Veganistische recepten

Stel zelf de vegan snackplateau samen: zo slaagt de mooie partysnack!

Charcuterieplanken zijn een groeiende foodtrend die zichzelf keer op keer overtreft op het gebied van variatie en smaak. De kaas- en salamischotels inspireerden velen tot het ontwikkelen van hele graastafels of speciale motto’s zoals brunchcharcuterie en warme chocolademelk om hun gasten bij verschillende gelegenheden in de watten te leggen. Maar ook voor wie veganist is of een melkintolerantie heeft zijn er leuke ideeën! Vandaag laten we je zien hoe je deel kunt uitmaken van al het plezier door zelf een Instagram-waardige veganistische snackschotel te maken!

Wat is een veganistisch charcuteriebord??

veganistische snackschotel met kaas op basis van cashewnoten, fruit en groenten

Laten we eerst eens kijken hoe we het woord “charcuterie” uitspreken. Het is / SHär’koodərē / of “shahr-ku-tuh-ree” – een Frans woord dat verwijst naar worstproducten, met name gezouten en gerookt vlees. Waar vroeger de focus traditioneel op eten lag, staat tegenwoordig meer de kunst van het presenteren van charcuterieborden op de voorgrond. De vegan snack platters hebben hetzelfde concept, maar zijn gemaakt met vegan vlees en kaas.

Wanneer serveer je een vegan snackplateau??

vegan snackplateau met verse ingrediënten

Charcuterieplanken zijn heerlijk voor de feestdagen of speciale gelegenheden, maar ook voor een diner met hapjes, vooral als het gezin bij elkaar zit en een film kijkt of een spelletjesavond speelt. Daarover gesproken, als je een voetbalavond organiseert, kun je ook een snackstadion ontwerpen met een WOW-factor.

Zelf een vegan snackplateau maken: zo werkt het, stap voor stap

vegan snackplateau met seitalami en cashew kaas

Weten hoe je een hapjesplateau mooi kunt regelen, is de sleutel tot het toevoegen van de chique factor aan elke bijeenkomst. Hier zijn de basisprincipes om je veganistische charcuteriebord te bereiden.

Stap 1: kies je borrelplank

Kies een dienblad of bord als basis voor de vegan snacks. Er zijn talloze mooie serveerschalen, maar kies degene die past bij het aantal mensen dat je serveert en het soort ingrediënten dat je wilt presenteren. Een groot, chique bord is mooi, maar groter betekent dat je meer ingrediënten nodig hebt en dus een hoger budget. Als je veel eten hebt, duurt het langer om te bereiden.

vegan snackplateau met seitan kaascrackers en nootjes

Ook qua materiaal en uitstraling zijn de mogelijkheden eindeloos. Er worden voornamelijk verschillende houten snijplanken gebruikt, die je waarschijnlijk al bij de hand hebt. Soms wordt ook leisteen gebruikt, maar minder vaak dan houten snijplanken. Als je geen van beide hebt, is een andere optie om een ​​bakplaat te gebruiken die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Zelf vegan charcuteriebord maken

Hier zijn enkele voorbeelden van welke grootte optimaal zou zijn voor welk aantal personen:

  • Voor 2 tot 4 personen kunt u kiezen voor een kleinere serveerschaal, bijv. 35 x 23,5 cm, of een bakplaat van 20 x 20 cm groot.
  • Als u een snackplateau voor een groot aantal mensen opstelt, vooral op vakanties, overweeg dan om één grotere schotel of meerdere kleinere schotels in één stijl te gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld 4 bij elkaar zetten om een ​​groter vierkant te maken, of je kunt ze naast elkaar plaatsen voor een episch lang graasbord.
  • Een XL snijplank van 60 cm x 40 cm zou perfect zijn voor 8-10 personen. Dit is een enorm bord waar je in één keer genoeg eten op kunt serveren en daarna makkelijk bij te vullen.

Stap 2: structuur toevoegen

Zodra je je bord hebt gekozen, moet je beginnen met het rangschikken van de ingrediënten erop. Begin altijd met de grotere dingen, bijvoorbeeld als je hele kaaswielen, glazen en kommen wilt serveren.

Kleinere kommen, zoals B. Braadpanvormen zijn ideaal als bakjes voor losse producten zoals olijven, ingemaakte groenten en jam of spreads. U kunt bijvoorbeeld pretzelsticks of soepstengels in glazen vullen. Deze voegen ook hoogte toe aan het arrangement.

Stap 3: schik de vegan plantaardige kaas en het vlees

vegan kaas en seitan van tofu

Nu komt het leuke gedeelte! Omdat de trend naar de veganistische levensstijl blijft groeien, kun je tegenwoordig veel plantaardige veganistische kaas- en vleesopties vinden in de meeste grote supermarkten. Je kunt zelf kiezen of je de vegan kaas voorsnijdt of in blokvorm serveert met kleine kaasmesjes. Er zijn ook veel soorten plantaardig vlees verkrijgbaar in winkels. Je kunt ook je eigen veganistische salami bereiden door online een recept voor “Seitalami” te kiezen.

vegan kaas gemaakt van cashewnoten en kruiden

Wat is veganistische kaas??

Iedereen die nieuw is in de plantaardige of zuivelvrije scene, vraagt ​​zich misschien af ​​waar veganistische kaas van wordt gemaakt. Het hangt af van het merk, maar veganistische kaas kan een combinatie bevatten van zetmeel (aardappel of tapioca zijn populair) en plantaardige oliën zoals kokosolie. Er zijn ook varianten gemaakt van cashewnoten (pas dus op de ingrediënten als je allergisch bent!) en tofu, die smaak en textuur toevoegt.

Stap 4: voeg crackers en knapperige lekkernijen toe

Zelf vegan snackplateau maken

Geen vegan snackplateau zou compleet zijn zonder crackers. Het is het beste om zoete en hartige crackers te combineren. Voeg vervolgens wat geroosterde of gearomatiseerde noten toe, zoals: B. peper-zout-amandelen. Je kunt ook een klein stapeltje veganistische pure chocolade toevoegen (ja, kaas en chocolade vormen een geweldig paar!).

Stap 5: voeg groenten en fruit toe

Verse groenten en fruit ronden het geheel perfect af en geven ook meer kleur. Vul de lege plekken op de serveerplank met druiven, gesneden appels, cherrytomaatjes, paprika’s en andere favoriete ingrediënten. Op het einde kun je een paar takjes rozemarijn en tijm of zelfs gekleurde peperkorrels toevoegen. Dit alles brengt een nieuw personage in het spel.

Combineer zoet en zuur - cheese crackers pasteitjes dadels

En last but not least een tip: probeer de kleuren gelijkmatig over de plaat te verdelen. Zoek naar kleurrijke voedingsmiddelen in oranje, groen, rood en paars en gebruik ze om mooie accenten te plaatsen.