Tuinontwerp en onderhoud

Welke privacybeschermende planten voor tuin en terras? Deze lijst helpt!

Planten als privacyscherm voor de burenhaag wintergroen winterhard vorst winterhard kalm

Om je echt comfortabel te kunnen voelen in je eigen tuin en op het terras, moet je passende privacybeschermingsoplossingen bedenken. Het hoeft niet per se een houten schutting te zijn – een levendige groene muur van bloeiende struiken en dichte bomen kan privacy creëren en een echte blikvanger zijn. Maar welke planten als privacyschermen passen het beste in jouw tuin? Vandaag presenteren we u een korte lijst met planten die u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste privacybeschermingsplanten.

Wintergroene of bloeiende planten als privacyschermen?

Planten als privacybescherming bloeiende-hibiscus-haag

Bij het kiezen van uw privacyscherm dient u zich eerst vertrouwd te maken met de verschillende eigenschappen van de planten om een ​​haag te kiezen die bij u en uw wensen past. Bent u op zoek naar een bijzonder snelgroeiende haagplant die ook in de winter groen blijft? Of vindt u het belangrijk dat de haag smal wordt en niet veel ruimte in beslag neemt? Belangrijk voor u zijn klassieke hagen die in de winter hun blad niet verliezen of geurige hagen die u in de warme seizoenen verwennen met veelkleurige bloemen? Als je van afwisseling houdt, kun je ook groenblijvende en bloeiende bomen combineren, bijvoorbeeld hibiscus en liguster.

Klassieke haagplanten

Planten als privacybescherming haag-laurier haag-kersen laurier-groenblijvend

Liguster, haagbeuk, taxus, laurierkers, thuja en buxus behoren tot de klassieke haagplanten die erg populair zijn bij tuinders. Alle soorten zijn groenblijvend, winterhard en winterhard, maar sommige hebben andere behoeften en eigenschappen. Het grote nadeel van bijvoorbeeld taxushagen is de trage groei en het feit dat: De zaden en naalden van de taxusboom zijn giftig zijn. Om deze reden wordt het planten van taxusbomen in een tuin met kinderen en huisdieren niet aanbevolen.

Bij het selecteren van de haagplanten moet ook rekening worden gehouden met de lengte van de geplande haag, omdat er verschillende aanbevelingen zijn over hoeveel planten er nodig zijn per meter haag. Als snelgroeiende planten te dicht worden geplant, worden de afmetingen van de tuin al snel opgeblazen. Welke voorbereidingen moeten getroffen worden en hoe kun je stap voor stap zelf je privacyscherm planten, lees hier.

Dichte groenblijvende hagen als privacyscherm – welke haagplanten??

Bamboe in de emmer als privacyscherm en decoratie op het terras

Privacybescherming voor de tuin – scherm met bloemen en planten

Smalle haagplanten voor privacybescherming in kleine tuinen

Planten als privacyscherm naar de buren smal Taxus baccata zuil hout

Zelfs met een kleine tuin is het mogelijk om een ​​mooi natuurlijk privacyscherm te hebben. Kolomvormige coniferen die stijf rechtop groeien zijn perfect voor het creëren van een smalle haag. De volgende soorten zijn hiervoor ideaal:

  • Zuilvormige Taxus baccata ‘Fastigiata Robusta’
  • Arborvitae Thuja occidentalis ‘Smaragd’
  • Zuilcipres Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris Glauca’
  • Blauwe rucola jeneverbes Juniperus scopulorum ‘Blue Arrow’

Klimplanten als privacyschermen voor op het terras

Privacybescherming planten snelgroeiende klimplanten hop terras

Ook klimplanten op een hekwerk of op de terrasoverkapping bieden goede privacy. Tot de klassiekers behoren klimop en clematis, maar er zijn ook verschillende robuuste klimplanten die huis en tuin kunnen beschermen tegen nieuwsgierige blikken. De echte hop (Humulus lupulus) is bijvoorbeeld relatief weinig veeleisend, snelgroeiend en kan volgens “familiehuis en tuin” tot 50 jaar oud. Helaas is hij niet wintergroen, d.w.z. hij kan alleen van mei tot september als privacyscherm worden gebruikt.

