Tuinontwerp en onderhoud

Zorgen voor de bananenplanten en waar je op moet letten

bananenboom tuin bladeren exotische tuin ontwerp zorg

De bananen zijn een van de meest populaire vruchten. Afgezien van zijn gezonde eigenschappen in de vorm van vitamine B6, C en kalium, smaakt het ook buitengewoon lekker en staat het erom bekend het verlangen naar chocolade te onderdrukken. Het is er dan ook een prima vervanger voor. Dus wat dacht je ervan om deze heerlijke vrucht gewoon zelf te kweken? Niet mogelijk zegt u? Verkeerd gedacht. Er zijn bananenbomen die het goed doen in gebieden met koelere winters. Maar ook vaste planten die geen eetbare vruchten dragen, zijn erg populair, omdat ze nog steeds betoveren met hun prachtige, tropische uiterlijk en hun indrukwekkend grote bladeren. Welk type je ook kiest, het is belangrijk dat je je daarmee vertrouwd maakt Verzorging van de bananenplanten de juiste manier weten om er lang van te kunnen genieten. Om deze reden hebben we een aantal handige tips voor de verzorging van je bananenplanten samengesteld die je hierbij kunnen helpen.

Zorgen voor de bananenplanten – waar en hoe moet het worden geplant?

verzorging van de bananenplanten tips tuinontwerp tropisch

Zoals je waarschijnlijk wel weet, neemt een bananenboom veel ruimte in beslag. Om deze reden moet je haar een plek garanderen die haar recht doet. Dit is belangrijk zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Afhankelijk van de soort kan de bananenplant tot 7 meter hoog worden, terwijl de bladeren tot 2,5 meter in omtrek kunnen zijn. Verder is het bij de verzorging van de bananenplanten belangrijk dat ze voldoende zonlicht krijgen. Zoek een plek in de tuin die de langste zon krijgt. Bovenal moet de vloer altijd een temperatuur hebben van rond de 20 graden. Anders wordt de groei van de plant ernstig beperkt en vertraagd. Daarom mogen niet meerdere planten naast elkaar worden geplant. Ze werpen dan te veel schaduw waardoor de vloer niet voldoende verwarmd kan worden. Bovendien concurreren ze dan met elkaar op het gebied van voedingsstoffen, wat de vorming van vruchten kan belemmeren.

Zorgen voor de bananenplanten – Een dwergbanaan in de tuin

dwerg bananenplanten tuinvruchten compost bemesten

Voordat je de banaan plant, moet je oude en kapotte wortels verwijderen om voor de bananenplanten te zorgen. Gebruik hiervoor gewoon een schaar. Hetzelfde geldt voor de bladeren. Het is voldoende als de plant 5 bladeren heeft. Anders riskeert u te veel schaduw op de vloer. Het gat dat je graaft voor de plant moet 30 cm diep en 50 cm in diameter zijn. Doe compost op de bodem van het gat en meng het met de bestaande grond. Zet de plant in het gat en doe de aarde er weer in, waarna je hem een ​​beetje aandrukt.

Verzorging van de bananenplanten na het planten

verzorging van de bananenplanten meerjarige bladeren tuinontwerp

Als je de bananenplanten goed verzorgt, moet je er in principe rekening mee houden dat ze veel water nodig hebben en elke dag water moeten krijgen. Controleer echter vooraf de aarde. Als het nat is, kun je het water geven overslaan; als het droog is, kun je het water geven.

De banaan moet elke maand worden bemest, of in ieder geval in de maanden waarin de plant zich het meest ontwikkelt. Gebruik hiervoor vloeibare mest. Compost is ook zeer geschikt om de plant te voorzien van de mineralen die hij nodig heeft. Gesneden bladeren kunnen in kleine stukjes worden gesneden en aan de grond worden toegevoegd. Zo garandeert u de plant het nodige kalium.

Zorg voor voldoende ruimte om de plant te verzorgen

zorg voor de bananenplanten meerjarige tuintips

Verwelkende bladeren moeten onmiddellijk worden verwijderd om de bananenplanten te verzorgen om ziekten te voorkomen. Hetzelfde geldt ook voor nieuwe scheuten. Deze zouden de groei van de vrucht alleen maar verstoren. Je kunt de sterkste scheut voor het volgende jaar houden, maar de rest moet worden afgesneden tot op het niveau van de grond en bedekt met aarde. Pas als de moederplant ontluikt, de nieuwe scheuten niet afknippen.

Na de oogst wordt de moederplant halverwege afgesneden. De sterkste van de nieuwe scheuten wordt dan behouden, zoals gezegd, terwijl de oude plant na een maand tot compost wordt versneden. Maar pas op dat je de nieuwe shoot niet verwondt.

Bananenboom met fruit

zorg voor de bananenplanten idee tuintips oogst

Bananenplanten in potten onderhouden

bananenpot kweektips bemest compost

Versier de voortuin met bananenplanten in een pot

bananenplant bloempotten exotisch design terras

Verzorging van de bananenplanten in de pot zoals in de tuin

verzorging van de bananenplanten kamerplant bloempot tropisch

Roze bananenplant “Musa Velutina”

banaan fluweel meerjarige musa velutina roze tuin

Zorgen voor de bananenplanten – rode tuinbanaan

rode tuin banaan verzorgingstips decoratie tuin

bloesem banaan fruit verzorgingstips tuin cultiveren

zorg voor de bananenplanten bloesem fruit tuintips

bloesem rood roze banaan fruit meerjarig groen blad

verzorging van de bananenplanten tips tropische teelt van fruit