Vrata

Unutarnja dorada metalnih vrata

Prva stvar koju stranci vide i ocijene vlasnika stana ili kuće su ulazna vrata. Ovo nije samo glavna prepreka ulasku nepozvanih gostiju, već i rječito svjedočanstvo o solventnosti stanara koji žive izvan vrata i mogućnosti da se brinu o sigurnosti svoje imovine. Međutim, izvana nije samo čvrsta vanjska ograda, jer su unutarnja metalna vrata dio unutrašnjosti. A ako vrata nemaju odgovarajuću estetsku završnu obradu i potpunu izolaciju, lako je to učiniti sami.

Sadržaj:

Vrste metalnih vrata

Nova vrata uvijek gode, čak i ako im nešto ne pristaje, definitivno će biti bolja od starih koja su postala neupotrebljiva, sa propuhom i izobličenjima. Bilo koja metalna vrata imaju posebne zahtjeve za ukrašavanje i izolaciju, na primjer, vrlo je važno da se ne smrznu i mogu se lako otvoriti s obje strane. Unutarnja obrada čeličnih vrata uvelike ovisi o:

 • pouzdanost;
 • toplinska izolacija;
 • nepropusnost;
 • zvučna izolacija vrata;
 • estetski izgled hodnika.

Ulazna vrata razlikuju se po materijalu izrade i ukrasu, različitih su vrsta u dizajnu i namjeni:

 • ljuljanje i klizanje;
 • školjkaši, jednostruki i jedan i pol;
 • otporan na udarce i metke (oklopljen);
 • specijalizirane (zapečaćene, vatrootporne, zvučno izolirane), koje su iznimno rijetke u privatnim kućama.

Metalna vrata također dolaze u nekoliko varijanti, uključujući čelične, aluminijske i kompozitne (metal-drvo). Čelična vrata obično su šuplja iznutra kako bi se olakšala težina. Vrata se također otvaraju poput brave, na primjer, postoje unutarnja metalna vrata koja se ne mogu otvoriti izvana. A blindirana vrata najčešće imaju složen sustav zaključavanja s nekoliko zasuna. Vrata koja se otvaraju prema van manje su sigurna jer ih je moguće udariti na sebe pred neželjenim posjetiteljem. Ona oslobađa manje topline.

Kvalitetna metalna ulazna vrata trebala bi biti:

 • od debelih limova metala;
 • s ukrućenjima unutra;
 • s iglama koje se ne mogu ukloniti;
 • na izolaciju;
 • s brtvama;
 • sa šarkama na potpornim ležajevima;
 • s 2-3 brave različitih vrsta;
 • s estetskom završnom obradom iznutra i izvana;
 • sa kuglastom špijunkom.

Savjet: Ako ste dobili jeftina vrata ili ne zadovoljavaju deklarirane karakteristike, neke se opcije mogu dodati same ili uz uključivanje specijaliziranih tvrtki.

Poznato je da su čelična vrata snažna i pouzdana, ali više od drugih treba završnu obradu:

 • lim izgleda grubo i glomazno;
 • tragovi rezanja i zavarivanja ostaju na metalu;
 • nedostatke nastale tijekom proizvodnje i transporta teško je sakriti (ogrebotine, nepravilnosti, udubljenja);
 • hladno, stvaraju neugodan taktilni osjećaj;
 • stvaraju kondenzaciju na površini, osobito pri ekstremnim temperaturama i visokoj vlažnosti.

Vrste završnih obrada vrata

Metalna vrata razlikuju se po vrsti unutarnjeg i vanjskog uređenja. Izbor završnog materijala za prethodno ugrađena metalna vrata ovisi o:

 • osobna preporuka;
 • mogućnosti samostalnog dovršavanja;
 • stil hodnika i susjednih prostorija;
 • preferencije za dodatne karakteristike (zvučna izolacija, toplinska izolacija, nepropusnost).

Većina potencijalnih kupaca traži posebna vrata u specijaliziranim trgovinama, odnosno “ne kao svačija”, ne shvaćajući da su mogućnosti proizvođača uvelike ograničene. Metalne obloge vrata općenito su ograničenije, na primjer, relativan izbor obloga od drvenih vrata.

Većina modernih montažnih metalnih vrata dolazi s kvalitetnom obradom s obje strane. Materijali unutarnje i vanjske strane najčešće su različiti, ali mogu biti iste boje ili slične teksture. Paleta boja varira za svaku vrstu završne obrade i lako se prilagođava i fasadi i unutrašnjosti.

Najčešće završne obrade:

 • laminat (laminirana vlaknasta ploča, koristi se samo za unutarnje uređenje);
 • praškasti premaz (koristi se za prednja ili vanjska vrata);
 • MDF (pogodan za obje strane, prikladan za glodanje i oblikovanje);
 • slika;
 • vinil koža ili koža-vinil (moderni dermantin ili izdržljivi sintetički analog prirodne kože);
 • podstava (jeftino drvo) i prirodni masivni hrast (skupa vrhunska završna obrada).

