Tuinontwerp en onderhoud

Plant de zinken kuip en ontwerp hem als plantenbak of minivijver

Zinkkuip planten bloemen-vaste planten-tuinieren-ideeën

Oude zinken badkuipen werden vroeger gebruikt als waskuipen voor de wekelijkse wasbeurt of als badkuipen voor peuters. Tegenwoordig hebben ze echter een meer decoratief doel, vooral in landschapsarchitectuur. Een zinken kuip in de tuin is daarom perfect als mooie plantenbak voor bloemen, kruiden of zelfs sla. Als alternatief kan het worden ontworpen als een minivijver en versierd met verschillende waterplanten. Vind je leuk Plant de zinken kuip Welke planten hiervoor geschikt zijn en veel mooie ontwerpideeën, kunt u in het artikel van vandaag ontdekken. Laat u inspireren en creëer rustieke charme in uw buitenruimte voor een romantisch tuinontwerp.

Plant de zinken kuip en versier de tuin

Zinkkuip planten tuinieren-creatief-deco

Zinkkuipen zijn erg populair in de moderne tuininrichting en zijn zowel ontworpen als elegante plantenbakken en als kleine vijvers. Als u een zinken kuip in uw eigen tuin wilt gebruiken, moet u eerst beslissen of u deze wilt ombouwen tot plantenbak of minivijver. Beide varianten zijn geschikt voor de buitenruimte en de keuze hangt af van je eigen voorkeuren.

Plant zinken kuip als plantenbak

Zinkkuip planten bloemen-combinerende kleuren

Wil je de oude zinken kuip omtoveren tot een kleurrijke bloembak, maak dan eerst de bak klaar en zorg dat deze voldoende leegloopt. Zonder afvoer kan wateroverlast ervoor zorgen dat de wortels van de planten zeer snel gaan rotten. Het is daarom belangrijk om kleine afvoergaatjes in de bodem en zijkanten van de kuip te boren, zodat overtollig water kan weglopen.

Boor drainagegaten

Zinken kuip planten, drain-drainage-doe-het-zelf

Als u uw zinken kuip wilt planten, heeft u een boor nodig voor de afwateringsgaten. Afhankelijk van de grootte van het vat zijn meestal tussen de twee en zes gaten voldoende. Wil je het bad niet doorboren? Als alternatief kunt u individuele bloempotten in de zinken kuip plaatsen, bijvoorbeeld op bakstenen. Hierbij gaat echter vaak het mooie effect van de zinken kuip verloren.

Vul de zinken kuip correct

Zinkkuip planten tuin-ideeën-bloemen-planten

Als u de afvoergaten al hebt gemaakt, moet u het bad nu goed vullen. Gebruik geëxpandeerde klei of grind verrijkt met zand en leem als eerste laag. Dan kun je de zinken kuip vullen met substraat en pas daarna planten. De klei zorgt ervoor dat vocht kan worden vastgehouden, terwijl het grindmengsel een goede drainage garandeert en de wortels weghoudt van de klei.

Waar de zinken kuip te plaatsen?

zinken-kuip-plant-tuin-vind-een-locatie-tips

Als u een zinken kuip wilt planten, moet u er een geschikte plaats voor vinden. De perfecte plek in de tuin mag niet overdekt worden zodat de zinken kuip blootgesteld wordt aan regenwater. Ook is het aan te raden de beplante zinken kuip op stenen of houten blokken te plaatsen zodat deze bij veel vocht en regen niet in de grond graven. Zo krijgen ze een stevige basis. Het stelt je ook in staat om meerdere kuipen te gebruiken en ze allemaal tegelijkertijd te markeren door meerdere hoogtes te gebruiken.

Plant de zinken kuip en versier het balkon

zinken kuip-planting-lobelia-blauw-mooi-idee-tuin

Een decoratieve zinken badkuip is ook perfect voor de kleine ruimte op het balkon of terras. In bouwmarkten en tuincentra vind je zinken potten in verschillende maten die je naar eigen smaak kunt planten en decoreren. Of je ze dan in de volle zon, halfschaduw of helemaal in de schaduw zet, hangt natuurlijk af van de soort plant of bloem die je hebt geplant en de behoefte aan het milieu.

