Uncategorized

Een vetrijk dieet of een ketogeen dieet zal hartfalen voorkomen

Uit onderzoek van de Universiteit van Saint Louis is gebleken dat een vetrijk dieet of ketogeen dieet hartfalen, dat wordt veroorzaakt door een stofwisselingsproces, volledig kan voorkomen of zelfs omkeren. Het onderzoeksteam, geleid door Kyle McCommis, universitair docent biochemie en moleculaire biologie, bestudeerde zo’n metabolisch proces. Hierin leek een falen van het menselijk hart te worden afgewezen.

Hoe beïnvloedt een vetrijk dieet het hart??

Smeltende boter in de vorm van een hart

In een diermodel konden de onderzoekers een drastisch hartfalen bij laboratoriummuizen omzeilen. Dit deden ze door de proefdieren over te schakelen op vetrijke of ketogene diëten. Een dergelijk ketogeen dieet zou hartfalen volledig kunnen voorkomen of zelfs omkeren. “Om deze reden suggereert deze studie dat de consumptie van voedingsmiddelen met een hoger vetgehalte en een lager koolhydraatgehalte een voedingstherapie kan zijn voor de behandeling van hartfalen”, zeggen de auteurs. De resultaten zijn online gepubliceerd in Nature Metabolism. Dit onderzoek is vervolgens afgerond aan de universiteit.

suikerklontjes vorm diabetes lettertype op roze achtergrond

Het myocardium van het hart vereist grote hoeveelheden chemische energie die wordt opgeslagen in voedingsstoffen. Hierdoor kan de spier het hart stimuleren om samen te trekken. Om deze hoge metabolische capaciteit te behouden, is het hart flexibel. Het kan zich daarom aanpassen aan veranderde metabole voorraden onder verschillende ontwikkelings-, voedings- of fysiologische omstandigheden. Een verminderde flexibiliteit is echter gekoppeld aan hartstoornissen bij ziekten zoals diabetes en hartfalen. Het mitochondriale pyruvaatdehydrogenasecomplex (PDK), bestaande uit MPC1 en MPC2, is vereist voor de invoer van pyruvaat in de mitochondriën. Deze studie toont aan dat MPC-expressie in de harten van laboratoriummuizen afneemt en dat de genetische deletie van MPC bij muizen leidt tot cardiale remodellering en disfunctie.

Studieresultaten

stethoscoop en verhoogde hartslag als tekenen van hartproblemen in de geneeskunde

Diëten met een hoger vetgehalte maar voldoende koolhydraten om ketose te beperken, verbeterden ook significant hartfalen bij muizen zonder cardiale MPC-expressie. Dit toont een cruciale rol aan bij het gebruik van mitochondriaal pyruvaat in de hartfunctie, evenals het potentieel van voedingsinterventies om het vetmetabolisme van het hart te verbeteren. Op deze manier kunnen mensen eventuele hartstoornissen en veranderingen in het geval van MPC-deficiëntie voorkomen of ongedaan maken. Diëten verrijkt met een hoger vetgehalte maar voldoende koolhydraten en eiwitten om ketose te beperken, kunnen de hermodellering en disfunctie van het hart in een muismodel aanzienlijk verbeteren of zelfs voorkomen.

ketogeen dieet en vetrijk dieet voor hartfalen en gewichtsverlies

Net als bij een vetrijk dieet, verhoogt langdurig vasten de afhankelijkheid van het hart van vetzuuroxidatie. Dit vermindert de ketolytische stroom ondanks een verhoogde afgifte van het ketonlichaam uit het hart. De 24-uurs vasten verlaagde dus de bloedsuikerspiegel en verhoogde de concentraties van niet-veresterde vetzuren en ketonlichamen. Een ketogeen dieet met een consumptie van slechts drie weken is in verband gebracht met omgekeerde en hermodellering van het falende hart is in wezen de normale grootte voor de consistente toename van het vetmetabolisme. De resultaten deze studie suggereren vooral dat ketogene diëten het metabolisme van hartketon in het lichaam niet verbeteren. In plaats daarvan stimuleren deze de oxidatie van de vetzuren. Dit kan verantwoordelijk zijn voor de verbeterde vorm en prestaties van het hart.