Tuinontwerp en onderhoud

Hoe fruitbomen voor de tuin op de juiste manier te kiezen en te verzorgen?

Kies fruitbomen voor de tuin met de appelboom als klassieker.

Fruitbomen horen gewoon in elke tuin thuis. Afhankelijk van het seizoen is het heerlijk om vers biologisch fruit bij de hand te hebben, vind je ook niet? Sommigen met een kleine tuin vertrouwen deze nuttige bomen niet, anderen vrezen onderhoud tijdens en na het seizoen en weer anderen kunnen eenvoudigweg niet beslissen welke van de vele soorten het beste is. Er is iets voor iedereen. Onze gids is bedoeld om u kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden, zodat u snel precies die fruitbomen voor de tuin kunt vinden die bij u passen. Ook kom je erachter waar je op moet letten bij het combineren van verschillende soorten en welke goed bij elkaar passen.

Kleine fruitbomen voor in de tuin

Fruitbomen voor de tuin - perenbomen planten en onderhouden

Ook bij ruimtegebrek hoef je niet zonder vers fruit uit de tuin. Er zijn laagblijvende soorten die speciaal zijn veredeld voor kleine buitenruimtes en tuinen en zeer geschikt zijn als fruitbomen voor in de tuin. Maar welke fruitbomen zijn er voor kleine tuinen? U zult blij zijn om te ontdekken dat in principe elke fruitsoort ook in klein formaat verkrijgbaar is. Als fruitbomen onvolgroeid zijn, kunnen ze in grote lijnen een van de volgende soorten zijn om uit te kiezen:

 • Laagblijvende fruitbomen
 • Dwerg fruitbomen
 • Fruitstruiken
 • Spindelbus
 • Kolom of stokboom
 • Espalier fruitboom

Laagblijvende fruitbomen zijn bijzondere rassen met slecht groeiende wortels

Laagblijvende fruitbomen voor in de tuin

Om precies te zijn, zwakgroeiende fruitbomen voor de tuin hebben zwakgroeiende wortels. En als de wortels langzaam groeien, groeit de rest van de boom ook. Deze zogenaamde “onderstam” is onderverdeeld in verschillende categorieën, die zijn geïdentificeerd door nummers en duidelijk maken hoe langzaam de respectieve boom groeit.

Een dwergfruitboom voor in de tuin of een plantenbak als ruimtebesparende variant

Dwerg fruitbomen

De kleine dwergfruitbomen zijn variëteiten die een dikke maar korte stam vormen en een kleine kroon hebben. En de hoogte is eigenlijk het enige verschil met de grote verwanten van de fruitbomen voor in de tuin. Zelfs de grootte, kwaliteit en smaak van de vrucht verschillen meestal niet of nauwelijks. Het enige nadeel is natuurlijk dat de hoeveelheid fruit in de kleine variëteiten lager is. Als u dwergfruitbomen koopt, kunt u een hoogte verwachten van ongeveer 1,50 meter en een diameter van de kroon van ongeveer 1,20 meter.

Fruitbomen die als struik worden grootgebracht, hebben verzorging nodig, maar zijn gemakkelijk te oogsten

Kleine fruitboom in de vorm van een struik

Nog kleiner is een fruitboom die als struik wordt opgehoogd, wat je zelfs zelf kunt realiseren. Kies hiervoor best een zwakke onderstam om een ​​sterke en breedgroeiende kroon te vermijden. Vooral zure kersen en perziken, die van nature smallere kronen hebben, zijn geschikt, maar ook appels en peren en andere variëteiten kunnen worden geselecteerd. Bij fruitbomen die opgekweekt worden als struiken voor de tuin, wordt de stam tussen de 40 en 60 cm hoog.

Als doornstruik heeft de fruitboom zijn hele leven ondersteuning nodig

Spindelbus

De fruitbomen voor de tuin bereiken dezelfde hoogte als de fruitboom als struik in de vorm van slappe doornstruiken. Deze laagstammige fruitbomen hebben echter hun hele leven een steunpaal nodig. Meestal zijn de spindelbussen kwetsbaarder en hebben ze meer onderhoud nodig. Kenmerkend is dat de fruittakken direct uit de stam groeien, waardoor een zeer compacte en smalle vorm ontstaat, waardoor de spindelstruiken het perfecte privacyscherm zijn wanneer ze in een rij worden geplant. Als solitaire plant midden in de tuin worden ze interessante blikvangers. Dit type fruitboom kan ook in de emmer op het terras verzorgd worden. Een populaire variëteit zijn de “ballerina-appels”.

