Uncategorized

Is witlofkoffie gezond? – Alles wat u moet weten over koffiesurrogaten!

Hoewel het al enkele eeuwen bekend is, is cichoreikoffie pas de laatste jaren enorm populair geworden in Duitsland. Witlof, ook wel bekend als het gewone witlof in dit land, is een cafeïnevrij kruid dat erg op koffie lijkt en dat is precies wat het zo’n populair koffie-alternatief maakt. U bent een van die mensen die ‘s ochtends niet op gang kan komen zonder een kopje koffie, maar u wilt toch proberen om uw cafeïne-inname een beetje te verminderen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Of cichoreikoffie gezond is, hoe het wordt bereid en bekende bijwerkingen – dit alles en nog veel meer vindt u alleen in ons artikel!

Witlofkoffie Gezonde voordelen Cafeïnevrije koffiealternatieven

Witlof werd niet voor niets de "Medicinale plant van het jaar" gekroond. Zowel de wortels als de bladeren bevatten veel verschillende actieve ingrediënten die een positief effect hebben op onze gezondheid. Deze omvatten mineralen zoals kalium, calcium en magnesium, ijzer en koper, evenals andere flavonoïden, bitterstoffen en cafeïnezuurderivaten. De ingrediënten zijn vooral bedoeld om te helpen bij maagproblemen en om onze spijsvertering te ondersteunen. Bovendien kan het consumeren van cichoreikoffie de bloedsuikerspiegel reguleren en een goede nachtrust bevorderen.

Is witlofkoffie gezond en wat is precies de koffiesurrogaat??

Witlofkoffie-effect gezonde koffie-alternatieven cafeïnevrij

Witlofkoffie is een drank gemaakt van de wortels van de witlofplant. Deze worden eerst geroosterd en daarna gemalen. Het ruikt en ziet eruit als gewone koffie, maar de smaak is wat rokeriger en zoeter. Het koffiesurrogaat wordt in de eerste plaats gewaardeerd omdat het van nature cafeïnevrij is. Dus als u ‘s middags of’ s avonds zin heeft in een kopje koffie, doet u er goed aan dat te doen. Er zijn twee manieren om het drankje te bereiden. Je kunt ofwel pure cichoreikoffie zetten van de wortels van de plant, of het toevoegen aan je normale koffie om het cafeïnegehalte te verminderen. We raden je aan om wat te experimenteren met de portionering, aangezien de smaak even wennen is. Houd er echter rekening mee dat overdosering vanwege het hoge inulinegehalte enkele ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken. Deze omvatten bijvoorbeeld gas, diarree of ernstige maagpijn.

Is de drank gezonder dan gewone koffie??

Zelf witlofkoffie maken tips gezonde koffie alternatieven

De positieve effecten van koffie op onze gezondheid zijn meermaals bevestigd door verschillende wetenschappelijke studies. Regelmatige koffieconsumptie van ongeveer 2 kopjes per dag wordt geassocieerd met een laag risico op depressie, diabetes type 2, Parkinson en zelfs sommige vormen van kanker. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 400 mg per dag en dat komt overeen met ongeveer 3-4 kopjes. Te veel consumeren kan echter leiden tot ademhalingsproblemen, migraine, maagklachten en nervositeit. Omdat de cafeïne in koffie de hartslag versnelt, kunnen ook symptomen zoals hartkloppingen en hartkloppingen optreden.

De cafeïnevrije drank heeft de volgende voordelen voor onze gezondheid

Witlofwortel Effecten Gezondheid is te veel koffie ongezond

  • Stimuleert de spijsvertering – Wat witlofkoffie gezond maakt, is het hoge gehalte aan inulinevezels. Deze stimuleren enerzijds de aanmaak van gal en zorgen anderzijds voor een betere spijsvertering. Inuline is ook een prebioticum dat de groei van gezonde bacteriën in de darmen bevordert. Slechts één kopje koffiesurrogaat kan helpen bij maagpijn en gas.
  • Drink cichoreikoffie om af te vallen – De inuline en oligofructose in de witlofplant zijn niet alleen probiotisch en houden de spijsvertering op gang, ze reguleren ook het hongergevoel en houden je langer vol.

Witlofkoffie gezonde koffie alternatieven cafeïnevrij

  • Cichoreikoffie reguleert de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte – Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat cichoreiwortel de niveaus van adiponectine kan verhogen – een eiwit dat de bloedsuikerspiegel kan reguleren. Dit verkleint op zijn beurt het risico op diabetes type 2. Een ander Koreaans onderzoek toont ook aan dat cichoreikoffie het cholesterolgehalte verlaagt.
  • Verbetert de hersenfunctie – Witlof is bijzonder rijk aan vitamine A, C en B6, mangaan, ijzer, fosfor en calcium. Mangaan is een vasodilatator met antioxiderende eigenschappen die de bloedstroom in de hersenen stimuleert en vrije radicalen bestrijdt. Vitamine B6 daarentegen is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt bij de vorming van bepaalde neutrotransmitters in de hersenen.

Zo wordt witlofkoffie gemaakt

hoeveel koffie per dag cichoreiwortel koffie effect

Witlofkoffie maken is eigenlijk vrij eenvoudig. Het enige waar u op moet letten, is dat u zich houdt aan het doseringsadvies op de verpakking. Een kleine tip van ons – gebruik ongeveer de helft van de hoeveelheid die je zou gebruiken voor een kopje gewone filterkoffie. Als je wilt, kun je nog meer smaak toevoegen door kruiden zoals kaneel, nootmuskaat of kruidnagel toe te voegen.

  • Voor 1 kopje witlofkoffie, giet 1 tot 2 theelepels poeder over 200 ml heet water of melk.
  • Roer alles goed door zodat er geen klontjes ontstaan ​​en geniet ervan.

Hoe cichorei in uw dieet op te nemen?

Witlofkoffie Gezonde voordelen Te veel koffie Ongezonde cafeïnevrije koffiealternatieven

Witlof is niet alleen geschikt voor de bereiding van heerlijke en gezonde koffiesurrogaten. De vezels worden zelfs aangetroffen in veel vezelrijke en vetarme producten zoals granen, eiwitrepen en brood. Voor een evenwichtige en gezonde voeding kun je de vezels toevoegen aan yoghurt, smoothies of gebak.

Zijn bijwerkingen bekend??

Witlofkoffie maken Tips om te veel koffie ongezond te maken

Hoewel cichoreikoffie over het algemeen gezond is, zijn er in sommige gevallen bijwerkingen mogelijk.

  • De consumptie van cichoreikoffie kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken en leiden tot maagpijn, tintelingen in de mond of een opgezette buik. Vooral mensen die allergisch zijn voor berkenpollen of ambrosia moeten witlof vermijden.
  • Witlofkoffie wordt ook niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een overdosis kan leiden tot miskramen of hevige menstruatiebloedingen.

cafeïnevrije koffie alternatieven witlofwortel gezond