Tuinontwerp en onderhoud

Ideeën voor tuinontwerp met Japans berggras als decoratieve bladplant

Ideeën voor tuinontwerp japans bos-gras-bloembed-lichtgroen-blad-sierplant-bueschel-houten hek

Als u op zoek bent naar Ideeën voor tuinontwerp Voor de gedeeltelijk beschaduwde delen van uw tuin is het Japanse berggras (Hakonechloa macra) ideaal als sierbladplant of bodembedekker. Deze plant met lichtgroene, tweekleurige bladeren komt uit de lichte bossen en vochtige bosranden van Japan, waarover de verscheidenheid aan namen duidelijk spreekt – Japans gras, Japans bosgras, Japans dwergriet. De meerjarige, kruidachtige plant, die tot 30 tot 60 centimeter hoog kan worden, wordt vaak gebruikt in verschillende tuinen – in verhoogde bedden, onder bomen of voor beplanting langs de randen. Dit betekent dat de hele gebieden van oevers en heuvels worden beplant om de grond te bedekken, wat ook hun stabiliteit garandeert.

Ideeën voor tuinontwerp – Japans berggras voegt opwinding toe aan de randen

Ideeën voor tuinontwerp japangras-bloembed-lichtgroen-donkergroen-bueschelboom-halfschaduw-locatie

Een moed om te ontspannen en te mediteren kan worden gevoeld in de ideeën voor tuinontwerp van de Japanners, zoals het is in hun schilderkunst, filmkunst, enz. Het Japanse dwergriet wordt geplant in parken of zen- en rotstuinen, als een plant voor perkgoed of als losse vaste planten. Er zijn verschillende soorten Japans wild gras bekend, die verschillen in de kleur van hun bladeren. De plant verspreidt zich via ondergrondse uitlopers (wortelstokken) en groeit licht overhangend in bloembedden, onder bomen en in individuele potten of kuipen.

Ideeën voor tuinontwerp op verschillende zonnige locaties

Ideeën voor tuinontwerp japanse-gras-struiken-bieten-blad-sierplanten-pergola

Japans bosgras kan goed worden gebruikt op gedeeltelijk schaduwrijke tot schaduwrijke locaties. Het verlangt een frisse tot vochtige grond met een losse structuur. Hakonechloa macra is makkelijk aan te passen aan een nieuwe standplaats en daardoor makkelijk te planten. De hoge plukjes lichtgroene bladeren vormen de rand van het tuinpad en bieden wandelaars een vrolijke begeleiding door een botanische tuin met een pergola op de foto hierboven.

Teelt van Japans bosgras

Ideeën voor tuinontwerp baby-plant-japans-bos-gras-lichtgroen-hout-mulch-perksteen

De reproductie van Japans dwergriet wordt bereikt door eenvoudig hun eigen te verdelen en de beste tijd van het jaar hiervoor is van januari tot maart, wanneer de eerste bladeren al zijn verschenen. Een alternatieve methode is door het uit zaden te laten groeien. Bereid lichtzure en goed doorlatende mulchhoutgrond voor op deze kalkhoudende plant.

Een bladplant met onopvallende bloemen

Ideeën voor tuinontwerp japangras-tricolor-leaves-blueten-pluim-lavendel

De bloeitijd van het Japanse bosgras is van augustus tot oktober. De groenbruine, losse pluimen – de vruchten van de plant – vallen op als verborgen onder de bladeren. Verzamel de pluimen in de herfst om nieuwe kiemen uit de zaden te laten groeien.

Een bodembedekker die sterke kleurcontrasten kan creëren met de juiste partners

Ideeën voor tuinontwerp japangras-tweekleurige-blaetter-funkia-hosta-halcyon-kleur-contrast-bodembedekker

De populaire plantpartners van het Japanse dwergriet zijn de varens, hosta’s, druivenlelie en de zwarte slangenbaard. Met de combinaties van deze planten kun je mooie contrasten in de tuin creëren en, indien nodig, de ruimtes visueel van elkaar scheiden.

Idee voor het onderplanten van bamboe

Ideeën-tuinontwerp-japanse-dwerg-riet-lichtgroen-bueschel-bamus-trottoir-stenen platen

Het Japanse berggras is zeer geschikt voor onderbeplanting naast de dwergbamboesoorten samen met diverse bloeiende planten, groene planten en andere siergrassen. Met het boomachtige uiterlijk van de hoge bamboe en de elegant overhangende bladeren van het Japanse gras, kan eenvoudig een visueel verbeterd groen ontwerp worden gecreëerd. De combinatie van de twee typisch Aziatische planten zal ervoor zorgen dat uw tuin zich onderscheidt van de eentonigheid van de aangrenzende tuinen, aangezien deze niet in elke Midden-Europese tuin te vinden is..

Het Japanse bosgras als bodembedekker voor onderbeplanting

Ideeën voor tuinontwerp bodembedekker-japans-berggras-bueschel-funkia-banaan-boom-hout-terras

Als bodembedekker voor de tuininrichting rond een houten terras, waar al planten en bomen van verschillende hoogtes zijn neergezet, kun je op diverse plekken met diepe schaduw een gebied met Japans gras of losse plukjes als lichtaccent planten. Creëer een kleurharmonie met andere decoratieve objecten in de tuin of op het terras in een vergelijkbare lichtgroene kleur – zoals hierboven met het zitgedeelte, de parasols en de emmer.