De zinken kuip planten – welke planten zijn daarvoor geschikt

zinkkuip-beplanting-bloeiende-planten-petunia-wit

In een zinken kuip kun je zulke planten planten die geen te diepe wortels vormen. Zo staan ​​bloeiende planten zoals petunia’s, geraniums en madeliefjes erg mooi in zo’n plantenbak en zijn ze perfect voor in de tuin. U kunt ook mooie arrangementen samenstellen van verschillende bloemen. Er is in ieder geval genoeg ruimte in dit vat.

Plant uienplanten in de zinken kuip

zinken kuip-plant-bollen-tulpen-plant-ideeën

Een ander populair idee voor de beplante zinken kuip zijn uienplanten. Tulpen, narcissen en sneeuwklokjes worden bijvoorbeeld in de herfst geplant en zorgen in het voorjaar voor mooie kleuren en een aangename geur in de tuin. Zoals hier kun je het combineren met een laag mos om het oppervlak groener te maken. Over het algemeen kunt u voor elk seizoen de juiste bloemen planten en de tuin aanpassen aan het betreffende seizoen door de zinken kuip te planten.

Plant de zinken kuip het hele jaar door

zinkkuip-aanplant-kleine-geschikte-planten-gehoornde viooltjes

Voor een permanente aanplant van de zinken kuip moet u vertrouwen op winterharde vaste planten en groenblijvende planten. Vaste planten zoals heide en dovenetel zijn in dit geval goede opties. Bloemen die bijna het hele jaar door in mooie kleuren bloeien, zijn de gehoornde viooltjes en viooltjes, die ook in een grote verscheidenheid aan kleuren verkrijgbaar zijn. Dus als er geen ruimte meer is voor kleurrijke bloemen in je bedden, zijn de badkuipen de perfecte oplossing.

De zinken kuip planten met viooltjes

zinken kuip-plantentuin-mooie-design-bloemen

De viooltjes kunnen vorst verdragen en zijn een populair plantidee voor de zinken kuip. Zoals eerder vermeld bloeien ze in veel bloemen in verschillende kleuren, die prachtig met elkaar en ook met andere soorten bloemen te combineren zijn. Een zinken kuip met delicate bloemen geeft de tuin een nostalgisch tintje en wordt meteen een blikvanger in de buitenruimte.

Vetplanten planten in de zinken kuip

zinkkuip-plant-ideeën-vetplanten-combineren

De zinken kuip kan ook worden ontworpen als een kleine rotstuin door wat meer natuursteen en wat kiezels toe te voegen. U kunt de rotstuin beplanten met gemakkelijk te verzorgen vetplanten zoals huislook en muurpeper en zelf een prachtige tuindecoratie maken. Vul het vat zoals hierboven uitgelegd met klei, grind en potgrond. Verspreid voordat je de vetplanten plant, hier en daar een paar stenen. Kies je voor vetplanten in verschillende kleuren, dan kun je een bont geheel maken.

Plant de zinken kuip met herfstbloemen

zinkkuip-plant-herfst-bloemen-ideeën-tuin

Zinkkuipen kunnen voor elk seizoen worden beplant met geschikte bloemen en struiken. Kleurrijke grassen zoals heide en herfstanemonen, maar ook prachtige cyclamen, zijn perfect voor de herfst. Je kunt zelfs de verschillende bloemen combineren en de zinken kuip op een heel creatieve manier ontwerpen. Hergebruik oude banken, tafels of andere hoge dingen om de kuipen op te tillen. Ervoor en wat lager kun je bijvoorbeeld herfstbloemen in een andere kleur plaatsen om contrast te creëren. Als je drie of meer rijen ontwerpt, kun je zelfs een ombre-effect creëren.

Zinken kuip geplant als decoratie voor de toegangsdeur

zinken kuip-beplanting-decoratie-ingang-deur-bloemen

Als je de gewenste planten eenmaal in de zinken kuip hebt geplant, kun je ze overal in de tuin decoreren. Zinkpotten met planten zijn net zo geschikt als decoratie voor de entree van het huis of voor het terras en geven uw gasten en natuurlijk u en uw gezin een bijzonder fijn welkom. Combineer naar wens met andere plantenbakken en bloemen bij de entree.

Plant een zinken kuip met kruiden

Zinkkuip-plant-kruiden-basilicum-kruidentuin-design

Als je altijd verse kruiden in huis wilt hebben zonder elke dag naar de markt te gaan, kun je kruiden planten in de zinken kuip. De beplante zinken kuip ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens praktisch. In principe zijn alle kruiden geschikt, die zelfs in het grote bad met elkaar gecombineerd kunnen worden. Denk ook na over geschikte tekens om het gemakkelijker te maken om de kruiden te onderscheiden als je nog een beginner bent en de planten nog niet visueel kent.

