Uncategorized

Zelftest hiv in afgelegen regio’s van Afrika voor betere preventie

Gezondheidscentra in Afrika organiseren huis-aan-huis hiv-zelftestcampagnes. Het doel is om de toegang tot medische zorg in afgelegen gebieden te vergemakkelijken. Voor het eerst combineren artsen huisbezoeken met snelle mondelinge tests. Als deze positief zijn, zal een specialist bloedonderzoek doen voor de definitieve diagnose. Een gezondheidsadviseur uit het dorp wordt dan ingeschakeld om de getroffenen ter plaatse te verzorgen.

Voorkom hiv met een zelftest

analyse van orale monsters in een laboratorium

Ondanks aanzienlijke vooruitgang in preventie en therapie, raken jaarlijks miljoenen mensen besmet met het humaan immunodeficiëntievirus. Bovendien ligt de grootste last van aids vooral in Afrika. Er zijn innovatieve methoden nodig om de epidemie in te dammen. Op deze manier kunnen alle getroffenen in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd. Dankzij een zelftest kon een onderzoeksgroep in Bazel nu met succes hiv identificeren door middel van testcampagnes. In 2019 waren wereldwijd ongeveer 38 miljoen mensen besmet met hiv. Tweederde van de getroffenen woont in Afrika, voornamelijk ten zuiden van de Sahara. Om de epidemie in te dammen, is het daarom belangrijk dat alle infecties worden behandeld met antiretrovirale therapie. Op deze manier kunnen de lokale bevolking zelf voorkomen dat het virus wordt overgedragen. Dit vereist echter een vroege diagnose. Dit geldt met name in afgelegen gebieden die ver verwijderd zijn van klinieken en testcentra. In dergelijke gevallen blijft toegang tot hiv-tests een uitdaging.

hiv- en aids-testcampagnes voorkomen

Een team onder leiding van Niklaus Labhardt, professor aan de Universiteit van Basel en onderzoeksgroepleider bij het Zwitserse Instituut voor Tropische en Volksgezondheid (Zwitserse TPH), heeft nu een strategie ontwikkeld om de testdekking met 20 procent te verbeteren. Voor het eerst combineerde het team de huisbezoeken zodat ze met de zelftest hiv kunnen diagnosticeren. Als de dorpelingen afwezig zijn tijdens de doktersbezoeken, laat het team zelftests achter met lesmateriaal in de lokale taal. Gezondheidsadviseurs van het dorp die zijn opgeleid in het gebruik en de beoordeling ervan, verzamelen vervolgens de monsters.

Simpele aanpak met grote impact

lid van een campagne legt gezondheidsadviseurs in afrika uit om zelf hiv te testen voor diagnose

De grootschalige gerandomiseerde studie omvatte meer dan 150 dorpen met meer dan 7.000 inwoners. De resultaten van deze eenvoudige aanpak spreken voor zich. Met 81 procent was het hiv-testpercentage in de gehele populatie in de interventiegroep 20 procent hoger dan in de controlegroep. De biostatisticus Dr. Tracy Glass van het Zwitserse TPH. In een deelonderzoek heeft het onderzoeksteam de strategie onder jongeren geanalyseerd en het onderzoek aangevuld met interviews. Traditionele hiv-testcampagnes bereiken jongeren onvoldoende, hoewel het percentage hiv-infecties onder jonge vrouwen hoog is. Dit verklaart de eerste auteur Dr. Alain Amstutz. De hiv-zelftest in de interventiegroep betekende dat 36 procent meer jongeren hun status kenden dan in de controlegroep.

Bepaal de gratis hiv-zelftest en combineer deze met huisbezoeken

Het aantal aidsdoden is sinds 2010 wereldwijd gedaald. Tegelijkertijd waren er in 2019 1,7 miljoen nieuwe besmettingen, waarvan de helft in Afrika. Met name in landelijke gebieden is een alternatief voor traditionele gezondheidscampagnes nodig om een ​​optimale testdekking te bereiken. Deze strategie is een andere belangrijke bouwsteen voor het beëindigen van de hiv/aids-epidemie in zuidelijk Afrika.