Wonen

Hygge living – Haal de Deense woontrend in huis en leef gelukkig

hуgge living trendboek comfort warm drankje

Volgens het laatste VN-onderzoek “Worlds Happiness Report 2017”, dat jaarlijks wordt uitgevoerd om de landen met de gelukkigste bevolkingsgroepen te identificeren, staat Noorwegen in 2017 op de eerste plaats en slaagt het er net in Denemarken in te halen. Feit is dat de resultaten van beide landen erg dicht bij elkaar liggen. Hoe doen de Denen het? In feite is de verklaring vrij eenvoudig: het is het Deense concept voor geluk, “hygge”. Als je nieuwsgierig bent om de principes van de Deense levensfilosofie te leren en het geheim van welzijn te ontdekken, blijf er dan bij en ontdek hieronder hoe je ook hygge kunt leven.

Wat betekent “hygge”??

huggelig living open haard vuur weelderige tafel

Het woord “hygge” of “hyggelig” in het Deens staat voor comfort, warmte, gezelligheid en gemak. Dit woord is moeilijk uit te spreken en klinkt als “hühge” met een zachte “g”. Hygge living is eigenlijk het concept waar het leven van de Denen om draait. Helaas is er geen exacte Duitse vertaling van het woord om deze term in al zijn complexiteit te beschrijven. Dat mag ons er natuurlijk niet van weerhouden om het Deense geluk na te streven en dit concept te testen.

kaarsen boek time-out geniet van gelukkig zijn bedek warme drank

Hygge moet worden opgevat als een holistische levensstijl. Het gaat om welzijn, verwennerij en genieten. Voor de Denen betekent hyggelig leven de vreugde om omringd te zijn door mensen die ons na aan het hart liggen, het geluk van warme chocolademelk voor de open haard en het dragen van warme, donzige sokken. De Denen hebben deze houding in hun leven geïntegreerd om aan de depressie te ontsnappen en zich goed te voelen tijdens de lange, koude, donkere winter.

Leef hygge en wees gelukkig

jonge vrouw drink boek hygge live warmte gezelligheid

De wens om je veilig te voelen en gelukkig te leven is natuurlijk niet alleen weggelegd voor de Denen. Lees een boek voor het knapperende haardvuur, drink een glas wijn bij kaarslicht, geniet van een kop warme chocolademelk met uw kinderen of neem de kat op schoot en verwen ze. Hygge-experts geloven dat zulke regelmatige rituelen de kunst van geluk vormen.

kat hygge boek kaarslicht comfort deens leven

Het recept van de Denen voor een gelukkig leven is gebaseerd op het principe om vreugde te vinden in de kleine dingen in het dagelijks leven, plezier te hebben en te focussen op wat we hebben en niet op wat we missen. De regels, basisprincipes en talloze tips van het Deense hygge-concept zijn samengevat in het beroemde “Hygge Book” van Mike Wiking, directeur van het Institute for Happiness Research in Kopenhagen.

Hoe maak je jezelf ‘hyggelig’ in huis?

decor hygge living open haard bont kussen boek

Hoewel hygge een manier van leven is, betekent dit niet dat je niet iets kunt doen om je eigen muren mooi en gezellig te maken. Je hoeft niet veel geld uit te geven om dat hygge-gevoel in huis te halen. Met behulp van enkele woonaccessoires kun je de sfeer beïnvloeden zodat je huis gezelliger en veiliger wordt en er een vrolijke, positieve sfeer ontstaat.

woonaccessoires stompkaarsen sieren kandelaars

Een snelle en toegankelijke manier om een ​​vleugje hygge toe te voegen aan je interieur is met kaarsen. Verspreid meerdere kaarsen door het huis of, waarom niet, op het werk, en geniet van het warme kaarslicht. Echte therapie voor een lage prijs, toch? De twinkelende lichtjes in Denemarken zijn overal op de ramen te zien, niet alleen in huizen, maar ook in banken, winkels en kleuterscholen.

