Tuinontwerp en onderhoud

Waterspelletjes in de tuin – ontwerpideeën met een vijver en tuinfontein

Ideeën waterlelies hoge planten houten meubelen tuinpad

Waterspelletjes in de tuin Hebben is zeker een van de dromen van veel tuiniers. De vijver kan een opvallend middelpunt van uw tuinsamenstelling worden, want hij zal ongetwijfeld snel de aandacht trekken. Er moet echter voorzichtigheid worden betracht bij het inrichten van deze plaatsen, omdat daar bepaalde voorwaarden moeten worden gecreëerd om de soorten planten en bloemen om hen heen te laten gedijen. Planten als iris of iris, ook wel irissen genoemd, of bergenia of wortwort, waterminnende rozensoorten, spelen een onschatbare rol bij de aankleding van dergelijke vochtige plekken in de tuin. Een watersysteem is altijd organisch ingeschreven in de omringende natuur en zorgt voor harmonie en schoonheid in de buitenruimte, het brengt uw tuin tot leven. Als u besluit een watertuin te ontwerpen, zult u er nooit spijt van krijgen! Het is het echt waard!

Waterspelletjes in de tuin – hoe ontwerp je een watertuin?

Tuin natuurlijke look klassieke ontwerpideeën planten

De grond rond het natuurlijke watersysteem is vrijwel altijd nat en drassig. Er kunnen typische kustplantensoorten worden gekweekt. Ze zullen het daar vast heel goed doen. Als je een tuinhuisje of bankje rond je vijver of zwembad plaatst, kun je daar een kleine ontspanningsruimte creëren. Je zou ze kunnen decoreren met klimplanten en zo creëer je een heerlijke plek om te ontspannen. Staat uw watersysteem alleen aan de rand van de tuin, dan kunt u de sfeer op de binnenplaats opfleuren met een boog of schutting versierd met klimplanten. Bloem- en plantensoorten zoals clematis of clematis, hop, wilde wijnstokken – planten, zoete erwten of platte erwten, Oost-Indische kers en andere zien er erg interessant en opvallend uit. Om deze vochtige hoek verder in te richten, kunt u hier meerjarige vaste planten en sierheesters planten. Om de externe indeling compleet te maken, kunt u ook mooie bloeiende struiken aan het hek toevoegen, bijvoorbeeld sneeuwbal, pijpstruiken (Philadelphus), meidoorn.

Waterpartijen in de tuin – verdeel het gebied rond het zwembad in zones

Tuinideeën waterval hoog gras steenkiezels

Afhankelijk van de vochtigheidsgraad kan het gebied rond het zwembad in drie zones worden verdeeld:

 1. Natte zone – ondiep water op de oever, 10-40 cm diep

 2. Vochtige omgeving in de buurt van water.

 3. Droog gebied met normale tuingrond geschikt voor bomen en meerjarige kruidachtige planten.

Waterpartijen in de tuin – plan de ligging van de wandelpaden vooraf

Waterval Holzweg creatief idee tuinontwerp voorbeelden ideeën

Bij het ontwerpen van de Waterspelletjes in de tuin  je moet ook van tevoren de locatie van de wandelpaden plannen. Het is noodzakelijk om de handige en praktische benadering van de plas water te berekenen. Dit geweldige hoekje vereist ook een goede plantenselectie, rekening houdend met de natte omstandigheden. Wil je daar een romantische look creëren? Geen probleem! Dan kun je verschillende waterminnende planten in potten en manden rondom je watersysteem plaatsen. Dat geeft je hele buitenruimte toch een bijzonder tintje? Aan de oever van de vijver, in de vochtige grond, gedijen de moerasrozen prachtig. Ze maken uitstekende bogen. Het wateroppervlak van het zwembad weerspiegelt de prachtige vormen van de planten en hun felle kleuren. Zo kun je elke dag genieten van een prachtig plaatje aan het water. De moerasrozen bloeien binnen 6 weken en verspreiden hun fijne geur in de tuin. De bloembuis (Canna) bloeit ernaast in gele en oranje kleuren en zorgt met zijn grote bladeren voor een onvergetelijk plaatje.

Als er een waterval in de tuin is, wordt vooral de waterpartij opmerkelijk. Wat betreft de vegetatie hier, waar de diepte van de waterlaag tot 5 cm kan zijn, kunnen we de volgende soorten planten aanbevelen: wateririssen, verbena, varens en nog veel meer.

Waterpartijen in de tuin – planten zorgen voor een natuurlijke uitstraling

maak stenen rand waterlelie hoge kruidachtige kiezelstenen

 Ongeveer buiten het watersysteem kun je de volgende soorten planten hebben: ganzenbaard (aruncus), rabarber, primula’s, varens.

De hosta gedijen uitstekend op natte, vochtige bodems. Voor een indrukwekkende compositie kun je echter planten hebben met verschillende bloeitijden, zoals mussen, moerasspirea (Filipendula), daglelies, geraniums en andere. De prachtige mussen, wateririssen en andere vormen een prachtig schouwspel wanneer hun kleurrijke en prachtige bloemen weerspiegeld worden in het water.

 Planten op de bank

Planten met een natuurlijke uitstraling omringen de klassieke uitstraling van het gazon

Met de teelt van de planten in de volgende zone is het ontwerp van de oeverzone meestal voltooid. Elk voorjaar bloeien er volop fel goudgele bloemen, waaronder de gewone goudsbloem. Nadat de kleurrijke primula’s in de zomer bloeien, worden de irissen, moerascalla, varens en rabarber toegevoegd om een ​​unieke watertuin-look te creëren.

De planten in de vochtige delen van de tuin hebben meer verzorging nodig. Tijdens het groeiseizoen is het noodzakelijk om te zorgen voor constant vocht in de grond. In periodes van droogte, wanneer het substraat snel droogt, moeten de planten goed worden bewaterd.

tuinvijver en tuinfonteinen

Tuinfontein hoge bomen stenen rand visplanten

Waterspelletjes in de tuin – waterval

Creëer een watertuin Verdeel planten in zones Waterval

Tuinpad gemaakt van kasseien

Straatstenen tuinvijver twee metalen stoelen tuinpad straatstenen

Tuinfontein van steen

Plant de tuinfontein inclusief het aanleggen van een betonnen vijver

Creëer een volkstuin – gezellige zithoek en tuinvijver

Tuinvijver tips voor het kiezen van ideeën voor waterplanten

Waterval zorgt voor verkoeling op de warme zomerdagen

Tuinstraatstenen kiezelpad pergola BBQ open haard

Tegel exotische planten kiezen ontwerpideeën

Tuinfontein tuinvijverplanten waterleliehaagplanten

Natuurlijke look stenen rand tuinpad planten tips trucs

Tuinstenen visplanten verzorgingstips ideeën waterval

Tuinideeën voorbeelden grote waterplanten waterlelies riet

Watervalideeën huisvesten een exotische kleine achtertuin

creëer klassiek idee ontwerp lantaarn natuurlijke look

Klassiek ontwerp van waterval Basisprincipes van deuren

Maak tuinvijver tuinhuisje vaste planten groenblijvend

Tuinvijver waterlelie waterpartijen in de tuin hoog gras