Tuinontwerp en onderhoud

Veldmuizen verdrijven: geschikte planten, huismiddeltjes, enz.

Wie had ooit gedacht dat een van de kleinste maar bedreigende wezens in je tuin zou kunnen komen? Voles, ongeveer zo groot als een muis, sneden paden van vernietiging die lijken op een veel groter en angstaanjagend knaagdier. Ze creëren een uitgebreid systeem van kanalen in de grond en knagen aan de wortels van heesters, vaste planten en zelfs groenten en fruitbomen. Vooral hosta’s (hartbloemblaadjes) en tulpenbollen zijn echte lekkernijen voor woelmuizen. De vervelende knaagdieren kunnen daardoor grote schade aanrichten in een tuin en soms zelfs hele bloemperken leegmaken. Tuinders melden dat ze in één winter meer dan 300 tulpenbollen verloren. Om ervoor te zorgen dat uw zorgvuldig beplante tuin niet zo snel verdwijnt als u hem heeft gemaakt, zijn er stappen die u moet nemen. Ontdek hier welke planten helpen tegen woelmuizen en hoe je ze verdrijft zonder gif en vallen.

Punt één: leer de vijand kennen

Verjaag woelmuizen met planten

Leer zoveel mogelijk over het gedrag van woelmuizen om erachter te komen hoe u ze kunt verdrijven. Blijf leren en experimenteren met methoden die andere tuiniers met succes hebben geprobeerd.

De woelmuis is een klein knaagdier dat op een muis lijkt. Het wordt soms de veld- of weidemuis genoemd. Jonge woelmuizen worden geslachtsrijp op de leeftijd van één maand en kunnen tot 10 nesten per jaar krijgen met vijf tot tien baby’s per nest. Ze kunnen zich heel snel voortplanten als ze een gebied kunnen vinden met voldoende voedsel. Bosmuizen nestelen ondergronds en weidemuizen nestelen bovengronds. Voles kunnen twee tot 16 maanden leven.

Om roofdieren te vermijden, beperken de woelmuizen hun tijd boven de grond door zich in de buurt van de basis van een plant te graven en aan de wortels te eten totdat er niets meer over is.

Voordelen voor het milieu

Voles rijden weg in de tuin zonder gif

Hoewel woelmuizen de nachtmerrie van een tuinier kunnen zijn, spelen ze een belangrijke rol in de natuur. Hun gewoonten en gedrag zorgen ervoor dat voedingsstoffen worden verdeeld en geïntegreerd in de bovenste bodemlagen. Mycorrhiza-schimmels, een bodemvoedingsstof, worden bijvoorbeeld door de woelmuis van plant op plant overgedragen. Voles zijn ook een voedselbron voor veel roofvogels, slangen, vossen en katten.

Gewoonten en gedrag

Gewoonten en gedrag van woelmuizen

Voles eten gras, zaden, wortels, bladeren, schors, uien, knollen, noten, bessen en paddenstoelen. Ze graven tunnels tussen de vijf centimeter en één meter diep. Soms gebruiken ze de kanaalsystemen die door mollen zijn gemaakt. Bij de ingangen vormen ze kleine hoopjes aarde met het muizenhol in de zijkant. Voles zijn voornamelijk nachtdieren, maar ze komen soms ook overdag naar buiten. Woelmuisjagers zijn onder meer: ​​valken, uilen, torenvalken, katten, lynxen, vossen, coyotes, slangen, dassen, wezels, stinkdieren en nertsen.

Dus je kunt woelmuizen verdrijven zonder gif

Naar welke planten gaan geen woelmuizen??

Welke planten gaan niet naar woelmuizen Armeense druivenhyacinten Muscari armeniacum

Enkele bolbloemen

Hoewel veel bollen een delicatesse zijn voor woelmuizen, zorgen bepaalde soorten ervoor dat knaagdieren vol afschuw hun neus optrekken. Onderzoekers van de Cornell University ontdekten dat sommige soorten allium, de Italiaanse aronskelk (Arum italicum), narcissen (Narcissus) en Armeense druivenhyacinten (Muscari armeniacum) woelmuizen uit de tuin houden. Niet alle genoemde uien zijn volledig resistent tegen woelmuizen, maar ze bieden een veel betere bescherming tegen knaagdieren dan andere planten.

