verlichting

Tuinverlichting plannen: het moet functioneel, decoratief en veilig zijn!

tuinverlichting-led-gazon-huis-modern

Het plannen van de buitenverlichting is essentieel. En niet alleen omdat je ‘s avonds lekker op het terras wilt zitten. Licht geeft een gevoel van veiligheid, benadrukt highlights en is functioneel. Last but not least verhoogt licht ook de veiligheid. Door geschikte verlichting te installeren, kunnen we de weg naar de voordeur zien, trappen en randen in de binnenplaats verlichten en zo struikelgevaar voorkomen. Daarnaast beïnvloedt de tuinverlichting de sfeer buiten en natuurlijk de uitstraling van het hele huis. In dit artikel leest u in detail welke aspecten bijzonder belangrijk zijn bij het plannen van buitenverlichting.

Tuinverlichting moet weerbestendig zijn

tuinverlichting-led-planning-concept-gebieden-doel

De buitenverlichting moet weerbestendig zijn. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien vanzelfsprekend, maar het is essentieel omdat veiligheid voorop moet staan. In tegenstelling tot andere soorten lampen dienen buitenlampen te worden beschermd tegen het binnendringen van vocht, stof en vuil. Waterdichte lichten zijn gemarkeerd IP44, IP54, IP65, IP67. De cijfers geven de beschermingsklasse aan. De IP65 en IP67 armaturen zijn ideaal voor in de tuin (spots op de grond) en kunnen probleemloos weer en wind doorstaan. Voor wandlampen op terrassen kan ook beschermingsklasse IP44 worden gebruikt. IP54 daarentegen staat voor beperkte bescherming tegen stof en spatwater.

Om kortsluiting en dergelijke te voorkomen, moeten de lampen ook correct worden geïnstalleerd. Als u niet zeker weet of uw kennis voldoende is voor de installatie, neem dan contact op met een specialist.

12 volt of 230 volt tuinverlichting?

tuinverlichting-led-trappen-inbouwspots-buitenkeuken

Buitenverlichting wordt aangeboden in twee uitvoeringen met 12 volt of 230 volt. De laagspanningsverlichting op basis van 12 volt is voldoende om een ​​tuin smaakvol te verlichten. In tegenstelling tot systemen op basis van 230 volt kunnen laagspanningskabels direct onder de bestrating of onder een dun laagje aarde worden gelegd. Dat scheelt een hoop grondwerk! Bovendien is 12 volt verlichting absoluut veilig en onschadelijk, zelfs als deze beschadigd is.

Voor het installeren van 12 volt tuinverlichting adviseren wij het volgende:

  1. Kies je verlichting.
  2. Voor de werking van 12V Led-lampen is een transformator vereist. Je kunt eenvoudig het verbruik van alle lampen bij elkaar optellen om erachter te komen welke transformator je nodig hebt. Als het stroomverbruik bijvoorbeeld 45 watt is, heb je een transformator van 60 watt nodig. Het is raadzaam om de transformator ca. 30 – 40 procent groter te kiezen dan het totale stroomverbruik van de aangesloten lampen.
  3. Elke armatuur wordt dan voorzien van een schroefverbinding Hoofdkabel aangesloten. Bepaal hoeveel verlengkabels en kabelverdelers je nodig hebt. Zorg ervoor dat voor een transformator met een laag vermogen, bijvoorbeeld 60 W, de kabels met de typeaanduiding SPT-1W voldoende zijn. Bij een vermogen van 150 en 300W moeten de kabeltypes SPT-3 worden gebruikt.
  4. Je 12 volt verlichting sluit je aan met een kabel connector gemakkelijk aanpassen op elk moment.

LED tuinverlichting – de meest duurzame en energiebesparende optie

tuinverlichting-led-bolderverlichting-looppad-oriëntatie

Halogeenlampen worden steeds minder gebruikt en over een paar jaar worden de tuinen uitsluitend verlicht met LED’s. De term “light emitting diode” staat achter de afkorting LED. De LED tuinlampen zijn veel zuiniger dan conventionele lichtbronnen en hebben een laag energieverbruik. Ze hebben ook een extreem lange levensduur, van 25.000 tot meer dan 100.000 branduren. LED’s genereren ook minder warmte dan gloeilampen en trekken minder insecten aan.

