verlichting

Verlichting met hanglampen: bij welke kamers past een hanglamp?

Een zeer bepalende factor in het effect van een appartement of een kamer is de gekozen verlichting. Dit geldt niet alleen voor het licht zelf – is het bijzonder helder qua kleur? – maar ook voor de vorm van de lampen. Hier is het zinvol om de verlichting van tevoren correct te plannen. Maar daar hoort ook de juiste kennis bij: In welke ruimtes passen hanglampen? Hiervoor zijn bepaalde bevindingen naar voren gekomen waar je je aan moet houden als je geen lelijk effect wilt creëren met je hanglampen.

Zeer hoge kamers vragen bijna om een ​​hanglamp

Kamer met hoog plafond en hanglamp

Een Hanglamp past bijzonder goed in grote ruimtes met hoge plafonds. Deze hoeven niet per se deel uit te maken van een appartement. Dergelijke grote kamers omvatten ook hotelfoyers of elke vorm van foyer, aula of trappenhuizen van grotere faciliteiten. De hanglampen moeten niet alleen goed opgaan in de compositie en helpen om deze te definiëren. Natuurlijk moeten ze hun eigenlijke doel vervullen, namelijk ervoor zorgen dat de kamer goed verlicht is. Waarbij “goed” een kwestie van definitie is, afhankelijk van het gewenste effect. Een bar met een hoog plafond vraagt ​​om een ​​andere lichtintensiteit dan een auditorium. In het beste geval kunt u Verlichtingssterkte: regelen met een hanglamp, idealiter zelfs traploos.

Trappenhuisverlichting hoog plafond meerdere hanglampen

Een goede tip is om in bijzonder hoge ruimtes meerdere hanglampen achter elkaar op te hangen. Dit is niet alleen buitengewoon in het algemeen, het maakt echt een verschil. Het zorgt er ook voor dat er meerdere lichtbundels in één kamer zijn, wat altijd interessante effecten oplevert.

Ook zeer aantrekkelijk in privé-appartementen

Hanglampen voor verlichting in appartementen boven de eettafel

In een privé appartement is het gebruik van hanglampen vooral aan te raden als je een ruimte een bijzondere blikvanger wilt geven of als je daar ook hoge plafonds hebt. Dit is meestal het geval in echte appartementen in oude stijl, waarbij de plafonds vier meter hoog kunnen zijn. Wat in eerste instantie klinkt als de droom van elke appartementjager, blijkt bij langer nadenken vaak nogal kaal en niet erg comfortabel. Hier helpen hanglampen – vooral grotere – om de ruimte visueel te verkleinen. Het gebruik van zo’n kamer in een oud appartement is van ondergeschikt belang. Als er een hoog plafond is, past een hanglamp altijd goed, of het nu in een slaapkamer, woonkamer of andere ruimte is.

Pendelarmatuur als decoratief accent in de ruimte

Afhankelijk van het interieurontwerp kan een hanglamp natuurlijk ook zonder hoge plafonds worden gebruikt als deze ook in het woongedeelte kan worden geïntegreerd en een buitengewoon hoogtepunt kan vormen.

Hanglampen in de keuken?

Hanglampen in de keuken boven het kookeiland

Of het nu gaat om een ​​enkele hanglamp of meerdere op een rij: het verlichten van de eettafel met een hanglamp is ook bij lagere plafonds een goed idee en is daarom wijdverbreid. De afstand tot de eettafel dient tussen de 70 en 85 centimeter te zijn, dan voelen de aanwezigen zich prettig en hangt de lamp niet te laag. Tegelijkertijd moet er natuurlijk voor worden gezorgd dat de tafel voldoende verlicht is, zodat niemand in het donker verloren zit en zijn eten nauwelijks kan zien.

Conclusie

Hanglampen met een elegant design in de woonkamer

Een hanglamp is altijd een goede keuze wanneer er hoge plafonds zijn of wanneer een ruimte een bijzondere uitstraling moet krijgen. Het heeft zich ook bewezen als de ideale oplossing voor de eethoek in de keuken of woonkamer.