De zuilvormige fruitboom is ruimtebesparend en moet regelmatig gesnoeid worden

Kolom of stokboom

Zoals de naam al doet vermoeden, groeien deze fruitbomen voor de tuin zuilvormig en zijn daardoor bijzonder ruimtebesparend. Het verschil met de spindelstruik is dat dit niet de natuurlijke groei van de boom is. Er zijn alleen appelbomen met dit type groei. Alle andere fruitsoorten die als zuilboom worden verkocht, worden alleen als een zuil gezaagd, die je na aankoop en aanplant verder moet zetten. Dit kan behoorlijk ingewikkeld zijn, vooral voor beginners.

Leivrucht kan op elke manier gevormd worden, maar is zeer onderhoudsintensief

Espalier fruitboom

De leifruitboom als variant voor fruitbomen voor in de tuin heeft een klimhulp nodig. Dit kan vrijstaand zijn of aan de muur. Rassen met een zwakke onderstam worden aanbevolen. Espalierfruit heeft ook veel zorg nodig en is daarom iets voor ervaren hoveniers en degenen die voldoende tijd kunnen investeren in dit type fruitboom.

Ideale fruitsoorten die weinig ruimte hebben

Bloeiende fruitbomen voor in de tuin als versiering en voor fruit

Plant je liever een “echte” boom in de tuin, dan heb je de keuze uit verschillende varianten die ook in de kleine buitenruimte passen. Hieronder hebben we de beste fruitbomen voor in de tuin op een rijtje gezet. Er zijn ook populaire variëteiten van klein formaat.

Plant de appelboom in de tuin en houd hem laag

Fruitbomen voor de tuin – de appelboom

De appelboom is waarschijnlijk een klassieker en ontbreekt nauwelijks in een tuin waar veel fruit belangrijk is. Deze fruitbomen voor de tuin staan ​​eigenlijk bekend om hun sterke en hoge groei, maar je mag van geluk spreken, want er zijn ook soorten fruitbomen voor de tuin die ook lager en zelfs in potten kunnen groeien:

 • Braeburn
 • Finkenwerder Herfstprins
 • Alcmene
 • Rewena
 • Duidelijke appel
 • piloot
 • James Grieve

Perenbomen voor schaduw langs een tuinpad, gecombineerd met bodembedekker

Peren als fruitbomen voor de tuin

Geschikte perenbomen voor de kleine tuin zijn onder meer:

 • Santa Maria
 • Harrow Delight
 • Williams Christus
 • Heerlijk van Charneux
 • Dessera
 • Uta
 • Abate Fetel

Verhoog fruitbomen als een struik en houd ze laag voor een gemakkelijke oogst

Zoete kersen

Bijna niemand houdt niet van kersen. Geen wonder dus dat kersenbomen een van de meest populaire fruitbomen voor in de tuin zijn. Als u op zoek bent naar kleine boomsoorten, kunt u een van de volgende kiezen. Zoek voor het kopen uit of de variëteit die u kiest zelfvruchtend is en alleen in de tuin kan staan, of dat er een tweede boom nodig is.

 • Gisela 5
 • Stella
 • Vic

Zure kersen daarentegen hebben van nature een compacte groei, maar moeten regelmatig worden gesnoeid, anders worden de takken hoger en worden ze steeds kaler. Daardoor wordt de oogst natuurlijk ook moeilijker.

Perziken planten en verzorgen - een fruitboom voor de hobbytuinier en beginners

Perzikbomen

Net als zure kersen groeien perzikbomen vrij compact en laag, op voorwaarde dat je goed helpt bij het snoeien. Om deze reden kunt u in principe alle soorten van deze fruitbomen kiezen. U krijgt ook een fruitboom in de tuin, die gemakkelijk te verzorgen is. Om het juiste ras te vinden, kunt u het beste de kwekerij vragen naar de smaak en oogsttijd.

