maagdelijke wijnstok. Planten zoals klimop, liriope, Vinca Minor en Ajuga zijn daarentegen zeer geschikt voor hellingen, maar kunnen doordringen tot nabijgelegen gazons. Houd deze planten in bedwang met een bijpassende stenen of metalen border.

Vermijd ook planten met ondiepe wortels op de helling. Het risico op een aardverschuiving is te groot.

De rol van mulch

heuvel aanplant-schors-mulch-bomen-verschillende-variëteiten

Mulchen is een gemakkelijke oplossing wanneer u iets goeds voor uw tuin wilt doen. De mulch onderdrukt onkruid, beschermt plantenwortels en de bodem als een verwarmende deken tegen de kou in de winter, reguleert de bodemtemperatuur en slaat vocht op. De mulchafdekking voorkomt ook dat de grond dichtslibt door neerslag.

Schorsmulch is ideaal voor het planten van hellingen

heuvel aanplant bomen-bodembedekker-lavendel-kruipende-jeneverbes

Verspreid een dikke laag mulch op het oppervlak van de grond tussen de planten op uw helling. Bedek niet de kruin van de plant, maar het gebied waar de wortels en stam samenkomen. Vermijd lichte soorten mulch, zoals stro, die in de wind kunnen worden weggeblazen. Mulch gemaakt van organische materialen zoals schors, houtsnippers, dennennaalden en compost zijn ideaal voor het beschermen of voeden van de bodem. Afgevallen bladeren die in de herfst worden verzameld en met een grasmaaier worden versnipperd, zijn ideaal voor het maken van mulch voor het komende voorjaar. Met de grasmaaier vers gemaaid gras kan ook als mulchmateriaal worden gebruikt.

Hellingbeplanting met grassen

helling-aanplant-grassen-sedum-hectare-hangende-planten

Siergrassen bieden een verscheidenheid aan ontwerpideeën en opties voor het vergroenen van een dijk. Hier zijn een paar geschikte variëteiten:

Imperata cylindrica var Koenigii (Japans bloedgras) wordt 30 – 40 cm hoog en vertoont een felrode zomer- en herfstkleur. Voor kleinere tuinen is het aan te raden om een ​​wortelstokbarrière te gebruiken. Standplaats: zonnig-deels beschaduwd. Het bloedgras verdraagt ​​geen droogte.

Festuca cinerea (blauw zwenkgras) en Festuca Scoparia (berenvelgras)

heuvelbeplanting-dwerggras-gemakkelijk te onderhouden-blauw zwenkgras-berenleer gras

Festuca cinerea (blauw zwenkgras) is een goed voorbeeld van onderhoudsvriendelijke beplanting op hellingen. Het siergras groeit halfrond, is kussenvormend en winterhard. In combinatie met Festuca Scoparia (berenvelgras) schittert het hangbed in prachtige groentinten.

Bouteloua gracilis (muggengras) doet het het beste in de volle zon en zorgt voor een goede erosiebestrijding.

Het ras Hakonechloa macra (Japans berggras) wordt 20 tot 60 centimeter hoog en is geschikt voor zonnige tot halfschaduwrijke plaatsen. Ook in de schaduw kan de plant het goed vinden.

Soorten rozen die geschikt zijn voor beplanting op hellingen

heuvel-aanplant-bodembedekker-rozen-buxus-ballen-schaduw

Rosa rugosa (aardappelroos) spreidt zich uit met uitlopers en bereikt een hoogte van 120-150 cm. Bloeit prachtig in de vroege zomer en kleurt goudgeel in de herfst. Standplaats: zon tot halfschaduw

Rosa pimpinellifolia (Bibernell-roos) is een uitlopervormende roos. Het is goed geschikt voor bevestiging aan de grond en geeft de voorkeur aan zonnige locaties.

Rosa rugotida (dijkroos) is een laagblijvende plantensoort en vormt uitlopers met diepe wortels. Het zal niet hoger zijn dan een meter.

Rosa nitida staat nog steeds bekend als glanzende roos vanwege zijn kleine, glanzende bladeren. De glanzendbladige roos is ca. 70 cm hoog en houdt van zonnige standplaatsen.

Bodembedekkers, heesters en vaste planten voor op hellingen

heuvelbeplanting bodembedekker-bloeiende-ajuga-voortuin

Ajuga reptans (Ajuga) – Volle zon tot halfschaduw – zeer onderhoudsvriendelijk en winterhard. Gebruik een soort bedrand om deze bodembedekker van gazons af te houden.

Berberis thunbergii Atropurpurea Nana (Little Blood Berberisfamilie) – Locatie zon – Deze dwergstruik met paarsbruin blad bereikt een hoogte van slechts 30-40 cm en is ideaal voor rotstuinen en hellingen. Uitzonderlijk robuust en niet veeleisend.

Euonymus fortunei (spindelstruik). Laagblijvende wintergroene struik met prachtig gekleurd blad. Beste keuze voor droog en zonnige locaties.

