verlichting

LED-verlichting: Energiezuinige en milieuvriendelijke verlichting voor hallen, bouwplaatsen en machines

LED-verlichting verlichtingsconcept hal plafondverlichting

Tegenwoordig vormt het energiebesparend, milieuvriendelijk en duurzaam gebruik van hulpbronnen de basis van bedrijvigheid. Om hun eigen marktpositie uit te bouwen, moeten veel bedrijven voortdurend kijken naar de kosten van elk afzonderlijk bedrijfsproces. De verlichting neemt traditioneel een groot deel van de bedrijfskosten voor haar rekening en moet daarom zo krachtig en tegelijkertijd energiebesparend mogelijk zijn. LED-lampen blijken een populair alternatief te zijn voor andere lichtbronnen omdat ze verschillende voordelen bieden. Ze scoren onder meer met hun lage energieverbruik en uitstekende lichtopbrengst in vergelijking met conventionele verlichtingssystemen. Iedereen die zijn hal-, bouwplaats- of machineverlichting wil ombouwen, komt bij een aankoop met veel vragen te staan. We proberen u een overzicht te geven van de varianten voor industriële verlichting en de belangrijkste voordelen van LED-verlichtingssystemen op een rijtje te zetten.

LED-verlichting: functionaliteit en voordelen in één oogopslag

led-verlichting industrie bediening mogelijk maakt gebruik van plafond

LED is een afkorting die is afgeleid van de Engelse term “Light Emitting Diode”. LED-lampen zetten elektrische energie om in licht. Ze hebben een heel eenvoudige structuur: een chip van halfgeleidermateriaal genereert het licht, een optische lens vergroot de openingshoek en een ESD-beschermende diode beschermt tegen overspanningen. Meestal zijn ook elementen voor warmteafvoer geïntegreerd.

De LED-verlichting biedt verschillende voordelen: Voor bedrijven:

led-verlichting techniek gebruik hal plafond

U bespaart middelen en verlaagt de elektriciteitskosten. De LED-lampen zijn energiebesparend en verbruiken aanzienlijk minder energie in vergelijking met conventionele lichtbronnen. Tegelijkertijd hebben ze een langere levensduur en een lichtopbrengst die twee keer zo hoog is als een spaarlamp.

Ze zijn milieuvriendelijk. In tegenstelling tot spaarlampen bevatten LED-lampen geen schadelijke stoffen zoals kwik. Daarom hoeven ze niet als gevaarlijk afval te worden verwijderd, wat op afvalverwerkingskosten bespaart. Ook bieden de lampen tal van mogelijkheden voor milieuvriendelijke recycling. Hierdoor kunnen waardevolle metalen worden hergebruikt.

Je bent betrouwbaar. Ze hebben weinig uitvaltijd, zijn schok- en trillingsbestendig en kunnen niet door trillingen worden beschadigd.

Ze creëren een veilige werkomgeving. Na talloze tests doen LED-lampen het zeer goed op het gebied van veiligheid.

Daar ben je voor Uitermate geschikt voor gebruik in diverse industriële ruimtes. 

Overigens hebben de led-lampen maar één nadeel: de relatief hoge aanschafkosten. De investering loont echter, want ze bieden een enorm besparingspotentieel.

LED-verlichting: mogelijke toepassingen

Led-verlichting industrie bouwplaats nachtwerk

LED-lampen bieden verlichtingsoplossingen voor tal van bedrijven. Hier zijn enkele voorbeelden van verschillende toepassingen:

1. Als algemene verlichting op bouwplaatsen. Vooral op bouwplaatsen is een gelijkmatige verlichting van het gebied van belang. De lampen moeten aan een aantal eisen voldoen: Ze moeten spatwaterdicht en schokbestendig zijn. Het is een voordeel als ze ook nog eens stofdicht zijn. Spots die de bouwplaats van minstens drie kanten verlichten, zijn optimaal gebleken. Spots met een in hoogte verstelbaar statief zijn hiervoor bijzonder geschikt, omdat de positie van de lichtbron kan worden aangepast aan de werkprocessen.

led-verlichting werkbank werkplaatsen machines verlichten precies

2. Als machinelichten. Mobiele led-spots, werkbanklampen en stoklampen komen in aanmerking. De mobiele LED-spot is perfect geschikt voor grootschalige straling in machinehallen en machinekamers. De op batterijen werkende stick light maakt een gerichte verlichting van kleine oppervlakken mogelijk. Het blijkt bijzonder nuttig te zijn in werkplaatsen en in hallen. Een werkbanklamp met verstelbare lichtkop verlicht gemakkelijk kleinere werkoppervlakken zoals werkbanken.

led-verlichting hallen plafonds verlichtingssystemen energiebesparend

3. Als het om halverlichting gaat, is het zinvol om te investeren in een complete LED-verlichtingsoplossing met een lichtmanagementsysteem. Een aanwezigheidsdetectiefunctie zorgt ervoor dat het licht alleen aangaat als er medewerkers in de buurt zijn. Op deze manier kunnen de elektriciteitskosten in het magazijn tot een minimum worden beperkt. Opbouwarmaturen, lichtlijsten en halspots kunnen naar wens worden gecombineerd.

led-verlichting tunnel blauw licht bouwplaats