Welke fruitboom kiezen??

Peren als leifruitbomen voor een gemakkelijke oogst en met een decoratief effect

Welke fruitboom je kiest hangt van een aantal zaken af. Eerst en vooral is natuurlijk welk fruit jij het lekkerst vindt. Dan moet je uitzoeken hoeveel ruimte elke boom nodig heeft en de juiste maat overwegen. Zou een dwergfruitboom de betere optie zijn in vergelijking met de normale maat? Maar er zijn ook andere nuttige eigenschappen die een boom kan hebben. Wil je bijvoorbeeld met behulp van de boom een ​​schaduwplek in de tuin creëren, waarin je een zithoek wilt creëren of een bankje wilt neerzetten, dan is een fruitboom met een normaal formaat natuurlijk beter dan de kleinere gecultiveerde vormen.

Fruitbomen voor de tuin versieren in het voorjaar met hun kleurrijke bloesems

Hetzelfde geldt als je later een hangmat wilt ophangen. Zoals bekend zijn hiervoor twee bomen nodig, die dicht bij elkaar moeten groeien en ook voldoende stabiel zijn. Natuurlijk moet ook rekening worden gehouden met de locatie en de bodemgesteldheid, zodat de toekomstige fruitboom zich prettig kan voelen en kan gedijen. Over al deze zaken dient u ruim van tevoren na te denken en deze bij uw aankoop op de kwekerij te vermelden, zodat de beste fruitboom voor uw wensen kan worden aangeboden..

Welke fruitbomen kunnen goed met elkaar overweg??

Fruitboom aan de muur als trellisfruit en ter decoratie

Of het nu gaat om een ​​grote of een kleine fruitboom, een gemengde teelt is om verschillende redenen altijd een goed idee. Het is bij planten niet ongewoon dat sommige soorten niet met andere kunnen opschieten. Gelukkig hebben fruitbomen voor de tuin deze moeilijke eigenschap niet. Welke fruitbomen in de tuin het beste bij elkaar passen hangt natuurlijk enerzijds af van de standplaats. Net als alle andere planten heeft elke soort zijn eisen aan zon of schaduw, bodem en vocht.

Pruimen, perziken, appels en peren zijn onderhoudsvriendelijke fruitbomen voor in de tuin

Ook bij de keuze van de boompartners dient u dienovereenkomstig te handelen. Appels groeien bijvoorbeeld heel goed als ze worden voorzien van vochtige grond, terwijl peren juist de voorkeur geven aan droogte. Dat maakt ze minder dan goede buren. Je kunt appelbomen combineren met zoete kersen of pruimen. De combinatie van zoete kersen en pruimen is ook erg goed. Als je ook bepaalde kruiden of andere planten in de buurt plant, kun je zelfs ongedierte op natuurlijke wijze bestrijden. Over het algemeen is een gemengde cultuur zeer gunstig als deze goed wordt gepland. Op deze manier kan zowel de groei van de planten worden gestimuleerd als de smaak van het fruit worden geïntensiveerd.

Plant en verzorg fruitbomen

Pruim in een hoekje in de tuin planten en ruimte besparen

Welke fruitbomen er ook voor de tuin worden gekozen, ze hebben natuurlijk ook de juiste verzorging nodig. Omdat de behoefte per fruitboom verschilt, kunnen er echter geen uitgebreide tips worden gegeven over standplaats, bodemgesteldheid en vochtigheid. Er zijn echter een aantal zaken die bij goede zorg horen en voor iedereen hetzelfde zijn. Dit omvat snoei, bemesting en planttijd, die we nu willen samenvatten. Ook over bestuiving hebben we een paar tips voor je.

Wanneer fruitbomen planten??

Laagblijvende fruitbomen kopen voor in de tuin voor een lage hoogte

Er zijn twee perioden waarin men fruitbomen voor de tuin moet planten. Alleen dan kun je garanderen dat de wortels goed op elkaar aansluiten en dat de boom er snel aan kan wennen. Dus wanneer plant je fruitbomen? Meestal wordt hiervoor gekozen voor de herfst, hoewel de lente ook goed zou zijn als je een boom wilt planten. De reden hiervoor is dat de lente in onze streken meestal erg droog is, wat natuurlijk een negatief effect kan hebben op de boom of gepaard gaat met veelvuldig water geven van uw kant. In het ergste geval kan de boom gewoon uitdrogen. In de herfst daarentegen valt er volop regen, zodat het planten van uw nieuwe fruitboom succesvoller kan zijn.