Ponekad, nakon popravaka, unutarnje uređenje metalnih vrata ne odgovara – izgleda moralno zastarjelo. Ili ne zadovoljava druge parametre, na primjer, ima hladnu površinu, potrebna mu je izolacija i obnova. Drugi razlog zašto se morate pozabaviti metalnim oblogama ulaznih vrata je mogućnost da ih sami napravite, što je puno jeftinije od kupljenih. Među ostalim namjenama dodatne završne obrade ulaznih unutarnjih vrata od metala, često postoje želje:

 • poboljšati toplinsku izolaciju i druga potrošačka svojstva vrata;
 • dodati dekorativnost;
 • ažurirati i maskirati mehanička oštećenja;
 • pojačati zaštitu metalne površine od korozije.

Postoje različiti načini za rješavanje ovog problema, ali obično su domaća metalna vrata izolirana pjenom i obložena vinil kožom. Ili, odmah tijekom proizvodnje, vrata su tapecirana laminatom ili oblogom. Privatne radionice koje se bave proizvodnjom drvenih i metalnih vrata uzimaju u obzir sve želje kupca, uključujući doradu skupljim materijalima, na primjer, pravu kožu.

Jeftina kineska vrata izgledaju samo “blindirana” i “izolirana”. Zapravo, često se pokaže da je ovo samo lijepa kutija od gustog lima, iz koje se bravica lako izrezuje ključem za otpuštanje, a brava se smrzava na ekstremnim temperaturama. No, vrijedi li izložiti sebe i svoju imovinu takvoj opasnosti, štedeći na zamjeni vrata??!

Vanjski premaz mora biti impresivan, otporan na mehanička naprezanja te vremenske i klimatske čimbenike. Čak i ako vanjska vrata nisu blindirana ili neprobojna, poželjno je da barem tako izgledaju. Ako na jednom okviru vrata postoje 2 vrata, bolje je napraviti druga drvena na metalnom okviru.

Pažnja: Jednostruka ulazna vrata izrađena od metala bez izolacije prekrivaju se mrazom iznutra tijekom jakih mrazeva, a brave se smrzavaju, pa može biti problematično izaći iz kuće. Ulazi nisu tako hladni kao ispred ulaznih vrata privatne kuće, pa se čak i jeftina metalna vrata normalno otvaraju zimi. Skupa visokokvalitetna vrata nemaju takvih problema..

Savjet: Ako ponekad dođe do komplikacija sa smrzavanjem ključanice, upotrijebite posebnu tekućinu protiv smrzavanja, koja se ubrizgava u bravu. Ali ne može se redovito koristiti..

Najčešći materijal za unutarnju površinu vrata je prirodno drvo (puno drvo, podstava, furnir). Međutim, ovaj završetak je prilično skup. Unutarnje uređenje jeftinih tvorničkih vrata često skriva nedostatke na platnu, ima slabu izolaciju ili se sastoji od zavarenih limova. Kompetentna dorada uključuje izolaciju i dekorativno oblaganje unutarnjih vrata, doradu praga i kosina.

Svojstva završne obrade metalnih vrata

1. Raspršivanje prahom (posebno bojenje za metal) primjenjuje se tijekom izrade vrata, štiteći površinu od korozije, po čvrstoći nadilazi sve vrste lakiranja. Nemojte koristiti obično slikanje na vrhu – kvaliteta i učinak bit će mnogo niži.

2. Moguća je završna obrada plastike povrh izolacije, na primjer, pjena sa posebnom komponentom koja je otporna na vatru. Jeftin završni materijal koji se lako pričvršćuje, ali se rijetko koristi kod kuće. Iako su ovo druga metalna vrata s unutarnjim otvaranjem, tada je bijela plastika ispod bijelih unutarnjih obloga sasvim prikladna. Laminirana plastika oponaša površinu drva ili drugih tekstura.

3. Skuplji izgled stvara završna obrada koja imitira drvo ili se sastoji od tankog sloja nanesenog na “halvu” za brijanje drva. Na primjer, laminirani PVC ili iverica s teksturom drveta, prirodnim furnirom ili podstavom. Najluksuzniji izgled je furnir, posebno obložen uzorkom u obliku rozete ili mozaičnih ploča, poput intarzije ili s efektom volumetrijskih blokova. Obični laminat i furnir bez posebnog tretmana boje se vlage, pa ako se vrata smoče od prirodnih katastrofa ili od curenja vodovodne cijevi, površina će se beznadno oštetiti..

4. MDF danas ostaje najpopularniji završetak za druga ulazna metalna vrata, unutarnji otvor, ali koji se ne preporučuju za izlazak van. To je gusti materijal na bazi drva koji je impregniran drvenom smolom, ali izvana, pod utjecajem lošeg vremena, postupno gubi svoj prezentirani izgled. Za izolaciju i unutarnje uređenje čeličnih vrata – idealno. Naziv u prijevodu ukratko znači “površina drvne sječke srednje gustoće”, a proizvodnja je izmišljena na Zapadu. MDF nije osjetljiv na truljenje i gljivične infekcije, ima umjerenu cijenu i najširu paletu boja. Dobro se uklapa u izolaciju i zvučnu izolaciju.

