Vloeren & tegels

Vloeren van hout: kies tussen parket en laminaat

vloeren hout woonkamer licht zithoek salontafel bijzettafel

De keuze van de vloer is een van de belangrijkste beslissingen voor het interieur van onze appartementen. De vloer geeft de algehele indruk en toont de stijl van de bewoners van het huis. In principe wordt het blootgesteld aan hoge belastingen en vervuiling, maar het vervangen ervan kost altijd veel moeite en veel geld. En hoewel we gewoon de salontafel of gordijnen vervangen, is het veranderen van het vloeroppervlak geen gemakkelijke reparatie. Integendeel, je moet het heel serieus nemen. Dus hier is de regel: voordat u de vloer legt, moet u het materiaal zorgvuldig kiezen. Om deze reden willen we u twee opties voor één aanbieden Vloeren van hout stel je voor, namelijk het parket en het laminaat zijn bedoeld.

Vloeren van hout – Is een parket- of laminaatvloer beter, mooier en praktischer??

vloeren hout modern grijs design laminaat slaapkamer

Beide varianten zijn geweldig! In het ene geval hebben we de onvervangbare charme van natuurlijk hout en in het tweede geval een relatief goedkoop alternatief voor houten vloeren in de vorm van laminaat, dat ons een duurzame en praktische vloer biedt.

Houten vloeren – de parketvloer

vloeren hout glans parket bonern wenteltrap bank

De parketvloer als vloerbedekking van hout wordt niet alleen bewonderd om de schoonheid van natuurlijk hout, maar ook om zijn eigenschappen zoals hardheid, weersbestendigheid, thermische isolatie en eenvoudig onderhoud. Massief houten planken kunnen ook worden onderverdeeld in twee soorten: massief hout met een standaarddikte van de panelen van meer dan 15 mm of meer en meerlaags parket (dubbellaags of drielaags parket), dat verbonden is met de ondergrond. De toplaag van deze houten vloer is gepolijst en legklaar, waardoor schuren of polijsten in de ruimte niet nodig is. Tegenwoordig kunt u ook gepolijst massief houten parket kopen. Hout is een levend materiaal en heeft zijn eigen kenmerken. Het verandert in de loop van de tijd en wordt gaandeweg nog mooier.

Wit houten parket

vloeren hout wit design parket stappen vloerlamp tapijt

De luchtvochtigheid en de kamertemperatuur hebben een grote invloed op parketvloeren. Wanneer de luchtvochtigheid in de zomer hoger is, zwelt het parket op en neemt het vocht op; bij een lagere luchtvochtigheid gebeurt het tegenovergestelde. Na een bepaalde tijd verliest de houten vloer zijn elasticiteit. Daarom ontstond aan het einde van de twintigste eeuw een nieuw type parket: het tweelaags parket. Het biedt flexibiliteit op de bovenste laag. De dwarsopstelling van de onderlaag simuleert de natuurlijke beweging van het hout aan de bovenzijde en voorkomt vervorming van de planken. De toplaag is meestal gemaakt van edel hout en heeft een dikte tussen de 2,5 en 6 mm, wat absoluut voldoende is. Zo krijg je heel lang een goed en duurzaam product in de vorm van een vloerbedekking van hout.

Leg houten vloeren op een originele manier

vloeren hout parket ontwerp eetkamer dressoir gordijnen

Natuurhouten vloeren kunnen worden verdeeld afhankelijk van de grootte van de parketpanelen. Ze zijn traditioneel klein (bijvoorbeeld 40 x 200 mm), maar nu zijn er ook lange planken voor houten vloeren. Het gelaagd parket kan ook volgens bepaalde afmetingen geproduceerd worden. U moet echter bij elke installatie voorzichtig zijn, vervormingen zijn mogelijk.

