Uncategorized

Digital Detox: wat is het en veel handige tips op een rij!

In bed, bij het avondeten of zelfs bij het ontmoeten van vrienden – we hebben bijna altijd onze mobiele telefoons bij de hand. Digitale detox, of “digitale ontgifting” in het Duits, wint de laatste tijd aan populariteit. Het belangrijkste is om voor een bepaalde tijd offline te gaan en af ​​te zien van digitale media en elektronische technologieën zoals smartphones, laptops, internet en televisies. Talloze wetenschappelijke studies hebben al bevestigd dat overmatig mediagebruik schadelijk is en zowel onze gezondheid als ons sociale leven negatief kan beïnvloeden. Maar hoe werkt een digitale detox precies, evenals veel handige tips, vind je in ons artikel!

wat is digitale detox op mobiele telefoon afzien van tips?

Voor veel mensen is het constante gebruik van mobiele telefoons of laptops een groot deel van het dagelijks leven. Volgens een onderzoek van de Nielsen Company brengt de gemiddelde volwassene in totaal ongeveer 11 uur per dag door voor de televisie, computer of mobiele telefoon. Uit een ander onderzoek bleek dat 60% van de mensen hun telefoon gemiddeld 80 keer per dag ontgrendelt. Heb je het gevoel dat je “mobiel verslaafd” bent? Of wil je gewoon even tijd voor jezelf zonder gestoord te worden? Dan moet je misschien een digitale detox overwegen. Hoewel “technologieverslaving” niet officieel als een stoornis wordt erkend, zijn veel deskundigen van mening dat overmatig gebruik een zeer groot risico vormt voor onze mentale en fysieke gezondheid.

Digital Detox – Overmatig gebruik van mobiele telefoons is stressvol

Mobiele telefoons zijn ongezond Go Mobiele telefoon Gratis tips

Mensen kunnen zich een leven zonder technische apparaten vaak niet voorstellen, maar uit onderzoek en enquêtes blijkt dat een hoge consumptie kan leiden tot aanhoudende stress. In een onderzoek van de organisatie “Common Sense Media” geeft 50% van de jongeren aan zich afhankelijk te voelen van hun smartphone. Maar liefst 78% van de ondervraagden checkt hun mobiele telefoon minstens één keer per uur. De constante behoefte om e-mails, berichten of berichten op sociale media te controleren, zet ons onder druk en kan leiden tot slapeloosheid, ernstige hoofdpijn en symptomen van depressie.

Het gebruik van elektronische apparaten kan slapeloosheid veroorzaken

Naar bed gaan met mobiele telefoon Ongezonde digitale detox-tips

Iedereen weet het – je ligt al in bed en wilt snel een kijkje nemen op Facebook of Instagram. Het gebruik van mobiele telefoons of laptops vlak voor het slapengaan kan echter een negatieve invloed hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de slaap. Uit een onderzoek in Zwitserland bleek dat mensen die met hun mobiele telefoon naar bed gaan significant minder en slechter slapen. Volgens hetzelfde onderzoek kan het gebruik van elektronische apparaten ‘s nachts leiden tot gewichtstoename. Even onze berichten checken klinkt in eerste instantie misschien onschuldig, maar het kan angst of andere psychische stoornissen veroorzaken.

Mobiele telefoons ongezond bij kinderen Digitale detox-tips

Een studie uitgevoerd aan de “University of Pensilvania” heeft bevestigd dat het dagelijkse gebruik van sociale-mediawebsites zoals Facebook, Instagram of Snapchat kan leiden tot verminderd welzijn en zelfrespect. Vaak vergelijken we onszelf met vrienden en kennissen of zelfs beroemdheden op basis van foto’s en geloven we dat ze een spannender en interessanter leven leiden. Een digitale detox is een geweldige manier om je te concentreren op wat essentieel en mooi is in ons eigen leven.

Mobiele telefoon verslaving digitale detox wat is het?