Lumen in plaats van watt?

tuinverlichting-trappen-led-strips-inbouwspots-boom

Bij gloeilampen gaf het wattage informatie over de helderheid van de lamp. Bij leds, spaarlampen en dergelijke kun je aan de hand van de lumen inschatten hoe fel de lamp is. Een gloeilamp van 60 watt schijnt bijvoorbeeld met ca. 700 lumen. Het is natuurlijk niet mogelijk om in het algemeen te zeggen welke helderheid geschikt is voor buitenverlichting. Om keuken, badkamer en studeerkamer optimaal te verlichten, reken je bijvoorbeeld op zo’n 280 lumen per vierkante meter. Afhankelijk van de grootte van de tuin kunnen enkele duizenden lumen nodig zijn.

Warm of koud licht

tuinverlichting-led-koud-wit-kleurtemperatuur-terras

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van tuinverlichting is de kleurtemperatuur. Waar in woonkamers gekozen wordt voor warmwit licht, hebben neutraalwit en daglichtwit licht hun waarde bewezen in buitenruimtes. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin. De waarde 3.300 Kelvin geldt als bovengrens voor warmwit licht. Hogere waarden komen heel dicht bij daglicht wanneer de lucht helder is. De ochtend- of avondzon heeft bijvoorbeeld een temperatuur van 5.000 Kelvin. In dit geval zou een kleurtemperatuur tussen 4000 en 8000 Kelvin ideaal zijn voor tuinverlichting.

Tip: Houd er echter rekening mee dat het beter zou zijn als alle lampen dezelfde of in ieder geval een vergelijkbare kleurtemperatuur hadden. Dit maakt de algehele indruk veel harmonieuzer. Kijk bij het kopen van de tuinverlichting alleen maar naar de kleurtemperatuurinformatie op de LED-verpakking.

Tuinverlichting op zonne-energie

tuinverlichting-led-bolderverlichting-zonnebloem-kortingen

Tuinverlichting op zonne-energie is de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat er geen elektriciteit nodig is om te werken. Overdag zet de zonnecel zonne-energie om in elektriciteit en slaat deze op in de oplaadbare batterij. Als de schemering begint, gaat de lamp automatisch aan. In de moderne zonnelampen van vandaag zijn voornamelijk LED-lichtbronnen geïnstalleerd. Ze hebben heel weinig stroom nodig (tussen 0,1 en max. 5 watt) en hebben een extreem lange levensduur.

Hoe lang de solarlamp blijft branden hangt af van de locatie en de hoeveelheid zonlicht. Een positie met direct zonlicht. Als de lamp in de schaduw staat, zal de batterij niet goed kunnen opladen. Ook de lichtbron en de kwaliteit van de batterij zijn van groot belang.

De meeste zonnelampen hebben er een Brandtijd van maximaal 12 uur. In theorie kunnen sommige modellen tot 50 uur branden. De prestaties van de zonnecel en de oplaadbare batterij zijn hiervoor bepalend.

tuinverlichting-zonne-led-lampen-koud wit

De meerderheid van de huidige Zonnepanelen bestaat uit siliciumdioxide, dat wordt verwerkt tot monokristallijn, polykristallijn of amorf silicium. De verschillen zitten in de respectievelijke efficiëntie.

Het vakmanschap en de kwaliteit van de Batterijen worden voortdurend ontwikkeld. Lithium-ionbatterijen worden steeds vaker gebruikt. Ze bieden een hoger uitgangsvermogen dan goedkopere modellen zoals nikkel-cadmium- of nikkel-metaalhydridebatterijen. In goedkopere modellen zijn de batterijen permanent geïnstalleerd; in de duurdere modellen worden vervangbare batterijen gebruikt.

tuinverlichting-verschillende-gebieden-verschillende-doeleinden

Ook de Installatie van zonne-verlichting is heel gemakkelijk. Er is geen aanleg van elektriciteit, geen wirwar van kabels en geen voorbereidend werk. En je kunt de locatie helemaal vrij kiezen. Lampen op zonne-energie kunnen echter niet worden gebruikt om grotere gebieden te verlichten, omdat ze een relatief lage lichtsterkte hebben. Daarom zijn ze bijzonder geschikt als accent-, pad- of markeringsverlichting. Ook in bloempotten zetten ze heerlijk stijlvolle lichtaccenten. Maar wil je je tuin helemaal verlichten, kies dan voor krachtige lichtnetlampen.

