Tuinontwerp en onderhoud

Terrassen in de tuin – praktische tips en ideeën voor een prachtige tuin op een heuvel

tuin terrassen heuvel tuin terras tuinontwerp tuinbouw minimalistische herfst muur ontwerp japan awaji hyakudanen

Zelfs als de topografie van uw achtertuin een steile helling op kronkelt, kunt u dit unieke landschap opnieuw ontwerpen door het als een tuin te terrasen. Om je hierbij te helpen, kun je de grote, schuine helling naar beneden breken in een reeks kleinere niveaus die zijn afgeplat als een trappiramide. Hierdoor ziet uw tuin er op een bijzondere manier vriendelijk en uitnodigend uit. Wanneer je de glooiende bodem zo verbouwt, creëer je ook een systeem waarbij regenwater de aarde binnendringt. Dit voorkomt bodemverlies en erosie. Het ontwerpen van een heuveltuin in de achtertuin kan moeilijk zijn, maar met behulp van onze instructies kunt u de balans en harmonie in uw terrastuin herontdekken.

Terrassen aanleggen van uw nieuwe tuin en deze op de juiste manier planten

tuin terrassen heuvel tuin terras tuinontwerp tuinbouw minimalistische herfst muur ontwerp huis voortuin

Bij het planten van een terrasbed moet u eerst op een aantal punten letten. Denk aan de gebruikte materialen voor de keerwanden, de juiste planten voor de gecreëerde omstandigheden en de balans van de beplanting in relatie tot het verharde landschap. Door terrassen te maken en de tuin op de juiste manier te planten, kunt u niet alleen genieten van de decoratieve voordelen, maar ook de dominantie van het hardscape voorkomen.

Terrassentuinen zijn van oudsher de beste manier om landschapsarchitectuur op heuvelpercelen te maken die moeilijk toegankelijk of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Een tuin op een heuvel wordt gecreëerd door een reeks keermuren te bouwen die ruimte bieden voor zelfs bedden of gazons. Van steen en baksteen voor traditionele tuinen tot beton en bielzen voor moderne landschapsarchitectuur in industriële stijl. De keuze aan decoratieve materialen en bouwelementen is groot, maar het zijn de beplantingen die de patiotuin zijn echte stijl kunnen geven.

tuin terrassen helling tuin terras tuinontwerp tuinbouw instortende muur trappen ontwerp bar teller

Traditioneel aangelegde terrastuinen kunnen het ontwerp van de hele buitenruimte of het huis weerspiegelen. Gemengde planten zoals heesters en vaste planten, die normaal gesproken in conventionele beplanting voorkomen, zorgen niet alleen het hele jaar door voor kleur en levendigheid, maar verzachten ook de harde contouren van metselwerk. Het echte plezier van deze verhoogde bedden is echter dat wanneer u uw tuin terras, de planten op ooghoogte kunnen worden gebracht. Dit type beplanting kan echter relatief onderhoudsintensief zijn, vooral met het opnemen van vaste planten die gedurende het groeiseizoen aandacht nodig hebben. Om deze reden moeten de keerwanden laag zijn en het terrasbed breed worden gehouden, zodat het onderhoud veilig kan worden uitgevoerd. De verdeling met brede niveaus helpt om eventuele problemen op dit gebied te overwinnen.

Welke decoratiematerialen moet je gebruiken??

tuin terrassen helling tuin terras tuinontwerp tuinbouw instortende muur planten groene cipres

De willekeurig gegenereerde patronen in de stenen muren en bestrating kunnen de illusie wekken dat ze bijna worden gereproduceerd in de tapijtbeplanting in de verhoogde bedden. Bedden van verschillende afmetingen bieden ruimte voor grote en kleine planten zonder noemenswaardige concurrentie tussen hen.

Samengeperst hout

tuin terrassen heuvel tuin terras tuinontwerp tuinbouw minimalistische herfst muur ontwerp presswood

Een van de beste materialen voor het bouwen van uw eigen terrastuin is geperst hout. Het is gemakkelijk om mee te werken, past goed bij planten en is vaak goedkoper dan andere ontwerpelementen. Dit spul is het beste voor zo’n tuin vanwege de lange levensduur. Er zijn veel soorten behandeld hout op de markt – van bielzen tot hout voor landschapsarchitectuur dat jarenlang meegaat.

