Wonen

De gevel bekleden met zinken plaat: een overzicht van de verschillende soorten zinken gevels

Het straalt waarde uit, is zeer duurzaam en beschermt het gebouw tegen weersinvloeden: de moderne zinken gevel heeft veel verschillende taken. De gevelbekleding van titaanzink biedt ontwerpvrijheid en is eenvoudig aan te passen aan de lokale omstandigheden en de wensen van de opdrachtgever. Als u uw gevel wilt bekleden met zinkplaat, kunt u kiezen uit verschillende gevelsystemen en deze op maat maken. We geven je een overzicht van de varianten.

Gevel bekleden met zinken plaat: een overzicht van de verschillende varianten

Gevel bekleed met titaanzink, horizontale uitbouwpanelen

Een zinken gevel is meestal gemaakt van titaanzink. Het is een duurzame legering die niet alleen zink bevat, maar ook titanium en koper. Overigens komt het titaanzink niet alleen als: Gevelbekleding, maar ook als materiaal voor metalen daken. Het is een duurzaam materiaal dat het gebouw beschermt tegen wind, regen en sneeuw en tegelijkertijd een visueel aantrekkelijke uitstraling heeft. Als u daartoe besluit en er een gebouw mee wilt omhullen, kunt u kiezen uit de volgende varianten:

Het sponningsysteem met schuine staande zoom biedt ontwerpvrijheid voor architecten en gebouweigenaren

1. De vouwsystemen een zekere vormvrijheid bieden. Van gevelontwerpen met schuine staande naden, die punten scoren door hun eenvoudige en snelle montage, tot ingewikkelde ontwerpen met grote ruiten: de fantasie van de architect kent geen grenzen.

Voordelen: Kan zowel als accent worden gebruikt als om individuele architecturale elementen te accentueren. De details kunnen verticaal of horizontaal worden gelegd, de breedte en lengte van de afzonderlijke elementen kunnen worden geïndividualiseerd.

De woning met de gevel voorzien van een sponningsysteem

2. Met de term “Paneelsystemen” verschillende soorten vliesgevels van metaal worden genoemd. Uw voordeel: de panelen kunnen geprefabriceerd worden en vervolgens snel en eenvoudig ter plaatse gemonteerd worden. Deze goedkope variant heeft de voorkeur van veel bouwers. U kunt kiezen tussen horizontale, sponning- en manchetpanelen. Wie zijn gevel extra flair wil geven, kan kiezen voor een oppervlaktedessin met reliëf en perforaties die het zonlicht binnenlaten en een spannend spel van licht en schaduw creëren.

Voordelen: De panelen kunnen van achteren geventileerd worden, dus schimmel en vocht zijn geen probleem. Ze bieden bescherming tegen de elementen en extra isolatie.

Snap-in sponningsysteem voor eengezinswoningen benadrukken individuele bouwvolumes

3. De profielsystemen zijn ideaal voor gebouwen met een natuurlijke vormentaal zonder hoeken en randen. Als zachte rondingen het gebouw kenmerken, dan kunnen golfprofielen uitkomst bieden. Bijzonder futuristisch oogt het als het dak ook nog met zinken profielen wordt gelegd. Er zijn echter ook tal van combinaties tussen het metselwerk en de zinken elementen mogelijk.

Voordelen: Eenvoudige installatie en een moderne uitstraling. De profielen kunnen naar wens horizontaal, verticaal en zelfs diagonaal geplaatst worden.

Zinken gevel met cassettesysteem met schaduwvoeg en horizontale plaatsing

4. De cassettesystemen zijn bijzonder geschikt voor grotere gebouwen. Hierdoor kunnen individuele bouwvolumes, zoals uitbreidingen, effectief worden geënsceneerd. Net als de paneel- en profielsystemen hebben de cassettesystemen een onderbouw nodig. In tegenstelling tot de andere varianten hebben ze echter ook een schaduwvoeg. De cassettes worden alleen horizontaal gelegd.

Voordelen: Biedt oplossingen op maat en kan worden gekruid met vouwen en verschillende motiefuitsparingen.

Zinken gevel met patina, geverfd of naturel?

Zink gevelbehandelingen patina en kleuren

Wat de uitstraling van de Zinken gevel Wat dat betreft zijn er drie varianten om uit te kiezen. Indien onbehandeld, zal het de eerste jaren een glanzend oppervlak hebben. Geleidelijk aan vormt zich een dof grijs patina. De gerenommeerde fabrikanten bieden een alternatief en kunnen de gevelelementen in de fabriek een patina in blauw of leigrijs geven. Op verzoek kunnen de panelen van titaanzink ook worden voorzien van een kleurlak. Op deze manier kunnen individuele architecturale elementen optisch worden benadrukt.

Afbeeldingsbron: Rheinzink