Er is een specifieke naam voor onze drang om constant mobiele telefoons te controleren. FOMO staat voor “Fear Of Missing Out” en staat voor de angst om iets belangrijks te missen. Mensen zijn zo gefocust op het zoemen, knipperen of rinkelen van hun smartphone dat ze er ook naar grijpen als er helemaal niets gebeurt. Dit gevoel constant up-to-date te zijn kan negatieve gevolgen hebben voor je privé- of werkleven. Zelfs als u thuis of op vakantie bent, kan het soms moeilijk zijn om geen e-mail te lezen of berichten van een collega te beantwoorden.

Tekenen dat je het gebruik van elektronische apparaten moet verminderen

Tips voor digitale detox Vermijd mobiele telefoons gezond

 • Je raakt in paniek als je je telefoon niet kunt vinden.
 • Je kunt de verleiding niet weerstaan ​​om om de paar minuten je telefoon te checken.
 • Je voelt je depressief of boos nadat je wat tijd op sociale media hebt doorgebracht.
 • Je concentreert je te veel op hoeveel likes of reacties je foto’s of berichten hebben.
 • Ze zijn bang dat als je niet regelmatig op je smartphone kijkt, je iets mist.
 • Ze blijven vaak laat op of staan ​​vroeg op om aan de telefoon te spelen.
 • Je hebt moeite om je ergens op te concentreren als de telefoon niet bij je in de buurt is.

Hoe werkt een digitale detox het beste? – Nuttige tips

Handig effect op gezondheid Digitale detox wat is het

Een digitale detox betekent echter niet noodzakelijkerwijs het gebruik van uw mobiele telefoon of laptop volledig vermijden. Dit proces gaat veel meer over het stellen van grenzen en ervoor zorgen dat u de apparaten gebruikt op een manier die uw mentale en fysieke gezondheid eerder ten goede komt dan dat dit schade toebrengt..

 • Wees realistisch – In de gedigitaliseerde wereld van vandaag zijn veel mensen afhankelijk van het gebruik van elektronische apparaten tijdens het werk. Als jij een van hen bent, kun je aan het eind van de dag een “mini-detox” doen. Stel een zogenaamde gsm-vrije tijd in, bijvoorbeeld van 21.00 uur tot 08.00 uur, waarin je de mobiele telefoon gewoon uitzet en laat staan ​​waar hij is. Dit is een heerlijke manier om in alle rust van je hobby’s zoals sporten of lezen te genieten.
 • Schakel vliegtuigmodus in – Gebruik je je smartphone als wekker of wil je tijdens het sporten naar muziek luisteren? Zorg er dan voor dat je niet wordt afgeleid door telefoontjes, berichten of pushmeldingen en activeer de vliegtuigmodus.

Digital Detox wat is de mobiele telefoon slecht voor de gezondheid?

 • Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het beperken van het gebruik van sociale media tot ongeveer 30 minuten per dag ons welzijn verbetert en symptomen van depressie en eenzaamheid vermindert. Zet je telefoon uit als je eet, alleen of met vrienden, als je naar bed gaat of als je aan een belangrijk project werkt.
 • Smartphone-vrije kamers in het appartement – Volgens een onderzoek van de “LMU München” verklaarde 85% van de ondervraagden dat ze hun smartphone altijd binnen handbereik hebben en zelfs van de ene kamer naar de andere dragen. Kies dus voor een kamer in je appartement die als gsm-vrije zone wordt beschouwd. De slaapkamer en eetkamer of de keuken zijn hier bijvoorbeeld perfect voor. Studies hebben aangetoond dat alleen al de aanwezigheid van de telefoon, zelfs als we hem niet actief gebruiken, de kwaliteit van gesprekken met andere mensen vermindert. Dit fenomeen staat ook wel bekend als het “iPhone-effect”.

Digitale detox-tips zoals het vermijden van mobiele telefoons