verlichting

Betonlamp DIY – Instructies en ideeën om zelf betonnen lampen te maken

concrete-lamp-diy-ideeën-doe-het-zelf-modern

Betonoptiek en woonaccessoires van beton zijn momenteel erg trendy en modern. Overal zijn er verschillende artikelen en ontwerpen die overtuigen door hun eenvoudige uitstraling. Maar fantasierijke producten kunt u zelf maken, omdat het relatief eenvoudig is om met beton te werken en ook zeer geschikt is voor leken. U kunt bijvoorbeeld zelf een doe-het-zelf betonlamp maken met weinig tijd en materiaal. Binnenkort vind je meer informatie en tips over het werken met dit materiaal.

Betonlamp – wat is beton?

Betonnen lamp-diy-lamp-industriële-stijl-decoratie

Beton is een natuurproduct, milieuvriendelijk en duurzaam. Het kan worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt. Het recept voor beton is eenvoudig en dit is wat de natuur ons zelf geeft: een mengsel van klei en kalksteen. Grind en zand worden ook toegevoegd voor het aggregaat. Natuurlijk werkt het niet zonder water. De exacte mengverhouding van alle ingrediënten speelt een zeer belangrijke rol. De eigenschappen zijn hiervan later afhankelijk, met name de weerstand die het cement vertoont. Om dit te verbeteren worden additieven gebruikt. Zo hardt het beton z uit. B. gaat sneller uit, wordt steviger, dichter, etc. De mengrecepten variëren om zich optimaal aan te kunnen passen aan de gestelde eisen. Er is een breed scala aan betonsoorten, afhankelijk van hoe zwaar of licht, warmte-isolerend of drukvast het beton moet zijn.

Betonlamp DIY en hoe beton correct te mengen – Mengverhoudingen

betonnen-lamp-diy-tafellamp-idee-gloeilamp-beton

Als er beton gestort moet worden, is het aan te raden het mengsel wat vloeibaarder te maken zodat het beter in de gietvorm gegoten kan worden. Dit vertraagt ​​echter ook de uithardingstijd. Voor decoratieve doelen zoals een betonnen lamp DIY die niet veel gewicht nodig heeft om te worden ondersteund, zoals een huis bijvoorbeeld, maakt het niet veel uit. De exacte mengverhoudingen staan ​​meestal op de achterkant van de verpakking. We raden aan om 10 delen betonmengsel toe te voegen aan één deel water. Maar het hangt er echt van af hoe gedetailleerd de bijbehorende mal eigenlijk is.

Betonlamp DIY – kies beton of creatief beton?

concrete-lamp-diy-instructies-fles-idee-maak-zelf

Als u beton uit de bouwmarkt gebruikt, is het raadzaam om de instructies van de fabrikant te volgen. Creatief beton heeft de voorkeur voor handwerk omdat het vrij is van verontreinigende stoffen en weinig stof bevat. Bovendien is het mengsel fijner en geeft het zeer goede resultaten, vooral bij kleinere producten – nauwelijks luchtbellen, zeer hoge dichtheid. Het maakt niet uit met welk type beton u werkt, wij raden aan het beton te zeven voordat u het mengt. Maar doe het buiten de woonkamer, want je moet het betonstof in geen geval inademen. Hiervoor wordt een oude pastazeef gebruikt om de grove deeltjes eruit te zeven.

Betonlamp DIY – instructies en materialen

betonnen lamp-doe-het-zelf-instructies-materialen-accessoires

Beton kan worden gebruikt om een ​​breed scala aan objecten te creëren en creatieve ideeën tot leven te brengen. De ietwat kil ogende betonlook past prachtig in elke moderne sfeer, maar werkt ook uitstekend als accent in traditionele inrichtingsstijlen. Bovendien kan het materiaal door anderen worden aangevuld en creatief worden behandeld, zelfs nadat het is opgedroogd. Accenten door kleur- of servettechnologie, installatie van extra elementen is mogelijk. Het grootste voordeel van beton is dat het goedkoop is, dus goed bereikbaar en makkelijk zelf te doen. Er zijn geen hele specifieke materialen, gereedschappen en accessoires nodig om zelf een betonnen lamp te maken. Bovendien is beton milieuvriendelijk en duurzaam.

Je kunt verschillende vormen gebruiken voor de betonlamp DIY. Wil je een mal meerdere keren gebruiken, kies dan voor een mal van kunststof of siliconen. Afhankelijk van de vorm en voorkeur kunnen hier ook enkele bak- en muffinvormpjes voor gebruikt worden. Er is ook de mogelijkheid om een ​​individuele vorm te bestellen. Eventuele PET-flessen of tetrapacks die daarna moeten worden weggegooid, kunnen hier worden gebruikt. Om het beton er later gemakkelijk uit te kunnen halen, wordt de vorm voor het storten met olie bespoten. Bij het werken met beton raden we zeker aan om handschoenen en een beschermend masker te dragen. Betonstof droogt huizen zeer snel, valt ze aan en kan een zogenaamde cementbrand veroorzaken.

