verlichting

Italian Designer Trends 2013 – Verlichting

Verlichting traditionele luxe kroonluchter gouden details Foto: Ute Kawik, Pixelio

De Italiaanse ontwerpers worden nog steeds beschouwd als de beste in hun vakgebied en dit wereldwijd. Daarom worden hun ontwerpen elk jaar met grote belangstelling bekeken, want de Zuid-Europeanen zetten de belangrijkste designertrends. Dat blijkt ook dit jaar weer: de Italiaanse designertrends 2013 hebben praktisch overal hun navolgers gevonden.

Designer trends 2013 – het moet in het oog springen – en romantisch

exclusief traditioneel kroonluchterontwerp Italië Foto: Rainer Sturm Pixelio

De ontwerpers lijken al een aantal jaren “uit één hand” te werken. Dit betekent dat de modeontwerpen dezelfde richtlijnen lijken te volgen als voor meubels en interieurontwerp in het algemeen. In 2013 in Milaan en Madrid kon je al raden wat er dit jaar aan de hand was: de futuristische trend, die de afgelopen jaren met regelmaat opdook, is naar de toekomst verplaatst en daarmee verbannen uit de huidige ontwerpen. In 2013 is het motto: Het moet in het oog springen. We zijn op zoek naar echte “eyecatchers” die echter in een klassiek design worden gehouden.

Designer Trends 2013 – exclusieve designlampen

Luxe kroonluchter Italiaanse design verlichting Foto: Neurolle Rolf, Pixelio

 Zo waren er exclusieve designlampen te bewonderen, die opvielen door hun grootte en vorm, maar die in harmonie samenwerkten met vrijwel elke omringende inrichting. Deze designlampen en de andere nieuwe meubels zijn mogelijk gemaakt door de heroverweging van de ontwerpers, die eigenlijk geïnspireerd lijkt te zijn door de modewereld: de romantiek is opnieuw erg populair. Daarom komen in de meeste dessins warme en zachte kleuren terug. De enige uitzondering op de warme en zachte kleuren is de trend om vanaf het eerste moment steeds vaker kamerplanten in een ruimteconcept op te nemen. De spookachtige “kamerplantentrend” spookt al jaren door de scene, maar kwam pas in 2013. Dit jaar hebben de Italiaanse ontwerpers er echter voor gezorgd dat het zover is. Een groot aantal van de ontwerpen die door de Italianen op de Internationale Meubelbeurs in Keulen werden getoond, brachten de meubelen meteen in de kamers. Opvallend is dat er voor de kamerplanten geen vaste plek lijkt te zijn. Ze passen gewoon overal. Ook materiaalmixen voor meubels zijn een trend. Terwijl mensen de laatste jaren de voorkeur gaven aan het bouwen met metaal, leer of hout, zijn combinaties van deze elementen nu erg populair. Vooral op het gebied van zitmeubelen uit Italië was hier in 2013 niet omheen te draaien.

Stijlvolle romantische kroonluchter

luxe verlichting designer kroonluchter trends 2013 Foto: Christian Steiner, Pixelio

Exclusieve designlampen – detail

exclusieve design lampen kroonluchters metalen elementen Foto: Carola Pohl, Pixelio

Modern en creatief – hanglamp

moderne hanglamp designer rood plafond Foto: Gabi Schoenemann Pixelio

Chique en stijlvolle plafondlampen

moderne plafondlamp Italiaanse designstukken trends Foto: Kretamaris, Pixelio