Houten vloeren – Het houtmateriaal

vloeren hout kersen parket keukens interieur

Het parket is gemaakt van natuurlijk hout en exotische houtsoorten. Er is veel vraag naar parketvloeren van eiken, beuken, essen, walnoten, esdoorns of kersen. Exotische parketvloeren komen uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Ze worden gewaardeerd om hun mooie, diverse en zeldzame kleuren en texturen en worden gekenmerkt door een hoge mate van hardheid, sterkte en weersbestendigheid, zodat ze ook geschikt zijn als houten buitenvloeren. De houtsoorten zijn heel verschillend – ipe, iroko, bamboe, teak, merbau, mahonie, pilang, palissander en andere.

Keuze van parket volgens de hardheid van het houtmateriaal

houten vloer smalle planken lichtbruin donkerblauwe wand

Uw parketkeuze op basis van de hardheid van het houtmateriaal moet in de eerste plaats afhangen van de ruimte en de toepassing ervan. Lariks, kers en de Europese esdoorn zijn matig sterk, gevolgd door Amerikaanse kers, Amerikaanse walnoot, teak, essen, beuk, eik en gerookte eik. Tot de vaste materialen behoren ook Canadese esdoorn, merbau en acacia. Het parket voor houten vloeren gemaakt van deze soorten is bijzonder sterk, drie keer sterker dan normaal, omdat het hout onder zeer hoge druk wordt behandeld, waardoor de structuur is veranderd. Deze vloerbedekking is geschikt voor ruimtes met veel verkeer.

Houten parket in een doorleefde look

houten vloeren parket slaapkamer fauteuil groen bed nachtkastje

Vloeren van hout – laminaat

vloeren hout bank laminaat fiets bakstenen muur

De laminaatvloer is een meerlaags houtproduct. Laminaat decoratief papier en overlay melaminehars is de eigenlijke looplaag. Melaminehars is een taai materiaal en is extreem slijtvast. De laminaatdragerplaat van HDF vormt de basis van de laminaatvloer. Het bestaat uit HDF (High Density Fibreboard). Laminaatrug van speciaal papier is de onderlaag en geeft deze houten vloer zijn uiteindelijke stabiliteit. In het productieproces worden de afzonderlijke laminaatlagen samen verwerkt tot de laminaatvloer onder hoge druk en bij hoge temperaturen.

Grijze laminaatvloer met een interessant patroon

Vloeren gemaakt van hout laminaat grijs patroon keukenstoelen

Het laminaat als vloerbedekking van hout heeft een laag wateropnemend vermogen omdat het materiaal (HDF) geïmpregneerd is met speciale waterbestendige harsen. Aan de onderzijde van de panelen zit een gelamineerde laag die extra bescherming biedt tegen vocht.

vloer van hout laminaat rustieke vintage woonkamer bank

Tegenwoordig heeft laminaat als vloer van hout zeer goede technische eigenschappen; optisch is het vaak niet te onderscheiden van echt parket. Met de klikverbinding van de klikvloer met laminaat is een gemakkelijke, snelle en perfecte plaatsing gegarandeerd!

De laminaatvloer van hout is:

vloeren hout warme kleur stoel kruk raam laminaat

– Slijtvast: de slijtvastheid van de laminaatvloer wordt gegarandeerd door het slijtvaste oppervlak in combinatie met de zeer harde kern.

– Slagvast: de hoogwaardige HDF-panelen van deze houten vloer zijn bestand tegen plotselinge schokken van hakken, vallende voorwerpen en indrukken van meubels.

– Sigarettenbestendig: als een brandende sigaret is gevallen en een paar seconden op de laminaatvloer is blijven liggen, zal deze geen spoor achterlaten.

– Krasbestendig: de houten laminaatvloer is bestand tegen krassen van bureaustoelen met zachte rubberen rollen.

– Vuilafstotend: zelfs markeerstiften, lippenstift of nagellak kunnen eenvoudig van het laminaat worden verwijderd met een druppel aceton op een schone doek.

vloeren hout donker rood bruin laminaat Japanse stijl inrichting

houten vloeren keuken laminaat rustieke stijl keukeneiland fauteuil

bevloering hout jeugdkamer groen meubilair bureau blind

vloeren gemaakt van hout laminaat design inrichting idee plank