Tuinontwerp en onderhoud

Hoe je een dode hoek in de tuin kunt creëren met deze 20 inspiraties

Creëer een dode hoek in de tuin met deze originele ideeën en suggesties

Vooral in een liefdevol ontworpen en goed onderhouden tuin kan een ongebruikt en lelijk hoekje erg vervelend zijn. Als deze door de ongunstige standplaatsomstandigheden niet geschikt is voor beplanting, rijst de vraag wat er verder met deze dode hoek moet. Er zijn een aantal opties waar je misschien nog niet aan hebt gedacht en die je misschien wel zou willen overwegen. Met het artikel van vandaag willen we je helpen bij het herontwerpen. Wij geven u mooie en praktische ideeën hoe u een dode hoek in de tuin kunt creëren en uw buitenruimte de finishing touch kunt geven die het verdient. Dan kun je er eindelijk echt van genieten!

1. Creëer de dode hoek in de tuin met een schuur

Creëer de dode hoek in de tuin met een schuur

Op de een of andere manier is de bestaande opslagruimte nooit echt genoeg. Als jij dit probleem ook hebt, dan is een schuur misschien wel het juiste idee als je een dode hoek in de tuin wilt creëren. Dit kan vaak een voordeel zijn, zelfs als je al roos hebt, maar het is niet langer voldoende. Je kunt de schuur zelf en van elk materiaal bouwen of gewoon een kant-en-klaar model uit de ijzerhandel gebruiken, dat meestal van hout is en erg knap is. Je hebt al nieuwe ruimte voor alle bloempotten, tuingereedschap en de grasmaaier.

2. Een pension

Gastenverblijf als idee als je een dode hoek in de tuin wilt creëren

Over afgewerkte tuinhuizen gesproken: een schattig tuinhuis kan zelfs worden omgebouwd tot gastenverblijf. Het enige dat u hiervoor hoeft te doen, is het instellen. Anders is alles al inbegrepen in het afgewerkte tuinhuisje. Dergelijke huizen zijn bijzonder mooi en praktisch, ook al hebben ze een kleine veranda waarop een kleine zithoek voor de gasten kan worden ontworpen. Met dit idee krijg je zeker een prachtige blikvanger als je een dode hoek in de tuin ontwerpt.

3. Een kas

Creëer de dode hoek in de tuin met een kas

Een ander type tuinhuisje, maar met een even nuttige functie, is een kas. Afhankelijk van de grootte van de vrije ruimte kunt u de maat kiezen. Een kas is een heel goed idee als je graag groenten in overvloed verbouwt en daar in de late winter mee wilt beginnen, als het daarvoor nog te koud is in de tuin. Je kunt er ook tot laat in de herfst of zelfs in de vroege winter tuinieren. Dus als je een dode hoek in de tuin wilt creëren en een gepassioneerd hobbytuinier bent, dan is dit misschien iets voor jou!

4. Een gezellige zithoek

Creëer de dode hoek in de tuin met een tweede zithoek met een bank

Ook als je al een zithoek op het terras hebt, kan het geen kwaad om te investeren in een tweede. Dit is zeker beter dan dat lelijke en ongebruikte hoekje in de tuin. Voor deze tweede ruimte kun je een heel ander soort gezelligheid creëren door bijvoorbeeld een open haard toe te voegen of dit keer te kiezen voor een daybed of ander loungemeubel om in te relaxen in plaats van zitgelegenheid. Zo kunt u heerlijk ontspannen midden in de groene tuin en een stukje weg van het huis. Je zult er zeker geen spijt van krijgen als je de dode hoek in de tuin op deze manier inricht.

