Tuinontwerp en onderhoud

Thuja-haag planten en onderhouden – handige tips voor tuinieren

hedge-thuja-arborvitae-zwembad-chaise longue-hek-pergola

Als je een ondoorzichtige haag wilt creëren als privacyscherm in de tuin, dan is dit de juiste keuze Thuja-haag Perfect. Daarnaast is de thuja makkelijk te verzorgen, robuust en nauwelijks vatbaar voor ziekten en plagen. Daarom zijn er geen speciale dingen om te overwegen voor de locatie en de zorg. Dit type haag groeit relatief snel en kan daarom in een paar jaar tijd een perfect privacyscherm zijn, dat er ook nog eens fantastisch mooi en natuurlijk uitziet. Dat maakt ze net zo populair als de ligusterhaag.

Thuja-haag – de mooie levensboom in de tuin

hedge-thuja-bed-idee-vorm-originele-ingang-decoratie

De thuja wordt ook wel de levensboom genoemd. Het is een groenblijvende plant die bestaat uit zogenaamde schubbenbladeren en jaarlijks zo’n 20 tot 30 cm groeit. Als u voor dit type haag hebt gekozen, zal dit artikel een grote hulp zijn op het gebied van zorg. Als u daarentegen nog niet zeker bent van de keuze voor thuja-haag, kunt u op basis van onze informatie overtuigd zijn.

Locatie voor de thuja-haag

haag-thuja-twee-rijen-idee-tuin-arrangement

Voor de levensboom is het belangrijk dat hij een plekje in de zon heeft. De haag kan een compromis sluiten als het alleen om een ​​standplaats met weinig schaduw gaat. De thujahaag heeft de zon nodig om snel en goed te kunnen groeien. Als het niet genoeg zonnestralen ontvangt, kunnen de schubbenbladeren niet groen worden en in plaats daarvan een lelijke gele tot bruine kleur aannemen. Ook in dit geval kan de haag niet strak groeien, maar gaten krijgen.

De vloer

haag-thuja-piramidalis-kegelvorm-voortuin-beplanting

Over de vloer hoef je je geen zorgen te maken. Meestal is de grond in de tuin perfect voor de thuja-haag. Het is alleen belangrijk dat de bodem vocht voor een langere tijd kan opslaan. In principe kun je de regel volgen dat moerassige grond beter is voor de levensboom dan droge. Een zure grond is ook geschikt.

Compost voor aarde

Thuja haag groenblijvende-privacy-bescherming-idee-tuin

U kunt een goede groei in de thuja-haag ondersteunen door wat compost aan de grond toe te voegen. Zo voorzie je hem van belangrijke voedingsstoffen. Alternatieven voor compost zijn ook humus of turfafval.

De juiste afstand

haag-thuja-struik-tips-planten-accent-buiten

Wie denkt dat een haag wordt bereikt door de afzonderlijke planten dicht bij elkaar te planten, heeft het mis. Er moet niet alleen met de thuja-haag voor voldoende afstand worden gezorgd, anders zijn de voedingsstoffen te laag, omdat er een soort concurrentie tussen hen ontstaat. Dit voorkomt dat de planten zich goed ontwikkelen.

Plant de haag

thuja hedge hybride-4ever-goldy-thuja-plicata-struik

Voordat u de afzonderlijke haagplanten in de grond zet, moet deze worden losgemaakt. Dit is belangrijk omdat de wortels lucht nodig hebben. Graaf dan de gaten. De breedte en diepte worden bepaald door de omtrek van de wortels. Het gat moet twee keer zo groot zijn als de kluit, zodat de jonge wortels zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Voordat u de thuja-haag instelt, moet u elk gat bedekken met compost, humus of turf, zoals eerder vermeld. Ook dienen de wortels na het planten ongeveer 5 cm onder de grond te zijn.

Wanneer planten??

hedge-thuja-high-park-design-rotstuin-boom

Voor het planten van de thujahaag is elk moment in het voorjaar of de vroege zomer geschikt, mits één dag na de vorstperiode. Als je deze periode hebt gemist, heb je in het vroege najaar, bij voorkeur begin oktober, nog een optie. Nogmaals, onthoud dat dit voor de eerste nachtvorst moet gebeuren.

irrigatie

hedge-thuja-groen-landschapsarchitectuur-hout-privacy-rood

Als je de thujahaag eenmaal hebt geplant, is natuurlijk veel water nodig zodat de planten zich goed kunnen aanpassen. Het maakt niet uit of het regent of niet. Overmatig water geven in de eerste drie weken na het planten.

Onderhoudsvriendelijke levensboom

haag-thuja-decoratie-inspiratie-buxus-fontein-franse-tuin

Dan kunt u de thuja-haag aan zijn lot overlaten. Alleen tijdens zeer hete zomerperiodes heeft u extra watergift nodig. Een geweldige manier om je zorgen over water geven te verminderen, is door een laag bastmulch toe te voegen terwijl je plant. Dit komt omdat het vocht opslaat en ook de verdamping van water vermindert. Een ander voordeel van deze laag is dat er geen onkruid kan ontstaan ​​dat de voedingsstoffen uit de thuja-haag “stelt”.

