Tuinontwerp en onderhoud

Stenen bedontwerp – 22 foto’s en ideeën voor planten

stenen bed design modern-grind-wit-rood-coniferen-stenen

Als u droomt van een tuinlandschap dat wordt gekenmerkt door een sfeer van vrede en rust, is het de moeite waard om na te denken over het aanleggen van een rotstuin. In het stenen bed is de grond niet bedekt met gras en mulch, maar met kleine steentjes zoals grind en gruis. In het artikel van vandaag laten we je een mooi voorbeeld zien van Stenen bed ontwerp op een oppervlakte van ongeveer 12 vierkante meter. We geven je ook een paar tips en ideeën over het maken van een grindbed en het kiezen van planten.

Het stenen bed is perfect voor het maken van volkstuinen of als onderdeel van een grote tuin waar andere bloemen moeilijk kunnen gedijen. Maar dergelijke hoeken kunnen er nog steeds geweldig en decoratief uitzien. Het stenen bed kan worden gecreëerd naast het huis, in de voortuin, bij het tuinhek, op het terras. Het is een uitstekende keuze voor gebieden in de tuin die worden blootgesteld aan overmatige zon of volledig in de schaduw, waar gras regelmatig moet worden bewaterd of helemaal niet groeit.

Ontwerp met stenen bed – voordelen van grind

gele-jeneverbes-grind-bed-Juniperus-media-Old-Gold-

De kleine steentjes in het bed benadrukken de schoonheid van de planten en zorgen ervoor dat de tuin er altijd verzorgd uitziet. Grind en grit beperken de groei van onkruid, beschermen de wortels van planten tegen de effecten van temperatuurveranderingen en verminderen verdamping uit de bodem. Een irrigatiesysteem of vloerlampen kunnen ook verborgen worden onder de laag grind.

Stenen bedontwerp – welke planten??

stenen-bed-leg-tuin-plan-coniferen-vaste planten-bodembedekker

In dit voorbeeld zie je meteen het aangename contrast tussen de lichte grindoppervlakken en de frisse kleuren van de planten. Om dit resultaat te bereiken zijn in het grindbed sierplanten met een expressieve vorm geplant. De weelderig bloeiende vaste planten zorgen voor de mooie kleuraccenten. Kies bij het ontwerpen van stenen bedden ten minste enkele groenblijvende planten die het bed nog steeds zouden sieren in het koude seizoen, wanneer de tuin er kleurloos en een beetje saai uitziet.

Planten in het stenen bed

stenen-bed-maken-tuin-plan-planten-soorten-loopbrug

Bij het samenstellen is het ook belangrijk dat twee of drie groepen planten van verschillende grootte en hoogte zijn. In dit tuinplan trekken de prachtig gebeeldhouwde silhouetten van de Rocket Juniper Blue Arrow de aandacht. Deze worden gecombineerd met een groep lage planten: Japanse azalea’s en vilthoornblad (Cerastium tomentosum). Door de intens groene kleur en compacte vorm van de jeneverbes ziet de tuin er het hele jaar pittoresk uit. Maar in het voorjaar, wanneer de Japanse azalea en hoornblad in volle bloei staan, wordt de tuin overspoeld door hun roze en witte bloemen. Om eentonigheid in het tuinontwerp te voorkomen, moet u grind of steenslag in ten minste twee maten gebruiken – bijvoorbeeld 8-16 mm en 16-32 mm. Het is ook belangrijk om te vermelden dat planten die een voorkeur hebben voor zure grond niet kunnen worden bedekt met kalk- en marmersnippers omdat het calcium dat ze bevatten de planten kan schaden.

Een rotstuin creëren – 116 ontwerpideeën en enkele handige tips

Een rotstuin creëren – 25 uitstekende voorbeelden van tuinontwerp

De voortuin ontwerpen – 41 onderhoudsvriendelijke en moderne voorbeelden

Lijst met planten in het tuinplan

1. grind 8-16 mm

2. grind 16-32 mm

3. Stoep met houten schijven als opstapplaten

4. Raket jeneverbes blauwe pijl

5. Japanse azalea

6. Hoornblad – Cerastium tomentosum

7. Japanse musstruik – Spiraea japonica

8. Bergden – Pinus mugo “Mopshond”

Een stenen bed creëren – wat is belangrijk

steenbed-creëren-planten-grind-steenlaag

Voordat u begint met het leggen van het stenen bed, moet u het gebied opgraven en zorgvuldig onkruid verwijderen. Enkele dagen later kunt u de bovenste laag aarde verwijderen tot een diepte van 10-15 cm. Gebruik deze elders in de tuin of voor de reeds bestaande bloemperken. Het grind is gescheiden van het tuinpad met een kunststof vormrand.

