Uncategorized

Eurovisie 2020 – Trekt Hongarije zich terug uit de competitie als deelnemer vanwege homoseksualiteit in het programma?

Het is onwaarschijnlijk dat Hongarije volgend jaar deelneemt aan de Eurovisie 2020-zangwedstrijd. Volgens speculatie hebben de verantwoordelijken de beslissing genomen omdat de concurrentie “te homo” is geworden voor de extreemrechtse regering van het land en de hoofden van de publieke media. Hoewel er geen officiële reden is gegeven voor de terugtrekking, is de terugtrekking te wijten aan een toename van homofobe retoriek in Hongarije. Daar is de premier, Viktor Orbán, tegen migratie en roept hij er een op "Familie eerst" -Politiek in het leven. Dit is bedoeld om traditionele gezinnen te ondersteunen en het geboortecijfer te bevorderen.

Aftreden van Eurovisie 2020

victor orban op een persconferentie in boedapest

De Hongaarse openbare omroep MTVA heeft de afgelopen jaren een eigen zangwedstrijd georganiseerd. De winnaar vertegenwoordigde Hongarije op het Eurovisie Songfestival (ESC). De omroep maakte vorige maand echter bekend dat de aanstaande wedstrijd niet als besluit zou dienen. In plaats daarvan zal de show meer focussen op de Hongaarse hit van het jaar.

De aankondiging werd opgevat als een teken dat Hongarije waarschijnlijk Eurovisie 2020 zal verlaten. Deze beslissing werd bijna bevestigd met de publicatie van de lijst van deelnemende landen vorige week. “Ik was niet verrast. Het komt voort uit de organisatiecultuur van MTVA”, vertelde de bron aan de krant. Ze voegde eraan toe dat positieve berichtgeving over rechten binnen de organisatie niet wordt aanbevolen.

De woordvoerder van Orbán, Zoltán Kovács, beschreef het index.hu-verhaal op Twitter als “nepnieuws”, maar gaf geen andere reden voor de niet-deelname van Hongarije. In een e-mail aan The Guardian zei MTVA: “In plaats van deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival 2020, zullen we rechtstreeks de waardevolle producties ondersteunen die zijn gemaakt door de talenten van de Hongaarse popmuziek.” In voorgaande jaren was de winnaar van een dergelijke serie "Het lied" ESC van Hongarije. Het programma gaat dit jaar door, maar de prijs zal een kans zijn om te verschijnen in verschillende lokale media en festivals.

Geen commentaar van de omroep MTVA

optreden zangers groep eurovisie 2020 deelname

Orbán bleef echter weg van homofobe retoriek. Hij heeft echter herhaaldelijk benadrukt dat een huwelijk alleen mogelijk is tussen een man en een vrouw. Maar in de binnenste cirkel van de premier is de homofobie de afgelopen maanden toegenomen.

Een parlementslid van Orbán Fidesz riep op tot een boycot van Coca Cola nadat het merk een reclamecampagne lanceerde met foto’s van een homopaar. László Kövér, de woordvoerder van het Hongaarse parlement, vergeleek ook voorstanders van gelijkheid en adoptie met pedofielen.

Kövér contrasteerde degenen die adoptierechten voor hetzelfde geslacht wilden met een vermeende ‘normale homoseksueel’ die zijn lagere status in de wereld begreep. Een parlementslid van de oppositie vroeg een minister van de regering wat de reden was voor het terugtrekken van Eurovisie 2020. Hij kreeg te horen dat het een besluit van de publieke media was waar de regering geen controle over had. Televisieprogramma’s dicht bij de overheid hebben echter nadrukkelijk de link gelegd.

conchita wurst als winnaar van het Eurovisie Songfestival

"Ik juich het besluit toe, ook vanuit psychologisch oogpunt, dat Hongarije niet zal deelnemen aan de homoseksuele vloot waartoe deze internationale zangwedstrijd is gereduceerd", zei András Bencsik, redacteur van een aan de overheid gelieerd tijdschrift en regelmatig televisiecommentator. "Veel jongeren dachten dat dit iets voor onder de 18 was, maar bij dit evenement vindt de vernietiging van de publieke smaak plaats met schreeuwende travestieten en bebaarde vrouwen."

Het schandaal doet denken aan de oppositie tegen ESC in Rusland. Daar riep een homofoob parlementslid het land op om in 2014 af te treden. Hij zei dat de opkomst groot zou zijn "zou in tegenspraak zijn met de weg van culturele en morele vernieuwing die Rusland vandaag inslaat". De European Broadcasting Union, die de wedstrijd organiseert, zei: “Het is niet ongebruikelijk dat EBU-leden pauzeren van deelname aan de Eurovisie-zangwedstrijd". Zij wijst er ook op dat Hongarije bij eerdere gelegenheden afwezig was geweest. Het land heeft echter sinds 2011 elk jaar deelgenomen.

deelnemers uit ijsland wachten met gekleurde vlag op de beslissing op het Eurovisie Songfestival