volwassenen hyggelig living open haard deken warme dranken

Tot de kleine geneugten in het dagelijks leven en daarmee de hygge-houding tot het leven behoren ook warme dranken. Of het nu koffie, thee of chocolade is, de gelukkigste mensen ter wereld aarzelen niet om te genieten van een heerlijk en heilzaam drankje. Het gaat niet alleen om de inhoud van het kopje, maar om het moment van ontspanning en genot waar je je aan overgeeft.

heerlijk eten gebak snoep warme dranken familie

Gezellige gesprekken over de zonnige kant van het leven, maar ook samen eten en drinken, zijn net zo belangrijke onderdelen van hygge living. De Deen staat bekend als de “Italiaan van het Noorden” en net als de Zuid-Europeanen zijn gasten altijd welkom. Gastvrijheid, samen koken met familie en vrienden zonder te haasten hoort gewoon bij de hyggecultuur. De met liefde bereide gerechten zijn net zo leuk. Als grootverbruikers van snoep en gebak aarzelen de noorderlingen niet om te genieten van een chocoladetaartje.

jong gezin bont vrije tijd samen besteden hygge living

Uw appartement moet ruimte scheppen voor het samenzijn met familie, vrienden en mensen van wie u houdt en waar u graag in de buurt bent. Een grote eettafel en bijpassende stoelen bieden u de mogelijkheid om vele gasten te ontvangen. Een royaal gedekte tafel met mooie decoraties, houten planken en rustiek servies past ook perfect in Deense hygge. Niet alles hoeft perfect te zijn en je hoeft de wijnglazen niet te poetsen, want hygge is casual.

hyggelig living gebakjes warme deken lees boek

Als je hyggelig wilt leven, moet je bewust tijd voor jezelf nemen. Trek makkelijke kleding aan, trek een zachte broek en een comfortabele trui aan en vergeet je knusse outfit niet af te maken met pluizige en warme wollen sokken. Spreid grote kussens uit op de vloer bij de open haard, leun lekker voorover en bedek jezelf met een donzige, grofmazige deken. Nu staat niets je meer in de weg om je op jezelf te concentreren en met volle teugen van het gevoel van rust en warmte te genieten.

comfortabele zithoek scandinavische stijl deken boek open haard hygge

Zoals eerder vermeld speelt decoratie een belangrijke rol in de hygge-trend. Tijdens de koude en donkere maanden brengen Denen het grootste deel van hun tijd thuis door. Een onpersoonlijk, grijs en somber interieur om hen heen zou nogal ongunstig zijn. Door verschillende decoratieve objecten in te schuiven, maak je jezelf heel hygge, oftewel comfortabel. Het is natuurlijk niet nodig om meteen de hele kamer opnieuw in te richten.

hygge inrichting deens levend tapijt poef

Een klein, mooi ingericht hoekje is voldoende om de levensvreugde terug te vinden en de kwade gedachten in het dagelijks leven te verdrijven. Idealiter zou deze gezellige hoek en de plek om te ontspannen in de buurt van de open haard of het raam moeten zijn. Een comfortabele fauteuil of een bank nodigen uit tot verpozen, maar zijn geen must. Het belangrijkste is dat je je daar op je gemak voelt. Veel zachte kussens, bont, plaids en poefs zijn accessoires die Scandinavische gezelligheid in huis halen.

deens wonen hygge woontrend gezellige deken comfort bont

Vermijd felle kleuren en flitsende patronen bij het decoreren en elimineer elk teken van rommel. Met hygge living houd je het simpel. Qua kleur is de hygge woonstijl gebaseerd op Scandi chic. Het neutrale kleurenpalet heeft hier de voorkeur. Rustgevende tinten als grijs, wit, beige en bruin moeten het decor domineren. Accenten in delicate pastelkleuren slaan ook een goed figuur. Groen en blauw worden hier ook gebruikt.

breedmazig deken katten dienblad kaarsglazen hygge

Om een ​​feelgood-sfeer om je heen te creëren, kun je foto’s van onvergetelijke momenten in je leven aan de muur hangen en je elke dag laten besmetten door de positieve emoties. Of het nu gaat om XXL-muurkunst, muurposter of een aantrekkelijke, zelfgemaakte collage, deze foto’s weerspiegelen uw speciale momenten en passen bij uw gedachten.