Bepaal de locatie van de planten en graaf gaten die twee keer zo groot zijn als de wortelkluiten van de plant. Verspreid op de bodem van het gat vruchtbare grond met de juiste pH voor de planten die je hebt gekozen. Vervolgens wordt het bed gevuld met een 2 cm dikke laag zand en afgedekt met een lucht- en waterdoorlatend rotstuinvlies. In het vlies worden voor de planten dwarsdoorsneden gemaakt. Het vlies wordt vervolgens bedekt met een laag grind van 7-10 cm.

Op de stoep

stenen-bed-leggen-tuin-trottoir-ronde-houten-schijven

Het trottoir in dit mooie exemplaar is ook bedekt met grind. Houten schijven dienen als opstapplaten en maken het tuinbeeld mooi af. Voor het ontwerp van het trottoir is ca. 10 cm boven de grond uitgegraven. Het gebied werd vervolgens bedekt met een laag zand van 5 cm. Vervolgens worden de grote houten schijven geplaatst. Deze hebben een diameter van 30 cm en een dikte van 7-10 cm. Het grind (8-16 mm) wordt vervolgens rond de houten schijven verdeeld en gladgemaakt.

Zorg voor de planten en het ontwerp van het stenen bed

stenen bed ontwerp grijs-grind-petunia-paars-bloeiende bodembedekker

Een stenen bed heeft in de regel niet veel onderhoud nodig, maar mag in geen geval worden verwaarloosd. De bladeren moeten regelmatig worden verwijderd, bij voorkeur voordat ze nat worden, anders laten ze vlekken op de stenen achter. Daarna wordt het moeilijk om de stenen weer schoon te maken. Af en toe moet je het grind bijharken zodat je stenen bed er altijd netjes en verzorgd uitziet.

Groenblijvende coniferen zijn een populair element in het ontwerp van stenen bedden

stenen-bed-creëren-groenblijvende-coniferen-planten

Het voordeel van groenblijvende planten in stenige perken is dat je ook in de winter, wanneer andere planten door het gebrek aan blad niet zo mooi meer zijn om naar te kijken, van de groene kleur geniet. Daarom zijn dergelijke soorten planten perfect voor het ontwerp van stenen bedden. Gebruik je ook licht grind, dan komt de groene kleur goed tot zijn recht.

Stenen bed is gescheiden van het gazon met stenen

stenen bed ontwerp beige-grind-stenen-wit-eriken-gazongebied

Het bed zelf wordt versterkt wanneer het wordt omlijst door een weelderig groen gazon. Gebruik meerdere grote stenen platen voor het grindbed en een contrasterende kleur voor het grind dat je in de rest van het bed verdeelt. Omdat de stenen al voor veel structuur zorgen, kun je kiezen voor een zuinigere beplanting. Je bepaalt natuurlijk zelf of je groene planten of kleurrijke bloeiende planten wilt.

In het stenen bed kun je ook grind combineren in verschillende kleuren

stenen bed ontwerp grind-beige-wit-grijs-vorm-rand-definieer-grenzen

Als monochroom grind te saai voor je is, combineer dan gewoon meerdere kleuren. Omdat er kiezelstenen zijn in een grote verscheidenheid aan kleuren, zul je er geen problemen mee hebben. Verdeel het bed eenvoudig in verschillende gebieden en bedenk welke kleur je voor welke ruimte wilt gebruiken, waar planten moeten worden geplant enzovoort. Op deze manier kan een grote verscheidenheid aan patronen en motieven worden gecreëerd, op voorwaarde dat je fantasie en verlangen hebt.

het stenen bed is perfect voor schaduwrijke of te zonnige plekken in de tuin

stenen-bed-design-grind-coniferen-gazon-bestrating-beton-platen

Of het nu in de schaduw of in de volle zon is, het stenen bedontwerp is geschikt voor elk gebied in de tuin. Want hiermee kun je een prachtig landschapsontwerp maken zonder dat je een groot aantal planten nodig hebt. Zelfs in de minimalistische tuin, waar zeer spaarzaam met planten wordt omgegaan en je toch een interessante structuur wilt creëren, zijn perken vol kiezelstenen de perfecte afwisseling.