Metselwerk

tuin terrassen helling tuin terras tuinontwerp tuinbouw instortende muur planten ligstoel

Andere mogelijke bouwmaterialen als u van plan bent uw tuin te terraseren, zijn bakstenen, rotsen, betonblokken en soortgelijk metselwerk. Sommige materialen zoals veldsteen of baksteen worden zelfs speciaal geproduceerd voor muren en terrassen. Dit betekent dat als u nieuw bent in dit soort tuinieren, het veel gemakkelijker zal zijn om mee te werken. Een nadeel is echter dat de meeste van de genoemde producten duurder zijn dan hout.

Hoe kunt u uw tuin terraseren??

tuin terrassen heuvel tuin terras tuinontwerp tuinbouw instortende muur planten zwembad

De veiligste en meest populaire manier om een ​​terras aan te leggen is de methode van aanbrengen en verwijderen. Deze techniek laat het grootste deel van de grond onaangeroerd en beschermt deze tegen erosie als er tijdens het werk een plotselinge storm uitbreekt. Deze methode vereist ook niet veel in termen van instroom of aankoop van extra land.

Maak uzelf vertrouwd met de bouwvoorschriften en de omgeving

tuin terrassen helling tuin terras tuinontwerp tuinbouw herfst muur planten groen uitzicht

Neem eerst contact op met uw plaatselijke autoriteiten om erachter te komen of er nutsleidingen in de buurt van uw tuin of onder de grondlagen op de heuvel zijn. Lees meer over lokale bouwvoorschriften, indien van toepassing. Als de muren van uw terrastuin erg groot zijn, moet de constructie ervan worden gecontroleerd door een deskundige om er zeker van te zijn dat ze bestand zijn tegen de waterdruk in de grond. De terrassen moeten ook een goede afwatering hebben. Bovendien moeten deze goed aansluiten op de rest van de helling.

tuin terrassen heuvel tuin terras tuinontwerp tuinbouw minimalistische herfst muur ontwerp japan

Vanwege de kennis en apparatuur die nodig is om dit correct te doen, moet u de tuin terrasvormig maken door deze te beperken tot een hoogte van maximaal 30 tot 60 cm, afhankelijk van de limieten in de lokale regelgeving. Zelfs als u geen tuinarchitect wilt inhuren om het werk te doen, is het geen slecht idee om een ​​professional te raadplegen. Dit kan u verschillende manieren bieden om uw unieke helling te benaderen en u helpen bij het kiezen van de juiste oplossing.

Afzonderlijke terrassen opmeten en plannen

tuin terrassen heuvel tuin terras tuinontwerp tuinbouw minimalistische val muur ontwerp maatregel

Bepaal eerst de stijging en het verloop van uw helling. De stijging is de verticale afstand van de onderkant van de helling naar de top. De run is de horizontale afstand tussen de bovenkant en de onderkant. Als u dit aantal kent, kunt u bepalen hoeveel terrassen u idealiter in de kamer kunt bouwen. Als de piste bijvoorbeeld 6 meter is en de stijging 2 meter, en u wilt dat elk bed 1,5 meter breed is, heeft u 4 bedden nodig, zodat de stijging van elk van hen 60 cm is..

Begin met tuinieren

tuin terrassen helling tuin terras tuinontwerp tuinbouw herfstmuur landschapsarchitectuur

Je moet de grond water geven, maar niet noodzakelijkerwijs op elkaar afstemmen. Als het een beetje vochtig is, word je niet stoffig als je eenmaal begint te graven en aarde te verplaatsen. Het aanleggen van een patiotuin kan een arbeidsintensief project zijn dat alleen mag worden uitgevoerd als u in uitstekende fysieke conditie bent en enige ervaring hebt in timmerwerk en landschapsarchitectuur.

Als u niet zeker bent van een project van dit niveau, huur dan een professional in die ervaring heeft met dergelijk werk. Bij een doe-het-zelf-project is het belangrijk om eerst de opkomst en het verloop van het talud te bepalen. De run is de horizontale maat tussen de heuvel en de vloer. De stijging is de verticale afstand van de onder- naar de bovengrens van de dijk. Gebruik een hellingmeter om de hoogte en breedte van elk bed te meten, afhankelijk van het aantal bedden dat u wilt.

tuin terrassen helling tuin terras tuinontwerp tuinbouw instortende muur bloemen rozen natuursteen

Begin met het aanleggen van de terrastuin aan het einde van de helling. Hoe meer treden u in uw tuin terras, hoe dieper u moet graven. Zorg ervoor dat je greppel waterpas is en plaats de basislaag erin. Vervolgens moet u de zijkanten van het terras vormgeven. Het is belangrijk dat de bodem van de greppel gelijk ligt met het eerste terras. Plaats het volgende niveau over de eerste laag en veranker ze op hun plaats met spikes. Graaf de grond naar voren aan de achterkant van de enkele patio totdat de doos waterpas staat. Voeg indien nodig extra aarde toe. Herhaal deze stappen voor alle niveaus als u de tuin terrasvormig maakt. Zorg ervoor dat u gedetailleerde instructies vindt en volgt voor elk complex tuinterrasontwerpproject. Om u een beter idee en inspiratie hiervoor te geven, hebben we in de volgende regels enkele ideeën en suggesties gegeven.

