Tuinontwerp en onderhoud

Laat de tuin plannen – belangrijke informatie over professionele landschapsarchitectuur

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur gazon

Als u uw tuin aan het plannen bent en u wilt hiervoor een goede landschapsarchitect inhuren, dan vindt u een paar handige tips in onze gids. Er zijn een paar essentiële vragen die u moet beantwoorden voordat u een professional inhuurt voor deze klus.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur trappenontwerp

Het beste is om eerst een verlanglijst te schrijven voordat u contact opneemt met een professional. Dit betekent dat u vanaf het begin een duidelijk beeld heeft van hoe u uw tuin wilt plannen en inrichten. Bepaal eerst uw prioriteiten en budget. Bedenk goed bij welke onderdelen van het proces je een tuinarchitect wilt betrekken. Als je alles op papier hebt, kun je contact opnemen met de professionele hulp waarmee je samen je tuin gaat plannen.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur blauwdruk

Het eerste dat u kunt doen, is vragen naar de diensten die worden aangeboden. Bepaal eerst en vooral waar een landschapsontwerper u precies mee kan helpen om te zien of zij de juiste persoon zijn voor uw project. De beste vraag die een potentiële opdrachtgever zich kan stellen is of de tuinbouwprofessional de juiste ervaring voor de klus heeft en of hij het gewenste project voor uw tuin kan ontwerpen en uitvoeren. Afhankelijk van de aangeboden diensten kunnen landschapsarchitecten worden onderverdeeld in drie categorieën:

Eenvoudig tuinontwerp

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur tuinbouw ontwerp

Sommige professionals zijn uitsluitend gespecialiseerd in het ontwerpproces bij het plannen van een tuin. Dit omvat meestal een site-analyse en een bespreking van de behoeften van de klant, evenals een voorontwerp en correcties op basis van uw feedback. Tot slot wordt er een gedetailleerd totaalconcept opgesteld waarmee u uw tuin kunt plannen. Dit wordt dan samen met de rest van de documentatie aan u of een aannemer gegeven.

Ontwerp en implementatie

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur minimalistisch design

Andere dienstverleners bieden de hierboven beschreven service aan, evenals het beheer van het volledige project. Voor de goedkeuring en plaatsing van verharde terreinen zijn aannemers nodig. Sommige landschapsarchitecten zijn zelf ook geregistreerde aannemers, en anderen kunnen gemakkelijk een onderaannemer voor de klus aanbevelen.

Uw tuin plannen – full-service

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur full-service ontwerp

Voor de beste service bieden sommige tuinbouwbedrijven een full-service onderhoudsprogramma aan. Dit is inclusief het bovenstaande plus het doorlopende onderhoud van de tuin. Een landschapsarchitect selecteert voor u de planten en bouwmaterialen die ideaal zijn voor toekomstige groei en onderhoud, maar ook voor de visuele impressie van de tuin. Het tuinontwerp wordt veelal regionaal aangeboden. Zoek een tuinier die bekend is met het lokale klimaat en de flora.

tuinplanning professioneel landschapsontwerp

Ten tweede moet u de gewenste dienstverlener om voorbeelden van hun eerdere werk vragen. Houd bij het plannen van uw tuin rekening met de stijl van de ontwerper in relatie tot de tuin die u wilt. Als u bijvoorbeeld een moderne of minimalistische tuin wilt, moet u vragen of de professional er al een heeft ontworpen.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur Aziatisch ontwerp

Als de portfolio van een tuinontwerper niet de stijl heeft die u wilt, bekijk dan hun referenties om de visie van uw tuin op de best mogelijke manier te realiseren. Kwalificaties van erkende instituten voor landschapsarchitectuur en lidmaatschappen van beroepsorganisaties zijn hiervoor goede indicatoren.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur tuinmeubelen

Vervolgens kunt u advies vragen bij het plannen van uw tuin. Veel landschapsarchitecten bieden deze service aan. Tijdens de vergadering kan meestal een tuinontwerper bij u langskomen. Zij kunnen dan luisteren naar uw wensen en hun ideeën voor de inrichting van de tuin met u delen.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur ideeën voor het ontwerpen van de voortuin

Dit is een goede gelegenheid om te kijken of de chemie tussen u als klant en dienstverlener goed zit. Alleen dan kun je beslissen of je interesse hebt om met ons samen te werken. Tijdens het consult kunt u ook bepalen of u uw eigen ideeën uitvoert of liever op volledige service vertrouwt. Een eerste consult is in de meeste gevallen niet gratis omdat het enkele uren in beslag neemt. De kosten hiervoor zijn meestal inbegrepen in de totale rekening.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur verharde gebieden stenen