snelgroeiende siergrassen als privacyschermen

Planten als privacyscherm terras-siergras-porselein riet-olifantgras

Wil je een stukje Azië in je tuin halen, dan kun je bamboe als privacybeschermingsplant kiezen. Als haag zijn ze robuust, winterhard, snelgroeiend en eenvoudig op de gewenste vorm en hoogte te knippen. Bamboeplanten zijn zelfs in de winter groen en bieden zo het hele jaar door het ideale privacyscherm. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen bamboe met en zonder lopers. De bamboesoorten Fargesia ontwikkelen compacte bosjes, terwijl de Phyllostachys-soorten ondergrondse worteluitlopers vormen en zich daardoor snel in de tuin kunnen verspreiden. Dit wordt meestal voorkomen met een wortelstokbarrière. De bosvormende phyllostachys zijn bijzonder geschikt voor hoge hagen, omdat ze een hoogte bereiken van zo’n 3 tot 5 meter. Fargesia Rufa is een van de meest populaire bamboeplanten, maar neemt door zijn overhangende groeiwijze veel ruimte in beslag. Voor smallere hagen zijn de slankere bamboes Fargesia robusta Campbell, Fargesia jiuzhaigou en Fargesia nitida ideaal.

Chinees riet (olifantengras) is een goed alternatief voor de bamboehaag. Het dichtgroeiende reuzengras groeit in korte tijd tot een fascinerende hoogte en is een van de hoogste grassen ooit. Houd er echter rekening mee dat het siergras zich ook als bosjes via wortelstokken verspreidt en daarom een ​​wortelbarrière nodig heeft. Als alternatief kunt u mortelemmers gebruiken zonder bodem in het bed. Het ras Micanthus sinensis Silberfeder, dat tot 2 meter hoog kan worden, is zeer geschikt voor een haag.

Mobiel privacyscherm met planten in de kuip voor op het terras

planten privacy scherm terras emmer mobiel trellis bouw je eigen tuinterras

Planten in de kuip zijn ook geschikt als bescherming tegen nieuwsgierige blikken, omdat ze gemakkelijk heen en weer kunnen worden verplaatst op het terras. Als je een fan bent van doe-het-zelf-projecten, dan kun je proberen zelf zo’n bloembak op wielen met latwerk te bouwen. Voor de beplanting is dan een combinatie van klim- en bloeiende planten aan te raden. De klimplant moet op het latwerk groeien, terwijl de bodembedekker zijn voet verduistert.

Houd bij het kiezen van de privacybeschermende planten ook rekening met de terrasoriëntatie

Planten als privacybescherming haag-terras-haagbeukhaag

Bij het kiezen van de juiste planten voor privacybescherming is het belangrijk om aandacht te besteden aan de behoeften van de respectievelijke planten. Hoeveel zon en welke grond heeft de plant nodig? Als het privacyscherm aan de noordzijde op een schaduwrijke plaats nodig is, zijn met name de volgende soorten geschikt: hulst Ilex maservae, taxus Taxus baccata, kerselaurier Prunus laurocerausus rotundifolia, wintergroene sneeuwbal Viburnum rhytidophyllum, zwartgroene liguster Logustrum vulgare Atrovierens en haagbeuk.

Voor de zuidkant zijn privacybeschermende planten geschikt die tegen de brandende zon kunnen. De volgende soorten zijn goed verkrijgbaar voor dergelijke locaties: Liguster Vulgare Altrovierens, Berberisberberis thunbergii, Vuurdoorn Pyracantha coccinea en Leyland cipres X Cupressocyparis leylandii. 

Planten als privacyscherm naar de buren voor de rijtjeshuistuin

Privacy-bescherming-planten-buren-rijtjes-huis-rood-blad-bubble-mussen-klimplanten-bakstenen muur

Om geen last te hebben met de buren over de afstand tussen bomen en hagen die te dicht bij elkaar staan, dient u vooraf te informeren naar de regelgeving in uw land. De Buurtwet regelt de grensbeplanting en bepaalt welke struik- en boomsoorten hoe dicht bij het hek mogen staan ​​en hoe ver planten van een bepaalde hoogte vanaf de erfgrens moeten worden geplant. In de meeste deelstaten is een haaghoogte van 2 meter toegestaan ​​met een plantafstand van 50 centimeter.