Narcissen als beste remedie tegen woelmuizen in de tuin

Narcissen zijn zeer effectief tegen woelmuizen. Ze bevatten verschillende alkaloïden die giftig zijn voor de meeste zoogdieren. Dus als je narcissen overal in de plantbedden en rond de fruitbomen plant, maak je je tuin minder aantrekkelijk voor woelmuizen. Met name de narcis “La Riante” wordt geroemd als het beste middel tegen woelmuizen.

Tijm en andere aromatische kruiden helpen tegen woelmuizen in de tuin

Geurige kruiden

De woelmuis ervaart de geur van de kruiden als onaangenaam. Het is niet precies bekend welke geur verantwoordelijk is voor het verdrijvende effect, om het te gebruiken in kant-en-klare producten voor de verdediging van muizen. Tuinders hebben goede ervaringen met rozemarijn, pepermunt, tijm en basilicum.

Voles rijden weg met planten en geurige kruiden zoals rozemarijn en salie

rozemarijn woelmuizen afschrikken. Ik heb ooit een paar tulpenbollen geplant rond een rozemarijnplant. De woelmuizen aten alle uien in het tuinbed met uitzondering van de uien bij de rozemarijnplant.

De echte wijze (Salvia officinalis) heeft ook een goede reputatie voor het verdrijven van de woelmuis uit de tuin. Behalve als kruid en geneeskrachtige plant kan het ook als sierplant worden gebruikt. De Salvia officinalis-familie omvat verschillende variëteiten zoals ‘Purpurascens’, ‘Rosacea’, ‘Tricolor’ en ‘Icterina’, die verrassen met hun diversiteit.

Voles rijden weg in de tuin met sieruien

Vanwege hun uiensmaak zijn er verschillende soorten Sierui (Allium) uitstekende planten tegen woelmuizen en zien er ook nog eens prachtig uit. De grote paars-violetkleurige bloembollen van bijvoorbeeld de soorten ‘Globemaster’ of ‘Gladiator’ trekken op indrukwekkende wijze ieders aandacht. Ook de sierprei van Schubert (Allium schubertii), waarvan de bloemen op roze vuurwerk lijken, is bijzonder decoratief. De meeste alliumsoorten doen het goed in de zones 4 tot en met 9.

* Lavendel schijnt niet te helpen, want de “Lockwood Lavender Farm” uit de USA verslag op hun blog, dat ze in 2011 ook grote problemen hadden met woelmuizen in hun lavendelveld.

* Knoflook helpt ook niet.

Wolfsmelkplant tegen woelmuizen Euphorbia lathyris

de Kroontjeskruid plant (Cruciform milkweed, Euphorbia lathyris) wordt vaak beschreven als bijzonder effectief tegen woelmuizen. Het is echter belangrijk om meerdere planten te hebben, zodat de kroontjeskruid zijn effect kan bereiken in de bloem- of moestuin. Houd er rekening mee dat het sap van kroontjeskruid ook bij mensen huidirritatie kan veroorzaken. Als je kinderen hebt die graag in de tuin spelen, is het misschien beter om dergelijke giftige plantensoorten te vermijden.

Scherpe randen

Scherpe randen tegen woelmuizen

Gebruik scherpgerand grit rond planten en bollen, want woelmuizen houden er niet van om rond scherpe randen te graven. Verspreid granietsnippers of geplette mosselen en oesterschelpen rond de bodem en wortels van planten om woelmuizen buiten te houden.

Voor bestaande installaties: Graaf de aarde rond de plant ongeveer 25 tot 30 cm diep en ongeveer 8 cm breed uit en vul het gat met grind.

Voor jonge planten en bolbloemen: Bedek de grond na het maken van een plantgat met een laag grind van 5 cm. Plaats vervolgens de plant en vul vervolgens de grit weer rond de plantwortel. Het gecreëerde “beschermende kanaal” van grind moet ongeveer 8 tot 10 cm breed zijn. Vul vervolgens het plantgat met aarde.