Bemest de thuja-haag

thuja haag spiraalvormig gesneden-bedstruiken-bloeiend

Als u de groei van de thuja-haag wilt versnellen of bevorderen, is jaarlijkse bemesting noodzakelijk. Vooral met stikstof en magnesium doe je iets goeds voor de bush. Midzomer is de beste tijd om dit te doen, omdat het de plant voldoende tijd geeft om zich voor te bereiden op de winter en de rustfase.

Thuja als een enkele struik

Thuja haagplanter-idee-puntige-vorm

Te laat bemesten zou dit op zijn beurt voorkomen. Om deze reden mag bemesting niet worden ingehaald als deze in de zomer werd vergeten. Als je de thujahaag eenmaal hebt bemest, is er weer veel water nodig zodat de voedingsstoffen beter door de plant kunnen worden opgenomen.

Snijd de heg

Thuja heggenschaar-zaag-kruiwagen

Het wordt aanbevolen om de thuja-haag in twee keer te knippen. De snede moet worden gemaakt vóór de eerste ontluikende lente, maar na de laatste nachtvorst. Als alternatief, of voor een tweede snede, is de nazomer ook geschikt.

Rechte snede

thuja haagtuinontwerp-privacy-gazon-modern

Om een ​​rechte snit te krijgen, kunt u een stuk touw spannen. Anders is een vorm die naar boven toe taps toeloopt het beste voor de thuja-haag. De reden hiervoor is dat hierdoor voldoende zonlicht de lagere delen van de haag kan bereiken, wat op zijn beurt voorkomt dat de bladeren verwelken.

Snijd de levensboom tot een punt

hedge-thuja-winter-groenblijvende-sneeuwbescherming-takken

Bovendien mag er geen sneeuw op de top van de thujahaag blijven liggen. Anders kan de zware sneeuw de takken breken en je mooie haag verpesten. Snoei in geen geval het oude hout terug, alleen jonge scheuten. Anders ontstaan ​​er lelijke gaten die nauwelijks en maar langzaam dichtgroeien.

Giftige haag

haag-thuja-vruchten-zaden-perceel-border-aanplant

Vergeet niet dat de thuja-haag een giftige plantensoort is. Dit is vooral belangrijk als u kinderen of huisdieren heeft. Het eten van de bladeren kan leiden tot diarree, braken en, in ernstigere gevallen, zelfs nierbeschadiging. Dit moet zeker aan kinderen worden uitgelegd, zodat ze niet in contact komen met de heg. Omdat de thuja-haag ook de huid kan irriteren, moeten bij het knippen altijd handschoenen worden gedragen.

Mogelijke plagen en ziekten

hedge-thuja-rheingold-oranje-gele-kleur-herfst

Hoe robuust de thujahaag ook is, het kan soms voorkomen dat de planten worden aangevallen. Meestal is het probleem echter beperkt zonder dat u hoeft in te grijpen. Mocht er zich toch een plaag voordoen, onderneem dan actie voordat het te laat is.

Bruine bladeren markeren plagen

haag-thuja-bruin-bladeren-ziekte-plagen

Typische plagen op de arborvitae zijn de thuja-schorskever, de thuja-mijnwerkers of rupsen. Daarnaast zijn er schimmelziekten die veroorzaakt worden door de Didymascella en Kabatina thujae paddenstoelen. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over ongedierte als u de thuja-haag regelmatig snijdt. De nieuwe scheuten die je daarbij verwijdert, dienen het ongedierte als voeding, wat ze na het knippen zullen missen.

Snijd de geïnfecteerde bladeren

haag-thuja-bomen-laan-winterharde-landschapsontwerp-tips

Anders herken je een plaag in de thujahaag aan het feit dat de bladeren eerst geel worden en daarna bruin worden. Bijtende zuren zijn ook vaak zichtbaar, terwijl de schimmels vlekken en vlekjes veroorzaken. Voordat u uw toevlucht neemt tot chemische bestrijdingsmiddelen, probeert u de plaag onder controle te krijgen door een snede te maken.

Gooi geïnfecteerde takken op de juiste manier weg

haag-thuja-twijgen-groen-gezonde-zorg-duengen

Zieke, afgeknipte takken moeten ook eerst goed verpakt worden en daarna bij voorkeur niet in de tuin worden weggegooid. Op deze manier riskeert u een hernieuwde besmetting niet alleen in de thujahaag, maar mogelijk ook in andere planten in uw tuin. Gooi ze in plaats daarvan bij het huishoudelijk of organisch afval waar ze op de juiste manier worden weggegooid.