Wonen

Een blokhut gebruiken om te wonen: waar moet je op letten?

Blokhuis-wonen-monopitch-dak-raam-isolatie

De meest natuurlijke en originele constructie ter wereld is die van hout. Als natuurlijk en duurzaam materiaal is hout zeer veranderlijk en veelzijdig. Het natuurlijke bouwmateriaal zorgt voor een geweldig binnenklimaat en biedt veel voordelen voor het milieu, de gezondheid en uw portemonnee. Het is dus niet verwonderlijk dat houten huizen steeds populairder worden. Modern, licht en technisch state-of-the-art – een blokhut is ideaal om te wonen. Het kan dienen als tuinhuis, als studio of als net gastenverblijf.

Wonen in een blokhut

Blokhut-woon-terras-fundering-zadeldak

Een blokhut maakt indruk met zijn extreem royale hoeveelheid ruimte. Op een oppervlakte van 30 m² is er voldoende ruimte voor een heel klein 1-kamer appartement. Van de kitchenette tot de badkamer tot de slaapkamer en woonkamer, alles kan hier worden geïntegreerd. Het kleine terras nodigt uit tot verpozen. Het ontbijt smaakt hier in de zomer een stuk beter. Optioneel kunt u als aanbouw een kleine gereedschapsschuur toevoegen, zodat de beschikbare ruimte met nog eens 4 m² wordt vergroot. Op deze manier is er voldoende ruimte voor tuingereedschap en meubels zonder de orde in het eigenlijke huis te verstoren. Met een optionele overkapping hoef je zelfs bij regen of felle zonneschijn niet meer zonder het terras. Daarnaast wordt het entreegebied schoon gehouden. Bij het gebruik van hout in de woningbouw moet je op een paar dingen letten, dan kun je lang genieten van de voordelen van een blokhut, zeg maar Pineca.de Experts |.

Is er een bouwvergunning nodig om een ​​blokhut te mogen bewonen??

Blokhut-woongebouw-vergunning-vierkante-meter-kamerindeling

Voordat u een tuinhuis koopt om in te wonen, moet u eerst naar de autoriteiten. Wilt u uw tuinhuisje gebruiken voor reguliere overnachtingen, dan is in ieder geval een bouwvergunning nodig. Ook tuinhuizen met fundering zijn in alle deelstaten bouwvergunningplichtig. De regelgeving verschilt van regio tot regio. Naast de grootte van het houten huis speelt ook de locatie een bepalende rol. Permanent wonen in het tuinhuisje is in de meeste volkstuinkolonies niet toegestaan.

Welke houtsoort is het beste?

nordic-pine-robuust-hout-bouwmateriaal

Kortom, het hout uit Noord-Europa is van zeer hoge kwaliteit en wordt gekenmerkt door een hoge mate van robuustheid. De meest gebruikte houtsoorten voor blokhutten zijn grenen en sparren. Het Noors grenen heeft een hogere densiteit en voorkomt daarmee veel meer schimmelvorming dan andere houtsoorten. Dat Hout zelf kan worden beschermd met houtglazuur en op deze manier de eigenaar jarenlang plezier doen. Wij adviseren een waterdispersielak met open poriën op basis van acrylhars. Als het op aantrekkelijkheid aankomt, loopt een huis met houtskeletbouw duidelijk voor op elk bakstenen gebouw.

Fundering voor het blokhut

tuin-van-log-house-fundering-beton-cement-bedrijf

Een blokhut is zo eenvoudig ontworpen dat hij in een weekend alleen door een vakman kan worden opgebouwd. Alle hulpstukken die nodig zijn voor montage zijn inbegrepen en de afzonderlijke onderdelen zijn goed gelabeld zodat de constructiebeschrijving gemakkelijk te begrijpen is. U kunt zelf de ondergrond kiezen. Het is aan u of u de blokhut op een draagframe wilt verhogen of de basis wilt betonneren. U kunt ook een kelder hebben en uw eigen wijn erin bewaren. Een onderconstructie is bijzonder duurzaam bij geïmpregneerd hout. Een vochtige en natte vloer heeft echter invloed op de sterkte van de constructie.

Isolatie voor blokhut om te wonen

houten-huis-woon-ramen-nordic-pine-buitenmuren

Voor wie de blokhut gebruikt om te wonen, is isolatie een must. Er zijn verschillende mogelijkheden om de energie-efficiëntie van een blokhut met isolatie te optimaliseren:

  • De vloer: De meeste houten huizen hebben een fundering van beton of cement. Vloerisolatie stoot vocht en kou af die van onderaf komen.
  • De muren: Er wordt onderscheid gemaakt tussen interne isolatie en externe isolatie, d.w.z. de muren zijn ofwel van binnenuit geïsoleerd of het isolatiemateriaal wordt aan de buitenmuren bevestigd.
  • Ramen en deuren: Met dubbele beglazing met kwaliteitsglas kan er geen wind naar binnen en heb je een behaaglijk warm gevoel in het houten huis.
  • Het dak: Een voordeel van de blokhut ten opzichte van vele andere bouwmethoden is de dakconstructie, die kan worden versterkt en voorzien van stormbescherming. Of het nu gaat om een ​​hellend of plat dak – dakisolatie zou zeker zinvol zijn.

Zorg voor het blokhut

blokhut-nordic-pine-wood-type-robuust-care

Blokhutten hebben meestal een levensduur van ongeveer 50-100 jaar. Om een ​​zo lang mogelijke levensduur van uw blokhut te garanderen, moeten enkele basiszaken in acht worden genomen, zoals impregnatie, bescherming tegen rot en andere. Ontdek welke onderhoudsmaatregelen regelmatig moeten worden uitgevoerd zodat uw houten huis tot wel een eeuw meegaat!

houten huis-log house-pre-alps-dreamlike-weide