Houd rekening met de eisen van de planten in relatie tot de standplaats en bodem

helling-aanplant-grassen-bodembedekker-helling bevestiging

Calluna vulgaris (gemeenschappelijke heide) – zon – geeft de voorkeur aan een zure, goed doorlatende grond. Er zijn veel soorten om uit te kiezen voor het hele jaar door een gloed van kleur. Groei over het algemeen tot een hoogte van 10 – 45 cm met een spreiding van 30 – 90 cm.

Cotoneaster horizontalis (gewone cotoneaster) – zon – groeit horizontaal met spreidende takken en vormt zeer dichte matten. Mulch onder de plant zorgt voor de beste onkruidbestrijding.

onderhoudsvriendelijke planten voor schaduwrijke locaties

heuvelbeplanting-ajuga-schaduwrijke-mulch-naaldstrooisel

Convallaria majalis (lelietje-van-dalen) – de schaduw – Verspreidt zijn diepe wortelstokken snel en is zeer flexibel. De oranjerode vruchten van het lelietje-van-dalen zijn giftig.

Erica carnea (sneeuwheide) – zon – Een dwergstruik met groenblijvende naaldvormige bladeren. Een van de meest populaire winterbloeiers, die vaak maandenlang in volle bloei staat.

Bodembedekker voor volle zon

heuvel-aanplant-volle-zon-lavendel-hedera-sedum-heide

Hedera-helix (klimop) – De schaduw – Gebruik op hellingen voor erosiebestrijding. Kan invasief worden. Met de randrand en meedogenloos alle scheuten die elkaar kruisen afsnijden.

Waldstenia ternata (Waldstenie / Dreiblatt gouden aardbei) – de schaduw – wintergroene bodembedekker, die felgeel is voor schaduwrijke plaatsen. Bloeit in april en mei.

De Waldstenie groeit in de schaduw

helling-aanplant-bloeiend-Waldsteinia-ternata-zonnig

Hemerocallis fulva (Gele Daglelie) – zon – Verspreidt zich door dikke knolwortels. Uitstekende keuze voor erosiebestrijding op hellingen en taluds. Ongediertebestendig.

Juniperus horizontalis (kruipende jeneverbes) – zonnig tot gedeeltelijk in de schaduw – Voor het vergroenen van zelfs steile hellingen waar andere planten niet kunnen gedijen. Verspreid mulch voor onkruidbestrijding. Tolereert geen voetverkeer.

Bodembedekker en planten voor schaduwrijke locaties

helling-beplanting-schaduw-bodembedekker-funkia-japan-berggras

Liriope spicata (lelie druif) – Voorkeur gedeeltelijk in de schaduw tot schaduwrijke locaties en zure grond. Verspreid door ondergrondse uitlopers en kan invasief worden. Inbegrepen met een randstrook.

Microbiota decussata (Siberische dwerg arborvitae) – volle zon tot schaduwrijk – Bodem van pH 5-7. Groeit goed in de schaduw. Groen geveerd blad wordt brons in de herfst.

Leliecluster voor schaduwrijke locaties

heuvelbeplanting-lelie druif-liriope-bodembedekker-schaduw-halfschaduw

Oenothera speciosa (roze teunisbloem) – zonnig – Verspreidt zich snel door ondergrondse uitlopers en dichte ondiepe bosjes. Goede keuze voor droge, zonnige locaties.

Pachysandra terminalis (dikke man) – niet veeleisend voor de locatie – Populaire groenblijvende bodembedekker die een goede dekking biedt voor schaduwrijke hellingen. Makkelijk onderhoud.

Vinca Minor

heuvelbeplanting-vinca-minor-sunny-shady-easy-care-hardy

Parthenocissus quinquefoline (maagdrank, wilde wijn) – zonnig tot gedeeltelijk in de schaduw, beschut tegen de wind. Wordt beschouwd als een invasieve bosplant.

Phlox subulata (stofflox) – locatie in de volle zon – Licht zure grond. Deze laagblijvende groenblijvende plant biedt een prachtige lentekleur.

Lavendel voor een mediterrane flair

helling-beplanting-lavendel-mediterrane-natuursteen keermuur

Potentilla fruticosa (vingerstruik) – volle zon – Laagblijvende struik die de hele zomer bloeit.

Stephanandra incisa (Lage Krans Spar Crispa) – Zon tot halfschaduw – dankzij de brede, uitstekende scheuten groeit hij tussen de 100 en 150 cm en is hij perfect voor grote oppervlakken.

Symphoricarpos alba (sneeuwbes) – geschikt voor Zon en volle schaduw – groeit dicht vertakt en ontwikkelt zich ook op ongunstige locaties zeer goed.

Voorbeeld van eenvoudige beplanting op een heuvel

heuvelbeplanting-voorbeeld-huis-bodembedekker-winterharde-bomen

Dit perceel is een zeer steile helling, waardoor aandacht is besteed aan de juiste beplanting om een ​​stabiele en vaste helling te garanderen. Klimplanten sieren de muur en groene grond bedekken de helling. Omdat dit steile stuk land nogal oncomfortabel is om te tuinieren, zijn er planten gekozen die geen speciale zorg nodig hebben en grotendeels zelfvoorzienend zijn.