5. Creëer een klein toevluchtsoord voor de dode hoek in de tuin

Creëer een toevluchtsoord met een bank in de dode hoek

Als de dode hoek niet groot genoeg is voor een dergelijke zithoek, kan in plaats daarvan een kleinere retraite worden gecreëerd. Een romantisch bankje, een schommel of een kleine ronde tafel met twee stoelen zijn hiervoor geschikt. Je kunt er zelfs ligstoelen neerzetten. Ofwel de bestaande bomen ofwel een parasol, luifel of een kleine luifel zorgen voor de nodige schaduw als je een muur in de buurt hebt om deze te bevestigen. Als je wat meer ruimte beschikbaar hebt, kan een pergola precies de juiste schaduwleverancier zijn die je kunt kiezen als je de dode hoek in de tuin wilt ontwerpen en optimaal wilt benutten.

6. Een poolhouse

Creëer de dode hoek in de tuin met een poolhouse

Als er een zwembad in de tuin is, kan een poolhouse erg handig zijn. Het hoeft ook niet iets groots te zijn. Een klein huis in de vorm van een schuur, uitgerust met een bank, een plank voor handdoeken en een paar haken voor kleding kan voldoende zijn. Als je de dode hoek in de tuin wilt ontwerpen met een poolhouse, denk dan eens na over wat je van dit gebied verwacht en waar het precies aan moet voldoen. Alleen zo kun je het poolhouse uiteindelijk naar jouw wensen inrichten.

7. Fitness- en wellnessprogramma in de tuin

Idee voor een fitness- en saunaruimte in je eigen tuin

Wie droomt er niet van een eigen sauna of een kleine fitnessruimte in hun eigen vier muren. Omdat er meestal geen ruimte voor is, kan de tuin hiervoor gebruikt worden, zeker als je toch een dode hoek in de tuin wilt creëren. Ook hier kan een afgewerkt tuinhuis gebruikt worden, waarbij de sauna in één hoek is geïntegreerd. De resterende vrije ruimte kan dan worden gebruikt voor wat fitnessapparatuur, die je zelfs bij slecht weer kunt gebruiken. Ook heb je een prachtig uitzicht op de tuin.

8. Een barbecue voor in de tuin

Een plek voor de grill met stoelen, kerstverlichting en planten

Als u een barbecue voor in de tuin wilt, stelt u zich deze meestal direct op het terras voor. Maar dit kan leiden tot onaangename geuren die het huis binnenkomen als de wind ongunstig waait. En als je je toch een kleine zithoek in de dode hoek voorstelt, kun je deze uitrusten met de grill van je keuze. Enerzijds kan je je verblijf gevarieerder maken (soms op het terras, soms in de tweede zithoek) en treedt het rookprobleem niet eens op.

9. Een tuinkeuken

Een tuinkeuken is perfect voor ongebruikte ruimtes in de tuin

Als de grootte van de ongebruikte ruimte het toelaat, kan daar een complete tuinkeuken worden gebouwd. Het is de wens van veel huiseigenaren, want het in- en uithalen van servies, bestek en ander keukengerei is dan volledig geëlimineerd. Alles vindt zijn plek buiten in de keuken en wordt snel uitgedeeld op de tuintafel. Het eetgedeelte moet bij voorkeur in de buurt zijn. Wil je dus een bijzonder grote dode hoek in de tuin creëren, combineer dan de tuinkeuken met een eettafel en stoelen zodat elk barbecuefeest een onvergetelijke ervaring wordt..

10. Een bar

De minibar kan van elke grootte zijn en maakt elk feest beter

Misschien heb je al een grill en eethoek op het terras? Wat dacht je van een kleine bar dan? Het kan heel praktisch blijken te zijn, vooral als je graag vaak en vaak feestjes geeft. Maar het kan ook worden gebruikt voor romantische avonden voor twee buitenshuis. Schenk jezelf je rode wijn in in de tuin en maak het je buiten gezellig. Of leer cocktails mixen. Plezier gegarandeerd als je de dode hoek in de tuin creëert met een bar.

