Uncategorized

Hypoallergene honden: zijn deze huisdieren beter voor mensen met allergieën?

Miljoenen eigenaren van gezelschapsdieren zijn allergisch voor hun dieren, maar sommige worden op de markt gebracht als hypoallergene honden. Hoewel dit klinkt als een goede oplossing, werkt het misschien niet voor mensen met een echte allergie. Wanneer hondenroos optreedt, kunnen sommige mensen een haarreactie ontwikkelen. Hoewel de symptomen hetzelfde kunnen zijn, is irritatie iets anders dan een allergische reactie. Dit veroorzaakt echter niet de productie van antilichamen zoals een allergie.

Hypoallergene honden zijn een beter alternatief?

hondenhaarallergie niezen huisdier in bed

Als je een verstopte neus hebt en je begint te niezen in de buurt van een hond, ben je waarschijnlijk niet de enige. De eiwitten die alle honden produceren, veroorzaken een echte allergische reactie. Niet alle mensen met hondenallergieën zijn echter allergisch voor dezelfde eiwitten. Voor veel eigenaren van gezelschapsdieren zijn hypoallergene honden om deze reden de perfecte oplossing.Geen allergiepillen of spuiten meer en je kunt nog steeds een schattige, harige vriend hebben. Het klinkt perfect, nietwaar?

Verschillende experts beweren echter dat hypoallergene hondenrassen niet bestaan. Volgens de allergielijder Dr. Tania Elliott, kunnen mensen allergische reacties ontwikkelen op roos (vergelijkbaar met mensen), speeksel, urine en haar. Wanneer ons lichaam wordt blootgesteld aan deze stoffen, kan het bepaalde eiwitten die allergenen zijn, ten onrechte als een bedreiging herkennen. Om ons te beschermen, ontwikkelt ons lichaam dienovereenkomstig antilichamen tegen deze eiwitten.

kinderen spelen met hond op de grond

Dus als we weer aan deze eiwitten worden blootgesteld, krijgen we een allergische reactie. Dan wordt ons immuunsysteem geactiveerd, waardoor het histamine afgeeft. Histamine veroorzaakt dan symptomen zoals niezen en verhoogde slijmproductie, die ons beschermen tegen het binnendringende eiwit. Deze symptomen veroorzaken de symptomen die we associëren met een allergie. In het geval van een hondenallergie, zegt Elliott, kunnen symptomen zoals jeukende ogen, loopneus, astma-aanvallen, niezen en/of constipatie optreden. Je kunt ook netelroos krijgen door een hond aan te raken.

Herken allergie

hypoallergene honden geschikt als huisdier voor mensen met allergieën

Een eerste stap bij het testen op een allergie voor hondenhaar is om met een arts of allergoloog te praten over uw symptomen en medische geschiedenis. Als deze wijzen op een mogelijke allergie, kunt u een test bestellen. Deze test zou een huidtest of een bloedtest zijn. Huid- en bloedtesten zijn vergelijkbaar omdat ze de antilichamen in uw huid en bloed kunnen detecteren die een immuunrespons op een specifiek allergeen veroorzaken.

Bij een huidtest wordt een kleine hoeveelheid van een verdund allergeen onder de huid gebracht, hetzij door in de huid te prikken, hetzij door injectie. Als u binnen 15 minuten een rode, jeukende bult, een kwaddel genaamd, krijgt, wordt aangenomen dat u allergisch bent voor dat specifieke allergeen. Bij een bloedtest wordt bloed afgenomen en in een laboratorium getest op antistoffen.

Nieuw onderzoek

Knuffelhondenrassen hypoallergeen in huis

Een nieuwe studie suggereert dat mensen die allergisch zijn voor een specifiek hondeneiwit genaamd "Kan f 5" mag alleen reageren op intacte reuen. Dit betekent dat sommige mensen met hondenallergieën mogelijk een vrouwelijke of een gecastreerde reu hebben en geen allergische reactie hebben. Er zijn zes verschillende eiwitten geïdentificeerd die allergieën bij honden veroorzaken: Can f 1 tot 6.

Can f 5 wordt alleen geproduceerd in de mannelijke prostaat. Hierdoor zou een teef geen allergische reactie veroorzaken bij mensen die alleen allergisch zijn voor dat ene allergeen. Een gecastreerde reu zal minder van dit eiwit produceren en kan ook een veilige keuze zijn. Ongeveer 30 procent van de mensen met hondenallergieën is alleen allergisch voor het Can f 5-eiwit. Het is echter een beetje voorbarig om hier een standaard klinische aanbeveling van te maken. Als u deze weg echter verder wilt verkennen, kunt u met uw arts praten over testen.

U kunt meer lezen over het onderzoek hier lezen.