Vloeren & tegels

Robotic 3D-printers creëren moderne terrazzovloeren in talloze patronen

Terrazzo vloer rood wit moderne innovatie D printer

Een Nederlands bedrijf heeft een technologie ontwikkeld om terrazzovloeren te produceren met behulp van het 3D-printproces. Tijdens de Dutch Design Week 2017, die van 21 t/m 29 oktober 2017 plaatsvond in Eindhoven, presenteerde het Aectual-team hun 3D-geprinte vloer. De verscheidenheid aan kleuren en patronen is indrukwekkend.

Robot 3D-printer geometrische patroonvloeren

De fabrikant Aectual gebruikt enorme robot 3D-printers om het raamwerk voor zijn duurzame vloerbedekking te creëren, die vervolgens wordt gevuld met een massa bindmiddel en grind. Als gevolg hiervan kunnen deze vloeren worden aangepast aan kamers van elke vorm en grootte en in allerlei ontwerpen worden gemaakt – van traditionele patronen tot individuele motieven.

Terrazzo vloer antraciet grijs wit schaalpatroon

“We maken het mogelijk om terrazzovloeren naar eigen wens te ontwerpen en een uniek design te creëren, bijvoorbeeld in een hotellobby of voor een retailmerk”, zegt Hans Vermeulen, CEO van Aectual. “Dit geeft ontwerpers volledige ontwerpvrijheid.”

Terrazzo vloer grijs wit modern patroon geometrisch

Vermeulen en zijn mede-oprichters, Hedwig Heinsman en Martine de Wit, zijn beter bekend als de partners van DUS Architects – het architectenbureau dat werkt aan de creatie van een 3D-geprint grachtenpand in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Het trio richtte Aectual op als een commercieel spin-offbedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-geprinte bouwproducten.

In samenwerking met het ingenieursbureau Arup creëerden ze vorig jaar hun eerste vloerbedekking met behulp van het 3D-printproces in het warenhuis “Loft” in Tokio. Ze werken momenteel aan een vloerbedekking van 600 vierkante meter voor de luchthaven Schiphol in Amsterdam.

moderne terrazzovloeren gemaakt door robots

Het proces bestaat uit het afdrukken van het gewenste patroon met behulp van een robot met zes vrijheidsgraden – dat wil zeggen, hij kan vooruit en achteruit, op en neer, en naar links en rechts bewegen door tussen de X-, Y- en Z-assen te roteren. Het materiaal dat wordt gebruikt voor de print is een bioplastic gemaakt van planten dat volledig recyclebaar is.

Terrazzo vloer 3D-printer gemaakt golfpatroon

Zodra het drukproces is voltooid, wordt het frame naar zijn eindbestemming getransporteerd. Het frame, dat slechts enkele centimeters dik is, wordt vervolgens gevuld met een terrazzo van gerecyclede graniet- of marmersnippers en een biobased bindmiddel. Nadat het mengsel is uitgehard, wordt de terrazzovloer gepolijst.

Terrazzo vloerweegschaal patroon wit grijs

Volgens Aectual zijn de tarrazzo vloeren van hoge kwaliteit en slijtvast. Dankzij het gebruik van gerecyclede en milieuvriendelijke materialen mogen de vloeren ook weinig tot geen afval produceren.

“Onze materialen zijn biobased of gerecycled en ons productieproces is afvalvrij en schoon”, zegt de website van het bedrijf. “Onze vloeroplossingen bieden bedrijven een geweldige kans om hun verantwoordelijkheid voor het behoud van het milieu te demonstreren.”

Terrazzo vloer moderne zwart-witte bank bij het raam

Terrazzovloeren met een modern zwart-wit patroon

Terrazzo vloer geometrisch patroon kamerplant

Terrazzo vloer modern zwart grijs wit

Terrazzo vloer grijs modern innovatief robuust

Terrazzo vloer modern zwart wit geometrisch patroon

Terrazzo vloer wit rode nuances van geometrische lijnen

Terrazzo vloer rood grijs modern patroon geometrisch

Terrazzo vloer betonnen trap modern

U kunt meer informatie vinden op de officiële website van de fabrikant: Aectual.com