5. Vinil koža ili kozhvinil – izvrstan plastični materijal za doradu unutarnje površine metala Deri ili bilo kojeg drugog koji zahtijeva doradu. Suvremeni analozi od sintetičke kože puno su bolji od starog namještaja dermantina, ne troše se i ne troše dugo. Takva površina unutarnjeg uređenja željeznih vrata vrlo je praktična, ugodna na dodir, lako se čisti vodom sa sapunom. Vinilna koža ima dovoljna svojstva zvučne izolacije, ne podržava izgaranje. Sa strane okrenute prema ulazu, ne preporučuje se – uz namjerno vandalizam, kožu je lako rezati nožem. Iz unutrašnjosti stana izgled vrata često pati od kandži mačaka ili pasa. Kako bi se uplašile životinje, površina se obrađuje posebnim zoo sprejom.

6. Najskuplji i najugledniji unutarnji ukras metalnih blindiranih ili neprobojnih vrata je niz ili obloga od vrijednih vrsta drva. Cijena takvih vrata može biti višestruko veća od cijena za prosječna vrata, posebno ako se radi o drvu wenge, ružino drvo, tisi i drugim rijetkim sortama. Takva ekološki prihvatljiva vrata pouzdano će poslužiti više od jedne generacije ukućana bez potrebe za zamjenom. Osim ako se nakon desetljeća vrata neće morati ukloniti, malo brusiti i lakirati. Zato su obično izrađene u klasičnom dizajnu..

7. Unutarnja dorada čeličnih vrata obloženim pločama od uskih lamela izrađenih od jeftinog drveta bit će jeftinija, ali prilično ekološki prihvatljiva. To će površini osigurati dovoljnu zvučnu izolaciju i zaštitu od hladnoće. Po želji je lakirano ili obojeno, obrubljeno ukrasnim elementima iznad glave. Međutim, svojstva potrošača izravno ovise o posebnoj obradi drva koja će zaštititi vrata od gljivičnih infekcija i požara..

Samozavršna metalna vrata: korisni savjeti

1. Svaka vrsta čvrste površine koja se koristi za unutarnja metalna vrata, sastavljena u jedan štit ili ploču, pričvršćena je na krilo vrata:

 • odvijačem do gotovih rupa u jednakom koraku;
 • na vrhu izolacijskog sloja s posebnim kutovima.

2. Pričvršćivanje u jednom bloku prikladno je jer se cijela obloga lako uklanja kada dođe vrijeme za promjenu novog dekora.

3. Za lijepljenje čeličnih vrata bilo kojim materijalom potreban je temeljni premaz za metal koji isključuje:

 • korozija;
 • zračne praznine;
 • pukotine za ulazak vlage, gdje gljivice lako počinju.

4. Vinil-kožu najlakše je navući na drveni okvir izrađen po obodu vrata, staviti izolaciju ispod dna, a zatim je montirati s kutom.

5. Završna obrada laminatom ili oblogom podrazumijeva:

 • demontažom vrata i svih njihovih armatura radi praktičnosti oblaganja, “špijunka” se vraća natrag po završetku rada;
 • “Tekući nokti” prikladni su za lijepljenje po obodu trakama, koje su zatamnjene odgovarajućom nijansom;
 • vanjski ukrasi srušeni su u jedan štit;
 • nakon što se cijela konstrukcija sastavi i učvrsti na metalnu podlogu, zalijepljeni štit se stavlja pod teret;
 • u završnoj fazi ugrađuju se okovi (špijunka, šarke, brave, ručke).

6. Furnir je bolje uzeti na ljepljivoj osnovi sa zaštitnim slojem, a nakon uklanjanja premaza ljepljivom stranom nanosi se na pripremljenu ravnu ploču materijala za furniranje. Trake moraju biti pažljivo usidrene ili položene prema prethodno nacrtanoj slici. Uzorak ili pruge lijepe se vrućim glačalom prema uputama za oblaganje furnira.

7. Idealno oblaganje uključuje doradu padina, zamjenu praga, postavljanje gumica za toplinsku izolaciju vrata uz pukotine. Neravne padine najlakše je završiti gips kartonom i žbukom, ispunivši praznine mineralnom vunom. Ne vrijedi koristiti poliuretansku pjenu – kako se stvrdnjava, proširit će uske trake gips ploče. Minvata dobro uzima vodu, ali se slabo suši, pa se ova izvrsna izolacija ne koristi tamo gdje se vrata mogu smočiti. Za izolaciju je bolje koristiti nezapaljivu polistirensku pjenu, marke PBS-S, koja uključuje antiperen, koji doprinosi slabljenju ekspandiranog polistirena u slučaju požara u kući. Za popunjavanje praznina sklopivih metalnih vrata za izolaciju možete upotrijebiti i:

 • stari filc;
 • osnova vatenih deka ili madraca;
 • rasuti polistiren ili staklena vuna.