Tuinontwerp en onderhoud

Plant Cypress Holy Herb voor een mooi kleuraccent in de tuin

Cypress-heilige kruidenplanten buxus-combinatie-groen-bodembedekker-tuin-idee

Het is vaak moeilijk om de juiste planten voor de tuin te vinden. Zeker als je een soort zoekt die in de zomer en tijdens de hittegolven nog comfortabel is, kan het al snel een uitdaging worden om de tuin goed aan te planten. Het is niet ongebruikelijk dat bloemen uitdrogen en kale of droge plekken in de tuin ontstaan, waar je dan uiterlijk tegen het einde van de zomer naar moet kijken. Als je dat doet Cypres heilig kruid planten, je hoeft het echter niet te verwachten.

Cypres hulstkruid planten – gele kleurvlekken

cipres heilige kruidenplanten kleuraccent buitenbloemen

In tegendeel! Hoe meer zon deze plant krijgt, hoe beter. We willen je graag wat informatie en verzorgingstips geven, zodat je precies weet waar je op moet letten als je het mooie heilige kruid van de cipres plant en het gebruikt om je tuin te verfraaien..

Cypress heilig kruid planten – uiterlijk en bloeitijd

cipres-heilige kruidenplanten zomer-bloesem-hittetolerant-mediterraan

Het heilige kruid (Santolina chamaecyparissus) heeft zilvergrijze bladeren en stengels. Maar er zijn ook soorten waarbij deze een gewone groene kleur hebben. Of je dit soort heilige cipres of een ander kruid wilt planten, is helemaal aan jou. De bloemen verschijnen midden in de zomer of in de late zomer en hebben een mooie gele kleur, die vooral wordt geaccentueerd door de grijze bladeren.

Verzorging na de bloei

Cypress heilige kruidenplanten tuinontwerp-tips-zorg-bank-verhoogd bed

De dode bloemen moet je direct verwijderen. Zo ziet de tuin er enerzijds natuurlijk niet alleen mooier uit. Tegelijkertijd stimuleren ze ook de groei van nieuwe bloemen, zodat je lang kunt genieten van de mooie gele bloemen. Als je het heilige kruid van de cipres plant, krijg je een echt lust voor het oog.

Cypres hulstkruid planten – locatie

Cypress-heilige-kruiden-bodembedekker-idee-perk-voortuin

Zodat deze en de rest van de plant zich goed kunnen ontwikkelen, moet je bij het planten van het cipres heilige kruid natuurlijk een geschikte standplaats vinden. En dat is zeker een plekje in de zon. De planten zijn extreem hittebestendig en kunnen goed met elkaar overweg, zelfs op winderige locaties. Plant de zaden in de vroege zomer. In de herfst of het volgende voorjaar kun je grotere planten opdelen om ze kleiner te maken. Tegelijkertijd ontvang je een nieuwe plant die je weer in de tuin kunt planten, maar ook in een pot.

irrigatie

Cypress-heilige kruiden-planten-weide-bodembedekker-kleur-tuin

In het begin moet regelmatig water worden gegeven. Nadat je het heilige kruid van de cipres hebt geplant, moeten de wortels, net als elke andere plant, zich aanpassen en zich ontwikkelen in de nieuwe grond. Dit vereist irrigatie. Daarna geef je alleen af ​​en toe water tussen de regenachtige dagen in de zomer.

maat

Cypres-heilige-kruid-planten-rots-tuin-idee-kale-struik-bloei-tijd-late-zomer

Door het relatief kleine formaat vind je snel een geschikte plek als je het cipres heilige kruid wilt planten. Hij wordt zo’n 60 centimeter hoog en heeft een diameter tot wel een meter. Zowel als individuele planten op afstand van elkaar, maar vooral in dichte groepen maken de planten een prachtige indruk.

Plant cypres hulstkruid als bodembedekker

cipres-heilige-kruiden-idee-verzorgingstips-tuinieren-hobbytuiniers

Je kunt het heilige kruid van de cipres ook planten als je grotere gebieden wilt bedekken, maar gazons wilt vermijden. De dichte groei van deze plant maakt hem perfect als bodembedekker. Het bijzondere is dat het heilige kruid niet alleen mooi is om naar te kijken tijdens de bloeiperiode. De zilverachtige bladeren maken het de rest van het jaar mooi om naar te kijken. Het heilige kruid is een groenblijvende plant.