Schanskorven als hellingversterking

heuvelbeplanting-voorbeeld-huis-heuvel-gabion-keermuur

Naast de groene planten zijn er ook enkele bloeiende planten die gekozen zijn voor de steile hellingbeplanting. Schanskorven dienen onder andere als steunmuren en kunnen leuk worden versierd met hangplanten. Voor de vlakkere gebieden zijn rotstuinen aangelegd die naast stenen ook gazons en struiken gebruiken.

Spindelstruik en buxus

heuvel-aanplant-bodembedekker-rozen-buxus-ballen-schaduw

Als de helling voor u te steil is om te planten, heeft u ook de mogelijkheid om deze in meerdere terrassen te verdelen en zo vlakke of in ieder geval minder steile bedden te verkrijgen. Deze variant werd ook in deze buitenruimte toegepast. Buxus en de mooie en onderhoudsvriendelijke Sindel-struik worden gebruikt voor aanplant op hellingen.

Siergrassen voor zeer droge grond

helling-aanplant-rotsen-siergras-zonnig-verschillende-variëteiten

Siergrassen zijn vooral populair in de moderne en minimalistische tuininrichting, maar kunnen ook worden gebruikt voor andere tuinstijlen die een glooiend karakter hebben. Vooral zuidelijke of westelijke locaties, die vooral in de zomer zeer snel uitdrogen, zijn geschikt voor de keuze van grassen. Overigens kunnen stenen in de hellingen voor extra steun zorgen. Bomen kunnen zelfs op de bovenste delen van de helling worden geplant, zoals hier het geval is.

Uniforme uitstraling met drie soorten bodembedekkers

helling-beplanting-bodembedekker-heesters-voorbeeld-moderne-trappen

Het mooie van de bodembedekker is dat deze in zeer korte tijd grotere oppervlakken bedekt en een weelderig tuinontwerp creëert. Als je de grond helemaal als een tapijt bedekt, zoals hier, zien de planten er niet alleen tijdens hun bloeiperiode erg mooi uit. Ook met hun bladeren geven ze de tuin een frisse en natuurlijke uitstraling, die je kunt aanvullen met groenblijvende heesters.

Klimplant als bodembedekker

heuvel aanplant-bomen-trap-heuvel locatie

Om de hellingbeplanting er mooi uit te laten zien, hoeft de helling niet per se volledig bedekt te zijn met planten. Hierboven ziet u een interessant ontwerp met de kruipende spindel, die niet erg hoog wordt en kan worden gebruikt als bodembedekker of, zoals hier, in een bolvorm kan worden gesneden om een ​​bijzonder interessant hellingontwerp weer te geven.

Cotoneaster kan volle zon verdragen

heuvel-aanplant-bomen-cotoneaster-zonnige-locatie

Voor het zeer zonnige gebied, dat ondanks de hitte en droogte weelderig moet worden beplant, is de cotoneaster een geweldig idee. Het is belangrijk om na te denken over de breedte, zodat de sierheester ook regelmatig en comfortabel kan worden gesnoeid om zijn nette uitstraling te behouden. Omdat de struik echter niet te hoog wordt, kunt u het knippen misschien wel overbodig verklaren. Een vormsnede wordt nog steeds aanbevolen.

Mediterrane beplanting op hellingen

helling-aanplant-lavendel-mediterrane-grind-bed-step-houten planken

Je ziet hier een mooie combinatie van grind en planten. De keuze welke kleur je kiest voor het siergrind is geheel aan jou. De kleine stenen kunnen worden gebruikt om interessante rotstuinen op hellingen te creëren. Om ervoor te zorgen dat het grind blijft waar het hoort, mag de helling echter niet te steil zijn. Anders kan de volgende zware regenbui al je werk verpesten. Als u de helling er nog interessanter uit wilt laten zien, ontwerp dan verschillende bedden met verschillende vullingen. Het ene bed kan gevuld worden met lichte stenen en het andere met donkere stenen. Een derde bed kan mulch bevatten en een ander een gazon of eenvoudige aarde. Deze gebieden kunnen ook abstracte vormen hebben en, met de juiste hellingbeplanting, bijzonder moderne tuinen zeer aantrekkelijk maken.

Permanent groen een steile helling

heuvel beplanting-grassen-kerende muur-stenen-open haard-terras

Dus, zoals je ziet, de keuze is enorm. Het is alleen belangrijk dat je bij het selecteren van de planten rekening houdt met de steilheid en natuurlijk de standplaats met de sterkte van het zonlicht. U kunt bij een tuincentrum terecht voor advies en zelfs de betreffende planten laten zien. Als je een mooie helling wilt creëren, onderschat dan niet een goede en zorgvuldige planning.

Roze teunisbloem, gouden aster, lavendel

heuvel-aanplant-lavendel-roze-teunisbloem-goud-aster-lavendel

Siergrassen en vaste planten

heuvelbeplanting-bij-natuurlijke-sierheesters

Pennisetum Herfstmagie

helling-aanplant-tijm-lamp-schoonmaak-gras-geel-siergras