Benodigde materialen en gereedschappen:

  • Lamphouder
  • Kabelverbinding
  • twee PET-flessen voor de mal – een kleine en een grotere
  • 1 draad
  • Draadloze schroevendraaier
  • 2 – 3 schroeven
  • Creatief beton of cement
  • 1 leeg blikje

concrete-lamp-diy-instructies-voorbereidingen-bout-afstand

U kunt van twee PET-flessen zelf een mal maken en deze zelf ontwikkelen, dit kan als u de PET-flessen kiest zodat hun maat en vorm goed bij elkaar passen. Snijd ongeveer 1/3 van de grotere af. Gebruik de accuschroevendraaier om de deksels van de twee flessen in het midden te boren. Plaats de kleine fles in de grote en gebruik de draad om de twee in de juiste positie te bevestigen. Houd er rekening mee dat de afstand tussen de twee flessen eigenlijk de dikte van de lampwanden is.

concrete-lamp-diy-instructies-plastic-fles-idee

Draai 3-4 schroeven aan om de twee flessen stabiel in de gewenste positie te houden. De ingewerkte schroefdraad dient minimaal zo dik te zijn dat de aansluitkabel los kan lopen (7 mm diameter zou eigenlijk voldoende moeten zijn). Pak nu het blik, draai de flessen om en plaats ze verticaal in het blik. Dit maakt het gemakkelijker om de vorm te gieten.

concrete-lamp-diy-instructies-beton-mengen-gieten

Meng het beton in een kan onder een kom met water. Je bent van harte welkom om het mengsel wat vloeibaarder te maken en geleidelijk in de zelfgemaakte vorm te gieten. Wacht even tussen de betonlagen zodat er geen lelijke luchtbellen ontstaan. Vul tot aan de schroeven die u eerder hebt ingetrokken om het vast te zetten. Laat het een dag uitharden. De volgende dag kun je de buitenste PET-fles van de betonnen lamp halen en nog drie dagen laten drogen.

concrete-lamp-diy-instructies-verwijder-pet-fles

Verwijder de buitenste laag van PET-flessen als het beton al een beetje is uitgehard, maar nog niet helemaal vast is. Je kunt de randen schoonmaken met een snijmes. Probeer de volgende dag heel voorzichtig de kleinere PET-fles uit de binnenkant van de betonnen lamp te verwijderen. Probeer het eerst met voorzichtige draaibewegingen. Nadat het volledig droog is, behandelt u het oppervlak met fijnkorrelig schuurpapier en strijkt u het mooi glad. Verwijder tenslotte de schroefdraad en steek de bus en de aansluitkabel erin. Als de betonnen lamp op sommige plaatsen beschadigd is, is er de mogelijkheid om de vorm later te herstellen. Om dit te doen, meng een beetje cement met water en vul de lege gebieden met een kleine spatel of eetstokje.

beton-lamp-diy-lamp-stroomaansluiting

Stortklaar beton uit de bouwmarkt heeft een iets mooiere uitstraling dan creatief beton. De eerste dient in feite als onderdeel, vormt grotere gaten en ziet er daardoor niet decoratief uit. Creatief beton daarentegen droogt gelijkmatig op, heeft fijne poriën en daardoor ontstaan ​​er zeer zelden kleine scheurtjes aan de randen. De licht poreuze look maakt ook deel uit van de betonlook.

Beton kleuren

beton-lamp-diy-beton-kleuring-idee

Er zijn verschillende manieren waarop u uw betonproduct gevarieerd of in kleur kunt maken. Beton kan in vloeibare toestand nog getint worden. Hiervoor wordt acryl- of krijtverf gebruikt. Daarna, nadat de betonlamp klaar is, kun je verf aanbrengen met een kwast. Met behulp van plakband kunnen geometrische figuren of gewoon lijnen worden gemaskeerd en vervolgens worden ingekleurd. Een andere optie is om de servettechniek te gebruiken en een gewenst motief te bevestigen met servetlijm.

Zelfgemaakte woonaccessoires: betonnen lamp DIY 

Betonnen lamp-diy-industriële-stijl-gloeilamp-tafellamp

De tweede variant voor betonlamp DIY is het gebruik van een sap- of melkpak voor de gietmal. De lamphouder en textielkabel worden aan de verpakking bevestigd en het gestorte beton is al gevuld. De volgende dag kan de verpakking worden verwijderd en moet de lamp dan nog drie dagen drogen.

betonnen-lamp-diy-tafelklem-decoratie-lamp

Als je een tafellamp als deze wilt, heb je alleen een mooie gloeilamp nodig. Hier is er een geselecteerd met een vintage look, wat op zich erg interessant en opvallend is. Deze wordt eenvoudig ingeschroefd en ter decoratie op een bijzettafel geplaatst. Gebruik voor de fitting voor de gloeilamp een normale fitting met kabel. U bent van harte welkom om te kiezen voor een opvallend model met een kleurrijke textielkabel. Aan de ene kant moet je ook een gat maken voor de kabel. Gebruik hier zeker een geschikte boor.

betonnen-lamp-diy-betonnen-lampvoet

Als de fitting niet perfect past en heen en weer wiebelt, neem dan bijvoorbeeld een lucifer of iets anders en druk er gelijkmatig rond om de opening af te dichten. Aan de onderkant is het raadzaam om een ​​paar zelfklevende rubberen buffers aan te brengen zodat het meubel niet bekrast of beschadigd raakt door het ruwe beton.

betonnen-lamp-diy-betonnen-gloeilamp-decoratie-tafellamp