Onderbeplanting in een cirkel onder een vijg

Ideeën-tuinontwerp-japan-gras-bloembed-cirkel-vijgenboom-gedeeltelijk-schaduwrijke-locatie-hout-mulch

We geven alle hobbytuinders de tip over de bladeren van dit Aziatische siergras – hoe schaduwrijker de hoek, hoe donkergroen de bedden van het Japanse berggras. Als onderbeplanting rond een vijg is een schaduwrijk bed gemaakt met een ronde vorm en volgens de hierboven genoemde regel worden de plukjes sterker groen op de boomstam. De bladeren aan de periferie krijgen elke dag meer zonlicht en zien er geler uit.

Japanse plukjes berggras op een bedrand van natuursteen

Ideeën-tuinontwerp-blad-sierplant-japans-bos-gras-lichtgroen-korenmaat-bloempot-tuinhuis-stenen trap

Idee voor tuinontwerp voor een zomerhuis – de koelte van de natuurstenen op het tuinpad, de border en de treden wordt verwarmd door het grappige groen van de lancetvormige bladeren van het Japanse barggras.

Ideeën voor tuinontwerp met individuele plukjes Japans berggras

Ideeën-tuinontwerp-japan-berggras-donkergroene-struiken-bloempotten-traprozen

Als meerjarige en winterharde plant is het Japanse bosgras zeer geschikt voor een bloempot- of kuipbeplanting. Kies bloempotten en plantenbakken met afmetingen volgens de hoogte van de te planten trossen. Voor jarenlang plezier in potten en kuipen met Japans gras op het terras of op de trap, die bereik je met een inhoud van minimaal 30 liter, zodat iedere plant een goed wortelgestel kan ontwikkelen.

Bloeiend Japans berggras in een exotische stenen vaas 

Ideeën-tuinontwerp-japans-bos-gras-lichtgroen-bushel-bloempot-deco-stenen zuil

Wilt u minimaal één hoekje in uw tuin een zen-tuininrichting laten hebben? Gebruik dan bloempotten of vazen ​​van natuursteen, vergelijkbaar met Aziatische stenen lantaarns als behuizing voor plukjes Japans berggras, en plaats ze op een donkere achtergrond als tuindecoratie.

De bladkleuren van de verschillende Japanse grassoorten zorgen voor creativiteit in de tuininrichting

Ideeën-tuinontwerp-japanse-grasstruiken-lichtgroen-bietenblad-sierplanten-struiken-tuin fontaene

De bosjes van de verschillende soorten Japans gras bereiken verschillende afmetingen, maar ze hebben allemaal de sierlijke overhangende groei gemeen. Plant clusters van een geelbonte variëteit in een lichte hoek en creëer een kleureenheid met lichtere decoratieve accenten in de tuin – fonteinen, banken, enz..

Een waterval gemaakt van verse groene bladeren

Ideeën-tuinontwerp-japans-bos-gras-vrolijk-groene-rots-tuin-pad-kerende muur-keien

De naam van het Japanse berggras spreekt het beste over een ander, praktisch en decoratief gebruik van de plant met het frisgroene blad. Door de structuur van het wortelstelsel ontstaat er een betere grip van de grond tussen de keien van deze keermuur zodra de plukjes een waterval van gebladerte langs het tuinpad creëren.

De kleurverandering geeft de gelijkmatige structuren een ritme

Ideeën-tuinontwerp-japan-gras-tufts-kleur-contrast-bloemperken-tuin-pad-zwart-slangenbaard-ophiopogon

U kunt aantrekkelijke kleurcontrasten in de tuin creëren met planten waarvan de uiterlijke vorm vergelijkbaar is. Een bosje licht Japans berggras voegt zich bij een rand van zwarte slangenbakkebaarden (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’) als een prachtige rand van een tuinpad. Bij dergelijke mengsels moeten de donkere componenten spaarzaam worden gebruikt omdat ze het licht van nature absorberen.

Ideeën-tuinontwerp-japan-gras-bloemperk-struiken-varens-boom-gedeeltelijk-schaduw-locatie-funkia-groen-wit

Hoewel het Japanse dwergriet winterhard is gebleken, kan bescherming met dennentakken of bladeren op ruige locaties nuttig zijn totdat het zich heeft gevestigd. Zo creëer je donkere achtergronden die het Japanse wilde gras mooier laten glanzen.

Donkere achtergronden laten het Japanse wilde gras schijnen

Ideeën-tuinontwerp-japan-gras-lichtgroen-blaetter-kleur-contrast-bodembedekker-sieraden-mand-cosmos-bipinnatus-kleur-contrast-bodembedekker

De groengele, dichte bolletjes van het Japanse berggras komen pas echt tot hun recht wanneer de spectaculaire bloemen van de chocoladejuwelenmand (Cosmos bipinnatus) de rol van een bijbehorend decor spelen.

Een sierbladplant met vele toepassingen

Ideeën-tuinontwerp-japans-bos-gras-lichtgroen-bodembedekker-driekleurige-bladeren

Het Japanse gras kan als een enkele pluk worden gebruikt bij het planten van troggen of het ontwerpen van graven. Door zijn mooie, lange twee- en driekleurige bladeren is het ook een populaire snijplant in de bloemisterij.

Idee voor het planten van een heuveltuin met Japans berggras

Ideeën-tuinontwerp-japans-gras-corten-staal-verhoogd bed-sierblad-planten-terrassen-watervijver

Plant u een terras in uw tuin, dan zijn de bedden van Japans bosgras een goede oplossing voor de beplanting. De overhangende, frisgroene bladeren zien er bijzonder mooi uit in het contrast van de rode bietenwanden van cortenstaal. Maar vergeet niet hoe essentieel goed doorlatende grond is voor dit type plant.

Ideeën-tuinontwerp-japans-bos-gras-lichtgroen-bueschel-bodembedekker-rots-tuin-vijver