Fruitbomen bemesten

Plant abrikozen in de tuin als er weinig ruimte is

Het is het beste om organische mest te gebruiken. Uw compost uit de tuin is hiervoor ideaal. Het voordeel van dergelijke meststoffen is dat ze hun voedingsstoffen het hele jaar door geleidelijk aan de planten afgeven. Bijkomend voordeel is dat de mestlaag de grond eronder mooi vochtig houdt. Het is het beste om rond half mei te bemesten. Een tweede keer kan eind juni worden bemest, maar is niet absoluut noodzakelijk. Sommige fruitbomen voor de tuin hebben mogelijk ook speciale meststoffen nodig. Dit omvat onder andere pitfruit. Vraag hiernaar bij de kwekerij bij aankoop van de fruitbomen.

Fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien na de oogst of in het voorjaar

Veel fruitboombezitters durven de stap niet echt te zetten uit angst iets verkeerd te doen. Het is een zeer belangrijk onderdeel van het verzorgen van de fruitbomen voor de tuin. Alleen als de boom regelmatig wordt gekapt, kan een overvloedige oogst en een gezonde boom worden verwacht. De reden hiervoor is dat er anders door de vele takken en twijgen niet genoeg zon en lucht in het bladerdak kan komen. Dientengevolge kunnen de vruchten zich niet goed ontwikkelen en worden er tal van minder hoogwaardige vruchten geproduceerd, onder wiens belasting de veel te lange takken zelfs kunnen breken.

Het snoeien van de fruitbomen is belangrijk voor een gezonde groei en voldoende fruit

Het perfecte moment om te snijden is direct na de oogst. Maar dit kan ook voor de oogst. In het voorjaar voor de bloei is het minder aan te raden, maar het is ook mogelijk als je de snoei in het voorgaande jaar hebt gemist. Het is in ieder geval beter om het dan in te halen dan het helemaal te laten mislukken. De dag van de snede zelf speelt ook een grote rol. Het is dus beter als je de fruitboom ‘s ochtends snoeit en er een zonnige en warme dag voor kiest. Een snee zorgt voor wonden die sneller drogen en sluiten bij blootstelling aan hitte. Aantasting door bacteriën wordt zo sterk verminderd. Vermijd snoeien voor en in de winter!

Bestuiving en bemesting

Sommige bomen hebben partners nodig voor bestuiving en andere zijn zelfvruchtbaar

Bestuiving is geen onderdeel van je werk in de directe zin van het woord, maar je kunt er wel invloed op uitoefenen. Er zijn veel soorten die ook bestuivers nodig hebben. Dit betekent dat er meerdere exemplaren van dezelfde fruitboomsoort in de buurt geplant moeten worden om bestuiving te garanderen. De meeste appelbomen, zoete kersen en ook perenbomen behoren tot dergelijke bomen. Er zijn nog meer verfijnde fruitbomen. De appelboom ‘Gravensteiner’ bijvoorbeeld is zo’n boom die meerdere bestuivers tegelijk nodig heeft. Er moeten er minimaal twee worden geplant. Een grotere tuin is hier dan ook een voorwaarde. Informeer zeker naar het type bestuiving om er zeker van te zijn dat u alles kunt bieden wat nodig is voor de geselecteerde boom en ook kunt genieten van een rijke oogst.

Kersenbomen zijn erg populair voor de tuin en de vruchten zijn heerlijk

Daarentegen zijn er ook zelfvruchtende variëteiten waarvoor je niet meer dan één boom hoeft te planten. Dit is een groot voordeel voor kleine tuinen. Zure kersen zijn een van de zelfvruchtende fruitbomen voor in de tuin. Ook pruimen, mirabellen en huispruimen hebben deze nuttige en vooral ruimtebesparende eigenschap. Niettemin trekken hun bloemen bijen aan.