Nadat u uw wensenlijst en budget met de tuinontwerper hebt gedeeld, vraagt ​​u hen welke visie zij hebben op uw buitenruimte. Ontwerpers kunnen hun ideeën op verschillende manieren presenteren. Van een collage-moodboard met inspirerende afbeeldingen voor planten en materialen voor de verharde oppervlakken tot een tweedimensionale tekening die is gemaakt met een CAD-programma of met de hand.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur modern design

Dit is het moment om commentaar te geven op wat je niet leuk vindt aan tuinontwerp of dat je iets op je verlanglijstje wilt veranderen. Na dit gesprek kan de ontwerper uw feedback gebruiken om een ​​herziene concepttekening te maken.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur aziatisch ontwerp bergen

Maak kennis met het werkproces bij het plannen van uw tuin. Als het om tuinontwerp gaat, hangt dit af van de diensten die worden aangeboden. Ga voor het sluiten van het contract na of u of de vertegenwoordiger verantwoordelijk bent voor het projectmanagement. Zo kunt u elke stap volgen wanneer het project in uitvoering is. Tenzij je hebt gekozen voor een full-service optie, moet je ervoor zorgen dat je de tijd en ervaring hebt om dit te doen bij het plannen van je tuin.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur bouwwerkzaamheden

Als verantwoordelijke klant moet u ook eerlijk zijn tegen een landschapsarchitect over uw budget voor het project. De geïnvesteerde kosten bepalen wat realistisch is ontworpen in de tuin. Als een look die je mooi vindt je budget te boven gaat, kan de ontwerper je vaak creatieve alternatieven aanbieden. Duidelijke communicatie over de geschatte projectkosten is essentieel. Vraag uw ingehuurde tuinarchitect naar het financiële gedeelte van het ontwerp. De meeste schattingen worden gemaakt op basis van de kosten per vierkante meter bij het plannen van de indeling van uw tuin.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur vuurplaats

Aangezien er vaak midden in het project onverwachte wijzigingen in het plan opduiken, moet u vooraf met de aannemer nagaan of hij extra kosten in rekening brengt voor het ontwerp als hij de verharde gebieden of het bouwplan moet wijzigen. Dit bespaart u verspilde moeite.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur

Bij het plannen van uw tuin hangt de tijd om het project af te ronden af ​​van een aantal factoren: de omvang en omvang van het project, beschikbaarheid van aannemers en andere specialisten, bestel- en levertijden voor materialen, apparatuur, enz. In plaats van een landschapsarchitect te vragen om ontwerp de tuin voor een bepaalde tijd, u kunt eerst de geschatte omvang van het project te weten komen. Bedenk dat een vakkundige implementatie en zorgvuldige beplanting tijd vergen. Terwijl landschapsarchitectuur op televisie inspirerend entertainment is, heeft de eigenlijke bouwplaats zelden een 24-koppig team dat de klok rond werkt. Kwaliteitswerk in de tuin is een mix van kunst en wetenschap die een bepaalde tijd nodig heeft om gerealiseerd te worden.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur bloemen

De tijd die een tuin nodig heeft om te groeien, hangt af van de omvang van het ontwerp. Ook de voorgestelde plantensoorten en hun rijpheid op het moment van planten hebben hier een grote invloed op. Een klein areaal siergrassen en vaste planten kan in één seizoen groeien, maar grotere en complexere boom- en struiksoorten kunnen jaren nodig hebben om te rijpen. Vraag uw tuinbouwprofessional welke gewassen nuttig zijn voor het vermeerderen van vergelijkbare exemplaren en welke planten snel te koop zijn.

tuinplanning professionele landschapsarchitectuur achtertuin bomen

Bij het plannen van uw tuin moet u er ook achter komen wat voor soort tuinonderhoud uw toekomstige groene ruimte nodig heeft om er goed uit te zien. Verschillende soorten tuinen en planten vereisen zeer verschillende zorgniveaus. Laat de professional u adviseren of u het zelf kunt doen of dat u een tuinman moet inhuren om het te verzorgen. Uw landschapsarchitect kan wellicht ook een specialist voor u aanbevelen. Uiteindelijk, als je de tijd en het geld in je droomtuin hebt geïnvesteerd, wil je hem de komende jaren levend en bloeiend houden.