Je kunt ook grind gebruiken om verschillende vormen in het bed te creëren

stenen-bed-design-grind-verschillende-kleuren-planten

Hier is een interessant voorbeeld van het ontwerpen van patronen. Als je niet het risico wilt lopen dat de stenen door hevige regen na verloop van tijd met elkaar gaan vermengen en dat de overgangen tussen twee kleuren onduidelijk worden, kun je gewoon metalen bedframes gebruiken die in de aarde worden gestoken. Zeer dunne modellen zijn het beste omdat ze later niet zo opvallen. Plaats de randen in de gewenste vorm in het nog kiezelvrije bed. Dan kan het dan worden gevuld met stenen van elke kleur.

De gegoten kunststof randen bieden een breed scala aan ontwerpopties

steen-bed-design-wit-grind-ster-vormige-rand-coniferen

Als alternatief voor bedranden kunnen gevormde randen ook worden gebruikt voor het ontwerp van stenen bedden en voor hetzelfde doel. U kunt mooie, individuele patronen maken die u netjes kunt scheiden van de rest van het bed. Er kan gespeeld worden met de patronen en de daaropvolgende beplanting. Wat vind jij bijvoorbeeld van deze combinatie van groenblijvende planten en lavendel?

grotere bomen en struiken worden met natuursteen gescheiden van het grind

stenen-bed-design-grind-wit-rood-asymmetrische-vormen-coniferen

Alleen omdat het bed voornamelijk uit grind bestaat, wil nog niet zeggen dat het geen enkele delen van eenvoudige aarde in het midden kan bevatten. In bovenstaand voorbeeld zijn een boom en een groenblijvende plant op deze manier uitgelicht, waarbij het gebied van het grind wordt gescheiden door composiet ringen van natuursteen. Het sterke contrast dat ontstaat door het gebruik van witte en rode stenen is ook erg mooi.

het witte grind contrasteert mooi met het houten terras en de groene planten

stenen-bed-design-wit-grind-bamboe-planten-vloerverlichting-hout-terras

Of wat dacht u van een stenen bedontwerp voor het terras in plaats van voor de tuin? Elk type terras, maar vooral grotere, kan op deze manier worden losgemaakt en er bijzonder interessant uitzien. Een contrast is hier bijzonder aan te bevelen, omdat het hier wordt gecreëerd door witte steen en natuurlijke houtkleur. U bent ook van harte welkom om enkele planten te planten die potplanten kunnen vervangen of aanvullen.

Vaste planten, coniferen en bodembedekkers doen het goed tussen de stenen

stenen-bed-design-wit-grit-grind-bodembedekker-planten-eriken

Grindbedden zijn ook een prachtige aanvulling op vijvers en andere waterpartijen, waar natuursteen meestal ook wordt gebruikt voor het ontwerp. En het is aan jou of je doorgaat met de weelderige vijverbeplanting of het bed gebruikt als een geleidelijke overgang naar een meer schaarse beplanting. Een mix van groene en rode bladkleuren, groene en bloeiende planten en kleine en grote stenen is allesbehalve saai en zeker het overwegen waard. Dit voorbeeld toont zo’n bont bed.

de grindlaag moet regelmatig worden losgemaakt met een hark

stenen-bed-design-grind-steen-bodembedekker-planten-vaste planten

Opvallende struik met rode bladeren

stenen bed ontwerp bodembedekker-lila-bloeiende-siergras-struik-rood-bladeren

mooie kleurcontrasten in de tuin

stenen bed design beige-grijs-grit-coniferen-struiken

Tuin in Franse stijl

stenen-bed-maken-grind-tuin-pad-smeedijzeren-meubels-blauwe regen-huis gevel

Oranje accenten

steen-bed-leg-grind-vormige-rand-gazongebied

groene decoratieve glasstenen omringen de planten

stenen-bed-design-boog hennep-sansevieria-planten-groene-glas-stenen

romantische plek in de tuin

stenen-bed-design-tuin-pad-stenen-bank-vijver-rozen-vaste planten

Markeer in het midden van het gazon

stenen-bed-design-midden-gazon-waterpartij-coniferen-bodembedekkers

Palmbomen groeien in de rotstuin

stenen-bed-design-rotstuin-grijze-rots-palmbomen

bruine, grijze en witte kiezelstenen zijn van elkaar gescheiden

stenen-bed-design-grind-splinters-kleuren-ronde-vormen-rand-coniferen-boom-midden