Kruidenpleister zelf maken

zinkkuip-plant-kruiden-tuin-design-easy

Geschikte kruiden die u in de zinken kuip kunt planten zijn onder andere basilicum, tijm en peterselie. De mediterrane kruiden zoals oregano, rozemarijn en lavendel zijn hier net zo geschikt voor. Om de kruidentuin zelf te maken moet je zorgen voor een goede afwatering, want sommige kruiden houden van een relatief droge grond. Combineer bovendien alleen kruiden die dezelfde eisen stellen aan watergift en standplaats in één bak zodat ze op elkaar kunnen afstemmen. Als je zonaanbidders combineert met degenen die halfschaduw nodig hebben, zul je het moeilijk vinden om een ​​plaats voor de badkuip te vinden die aan beide eisen voldoet. Hetzelfde geldt voor irrigatie.

Maak een sprookjestuin als tuindecoratie

zinken kuip-planting-mini-tuin-feeëntuin-creatief-ontwerp

Als je de zinken kuip wilt planten en als decoratie in de tuin wilt gebruiken, dan kun je hem als een sprookjestuin ontwerpen. Sprookjestuinen zijn decoratieve minituinen die meestal zijn ontworpen met kleine vetplanten, kiezelstenen en miniatuurmeubels. Ze zijn vooral populair bij kinderen en geven de tuin een romantisch tintje. Als je de zinken kuip plant voor een sprookjestuin, kun je het beste planten gebruiken die minder veeleisend en veeleisend zijn. Zelfs kleine kerstlampjes zijn geweldig en maken van de decoratie een bijzonder romantische blikvanger.

Plant de zinken kuip en maak zelf mooie tuindecoraties

zinken kuip-plant-ideeën-tuin-geschikte-planten

Met meerdere zinken bakken kun je zelf een creatieve tuindecoratie maken en de tuin individueel vormgeven. Om dit te doen, kunt u elke zinken kuip planten en uiteindelijk een constructie bouwen van de afzonderlijke kuipen. Hiervoor gebruikt u best zinken kuipjes van verschillende afmetingen en vormen. U kunt de afzonderlijke kuipen aan elkaar hangen met stangen van hout of metaal. Betonstaven zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt en ook robuust en kunnen ook zware, gevulde zinken kuipen goed vasthouden.

Groenten kweken in de zinken kuip

zinkkuip-planten-groenten-groeien-ui-kersen-tomaat-salade

Ook kleine groenten zoals cherrytomaatjes, lente-uitjes en sla kunnen probleemloos in een zinken kuip beplant worden. Je kunt een grote zinken bak gebruiken of meerdere kleine containers met verschillende groenten planten. Het hangt allemaal af van de beschikbare ruimte. Het idee is een prachtig alternatief als je geen grote tuin hebt of groenten op het balkon wilt verbouwen.

Creëer een minivijver in de zinken kuip

zink-kuip-plantentuin-decoratie-mini-vijver-maak-zelf

Bijna iedereen droomt van een vijver in de eigen tuin, maar de beschikbare ruimte is vaak niet genoeg. De zinken kuip is een goedkoop en populair alternatief en kan naar wens worden omgevormd tot een mooie minivijver en aangeplant. Zo’n kleine vijver is ook perfect voor kleinere ruimtes zoals terrassen en balkons. Kijk in een dierenwinkel welke waterplanten het beste zijn voor zo’n diepte.

Tips voor een zinken kuipvijver

zinkkuip-plant-waterplanten-mini-vijver-maak-zelf

Een reeds geplant zinken bad kan niet omgebouwd worden tot minivijver vanwege de geboorde drainagegaten voor de drainage. Gebruik liever een zinken kuip zonder gaten, zodat het water niet uit de vijver wegloopt. Bovendien moet de kuip voor het planten worden bekleed met vijverfolie. Ook de locatie speelt een grote rol. Minivijvers die voorzien zijn van planten en in de directe zon staan ​​warmen op, wat dodelijk is voor de planten. Zorg voor een schaduwrijke of gedeeltelijk beschaduwde standplaats (afhankelijk van de behoefte van de planten).

