Tuinontwerp en onderhoud

Op tijd winterschade in de volkstuin verhelpen – voorjaarscheck

Volkstuin winterschade terras-check-reparatie

Het winterseizoen heeft invloed op de tuin – vorst kan de waterleidingen in de buitenruimte beschadigen, gazons en planten hebben last van schimmelziektes onder het gesloten sneeuwdek, de kas/tuinhuis wordt op de proef gesteld. Om dure reparaties te voorkomen, dient winterschade tijdig in de volkstuin te worden verwijderd. Voor de hobbytuinier is een voorjaarscontrole zeker de moeite waard – een zorgvuldige controle kan veel problemen voorkomen. Daarnaast bieden de komende zomermaanden voldoende tijd om gebreken te verhelpen.

Winterschade herstellen in een volkstuin – checklist maken

Volkstuin winterschade checklist-creatie-hobby-tuinman-tips

Afhankelijk van hoe de tuin is ingericht/aangelegd, kunnen er verschillende soorten winterschade ontstaan. Daarom loont het de moeite om op basis van de tuinschets een checklist te maken. Eind maart/begin april dienen het terras, het zwembad, het tuinpad, de kas/tuinschuur, de riolering en het tuinhek grondig te worden geïnspecteerd. Zo blijft er voldoende tijd over om specialisten te vinden die winterschade in de volkstuin kunnen herstellen. Als deze controle jaarlijks plaatsvindt, is een kleiner budget voldoende voor onderhoud – maar ongeveer 100 euro per maand moet zeker worden gereserveerd als financiële reserve. Kostbare schade / bijvoorbeeld als gevolg van een storm / kan met een Online lening kan worden gerepareerd.

Vanaf half april kunnen ook de planten en het gazon gecontroleerd worden. Hier komt de hierboven genoemde tuinschets nogmaals om te helpen bij de oriëntatie.

Controleer gebouwen en installaties in de buitenruimte grondig – waar moet rekening mee worden gehouden?

Volkstuin winterschade tuinhuis-check-reparatie

Voor de tuinschuur/kas is ook een visuele inspectie voldoende om winterschade vast te stellen. Bij een pannendak worden de afzonderlijke pannen grondig gecontroleerd, buitenmuren en platte daken worden gecontroleerd op mos en ook de dakafvoer moet goed werken.

Afhankelijk van welke vloerbedekking voor het terras is gekozen, moet deze ook worden gecontroleerd op scheuren, gebarsten tegels, mos op de houten vloer. Zelfs kleine reparaties kunnen hier niet wachten, omdat in het voorjaar vocht binnendringt, wat de structuur kan beschadigen.

Volkstuin, winterschade, gazon, voorjaarsverzorgingstips

Als de trapplaten in het koude seizoen zijn gestegen of het tuinpad moet worden gerepareerd, kan deze winterschade ook in de zomer worden verwijderd.

Voor het onderhoud van het zwembadsysteem worden idealiter de verantwoordelijke specialisten ingeschakeld. Kleinere systemen zoals fonteinen kunnen ook door hobbytuiniers zelf worden gereinigd en vanaf april kan de pomp weer in elkaar worden gezet. Afvoersystemen dienen grondig te worden gereinigd voordat het tuinwater weer wordt aangezet.

Het metalen tuinhek wordt in het voorjaar eerst afgespoten met een hogedrukreiniger, daarna wordt de oude lak gecontroleerd op krassen en indien nodig deels afgeschuurd en opnieuw gespoten. Bij houten schuttingen speelt de verf ook een beslissende rol in de levensduur van de constructie – het vormt een beschermende laag tegen regen, sneeuw en wind in de winter.

Gazon, planten en bomen – voorkom winterschade in volkstuinen

Volkstuin-winterschade-bloemen-strooizout-naast-tuinpad

Niet alleen planten en gebouwen kunnen winterschade hebben in volkstuinen – ook dat Grasveld en de planten kunnen soms niet tegen de vorst en het sneeuwdek. Een paar simpele regels helpen de problemen te voorkomen, anders wordt de schade in het voorjaar te groot. De groenblijvende planten in de tuin worden bijvoorbeeld vaak vergeten in de wintermaanden – maar in feite hebben ze ook water nodig in het koude seizoen. Sneeuw moet regelmatig van takken en heggen worden verwijderd en de bomen moeten in het koude seizoen worden beschermd tegen vorst en kou. Het gazon moet idealiter niet worden betreden, zodat er geen rot onder de sneeuw ontstaat en in het voorjaar plotseling lelijke bruine vlekken in het gazon kunnen worden gevonden. Ook hobbytuinders dienen spaarzaam om te gaan met strooizout, aangezien deze stof de bloemen en planten rondom het tuinpad kan aantasten.

Volkstuin winterschade tuinvijver overwinteren