Vloeren & tegels

Kurkvloeren in het interieur: alles over kurk als vloerbedekking voor het appartement

klassieke kurkvloeren woonkamer warmte-isolerend

Tegenwoordig is de keuze aan vloerbedekkingen voor de woonkamer enorm en biedt voor elke smaak de juiste keuze. Naast parket, laminaat en tegels zijn er al moderne alternatieven, zoals vloeren van beton of kurk, die op geen enkele manier onderdoen voor de klassiekers. Elke vloer heeft zijn voor- en nadelen, die een belangrijke rol spelen bij de keuze. In het artikel van vandaag presenteren we de kurkvloer als een echte alleskunner in het interieur, die overtuigt door zijn isolerende werking en grote robuustheid. Lees verder voor meer informatie over kurkvloeren.

Wat is kurk??

afpellen kurk eikenschors extractie kurk milieuvriendelijk

Kurk is een 100 procent natuurlijk, recyclebaar materiaal met uitstekende eigenschappen. De grondstof wordt verkregen door de buitenste bast van de kurkeik af te pellen zonder de boom te beschadigen. Kurk biedt dus een enorm voordeel ten opzichte van hout: er hoeft geen boom gekapt te worden voor winning of productie. De kurkeik is een loofboom die vooral groeit in het westelijke Middellandse Zeegebied. Om deze reden wordt kurk voornamelijk geoogst in Spanje en Portugal. De bast wordt elke 9 jaar met de hand afgepeld en verder verwerkt, waardoor er geen afvalproduct ontstaat.

Kurkextractie Schil met de hand de bast van de kurkeik

Het materiaal kurk is zeer elastisch, robuust en heeft veel positieve eigenschappen die het perfect maken voor de productie van vloerpanelen. Enerzijds hebben kurkpanelen een zeer goede geluids- en warmte-isolerende werking en zijn ze waterafstotend. Geen wonder dus dat kurk nog steeds als flessenstop wordt gebruikt. Het oppervlak is bovendien bijzonder onderhoudsvriendelijk en antistatisch. Hierdoor neemt het geen stof of vuil op en is het vanuit hygiënisch oogpunt een goede keuze voor woonruimtes.

Kurk als vloerbedekking in de woonkamer

kurkvloer voordelen kurkpanelen woonkamer isolerend

Er zijn twee varianten voor een kurkvloer binnenshuis: het materiaal wordt ofwel gelegd en verzegeld in de vorm van tegels of geïnstalleerd als parket met een kliksysteem.

De klassieke kurktegels zijn een zachte vloerbedekking die zeer veerkrachtig is. Het is een duurzaam product dat overtuigt door zijn duurzaamheid en robuustheid. Bij het leggen worden de tegels op de ondergrond gelijmd en vervolgens verzegeld. Kleefkurk is te vinden in verschillende maten, tinten en kleuren. Je bepaalt zelf of een natuurlijke bruine tint of een moderne variant in wit of grijs.

kurkvloeren kurk parket woonkamer vloeren landhuis

In vergelijking met kurktegels worden de reeds verzegelde planken van kurkparket of geprefabriceerd kurkparket met het kliksysteem in elkaar geklikt. Deze plaatsing heeft veel voordelen: enerzijds ontzie je het milieu door geen lijm te gebruiken, anderzijds kan de kurkvloer op deze manier zwevend gelegd worden. Hierdoor worden de kurkplanken niet verlijmd op de ondergrond en kunnen ze op elk moment snel worden verwijderd. Ook voor geprefabriceerd kurkparket zijn er diverse moderne vormgevingsmogelijkheden.

De voor- en nadelen van de kurkvloer

kurkvloer woonkamer natuurlijke look bakstenen muur

Wie waarde hecht aan natuurlijke materialen en duurzame inrichting maakt met een kurkvloer de juiste keuze. Naast natuurlijkheid heeft de vloer nog veel meer te bieden. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van een kurkvloer voor binnen op een rijtje gezet.

De voordelen van de kurkvloer

Kurkplaten hebben een isolerende werking. Hun speciale structuur absorbeert de temperatuur van de omgeving en slaat warmte op. Zo is de kurkvloer altijd warm aan de voeten en bespaart een deel van de stook- en energiekosten.

De kurkvloer werkt ook geluiddempend en is zo zacht dat je graag op blote voeten loopt. Kurk zorgt dankzij zijn elasticiteit voor een hoog loop- en stacomfort, dat ook nog eens gewrichtsvriendelijk is.

kurkvloer kinderkamer aangenaam loopcomfort kindvriendelijk

Kurkplaten zijn ondoordringbaar voor water, waardoor ze minder kwetsbaar zijn dan andere vloerbedekkingen zoals laminaat. Omdat het oppervlak antistatisch is en geen stof en mijten opneemt, is de kurkvloer ook geschikt voor kinderen en mensen met allergieën.

Een ander voordeel van kurk als vloerbedekking is dat het gemakkelijk te onderhouden is. U kunt uw kurkvloer zelfs zelf repareren als sommige kurkplaten beschadigd, bekrast of uitgerekt zijn. Het beschadigde gebied kan eenvoudig worden uitgesneden en vervangen. En het beste van alles is dat de gerepareerde gebieden nauwelijks zichtbaar zijn.

kurkvloeren kinderkamer babykamer vloeren warmte geluidsisolatie

Het oppervlak van de kurkvloer is vergelijkbaar met een tapijt en is, in tegenstelling tot stenen of houten vloeren, volledig antislip. Daarom is het uitstekend geschikt als vloerbedekking voor de kinderkamer.