Plant in struikvorm

cipres-heilige-kruiden-struik-design-weelderige-bladeren

Je kunt ook kleine struiken vormen als je het heilige kruid van de cipres plant; ook hier kun je grotere gebieden op deze manier bedekken of gewoon hier en daar een accent toevoegen. Dat hangt af van je smaak, de ruimte in de tuin en je ideeën over het tuinontwerp.

Heilig kruid voor elke tuinstijl

cipressen-heilige-kruiden-mediterrane-flair-versieren-buesche-haus

Als je het heilige kruid cipres wilt planten, hoef je je geen zorgen te maken over je tuinstijl en of de planten daarbij passen. Zowel een moderne, minimalistische tuin als een mediterrane tuin zijn uitstekend geschikt. Om de plant uiteindelijk aan uw stijl aan te passen, kunt u een specifieke snit kiezen. Een gesneden struik ziet er bijvoorbeeld moderner uit, terwijl wilde heilige kruiden passen bij de mediterrane of romantische stijl.

Snijplant

cipres-heilige kruid-planten-tuin-pad-rand-versieren-witte-bloesem-struiken

Regelmatig snoeien zal de plant ook stimuleren om te groeien, waardoor deze overvloediger en gezonder wordt. Dus, zelfs als je hebt besloten om een ​​wilde tuin aan te leggen, denk dan eens aan een nieuwe snoeibeurt bij het planten van het heilige cipreskruid. Het hoeft geen radicale snede te zijn. De tips zijn genoeg.

Verzorging na de winterstop

Cypress-heilige-kruidplanten - santolina-chamaecyparissus-zilverkleurige-stengels

Als u het heilige kruid cipres wilt planten, moet u er echter rekening mee houden dat snoeien na de winter absoluut noodzakelijk is. Dit zorgt ervoor dat er nieuwe scheuten kunnen worden geproduceerd. Als deze snede wordt weggelaten, kan de plant er niet alleen kaal uitzien, maar ook houtachtig worden.

Het heilige kruid in de winter

Cypress-heilig-kruid-plant-pot-plant-boom-cut-care

In de koude winter bevriest de plant vaak tot op de grond, ongeacht de locatie die je hebt gekozen om het heilige kruid van de cipres te planten. Dat zou je niet moeten schrikken. Zolang de wortels onbeschadigd blijven, gebeurt er niets met de planten. In het voorjaar begint het dan gewoon weer te groeien. In dit geval is het natuurlijk niet nodig om in het voorjaar te snoeien.

Vervang het hulstkruid

cipres-heilige-kruidplanten-gele-bloesem-mooi-zilvergrijs-bladeren

Zo regelmatig als je het heilige kruid van de cipres snijdt, komt er een moment dat de struik je nog steeds te knoestig lijkt. Dit is normaal omdat het net ouder is geworden. In dit geval kun je het gewoon uit de grond halen en een nieuw heilig kruid van cipres planten.

Heilige kruid en prei 

cipres-heilige-kruiden-allium-prei-paarse-bloesem

Een geweldig idee is om allium en heilig kruid te combineren, vooral als je meer dan één kleur in een bepaald gebied wilt krijgen. De bloemen zijn paars van kleur. De gele bloemen van het heilige kruid van de cipres zorgen voor een contrast en accentueren elkaar. Hetzelfde effect bereik je ook met lavendel (Lavandula), die ook qua bladstructuur erg lijkt op het heilige kruid. Denk dus aan combinaties van verschillende bloemen bij het planten van het cipres sable kruid.

Geur

cipres-heilige-kruiden-lavendel-graeser-moderne-landschappen

Een andere interessante eigenschap van de plant is de geur. Dit komt pas vrij als de bladeren en stengels beschadigd zijn. Je kunt er echter elke keer weer van genieten, wat het tuinieren natuurlijk een stuk aangenamer maakt. Het is nog een voordeel dat je ervan kan overtuigen dat het een goed idee is om cipres-heilig kruid te planten.