Ontwerpopties voor een tuin op een heuvel

tuin terrassen heuvel tuin terras tuinontwerp tuinbouw minimalistische herfst muur blauwe luier

In hedendaagse tuinen, zoals bij deze minimalistische betonnen keerwanden, kan de hardscape het overkoepelende ontwerpkenmerk zijn. De beplanting benadrukt de heldere lijnen van de wanden. Grassen kunnen het perfecte middel zijn om het gewenste effect te bereiken. De blauwe luier die hier wordt gebruikt, kan een onderhoudsarme bodembedekker zijn, omdat dit gras minimale watergift nodig heeft.

tuin terrassen terras tuinontwerp tuinbouw minimalistische valmuur

In sommige opzichten lijkt dit ontwerp erg op het vorige, met de witte muren die dominant lijken in het gebied. Het verschil wordt in dit geval gemaakt door de planten, waarvan de sterke architecturale en geometrische vormen het totale ontwerp in evenwicht brengen. De beplanting is dus meer dan alleen een gatenvuller.

tuin terrassen terras tuinontwerp instortende muur cor ten stahl siergrassen

In dit voorbeeld zien we grassen weer als terrasvormige bodembedekker. Hier worden ze gebruikt om de compromisloze, roestige keerwanden van Cor-Ten-staal te verzachten. De hoogte en kleur van de planten passen zich perfect aan de roest van het staal aan. Siergrassen kunnen daarom een ​​goede keuze zijn als je een tuin aanlegt, omdat glooiende tuinen meestal vanzelf leeglopen. Probeer echter degenen te kiezen die gelukkig kunnen overleven gezien de omstandigheden.

tuin terrassen heuvel tuin terras tuinontwerp tuinbouw cor tien val muur roest sappig

Zoals we kunnen zien, is cortenstaal een populaire variant voor terrastuinen. De blauwgroene kleur van de vetplanten contrasteert goed met het metaal en de planten zijn perfect voor droge grond. De mulch voor kiezelstenen ondersteunt de afvoer en voorkomt verdamping van water. Bovendien biedt de vegetatie een sterk structureel contrast met de beplanting en het staal.

Terrassen van de tuin fantasierijk

tuin terrassen heuvel tuin terras tuin ontwerp tuinbouw minimalistische herfst muur ontwerp

Een van de echte voordelen van een terras is de manier waarop het het huis of de tuin kan verbinden met de tuin en de contouren van het landschap. Hoewel het van cruciaal belang is dat de grootte en hoogte van de gemetselde muur consistent zijn met het ontwerp van het gebouw, is het even belangrijk dat de beplanting niet opdringerig is en dus het verharde landschap niet overweldigt. De precieze beplanting in deze terrasvormige voortuin verbindt alle tuinbedden van verschillende hoogtes en afmetingen doordat ze dezelfde kleurtonen hebben.

tuin terrassen helling tuin terras tuinontwerp tuinbouw tuinbedden ontwerp binnenplaats

In deze omheinde achtertuin zijn dezelfde gedachten toegepast op het geïntegreerde ontwerp van de planten, waarbij groen de overheersende kleur van het blad is. De lage keermuren doen denken aan de traditionele mediterrane behandeling van een landgoed op een heuvel. De horizontale tuinbedden trekken het oog naar buiten en laten de tuin breder lijken, terwijl deze voldoende bruikbare ruimte biedt. De terrasvormige beplanting is minimalistisch op de lagere niveaus, met goed onderhouden gazons.

Deze groeien uit tot een reeks siergrassen. Het geheel wordt afgerond door een levende muur achter in de tuin. Met behulp van hoge, losjes gesneden bamboe, kunnen deze aanplantingen variëren van lagere niveaus tot de hoogten van de bovenste keermuur. Het tuinontwerp is eenvoudig, maar zeer effectief en effectief.