Keuze van verlichting volgens doel

tuinverlichting-led-bal licht-accentverlichting

Om uw tuin optimaal te verlichten, moet u functionele en decoratieve lampen combineren. Denk goed na over welke gebieden verlicht moeten worden. Dan kun je zelf bepalen welk type lamp daar het beste bij past. Naast uw persoonlijke voorkeuren houdt u ook rekening met andere aspecten die de keuze van lampen kunnen beïnvloeden. Onopvallende vloerlampen in het gebied van opritten en toegangswegen kunnen bijvoorbeeld in de winter vaak bedekt zijn met sneeuw en ijs. Wil je dat vermijden, dan zijn 30 of 60 cm hoge bolders de betere oplossing voor jou.

tuinverlichting-led-bolderverlichting-looppad-oriëntatieverlichting

Afhankelijk van de toepassing wordt er een principieel onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten verlichting:

Functionele tuinverlichting: Dit type landschapsverlichting is praktisch toepasbaar en wordt overal gebruikt waar functioneel licht nodig is. De basisverlichting laat het licht zien en staat voor een combinatie van directe en indirecte verlichting, met functionele verlichting staan ​​veiligheid en techniek op de voorgrond. Automatisch geschakeld licht is zeer praktisch, veilig en energiebesparend. Lichten met een bewegingsmelder zijn perfect voor huisingangen, opritten en trottoirs.

tuinverlichting-waterornament-waterval-indirect-direct-licht-

Oriëntatieverlichting: Oriëntatie in de tuin wordt verbeterd door het creëren van lichtpunten en lijnen. Denk hierbij aan de stoepverlichting zodat iedereen veilig op de gewenste bestemming kan komen. Trappen, verboden gebieden, ingangen en architecturale lijnen zijn ook gemarkeerd met oriëntatieverlichting.

Accentverlichting: Deze verlichting trekt de aandacht en brengt objecten visueel naar voren. Structuren en oppervlakken worden door het gerichte licht geaccentueerd. Hiervoor worden meestal spots, richtbare grondspots, uplight en downlight richtbare spots gebruikt.

tuinverlichting-led-decoraties-sprookjes-bomen-feestelijk

Decoratieve verlichting zorgt voor een feestelijke sfeer en zorgt voor gezelligheid. U kunt kerstverlichting en LED-strips gebruiken om prachtige lichteffecten te bereiken.

Architecturale verlichting: Deze verlichting benadrukt architecturale vormen zoals huisgevels, kolommen, enz..

LED-tuinlampen zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen 

tuinverlichting-led-bolderverlichting-loopbrug-metaal

De grote verscheidenheid aan buitenlampen maakt het mogelijk om het perfecte model te vinden afhankelijk van de gewenste toepassing. Maar het aanbod is zo groot dat je het bijna uit het oog verliest. We hebben echter geprobeerd de belangrijkste soorten buitenverlichting op een rijtje te zetten.

de Bolderlicht is een buitenlamp in de vorm van een kleine zuil. De lichtbron is tussen een halve meter en anderhalve meter. Bolderlampen zorgen voor een goede oriëntatie op trottoirs, op de oprit of rond trappen en trappen. Om het pad duidelijk te kunnen zien, komt de paalverlichting zelden alleen, maar meestal meerdere op een rij. Let bij het installeren op de juiste afstand. Over het algemeen geldt: hoe lager het lichtpunt, hoe dichter de bolderlichten moeten worden geplaatst.

de Voetstuk licht lager is dan het bolderlicht, anders heeft het dezelfde eigenschappen en dient het hetzelfde doel.

tuinverlichting-led-spots-updlights-bomen-muur

Schijnwerpers hebben draaibare of zwenkbare lampenkoppen en maken het mogelijk om het licht individueel af te stemmen. Hiermee kunnen objecten in de tuin zoals beelden, figuren, fonteinen, struiken of planten in scène worden gezet. Ze zijn ook ideaal voor het verlichten van gebouwen, huisgevels en tuinhuizen.

