Uncategorized

Zijn vingers kraken schadelijk? Studies tonen aan of de gewoonte ongezond is voor gewrichten en ligamenten

Sommigen ergeren zich eraan en denken dat het ongezond is. Anderen vinden het geluid ontspannend. Sommigen vrezen zelfs dat het ziekten zoals reuma kan veroorzaken en op de lange termijn tot gewrichtsslijtage kan leiden. Eén ding is zeker: fingercracking is een zeer controversieel onderwerp en de discussie duurt maar jaren. Of het uit elkaar trekken van de vingers echt ongezond is voor onze gewrichten en gewrichtsbanden of het kraken van vingers is niets meer dan een vervelende gewoonte: we nemen de vraag of het kraken van vingers schadelijk is onder de loep en zoeken uit wat de onderzoekers hebben gevonden.

Is het kraken van vingers schadelijk: hoe ontstaan ​​krakende geluiden en waarom kraken we onze vingers??

Is het kraken van vingers schadelijk voor gewrichten en wat zijn de gevolgen?

Sommige mensen kunnen hun vingers zo ver strekken dat ze knettergeluiden maken, terwijl anderen dat niet doen. Waarom dat zo is, kunnen de onderzoekers nog niet achterhalen. Eén ding is in ieder geval zeker: het gaat niet om een ​​gewoonte. De meeste mensen doen het om strakke gewrichten te ontspannen. Wat zijn de oorzaken van de geluiden is tegenwoordig nog steeds een controversieel onderwerp. Hier zijn twee theorieën over. Sommige wetenschappers vermoeden dat dit komt door de koolstofdioxide in de gewrichtsvloeistof. Als je je vingers uit elkaar trekt, vormt zich een CO2-bel, die barst in de gewrichtsruimte. De onderzoeker Jerome Fryer (1) voerde een experiment uit: hij liet zichzelf onderzoeken in de magnetische resonantie tomograaf terwijl hij zijn vingers uit elkaar trok.

Krakende vingers beschadigen de gewrichten en ligamenten

De onderzoekers merkten op dat naarmate de gewrichten uitrekten, er een holte ontstond. De gewrichtsvloeistof die normaal gesproken de ruimte in de gewrichten vult, was onvoldoende en er ontstond een vacuüm, wat volgens Fryer de oorzaak is van de krakende geluiden. De veronderstelling dat zich in dit vacuüm gasbellen vormen, die vervolgens barsten, werd na het experiment niet duidelijk bevestigd. Het is ook onduidelijk of het geluid ook bij andere mensen optreedt als gevolg van het gecreëerde vacuüm.

Er is nog een theorie die nog niet wetenschappelijk is getest. Sommige onderzoekers geloven dat de beweging van de ligamenten de klikgeluiden veroorzaakt.

Krakende vingers zijn ongezond en kunnen reuma of artrose veroorzaken?

Waarom is het ongezond om je vingers te kraken en wat zijn de gevolgen?

De angst dat krakende vingers kunnen leiden tot zwelling of gewrichtsaandoeningen is ook ongegrond. Een studie uitgevoerd door het onderzoeksteam van de University of Southern California (2) onderzocht de handbotten van 28 patiënten in een bejaardentehuis. De leiders Robert L. Sweezy en Stuart E. Sweezy verdeelden de proefpersonen in twee groepen: De eerste groep bestond uit de deelnemers die nooit of zelden hun vingers kraakten. De andere groep bestond uit deelnemers die dagelijks of regelmatig hun vingers kraakten. De onderzoekers testten of er een verband was tussen het kraken van de vingers en ziekten als artrose en reuma..

Waarom barsten vingers en gevolgen tijdens dagelijks vingerkraken voor Gelente

Uit de studie bleek dat slechts één van de proefpersonen die regelmatig hun vingers kraakte, artrose had. Bij geen van de andere deelnemers in zijn groep werden veranderingen in de botten gevonden. Omgekeerd, in de groep die nooit hun vingers kraakte, waren er 5 patiënten met reumatische aandoeningen. Na diepgaande analyses kon geen verband tussen het kraken van de vingers en artrose of reumatische aandoeningen wetenschappelijk worden aangetoond.

Hoe komt het dat krakende vingers schadelijk en ongezond zijn voor de gewrichten?

Dokter Donald Unger publiceerde de resultaten van een experiment dat hij zijn hele leven heeft uitgevoerd. Tijdens het zelfexperiment kraakte de arts meerdere keren per dag alleen zijn linkerhand. Na vijftig jaar liet hij zijn beide handen controleren op tekenen van artrose. Er werd geen enkelslijtage en ontsteking gevonden in de linker- of rechterhand. Dus krakende vingers heeft geen invloed op de gezondheid van de knokkels.

Krakende vingers Gevolgen: Krakende vingers is schadelijk voor de gewrichten?

Beschadigt het kraken van de vingers de gewrichten en is het ongezond?

Bij de ligamenten is de situatie anders. Voor hen kan de gewoonte ongezond zijn. Want als je ze vaak overbelast, loop je het risico om na een paar jaar chronisch instabiel te worden. Een studie (3) werd uitgevoerd door medische professionals in het Mount Carmel Mercy Hospital in Detroit, Michigan. Meer dan 300 patiënten in het ziekenhuis werden onderzocht als onderdeel van het onderzoek. Hoewel de onderzoekers geen direct verband tussen artrose en krakende vingers konden bewijzen, vonden ze bij sommige van de onderzochte patiënten de bewegingsvrijheid van de handen. De proefpersonen die hun vingers kraakten, konden ze niet langer veilig met hun handen vastpakken. De onderzoekers vermoeden dat de gewrichten na verloop van tijd kunnen verslijten, wat kan leiden tot verminderde motoriek in de vingers.

Zijn vingers kraken schadelijk? In deze gevallen kunnen krakende geluiden een symptoom van ziekte zijn

Waarom krakende vingers ongezond is en onderzoeken schadelijk zijn

Je vingers kraken is niet alleen een gewoonte, het kan ook een waarschuwing zijn voor bepaalde ziekten. Het kraken van de vingers kan niet de oorzaak zijn van artrose, maar het kan er wel een symptoom van zijn. Als de vingers knetteren bij elke beweging en er is pijn, dan is een bezoek aan de dokter essentieel. Als de krakende geluiden optreden na een gewrichtsblessure of handoperatie, moet u ook advies inwinnen. Ook als er na verloop van tijd meer gewrichten beginnen te barsten, is een bezoek aan de orthopedisch chirurg noodzakelijk. Hij kan het beste beoordelen of het een ziekte is en eventueel medicatie voorschrijven.

Dit artikel kan in geen geval een consult bij een arts vervangen. Gebruik de tips nooit voor zelfdiagnose. Zelfbehandeling raden wij ook af.

Krakende vingers zijn ongezond voor de gewrichten Studies bewijzen

(1) Naar de Studie door Jerome Fryer

(2) Naar de Studie van de Universiteit van Zuid-Californië (3) Naar de Medische studie van Mount Carmel Mercy Hospital