11. Speelruimte voor de kinderen

Speeltuin voor de kinderen in de tuin met glijbaan, schommel en trampoline

Heb je kinderen, wil je liever iets leuks voor ze maken? Nou, de keuze is erg breed. Wat precies het meest geschikt is, hangt niet alleen af ​​van de wensen van uw kinderen, maar ook van de omgeving en de kenmerken zelf.Hier zijn een paar ideeën:

  • Avonturenhuis met glijbaan en schommel
  • Kinderkeuken of modderkeuken
  • Boomhut, als er een geschikte boom is
  • Verander het tuinhuis in een speelhuis
  • Klim muur
  • Zandbak
  • trampoline

Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, kun je meerdere van deze ideeën met elkaar combineren en een mooie grote speelruimte voor de kinderen bouwen als je de dode hoek in de tuin ontwerpt. Zo is aan de ene kant de hoek gezelliger en zijn de speeltoestellen en de ravottende kinderen wat verder van het terras, waar je misschien even wilt relaxen.

12. Een tuinhaard

De tuinhaard kan in een dode hoek in de tuin ingebouwd worden

Haarden zijn niet alleen erg populair voor gebruik binnenshuis. Ook voor tuinbezitters is het een droom geworden. Als het echter niet tegelijk met het terras gepland is, kan het gebeuren dat de juiste plek daar achteraf gewoon niet te vinden is. Wat goed dat je een ongebruikte hoek hebt die je wilt verbouwen! Bouw daar je droom van een tuinhaard en zet er wat stoelen bij om op frisse avonden van het vuur te genieten. Er zijn ook geweldige ontwerpen waarmee je de open haard zelfs kunt gebruiken om te grillen.

13. Een tuinvijver

Idee voor een tuinvijver met zithoek en stenen open haard

De tuinvijver is de droom van veel tuinbezitters. Het maakt elke tuin natuurlijker en romantischer en is goed voor insecten en dieren. Om deze reden is het zeker het overwegen waard als je een dode hoek in de tuin wilt ontwerpen en verfraaien. De maat kan variëren. Het hoeft niet per se vis te bevatten. In dit geval kan een kleinere vijver worden gebouwd met alleen waterplanten. Bedenk dat de locatie ook geschikt moet zijn voor de vijver. Een te schaduwrijke plek is minder geschikt, omdat waterplanten ook voldoende licht en zon nodig hebben om te gedijen.

14. Een fontein of andere waterpartij

De waterpartij zorgt voor een harmonieuze sfeer in de tuin

Of het nu zon is of niet, het maakt niet uit als het om waterpartijen gaat. Ze worden immers alleen ter decoratie gebruikt en zijn niet bedoeld om dieren of planten in te huisvesten. Of het nu gaat om een ​​fontein, een watermuur, een waterval of andere soorten waterpartijen – als u een dode hoek in de tuin wilt creëren, zijn deze decoratieve elementen ook zeer geschikt. Of wat dacht je van een lekker vogelbadje? Dan kun je in de zomer naar de schattige vogels in Baden kijken en trots op jezelf zijn dat je ze iets goeds hebt gedaan.

15. Beelden en beelden voor de tuin

Gebruik beelden en sculpturen om lelijke plekken in de tuin te versieren

Sculpturen zijn niet minder geschikt om te decoreren. En de keuze is zeker groot genoeg! Er wordt een grote verscheidenheid aan stijlen en materialen gebruikt om tuindecoraties te maken, zodat u snel de juiste kunt vinden voor uw huis- en tuinstijl. Sierpanelen van smeedijzer, cortenstaal of hout, traliewerk, schermen, bogen en dergelijke zijn ook zeer geschikt als u een dode hoek in de tuin wilt ontwerpen en mooier maken. Decoratieve elementen kunnen ook worden gebruikt als je hebt gekozen voor een tweede zithoek en het wat meer pit wilt geven.