Draadgaas woelmuismand

Veldmuismand van gaas ter bescherming van bloembollen

U kunt uw vers gezette bloembollen perfect beschermen met een draadrakelmand. Zorg ervoor dat de gaten in het gaas klein genoeg zijn zodat woelmuizen er niet doorheen kunnen. Dit is de enige manier om te voorkomen dat de nieuwe tulpen veranderen in muizenvoer. Een andere mogelijkheid zou zijn om een ​​verhoogd bed voor tulpen te creëren, waarvan het hele interieur is bekleed met fijn gaas ter bescherming tegen woelmuizen. Je moet het draadgaas 10 tot 20 cm . omhoog trekken aan de muren.

Als u nieuwe planten wilt planten, dek dan voor het planten de kluit af met een gaas. Zorg ervoor dat de gaten in het gaas klein genoeg zijn zodat de woelmuizen er niet doorheen passen, maar groot genoeg om de wortels uit het gaas te laten komen. Deze methode wordt niet aanbevolen voor bomen.

Verjaag woelmuizen met huismiddeltjes

Voles verdrijven zwarte chilipoeder met huismiddeltjes

Capsaïcine is de stof die pepers, pepers en peper hun typische kruidigheid geeft. Hete chilipoeder of cayennepeperpoeder kan worden gebruikt om woelmuizen te verdrijven, omdat het onaangenaam voor ze is. Verspreid het in tuinen waar je woelmuisactiviteit hebt gezien. Strooi wat hiervan in woelmuisgaten en tunnels en werk het in de grond rond de planten om ze te beschermen. Dit moet je vaak herhalen en vooral na regenval.

Castor olie spray

Wonderboom (Ricinus communis) tegen woelmuizen

Ricinusolie werd in het oude Griekenland al gebruikt als natuurlijk insectenwerend middel. Deze verbinding zorgt er ook voor dat wasberen, mollen en woelmuizen niet door je tuin zwerven. Vul een spuitfles met ricinusolie en spuit in de gaten of delen van de tuin die u wilt beschermen tegen woelmuizen. Breng opnieuw aan als u opnieuw schade ontdekt in uw tuin of nadat het heeft geregend. Eventueel kun je ook 2 eetlepels ricinusolie mengen met 10 tot 12 druppels etherische olie van tijm, rozemarijn of pepermunt.

Gebruikte kattenbakvulling

Voles verkopen huismiddeltjes gebruikt kattenbakvulling

Onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston hebben ontdekt dat Knaagdiervijandige overvallers stinken meteen. Of het nu leeuwen, coyotes, lynxen of katten waren – een identiek geurmolecuul werd geïsoleerd in de urine van de roofdieren, die ratten en muizen op zeer vergelijkbare manieren waarnamen en erop reageerden. De muizen in de test vermeden gebieden waar ze de geur herkenden en bij de ratten nam het niveau van het stresshormoon in het bloed toe.

Dus als je een huiskat hebt, kun je gebruikte kattenbakvulling gebruiken om muizen weg te jagen. Je kunt ook je eigen versie maken van natuurlijk strooisel zoals korrels van maïs, tarwe en walnotenschil, zodat het na verloop van tijd gemakkelijk kan afbreken. Stop deze klontjes urine in woelmuisgaten als afschrikmiddel. Het is echter niet aan te raden om de zelfgemaakte kattenbakvulling in je groente- of kruidentuin of bij eetbare planten te gebruiken.

Trek uilen en roofvogels aan

Trek uilen en roofvogels aan om woelmuizen uit de tuin te verdrijven

Tenzij u veel bomen in uw tuin heeft die roofvogels als zitstokken kunnen gebruiken, plaatst u zitstokken van ongeveer 3 tot 4,5 meter hoog in de buurt van de gebieden waar u actief bent met woelmuis. Toevoegen Nestkasten voor uilen en haviken om ze je tuin in te lokken.

Vogelzaad trekt woelmuizen aan

Plaats geen vogelvoeders op gebieden met mulch of in de buurt van stapstenen en muren, omdat overgebleven vogelvoer dat op de grond is gevallen, woelmuizen zal aantrekken. Wanneer de vogelvoeder op de mulch staat, zullen de woelmuizen onder de mulch tunnelen om bij het vogelzaad te komen. Ze knabbelen ook aan nabijgelegen planten en uien. Ze graven ook onder stapstenen of naast muren, en maken misschien zelfs gaten in de grond. Als je toch een vogelvoederstation wilt ophangen, is een boom boven een grasveld de betere optie.