Wonen

Koel je huis – tips voor ventilatie in de zomer voor een koel huis

De zomer kan soms zweterig worden, en als je je huis koel wilt houden, zijn er enkele slimme trucs. Met de volgende tips voelt je huis op warme dagen misschien niet als een sauna. U kunt ook uw uitstoot van broeikasgassen en uw elektriciteitsrekening verminderen. Ontdek dus enkele eenvoudige methoden die je thuis kunt uitproberen voor meer frisheid in de zomer of voor wat meer warmte in de winter.

Hoe kun je je huis koelen??

appartement koele tocht met open ramen en deuren in het trappenhuis

Op warme dagen komt de warme lucht direct door openstaande ramen of deuren. Hierdoor kan het een goed idee zijn om ‘s ochtends of’ s avonds te ventileren. Om luchtverplaatsing of tocht te realiseren, dient u minimaal twee ingangen open te laten. Zo’n wind ontstaat altijd door een verschil in luchtdruk dat buiten of in het trappenhuis lager of hoger is dan in het appartement. Pas echter op voor uw entree of openslaande terrasdeuren om een ​​windstoot te voorkomen. Als de deur achter je dichtslaat en de sleutel is binnen, raak dan niet in paniek. Probeer in dergelijke gevallen niet zelf de deur te openen met twijfelachtige middelen, maar neem contact op met een gerenommeerde slotenmaker, zoals de Sleutelservice Adler uit Karlsruhe kan in ca. 15-20 minuten ter plaatse zijn.

man staat bij de patiodeur tijdens een warme dag

Het is beter om ramen op het noorden of westen te verduisteren. Vooral luifels, loofbomen en pergola’s met wijnranken zijn in dit geval goede opties, omdat ze in de zomer voor natuurlijke schaduw en in de winter voor meer zonneschijn zorgen. Mocht dit voor jou echter geen optie zijn, dan kun je een reflecterende folie op het glas plakken. Dit werkt goed in de zomer, maar het betekent dat je in de winter minder warmte van de zon krijgt, tenzij je een flexibele, afneembare variant kunt vinden.

Jaloezieën voor het raam zorgen voor schaduw en houden de warmte buiten de kamer

Het strategisch openen en sluiten van deuren en ramen kan dus het verschil maken als het gaat om het koel houden van uw huis. Houd op warme dagen je ramen en gordijnen gesloten en ventileer je hele huis als het ‘s avonds koud wordt. Door de beweging van deze luchtmassa’s voelt u een aangenaam gevoel op de huid wanneer het te warm voor u is. Verduisteringsgordijnen met een geïsoleerde rug of vaste zonwering hebben ook een effect op koeling in de zomer en verwarming in de winter. Als je woonruimtes hebt die je gewoon niet koel kunt houden, sluit dan de deuren naar die ruimtes om te voorkomen dat de rest van het huis opwarmt.

Gebruik een ventilator of thermostaat

Stel de thermostaatregelaar in voor een comfortabele temperatuur in het appartement

In plaats van de koeling aan te zetten zodra het warm wordt, heb je eerst toegang tot een ventilator. Als het daar echter te warm voor is, probeer dan de ventilator en airconditioning samen aan te zetten. Hierdoor kan de lucht in de kamer bewegen. Ventilatoren zijn een goede optie als je geld wilt besparen omdat ze minder energie verbruiken. Airconditioning daarentegen kan meer elektriciteit nodig hebben. Het betekent ook minder koolstofvervuiling. Verdampingskoelers verbruiken ook niet zoveel energie als airconditioners, maar hebben in plaats daarvan meer water nodig – enkele liters per uur voor leidingsystemen.

jonge vrouw ligt op de bank en bedient airconditioning met afstandsbediening

Bij warm weer zet je je thermostaat op 26°C als je die hebt. Zo houdt u uw huis koel en comfortabel zonder uw elektriciteitsrekening te verhogen. Een andere optie is om de kamer waarin je je bevindt gewoon koel te houden. Dit bespaart u veel energie en zorgt ervoor dat uw koelapparaat in een beperkte ruimte optimaal functioneert. Sluit hiervoor de deuren naar deze woonkamer zodat de koele lucht er niet doorheen kruipt. Een andere goedkope en gemakkelijke optie zijn deurafdichtingen. Hiermee kun je zelfs tijdens het koude seizoen de warmte in de kamer houden.

Kom met creatieve ideeën

Gecondenseerde waterdruppels verdampen op het raam

Als je je huis of appartement wilt koelen, maar je krijgt het niet goed voor elkaar, dan is het tijd om creatief te worden. Probeer bijvoorbeeld eens een vochtige doek of was op te hangen in de woonkamer. Bij het drogen koelen deze je kamer af terwijl het vocht in de lucht verdampt. Met deze variant kunt u uw laken ook voor het slapengaan door de verdampingskou laten afkoelen om hete voeten en lichaam van de hitte te ontlasten.

blote voeten liggend op de bank en ontspannen met een dienblad in de hand

Als je je muren in een lichte kleur schildert, blijft je leefruimte koeler door de warmte te reflecteren. Ook kunt u uw ramen wijd openzetten zodat er in de zomer zo snel mogelijk wordt verlucht.