16. Een groep plantenbakken

Een groep kuipjes en potten met planten is een leuke decoratie voor dode hoeken

Net zoals je op het terras pronkt met je kamerplanten, kun je dat in elk ander deel van de tuin doen. Een dode hoek is geen uitzondering. Wij adviseren dan een stevige ondergrond zodat de plantenbakken stabiel staan ​​en ook niet vies worden van de opspattende aarde als het regent. Containerplanten zien er erg mooi uit, vooral in groepen. Met hen blijft je tuin mooi, natuurlijk en gezellig, ook in de dode hoek. Maar vergeet niet dat ze in de winter moeten worden opgeborgen. Als u geen geschikt winterverblijf voor de planten heeft, kunt u dit idee beter achterwege laten als u de dode hoek in de tuin wilt creëren.

17. Creëer een zonnige dode hoek in de tuin met een rotstuin

Je kunt een rotstuin maken in zonnige en droge dode hoeken

Als de te ontwerpen dode hoek op een zeer zonnige plek staat, is een rotstuin ook precies het juiste idee. Daar plant je zonminnende planten die bestand zijn tegen langere droge perioden en heb je een prachtig plekje in de tuin dat ook nog eens heel makkelijk te verzorgen is. Veel kruiden houden van de zon, dus een kruidentuin kan ook gebruikt worden als je de dode hoek in de tuin ontwerpt. De rotstuin biedt de perfecte omstandigheden voor het aanleggen van een kruidentuin. Maar een mooie kruidenspiraal is een optie als de ruimte wat krap is.

18. Ruimte voor de vuilnisbakken en andere lelijke dingen

Een kale hoek in de tuin kan gebruikt worden voor vuilnisbakken, tuinslang en dergelijke

In elke tuin zijn er ook onaantrekkelijke gadgets, accessoires en andere dingen die de nette uitstraling van de tuin kunnen verpesten of gewoon vervelend zijn. Al deze dingen kunnen ook in deze hoek worden opgeborgen en verborgen als er geen ruimte meer voor is in de schuur. Er kan bijvoorbeeld een klein huisje worden gebouwd voor de vuilnisbakken zodat ze verborgen zijn. Deze woning dient minimaal één open zijde te hebben voor een goede ventilatie. Hiervoor kan ook een eenvoudig privacyscherm worden gebruikt. Ook voor de tuinslang kun je iets verzinnen als je de dode hoek in de tuin ontwerpt. Over het algemeen is er precies de juiste plaats voor alles, waarvan de aanblik u eerder hinderde in uw tuin.

19. Alle planten

Planten zoals bloemen, struiken en bomen zijn geschikt voor dode hoeken

Als de standplaats het toelaat qua bodemgesteldheid, zon en wind, kun je daar gewoon een paar plantjes planten. U kunt aan alles denken, van kleurrijke bloemperken tot sierheesters of bessenstruiken tot kleine en grotere bomen (decoratieve of fruitbomen). Informeer echter bij de kwekerij voordat u beslist over specifieke exemplaren en variëteiten. Daar moet je uitleggen wat voor soort locatie het is, zodat je de juiste planten kan krijgen waarmee je vervolgens de dode hoek in de tuin kunt creëren.

20. Een zwembad of bubbelbad

Whirlpool als stimulans voor ontspannende uurtjes in de tuin

Zeker in een kleine tuin is er meestal niet genoeg ruimte voor een zwembad. Maar zelfs als je de ruimte hebt, mislukt de droom van een eigen zwembad vaak om financiële redenen. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven. Met een (opblaasbaar) zwembad krijg je geen groot zwembad, maar wel de nodige verfrissing op warme zomerdagen. Kies dit idee als u een lelijke hoek opnieuw wilt ontwerpen en nuttiger wilt maken. Als je de dode hoek in de tuin ontwerpt, hoef je alleen maar een vlakke en stabiele basis te bouwen. Dit kan bestaan ​​uit beton of hout. Plaats dan het zwembad erop. Als de grond vlak genoeg is, is een fundering misschien niet eens nodig. In plaats van een zwembad kunt u echter ook een whirlpool bouwen. Dan is waarschijnlijk een dak noodzakelijk. Zelfs een zinken kuip kan soms al voldoende zijn. Jij hebt de keuze!