Buiten wandlampen zijn echte alleskunners. Ze worden meestal in of op de huismuur geïnstalleerd. Inbouwlampen worden vaak gebruikt als trapverlichting en wijzen bewoners en gasten veilig de weg. Decoratieve buitenwandlampen die hun licht naar boven en naar beneden werpen, zetten grote accenten op huisgevels.

tuinverlichting-led-onderwaterverlichting-bomen-uplights

Onderwaterverlichting zet uw idyllische tuinvijver of zwembad in de schijnwerpers. De onderwaterlampen worden op de bodem van de vijver of het zwembad bevestigd en verlichten het water van onderaf. Zo kun je genieten van het prachtige samenspel van licht en water.

Ze zijn vooral populair voor moderne tuinen Bol lichten. Ze dienen meer een decoratief doel en creëren spannende effecten met licht en schaduw. Het ziet er het mooist uit als de bolvormige vloerlampen in kleine groepjes zijn gerangschikt. De lichtbron is meestal gemaakt van ondoorzichtig acrylglas of polyethyleen, daarom geven deze lampen een diffuus licht.

Voor het verlichten van details in de tuin van onderaf Uplights, spots of schijnwerpers gebruikt. Staande schijnwerpers onder een boom benadrukken bijvoorbeeld de boomkruin en de boomstam als lineair element. Een mooi gevormde sculptuur kan ook worden geënsceneerd klaar voor een podium met uplights.

tuinverlichting-led-strips-indirect-pad-leisteen-grind

LED-strips overtuigen met effectieve lichtaccenten, verschillende installatiemogelijkheden, een lange lichtduur en een laag stroomverbruik. De LED strips worden per meter op rol of als variant met vaste aluminium rails aangeboden.

Grondspots worden meestal gebruikt om paden te markeren, maar kunnen ook worden gebruikt om houten terrassen te markeren. Ook op trappen zijn de zogenaamde vloerspots eenvoudig te plaatsen. Als het licht echter te sterk is en direct naar boven wordt uitgestraald, kan dit tot verblinding leiden.

tuinverlichting-led-pergola-eethoek-hanglamp

Met weerbestendig Vloerlampen voor buiten tover je terras om tot je gezellige buitenwoonkamer. Veel bekende fabrikanten zoals Artemide, Foscarini en Luceplan bieden enkele van hun meest bekende vloerlampmodellen ook in een buitenversie aan. Let alleen op de juiste IP-beschermingsklasse. De meeste staande lampen voor buiten kunnen overal worden opgesteld waar elektriciteit beschikbaar is en brengen veel sfeer en comfort.

Voor overdekte plekken in de tuin zoals een pergola, een buitenkeuken of een tuinhuisje Plafondlampen en hanglampen de ideale oplossing. Ze slaan een goed figuur boven de eettafel buiten en zorgen voor een huiselijke sfeer. Voor deze ruimte kun je kiezen voor helder warm wit licht (3000 Kelvin). Moderne hanglampen zien er ook erg goed uit bij daglicht.

tuinverlichting-led-wandlampen-paal-hek-warm-licht

Een van de belangrijkste Beslissingscriteria voor de tuinverlichting omvatten: beoogd gebruik, voeding, IP-beschermingsklasse, helderheid en lichtkleur. Het ontwerp moet natuurlijk ook passen bij de stijl van het huis.

Idealiter wordt de tuinverlichting vanaf het begin meegenomen in de planning van aankomende bouwwerkzaamheden. Maak eerst een schets van je tuin en bedenk wat je wilt verlichten en waarvoor de verlichting moet dienen. Er zijn nauwelijks grenzen aan je fantasie als het gaat om tuinverlichting!

tuinverlichting-led-sokkellampen-spots-bomen-planten