Dankzij moderne verwerkings- en druktechnieken is het kurkparket in elke optiek en patroon te ontwerpen, zodat iedereen de juiste keuze kan maken voor zijn eigen vier muren.

kurkvloer woonkamer kurktegels aangename sfeer

Nadelen van kurkvloer

Omdat kurk een natuurlijk materiaal is, reageert het op klimaatveranderingen. Daarom kan het uitzetten of krimpen, wat het gebruik van uitzettingsvoegen vereist bij het leggen.

Kurktegels zijn eerder ongeschikt voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Met verlijming over het volledige oppervlak kan het echter ook in deze delen van het appartement worden gebruikt.

kurkvloeren houtlook licht moderne vloeren

Door de zachte structuur van de kurk kunnen zware meubels na verloop van tijd sporen achterlaten. Daarom zijn viltkussens aan te raden voor de voeten van de bank, tafel en stoelen.

Als de kurkvloer wordt blootgesteld aan direct zonlicht, kan het oppervlak na verloop van tijd vervagen en zijn mooie uiterlijk verliezen. Een mogelijke oplossing zijn strakke gordijnen voor de ramen.

Kurk wordt als grondstof voornamelijk geoogst in het Middellandse Zeegebied en heeft daarom een ​​hogere prijs. Afhankelijk van de eigenschappen en kwaliteit van het materiaal kan de prijs per vierkante meter inclusief arbeidskosten tussen de 35 en 130 euro liggen.

Leg de kurkvloer

kurkvloer moderne houtlook woonkamer bank bijzettafel

Bij het leggen van kurk is vanwege de isolerende eigenschappen van het materiaal geen isolerende ondervloer nodig. Als je ook vloerverwarming plant, kies dan voor een variant op basis van warm water.

Zelfs een hobby-doe-het-zelver zonder veel vakkennis kan een kurkvloer leggen. Het hoeft dus niet altijd een professional te zijn. Dit gaat het gemakkelijkst met het kurkparket, dat een kliksysteem heeft. Je hebt hiervoor geen kurklijm nodig zoals bij de kurktegels en het kurkparket en het leggen gaat heel snel. Je klikt de hele vloer plank voor plank in.

Als het een kurkvloer is die verlijmd is, overleg dan eerst met een deskundige en vind de juiste lijm.

De moderne kurkvloer: beton-, steen- of houtlook?

Kurkvloeren woonkamer voordelen en nadelen

Dankzij de moderne druktechniek kan de kurkvloer elke gewenste uitstraling krijgen. Van hout tot steen tot beton, alles is mogelijk. Op deze manier kunnen de geweldige eigenschappen van het materiaal worden gecombineerd met een moderne uitstraling.

kurkvloer houtlook donkere slaapkamervloer

Een kurkvloer met houtlook is bijvoorbeeld een prachtig idee voor de inrichting van de woon- of slaapkamer. Iedereen weet dat hout de ruimte warmer doet lijken en voor een prettige sfeer zorgt. Beton en steen daarentegen zien er modern uit en zijn momenteel erg in de mode. Gecombineerd met het warme gevoel dat kurk uitstraalt, beland je in de gulden middenweg.

Onderhoud kurkvloeren goed

Kurkvloer leggen woonkamer houtlook modern

Wie op zoek is naar een onderhoudsvriendelijke vloer voor het appartement/huis, wordt verliefd op de kurkvloer. De antistatische eigenschap garandeert meer netheid in het huishouden in vergelijking met andere vloerbedekkingen. Af en toe stofzuigen en afvegen is voldoende om te reinigen. Zelfs grotere hoeveelheden vuil kunnen eenvoudig worden verwijderd met een vochtige doek en het juiste reinigingsmiddel.

Ook is het af en toe aan te raden om de kurkvloer te voorzien van een onderhoudsolie of deze opnieuw te verzegelen. Gebruik voor het sealen echter alleen natuurlijke oliën, wassen en zegelwas op waterbasis.

Kurkvloer keuken voordelen en nadelen onderhoudsinstructies

Tips voor de verzorging en het onderhoud van kurkvloeren:

  • Gebruik geen schuurmiddelen, neutrale zeep of reinigingsmiddelen met oplosmiddelen zoals aceton om de kurkvloer schoon te maken
  • Stel de kurkvloer niet bloot aan overmatig vocht en pas op voor wateroverlast
  • Geef de kurkvloer om de paar maanden een grondige reiniging
  • Rust de voeten van uw meubels uit met viltkussens
  • In plaats van je meubels over de vloer te verplaatsen, til je je meubels op om ze te verplaatsen

Waar past de kurkvloer het beste??

donkere kurk vloer kurk tegels woonkamer wit turquoise

Wilt u duurzaam wonen en vertrouwen op natuurlijke materialen bij het ontwerpen van uw appartement? Dan is de kurkvloer precies de juiste bekleding voor de vloeren in je huis. Kurktegels of parket zijn het meest geschikt voor woonruimtes waar een gezellige sfeer moet heersen. Een kurkvloer in de woonkamer, slaapkamer of kinderkamer zorgt voor wooncomfort en voelt ook nog eens erg prettig aan de voeten. Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en het type installatie kan de kurkvloer ook een goede variant zijn voor de keuken en badkamer.

In de fotogalerij vindt u enkele ideeën als inspiratie voor kamerinrichting met kurk als vloerbedekking. Of het nu donker, licht, met een houtlook of een natuurlijke uitstraling is – de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

kurkvloer houtlook lichte kinderkamervloer

kurkvloer leggen kinderkamer voordelen tips

kurkvloer naturel opitk slaapkamervloer variant

kurkvloeren kurkparket voordelen nadelen keuken eethoek

kurkvloer nadelen keuken eetkamer tips zorg