Met welke mini vijverplantjes beplant je de zinken kuip?

zinkkuip-beplanting-mini-vijver-plantjes-waterlelie-blaadjes

Wil je een minivijver in de zinken kuip planten, kies dan voor kleine biotopen. Beperk je tot een paar soorten planten om de vijver niet te overbelasten. Omdat het water in zo’n klein vat snel opwarmt, kun je er ook exotische waterplanten in kweken. Waterlelies zijn een populair idee voor minivijverplanten omdat ze zowel mooie bladeren als mooie bloemen hebben. Andere geschikte planten die u kunt gebruiken voor een vijver als u de zinken kuip wilt planten zijn:

 • Waterhyacinten
 • Liefdesbel
 • Jongleur bloem
 • Cypriotisch gras
 • Water iris
 • Pijlpunt
 • Dwerg lisdodde
 • Lotusbloem enz.

Ontwerp en plant een minivijver in een zinken kuip – instructies

zinken kuip-plant-mini-vijver-design-plant-ideeën

Als u de zinken kuip met waterplanten wilt beplanten en deze wilt ontwerpen als een mooie minivijver, vindt u hier instructies en handige tips. De beste maanden voor dit project zijn april, mei en juni. Eerst moet u de benodigde materialen voorbereiden. Hiervoor heb je nodig:

 • een zinken pan
 • waterdicht afdichtingsmateriaal, b.v. B. Bakstenen
 • 3 plantenmanden
 • Vijvergrond
 • Waterplanten naar keuze
 • gewassen grind
 • een grote steen.

Plant de zinken kuip met waterplanten

zinkkuip-beplanting-vijver-vormgeving-waterplanten

Maak eerst de zinken kuip schoon en verdeel de stenen erin. Met de stenen kun je verschillende planthoogtes voor de waterplanten creëren en zo een bepaalde structuur creëren. Vul nu de plantenmanden met een laag vijvergrond, haal de waterplanten uit hun bakken en plaats ze in de manden.

Vul de plantenmanden correct

zinken kuip-aanplant-mini-vijver-opvullen-kiezel-aanplant

Vul nu de plantenmanden verder met vijvergrond zodat de wortels van de planten goed bedekt zijn. Daarna volgt het gewassen grind, dat voorkomt dat de vijvergrond in het water uitspoelt. Gebruik deze methode om alle gewassen te planten, plaats niet meer dan drie planten in één mand.

Plant de vijver in de zinken kuip

zinken kuip-plant-aquatische-mini-vijver-ideeën

Vul nu tweederde van de zinken kuip met water. Hiervoor is regenwater of water uit een andere vijver het meest geschikt, dus geen kraanwater. Plaats de planten vervolgens voorzichtig in de zinken kuip, afhankelijk van de plantruimte. Zet de hogere waterplanten op de achtergrond of in het midden en de kleinere vooraan.

Plant de minivijver in de zinken kuip en vul deze met water

zinken kuip-plantinstructies-mini-vijverwater

Als je tevreden bent met het ontwerp van de planten, vul je de zinken kuip nu met water tot ongeveer 3-4 centimeter onder de rand. Om de minivijver een speciaal tintje te geven, kun je een grote steen plaatsen die het wateroppervlak breekt zodat kleine vogels erop kunnen landen.

De perfecte locatie voor een zinken minivijver

zinken kuip-plant-ideeën-vullende-geschikte-planten

De beplante zinken kuip als vijver mag niet in de schaduw of op een volledig zonnige plek in de tuin worden geplaatst. Zes uur zon per dag is de optimale hoeveelheid om algengroei te voorkomen. Een gedeeltelijk schaduwrijke plek is daarom het meest geschikt voor de minivijver in de zinken kuip. Extra stenen kunnen de planten ondersteunen.

Ontwerp een minivijver met waterpartijen

zinken kuip-mini-vijver-design-water-speeltuin

Met fonteinen, lichtspelletjes, drijfkaarsen en verschillende tuinfiguren maak je de minivijver heel persoonlijk en nog aantrekkelijker. Fonteinen kunnen echter niet worden gecombineerd met sommige waterplanten, zoals waterlelies, omdat ze een stilstaand water nodig hebben. Kies in dit geval dus tussen bloesems en waterpartijen voor de zinken kuipvijver. Informeer in winkels welke planten geschikt zijn en bedenk dan of je bepaalde planten wilt missen om een ​​waterpartij te creëren. Je kunt natuurlijk ook gemakkelijk twee vijvers maken.