verlichting

Tl-buizen vervangen voor LED’s – tips voor het kiezen van de juiste LED-buis

LED tl-buis daglicht perfect geschikt voor kantoren

Als u een oude tl-buis inruilt voor led, kunt u profiteren van de talrijke voordelen van led-verlichting. Naast het besparen van energie en het beschermen van uw portemonnee, bieden de LED’s een aanzienlijk langere levensduur en een betere lichtkwaliteit. Waar u op moet letten bij het ombouwen van TL-buizen naar LED’s, welke LED-buizen er zijn en wat het verschil is tussen T5 en T8 LED-buizen – u leest het allemaal in onze gids.

Fluorescentiebuis vervangen voor LED – welke kleurtemperatuur??

Tl-buis vervangen voor LED warm wit 2400 kelvin

Als u een tl-buis verwisselt voor een led, is het belangrijk dat u de helderheid en lichtkleur van de led-buis aanpast aan uw wensen. De kleurtemperatuur van LED-lampen wordt aangegeven op een schaal met de aanduiding Kelvin (K). Het gemeenschappelijke bereik varieert meestal van 2400 tot 6500 Kelvin. Een lagere Kelvin-waarde betekent dat het licht als “warm” wordt ervaren. Koud wit of neutraal wit verwijst meestal naar lampen met een kleurtemperatuur van rond de 4000 K. Deze kleurtemperatuur wordt aanbevolen voor vergaderruimtes, bijkeukens, werkruimtes en kantoren. Daglichtwit komt overeen met een kleurtemperatuur van meer dan 5000 Kelvin. De daglicht TL-buizen zijn het meest geschikt voor high security ruimtes, garages, parken en tentoonstellingsruimtes. Bij Verlichtingsmarkt: vind je alle belangrijke lichtkleuren om voor elke omgeving de juiste lichtstemming te creëren.

Hoe kies je de juiste LED buis?

Daglicht Led buizen in een ondergrondse parkeergarage

Er zijn zoveel varianten van LED-buizen dat je ze gemakkelijk uit het oog verliest. De selectie van de juiste LED-buis gebeurt echter in slechts drie stappen:

  1. Kies de juiste lengte (meestal 120 of 150 cm).
  2. Kies de juiste diameter.
  3. Bekijk of u een fluorescentielamp met EVG (elektronisch) of KVG (conventioneel) voorschakelapparaat nodig heeft.

TL buis LED verschil tussen t8 en t5 in diameter

Buislengte en penmaat

Om te bepalen of u een T8 of T5 LED buislamp nodig heeft, verwijdert u de oude buis en meet u ofwel de diameter van de buis ofwel de afstand tussen de pinnen. De meeste LED-buizen in moderne gebouwen zijn compatibel met T8-pinnen. Nieuwere of recent voltooide gebouwen kunnen echter de modernere T5-verlichtingsarmatuur hebben.

T5 TL buizen hebben een diameter van 16 mm en een G5 fitting. De connectorpinnen aan elk uiteinde van een T5 tl-buis zijn 5 mm uit elkaar.

T8 TL-buizen hebben een diameter van 27,5 mm en een G13 fitting. De connectorpinnen aan elk uiteinde van een T8 TL-buis zijn 13 mm uit elkaar.

Als de T8 en T12 dezelfde aansluiting hebben (meestal G13), kunt u beide gebruiken zolang u de stroomsterkte-eisen voor de ballast hebt gecontroleerd (indien van toepassing).

Tl-buizen omwisselen voor LED, let op helderheid en lichtkleur

Welke LED buizen zijn er?

Er zijn in principe twee hoofdtypen TL-buizen:

  • Type 1: TL-buis met conventioneel voorschakelapparaat KVG (met starter)

    Als je type 1 met starter hebt herkend, betekent dit dat je een LED TL buis voor CCG nodig hebt. Dummy starters (overbruggingselementen) zijn inbegrepen bij de aankoop van armaturen met CCG. Deze buizen zijn zeer eenvoudig te installeren en worden daarom ook wel plug-and-play genoemd.

  • Typ 2: TL-buis met elektronische ballast EVG (zonder starter)

    Als er geen starter op uw tl-buis te zien is, is het vrijwel zeker een elektronisch voorschakelapparaat. In dit geval heeft u een ECG-compatibele LED-tl-buis nodig.

De top 4 redenen waarom je TL-buizen moet vervangen door LED

Vervang TL-buizen door LED's en profiteer van de voordelen

Bespaar elektriciteit – LED-buislampen zijn gemiddeld 30% zuiniger dan TL-buizen. 2 TL buizen kunnen vervangen worden door 1 T8 LED buis. Hoe groter het aantal vervangen neonbuizen, hoe hoger de elektriciteitsbesparing kan zijn.

Langere levensduur – LED buizen gaan meer dan 50.000 uur mee. Ter vergelijking: de levensduur van de tl-buizen is 30.000 uur. Bovendien verschillen LED’s van TL-buizen doordat ze niet flikkeren.

Helderder licht in betere kwaliteit – LED-buizen zijn niet alleen aanzienlijk helderder dan TL-buizen, ze hebben ook een aanzienlijk hogere kleurweergave-index (CRI), waardoor de best mogelijke daglichtimitatie mogelijk is. Omdat de LED’s in meerdere lichtspectra (van koud tot warm) beschikbaar zijn, kunnen verschillende lichtsferen worden gecreëerd.

Kwikvrij, niet kwetsbaar – In tegenstelling tot fluorescerende materialen bevatten LED buizen geen giftig kwik. Bovendien zijn LED-buizen zeer robuust en breken ze niet zoals TL-buizen.